Αδέσποτα-ημίαιμα vs καθαρόαιμα

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Μιλάω για επιλογή ενήλικου και μόνο. (ετσι κι αλλιώς όμως εγώ είμαι υπέρ του ενήλικου... και καθαρόαιμο να έπαιρνα, ενήλικο θα το παιρνα.... :) )
..και καλα κανεις :D
Και εγω ειμαι κατα των κουταβιων ;) ...απλα νομιζα πως μιλαμε για την ''νορμαλ'' αποκτηση σκυλου (ημιαιμου ή καθαροαιμου) που συνηθως συνισταται στο να παιρνουμε ενα κουταβι δυο-τριων μηνων:) .Σε αυτες τις ηλικιες , τα ημιαιμα ειναι kinder εκπληξη.

Την τελευταία πρόταση δεν την κατάλαβα ομως.... θέλει επεξήγηση. :)
Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν μια παρέα στο σπίτι (είτε διαλέγουν ημίαιμο είτε καθαρόαιμο). Τι σχέση έχει αυτό?
Οντως θελει επεξηγηση :)

Εσυ πχ θελεις ενα μεγαλοσωμο σκυλο χωρις να σε νοιαζει αν ειναι φυλακας ...θελεις να ειναι κοντοτριχος , ισως μαυρος κλπ .Θετεις δηλαδη προδιαγραφες για ενα ζωο που απλα θα σου κανει παρεα ...σε τετοιες προδιαγραφες στηριζεται και ολοκληρη η λογικη των καθαροαιμων σκυλων.

Διαφορετικα : δεν εχεις τον Γκογκολ (αλλα θελεις εναν σαν το Γκογκολ) και παιρνεις σβαρνα τα καταφυγια ωστε να βρεις ενα σκυλο να σου κανει παρεα και μονο.Κατα διαολεμενη '' ατυχια''Ολα τα σκυλια εκει ειναι ψιλομπασμενα και μαλιαρα . Παιρνεις καποιο ή περιμενεις να βρεθει ενας Γκογκολ ? :)

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Omarock, ποιόςείναι ο κλασσικός ελληνικός αδέσποτος κοπρίτης;:confused::confused:

Πως τα διάφορα ημίαιμα που περιφέρονται στους δρόμους από τις γέννες του έρωτα της Μπέλας και του Ρεξ( που ανέφερα σε προηγούμενο post), από γέννες αδεσποτων μεταξύ τους, από, από, από....μπορεί να έχουν κοινά χαρακτηριστικά;:confused::confused:

Τα ημίαιμα στις άλλες χώρες έχουν άλλα χαρακτηριστικά;:confused::confused:

Και πως το ημίαιμο σημαινει μισό αιμα ράτσας και μισό ότι να ναι;:confused::confused::confused:

Kopritis, τι θεωρείς ότι θα προσφέρει να συνεχίσουν να υπάρχουν τα ημίαιμα;

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Πηγη,θα επαιρνες ποτε καθαροαιμο?
Είχα. Ο προηγούμενος ήταν ένα σεττεράκι και ο προπροηγούμενος (αλλά ήμουν πολύ μικρή) κόκερ. Δεν είμασταν (ως οικογενεια) σωστοί απέναντι στις αυξημένες ανάγκες για εκτόνωση που είχαν, παρά που τους λατρεύαμε και τους δυο (η αγάπη δε φτάνει).

Τι να σου πω τωρα..... δεν το αποκλείω κι όλας.... αλλά είναι τόσα ημιαιμα στη σειρά που θα ήθελα πάρα πολύ να φέρω στο σπίτι μου που δε νομίζω οτι θα έμπαινα στη διαδικασία επιλογής εκτροφέα και αναμονής, ειδικά με δεδομένες τις δικές μου απαιτήσεις απο ένα σκύλο (που καλύπτονται από πολλά ημίαιμα).

Εκτος αυτού οι ράτσες που λατρεύω θέλουν όλες πολύ περισσότερο χρόνο και δουλειά απ'οσο διαθέτω.... πχ λατρεύω τα καφέ λαμπραντοράκια, αλλά με τίποτα δεν έχω χρόνο να το βγάζω να τρέχει οσο θα ήθελε.... τρελαίνομαι για νιούφι, αλλα ποιος του φροντίζει το μαλί??? Μου τρέχουν τα σάλια για ένα μπασέ, αλλά αν θες να πας μια εκδρομή στον Ολυμπο κι αυτό βαρεθεί στη μεση?? λατρεύω τους ελ. ποιμενικούς..... αλλα είναι σίγουρο ότι δεν έχω τις γνώσεις να τους κουλαντρίσω...

