Αδέσποτα-ημίαιμα vs καθαρόαιμα

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
προφανως αναφερεσαι στον δικο σου σκυλο και οχι γενικα στα ημιαιμα...:maria:
Αυτό εννοώ. Το κάθε ημίαιμο, συνδυάζει χαρακτηριστικά που συνολικά δεν τα βρίσκεις σε καμία φυλή.

Προφανώς δεν αναφέρομαι σε όλα τα ημίαιμα γενικά. Πως θα μπορούσα άλλωστε αφού το καθένα είναι διαφορετικό απ'ολα τα άλλα?

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Εγώ πάλι γιατί δεν βλέπω αυτή την μοναδικότητα που λέτε μορφολογικά στα ημίαιμα??

Εξαιρετικά λίγα ημίαιμα έχω δει που δεν μοιάζουν με κανένα άλλο(ένα παράδειγμα ο Ντέξτερ της xotikouli).

Κατά τα άλλα σκυλιά πάνω κάτω σαν τον δικό μου έχω δει πολλά σε αγγελίες..
Σκυλιά σαν τον γκογκόλ επίσης πολλά..
Τύπου κυνηγόσκυλα επίσης πολλά..
"Ποιμενικούς" επίσης..
Σκέτα ημίαιμα που έχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ τους επίσης..

Θέλω να πω πως η "δεξαμενή" γενετικού υλικού που υπάρχει δεν νομίζω να είναι τόσο μεγάλη όσο θέλουμε να πιστεύουμε..
Η αλήθεια είναι οτι η μορφολογία Γκογκόλ παίζει πολύ.:p:p Φυσικά και είναι υπερβολή το οτι δε μοιάζουν με κανένα αλλο.

Οταν αναφέρομαι στη μοναδικότητα, εγώ προσωπικά αναφέρομαι στο πακέτο. Συνδυασμοι μορφολογίας και χαρακτήρα που δεν καλύπτονται απο τις υπάρχουσες ράτσες.

Εγώ πχ που ήθελα μεγαλόσωμο σκύλο του καναπέ που να μοιάζει με κυνηγόσκυλο αλλά να μην έχει αστείρευτα αποθέματα ενέργειας, μόνο στο ημίαιμο βρήκα αυτό που έψαχνα.

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
Αυτό εννοώ. Το κάθε ημίαιμο, συνδυάζει χαρακτηριστικά που συνολικά δεν τα βρίσκεις σε καμία φυλή.
ναι, αλλα οταν γραφεις αυτο

"Συνδιαζουν χαρακτηριστικά που δεν υπάρχουν σε καμία φυλή"

ειναι σαν να λες οτι αυτα τα χαρακτηριστικα, τα εχουν ολα τα ημιαιμα, η σχεδον τα περισσοτερα:)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Εγω παντως βλεπω αδεσποτα που μορφολογικα ειναι μοναδικα και δεν μου θυμιζουν σχεδον τιποτα άλλο.
Τελειως απροσδιόριστα. Το ταμπεραμεντο τωρα απο πού βαστάει, ενας Θεος ξερει.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
ναι, αλλα οταν γραφεις αυτο

"Συνδιαζουν χαρακτηριστικά που δεν υπάρχουν σε καμία φυλή"

ειναι σαν να λες οτι αυτα τα χαρακτηριστικα, τα εχουν ολα τα ημιαιμα, η σχεδον τα περισσοτερα:)
Συγνώμη. Λάθος έκφραση. Η σωστή θα ήταν:

Συνδυάζουν πακέτα χαρακτηριστικών που δεν υπάρχουν σε καμία φυλή.:)

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Πχ, πες μου φυλή που να συνδυάζει τα εξής:

1. Ευκολος χαρακτήρας, οχι πολύ ανεξάρτητος, φιλικό με ανθρώπους, παιδιά, και άλλα ζώα (οχι φύλακας).
2. Ησυχο, χαμηλής ενέργειας, "του καναπέ" στο σπίτι,αλλά να γουστάρει (και να αντέχει!) αμα θες να πάς πχ μια βδομάδα ορειβασία σε βουνό (να μη φοβάσαι οτι θα "μεινει" ο σκύλος πριν απο σενα). Να αντέχει στις κακουχίες.
3. Μεγαλόσωμο, κοντότριχο, οχι με πλακουτσωτη μούρη.
4. Να μην είναι γαυγισιάρικο

(αν βρεις φυλή που να συνδυάζει τα παραπάνω, θα προσθέσω κι άλλα στο συνδυασμό.... :p )
Καλα βρε Πηγη , αλλα δεν ειναι ολα τα ημιαιμα ετσι ...:D