Last edited:

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Εσυ πχ θελεις ενα μεγαλοσωμο σκυλο χωρις να σε νοιαζει αν ειναι φυλακας ...θελεις να ειναι κοντοτριχος , ισως μαυρος κλπ .Θετεις δηλαδη προδιαγραφες για ενα ζωο που απλα θα σου κανει παρεα ...σε τετοιες προδιαγραφες στηριζεται και ολοκληρη η λογικη των καθαροαιμων σκυλων.

Διαφορετικα : δεν εχεις τον Γκογκολ (αλλα θελεις εναν σαν το Γκογκολ) και παιρνεις σβαρνα τα καταφυγια ωστε να βρεις ενα σκυλο να σου κανει παρεα και μονο.Κατα διαολεμενη '' ατυχια''Ολα τα σκυλια εκει ειναι ψιλομπασμενα και μαλιαρα . Παιρνεις καποιο ή περιμενεις να βρεθει ενας Γκογκολ ? :)
Κοιταξε μιλάω πάντα με το δεδομένο ότι οι συνδυασμοί είναι ατελείωτοι στα ημίαιμα! Με βάση τη σημερινή κατάσταση, εγώ προσωπικά, δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρω ημίαιμο που να με καλυπτει πλήρως. Προσωπικά μιλάω πάντα. Ενώ καθαρόαιμο που να με καλύπτει και να το καλύπτω κι εγω (να πληρώ τις απαιτήσεις του) πλήρως δεν νομίζω οτι υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είπε κανεις να μην υπάρχουν οι φυλές. Αλίμονο. Απλά δεν θα ήθελα να εκλίψουν και οι κοπρίτες. (Αυτό δεν ήταν το ερώτημα?)

Kopritis, τι θεωρείς ότι θα προσφέρει να συνεχίσουν να υπάρχουν τα ημίαιμα;
Ατελείωτους συνδυασμούς χαρακτηριστικών (μορφολογίας και χαρακτήρα).

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Το ημιαιμο αιναι οπως λεει και η λεξη μισο μισο.
Το πολυαιμο που λεω θα ταιριαζε πιο καλα για να περιγραψης τον ελληνικο κοπριτη.
Στις αλλες χωρες φυσικα και ειναι διαφορετικα τα αδεσποτα,αφου εχουν αλλες ρατσες,δεν το συζηταμε.
Στον ελληνικο που εννοω εγω και εσυ δεν βλεπεις ομοιοτητες,θα παρακαλουσα ολα τα μελη να μας πουνε ποσα σκυλια αδεσποτα εχουν συναντησει που εμοιαζαν παρα πολυ μεταξυ τους,εγω εχω συναντησει παρα πολλα για να κανω την αρχη,και ειναι ανα περιοχη αφου ενας ειναι συνηθως ο μαγκας αρσενικος σε καθε περιοχη,και αν το δεις γενικα σε ολη την Ελλαδα μοιαζουν τα αδεσποτα(τα περισσοτερα),τωρα τελευταια εχουν πεσει και καθαροαιμα και εκει εχουμε αυτο που θα ελεγα ημιαιμα.

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Ατελείωτους συνδυασμούς χαρακτηριστικών (μορφολογίας και χαρακτήρα).
Το ζήτημα είναι πως μπορεί να επιτευχθεί η ύπαρξη τους και με τι αντίτιμο;

Εγώ προσωπικά, δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα ημιαιμάκια, άλλωστε κι εγώ ημιαιμάκι είχα, αλλά αν ας πούμε, το αντίτιμο για την ύπαρξη τους είναι η ύπαρξη αδέσποτων, λανθασμένης νοοτροπίας απέναντι στα σκυλιά, με τα ζευγαρώματα κι όλα τα σχετικά, μήπως είναι προτιμότερο να κάνουμε κάποιες υποχωρίσεις στο πως θέλουμε να είναι ο σκύλος μας;

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Το ζήτημα είναι πως μπορεί να επιτευχθεί η ύπαρξη τους και με τι αντίτιμο;

Εγώ προσωπικά, δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα ημιαιμάκια, άλλωστε κι εγώ ημιαιμάκι είχα, αλλά αν ας πούμε, το αντίτιμο για την ύπαρξη τους είναι η ύπαρξη αδέσποτων, λανθασμένης νοοτροπίας απέναντι στα σκυλιά, με τα ζευγαρώματα κι όλα τα σχετικά, μήπως είναι προτιμότερο να κάνουμε κάποιες υποχωρίσεις στο πως θέλουμε να είναι ο σκύλος μας;
Σαφέστατα!!! Λέμε οτι λέμε με δεδομένο οτι με κάποιο μαγικό τρόπο (οχι ευθανασία....), εχουμε φτάσει στο σημείο να μην υπάρχουν αδέσποτα!
Υποθετικό ήταν το ερωτημα, υποθετική κι η απάντηση!!:)

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Βρε Omarock, τι πολύαιμα, τι δυαιμα, τι τριαιμα....η έκφραση ημίαιμα υπάρχει σχεδόν σε όλες τις γλώσσες μεταξύ άλλων εκφράσεων!

Ας τα πούμε μιγάδες λοιπόν, που είναι και ο επίσημος όρος...

Θα σου πω εγώ από την εμπειρία μου και στις περιοχές που έχω ζήσει!

Στην Αθήνα, και την ευρύτερη περιοχή, μπορείς να δεις ότι τραβάει η ψυχή σου, πολλά φέρνουν σε κάτι απο Γ.Π. πολλά σε κυνηγόσκυλα, διαφόρων τύπων, πολλά σε πιτμπουλ, ότι να ναι!

Στα Γιάννενα τα περισσότερα που είναι στις παρυφές τις πολης έχουν πολύ έντονα στοιχεία από Ε.Π., αυτά που είναι μέσα στην πόλη πάλι Γκογκολ-φέρνουν, αν καταλαβαίνετε τον τύπο, και πάντα υπάρχουν και τα ότι να ναι!

Στην Τήνο δεν έχει αδέσποτα, μόνο ημιδεσποζομενα που είναι κατά κύριο λόγο κυνηγοσκυλίζοντα....

Ο χαρακτήρας δε, σε αυτά που συναγελλάζονται με ανθρώπους είναι φιλικός, "ζητιανάκια" ενώ αυτά που είναι πιο ανεξάρτητα είναι πολύ πιο έντονοι χαρακτήρες!

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Και στις Σπέτσες,χρόνια τώρα...όλα , μα όλα τα αδέσποτα είναι κοντοπόδαρα...ψιλολουκάνικα..και με μουσια τα περισσότερα..η με κεφαλι λαμπ!!
Συμφωνω ότι σε κάποιες πειροχές, γειτονιές, χωριά υπήρξε ένας μάγκας επιβήτορας και άφησε το στίγμα του και στους επόμενους!!!

kiara

Well-Known Member
29 Αυγούστου 2008
372
1
θεσσαλονικη
Ελληνικό κοπρεξ
κάπως έτσι είναι στην δική μου περιοχή τα καθαρόαιμα:D:D κοπρέξ άλλα είναι 4-5.
Μέτα έχουμε πιτ με κάτι. γκόλντεν με κάτι λαμπραντόρ με κάτι λυκοσκυλα με κάτι κτλ.
Το πρώτο είναι ημίαιμο του δρόμου
Τα υπόλοιπα είναι ήμιαιμα ημιδεσποζόμενα ή παρατημένα. Οι περισσότεροι έδω πιστέυουν ότι αν ζευγαρώσεις 2 διαφορέτικες ράτσες πάλι καθαρόαιμο θα πάρεις. :confused:
Θα άνοιξω καινούριο θέμα απο την καινούρια χρονιά ''Μαντεψε τη διαστάυρωση είναι'' :D:D

Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
...αλλο κλασσικος ελληνικος αδεσποτος κοπριτης,αυτος ειναι πολυαιμος και για αυτο εχει χαρακτηριστικα σταθερα...
Τίποτα πιο ανακριβές από αυτό (και πολλά άλλα που έχουν αναφερθεί σε σχέση με τα μορφολογικά χαρακτηριστικά ή και την συμπεριφορά)!

Ακριβώς επειδή τα ημίαιμα είναι αποτέλσμα εξωδιασταύρωσης (και δη τυχαίας) δεν υπάρχουν σταθεροποιημένα χαρακτηριστικά. Όλα καθορίζονται από υποτελή και κυρίαρχα γονίδια, ως εκ τούτου είναι ουτοπικό να λέει κανείς πως του "αρέσει ο χαρακτήρας του"! Ποιος χαρακτήρας; Αυτός που έχει προκύψει από το κυνηγόσκυλο παππού του, αυτός που έχει κληροδοτηθεί από τον Γερμανικό Ποιμενικό προπαππού του ή αυτός που είναι κράμα Πούντλ με Γιόρκσαϊρ και Πιτ-Μπουλ απ' την πλευρά της μητέρας του; ...τα ημίαιμα είναι κάτι σαν το Kinder Έκπληξη.

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Πάντα ήμουν ιδιοκτήτρια ημίαιμου, κ πρώτη φορά τώρα, έχουμε κ καθαρόαιμο στην οικογένεια (κ αυτό γιατί ήταν όνειρό μου να'χω tervuren, με την ομορφιά, την ενέργεια κ όλα τα χαρακτηριστικά της φυλής).

Από την άλλη, η λίλλυ εκτός του ότι είναι πανέμορφη (το προηγούμενο 3ημερο ήμουν Αγρίνιο με τη Λώρα για να τη δω... κ έχει γίνει ακόμη πιο κούκλα!!), είναι το πιο σοβαρό-νεαρό σκυλί που'χω συναντήσει. Αποπνέει μία σοφία- μία ηρεμία, θα γαβγίσει μόνο όταν υπάρχει ουσιαστικός λόγος κ αν κ ποτέ δεν εκπαιδεύτηκε να περπατάει με λουρί, δεν της κάνω τη παραμικρή διόρθωση όταν είμαστε μαζί βόλτα έξω στο Αγρίνιο (σε αντίθεση με το κατσικοΛωρο-κάτσικό μου :p), είναι τρομερά στοργική κ ανθρωποκεντρική (αλλά τα πάει καλά με όλα τα ζώα), αλλά ταυτόχρονα τα μάτια της βγάζουν μία μελαγχολία...

Η λίζα μου κ αυτή ήταν από τα καλύτερα σκυλιά που'χα ποτέ... Δεν χρειάστηκε ποτέ να της κάνω παρατήρηση για ζημιές μέσα στο σπίτι, έξω πάντα με ακολουθούσε χωρίς λουρί κ με περίμενε έξω από τα μαγαζιά κ γενικά πιστεύω ότι τα ημίαιμα προσαρμόζονται πολύ πιο εύκολα στην καθημερινότητά μας, μια κ έχουν ζήσει σε αυτή παλαιότερα....

Η λώρα, σαν καθαρόαιμο, έχει άλλα χαρακτηριστικά που αγαπώ σε αυτή, αλλά σίγουρα είναι πιο "ξέγνοιαστη" (ας μου επιτραπεί ο όρος).
Δεν έχει βιώσει την έλειψη ιδιοκτήτη, φαγητού, στέγης ή το χάδι... κ αυτό νομίζω ότι είναι ένα από τα στοιχεία που κάνει τα ημίαιμα να ξεχωρίζουν -πράγματα που'χω δει κ στη λίλλυ κ -παλαιότερα- τη λίζα.
Ίσως κακώς που τα ερμηνεύω με ανθρώπινα κριτήρια, αλλά βλέπω μία ''ευγνωμοσύνη'' προς το πρόσωπό μας σε αυτά τα σκυλιά.

Απλά το σίγουρο είναι ότι με την επιλογή καθαρόαιμου σκύλου, ξέρεις τί παίρνεις κ τα χαρακτηριστικά κ τη συμπεριφορά που θα συναντήσεις...

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Δεν είναι όλα τα ημίαιμα έτσι..είναι θέμα τύχης παιδιά!! Και βεβαίως πως θα το μεγαλώσεις...(που ισχύει για όλα τα σκυλιά..καθαρόαιμα & ημίαιμα)..
Πέρσι είχα φιλοξενήσει τη Τάρα, μία σκυλίτσα 7 μηνών η οποία είχε μεγαλώσει σε σπίτι από κουτάβι..και τη παρατήσανε...επειδή δεν τους έκανε!!:(:(
Οφείλω να σας πω ότι υπήρχαν στιγμές που ήθελα να τα στραγγαλίσω...έφαγε μέσα σε 2 μέρες όλο το αυτόματο ποτιστικό του κήπου...4 παπούτσια...το καλώδιο του lap top...150 ευρώ...μετέφερε και σκόρπισε σε όλο το σπίτι τα ξύλα που έιχα για το τζάκι...και άλλες μικροζημιές που δεν θυμάμαι...
Τη κράτησα 3 μήνες...μέχρι να βρεθεί σπίτι...προσπάθησα με ότι γνώσεις είχα...όλη την υπομονή και επιμονή μου να τη διορθώσω...αλλά με καμία επιτυχία...
Ο Φλόπυ από την άλλη είναι το πιό ήσυχο και καλό σκυλί του κόσμου...!!

Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
@Natassa

πάλι καλά που υπάρχει η τελευταία παράγραφος γιατί θα άρχιζα να ψάχνω το νήμα στο οποίο δίνεις την Λώρα για υιοθεσία!

Επίσης θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε πως το θέμα της υγείας των ημίαιμων/αδεσπότων προσεγγίζεται σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο. Κι αυτό έχει να κάνει επίσης με το γεγονός της εξωδιασταύρωσης και τις κληρονομικές ασθένειες οι οποίες γενετικά εξασθενούν μέσα από αυτήν.
Αυτά όμως πάντα σε θεωρητική βάση διότι στην πράξη συμβαίνουν τα παρακάτω:
Στα αδέσποτα υπάρχει κλειστή αναπαραγωγή (δεν είναι εκτροφή) επειδή ζευγαρώνουν στην ίδια αγέλη συγγενικά μέλη (πατέρας με κόρη, μητέρα με γιο, αδελφός με αδελφή κλπ.)

Επίσης δεν έχουμε σαφές στατιστικό δείγμα διότι ο μέσος όρος ζωής ενός αδέσποτου σκύλου είναι 19 μήνες!

Last edited:

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Kι επιπλεόν στα ημίαιμα, και είδικά στα αδέσποτα, σπάνια γίνονται εξετάσεις για κληρονομήσιμα νοσήματα!

Promitheas, διάβαζα πρόσφατα ένα άρθρο που ανέφερε ότι ουσιστικά οι κληρονομικές ασθένειες δεν εξασθενούν με την εξωδιασταύρωση.
Νομίζω ότι ήταν σε αυτό: http://www.onlinedigitalpubs.com/publication/?i=26011&l=&m=&p=307&id=2068

Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Promitheas, διάβαζα πρόσφατα ένα άρθρο που ανέφερε ότι ουσιστικά οι κληρονομικές ασθένειες δεν εξασθενούν με την εξωδιασταύρωση.
Μπορεί να συμφωνώ με αυτό, αλλά εδώ δεν χωνεύονται πιο απλά πράγματα... θα μπούμε σε θέμα για τον "υποτελή τρόπο μεταφοράς γονιδίων υπεύθυνων για παθήσεις από 7 γενεές και πάνω"?

kiara

Well-Known Member
29 Αυγούστου 2008
372
1
θεσσαλονικη
Τα ημίαιμα αδέσποτα πέρα απο την κληρονομική συμπερίφορα διαμορφώνουν χαρακτήρα και από τον τρόπο που ζουν

πχ τα έντος κατοικημένης περιοχής είναι φιλικά και συνδιάζουν το μουτς μουτς σκυλάκι έλα δω με φαγητό και το ούστ κοπρόσκυλο με το θα μου πετάξουν κάτι αν δεν φύγω δεν έρχονται πότε αν δεν τους μιλήσεις και δεν τους ενδιαφέρει αν περνάς απο δίπλα τους ή απο την περιοχή τους και γαυγίζουν σπάνια. Μορφολόγικα έκτος απο 3- 4 που μοιάζουν σε αυτό στην φωτογραφία τα υπόλοιπα δεν έχουν κάμια σχέση το ένα με το άλλο.

Τα εκτός κατοικημένης περίοχης αν πλήσιασεις στην περιοχή τους είναι σε θέση επίθεσης άλλα απομακρύνονται όσο τα πλησιάζεις δίχνοντας πιστέυω ότι δεν θέλουν να κάνουν κάκο απλά θέλουν να φύγεις και δεν γαυγίζουν σχεδόν ποτέ.
όσο φάγητό κι αν έχεις δεν σε εμπιστεύονται και δεν θα σε πλησιάσουν ποτέ θα τα βρείς δύσκολα και δεν έρχονται όσα μουτς μουτς και αν κάνεις.
Μορφολογικά μοιάζουν μόνο τα 2 το άλλο είναι πόλυ διαφορετικό.