Μην κρινεις τα ημιαιμα με βαση το δικο σου (για τον οποιο μπορει να μην εισαι καν αντικειμενικη πλεον :))

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Καλα βρε Πηγη , αλλα δεν ειναι ολα τα ημιαιμα ετσι ...:D

Μην κρινεις τα ημιαιμα με βαση το δικο σου (για τον οποιο μπορει να μην εισαι καν αντικειμενικη πλεον :))
Oχι όχι, το διευκρίνησα και στη Γαλάζια παραπάνω..... δεν εννοούσα φυσικά οτι είναι ολα έτσι! Απλά οτι μπορείς σ'ενα ημίαιμο να βρεις τους συνδιασμούς που σ'ενδιαφέρουν, που καμιά φορά δεν υπάρχουν σε καμια φυλή!
:):)

Ειναι προφανές οτι αντικειμενική δεν είμαι (μη λέμε τα αυτονόητα...;) ) αλλά η αρχική ρώτηση ήταν επι προσωπικού.....

Πάντως τα ημίαιμα δεν τα κρίνω με βάση μόνο το δικό μου. Αλλά και με τους υπόλοιπους απίθανους συνδιασμούς που έχω συναντήσει κατα καιρούς.

Είπαμε, περι ορέξεως.....

Last edited:

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Απλά οτι μπορείς σ'ενα ημίαιμο να βρεις τους συνδιασμούς που σ'ενδιαφέρουν, που καμιά φορά δεν υπάρχουν σε καμια φυλή!
:):)
...οταν παρεις πχ ενα ημιαιμο κουταβι 2 μηνων δεν θα ξερεις ουτε ποσο μεγαλο θα γινει , ουτε αν θα καθεται στο καναπε , αν θα ειναι φιλικο με ανθρωπους , πως θα γινει το σωμα του , αν θα κλαταρει γρηγορα ή ευκολα , αν θα γαβγιζει κλπ κλπ

Αρα δεν υφισταται αυτο που λες:
'' ..συνδιασμοι που σ'ενδιαφερουν'' ...τουλαχιστον σε επιπεδο σχεδιασμου.

Εγω νομιζω πως εφοσον υπαρχουν ανθρωποι που διαλεγουν ''ημιαιμο'' με βαση καποια συγκεκριμμενα γουστα (ενω απλα θελουν μια παρεα στο σπιτι) , ειναι η πιο τρανη ''νομιμοποιηση'' των καθαροαιμων σκυλων :)

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
...οταν παρεις πχ ενα ημιαιμο κουταβι 2 μηνων δεν θα ξερεις ουτε ποσο μεγαλο θα γινει , ουτε αν θα καθεται στο καναπε , αν θα ειναι φιλικο με ανθρωπους , πως θα γινει το σωμα του , αν θα κλαταρει γρηγορα ή ευκολα , αν θα γαβγιζει κλπ κλπ

Αρα δεν υφισταται αυτο που λες:
'' ..συνδιασμοι που σ'ενδιαφερουν'' ...τουλαχιστον σε επιπεδο σχεδιασμου.

Εγω νομιζω πως εφοσον υπαρχουν ανθρωποι που διαλεγουν ''ημιαιμο'' με βαση καποια συγκεκριμμενα γουστα (ενω απλα θελουν μια παρεα στο σπιτι) , ειναι η πιο τρανη ''νομιμοποιηση'' των καθαροαιμων σκυλων :)
Σαφέστατα σε επίπεδο σχεδιασμού δεν υπάρχουν. Επίσης προφανως συμφωνώ οτι οταν προκειται για κουτάβι, δεν έχεις ιδέα.
Μιλάω για επιλογή ενήλικου και μόνο. (ετσι κι αλλιώς όμως εγώ είμαι υπέρ του ενήλικου... και καθαρόαιμο να έπαιρνα, ενήλικο θα το παιρνα.... :) )

Την τελευταία πρόταση δεν την κατάλαβα ομως.... θέλει επεξήγηση. :)
Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν μια παρέα στο σπίτι (είτε διαλέγουν ημίαιμο είτε καθαρόαιμο). Τι σχέση έχει αυτό?

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Εγω θα ελεγα οτι η ονομασια ημιαιμο μπερδευει την πραγματικοτητα,αλλο ημιαιμο(μισοαιμο,δηλαδη μισο καθαρο και μισο ποιος ξερει)και αλλο κλασσικος ελληνικος αδεσποτος κοπριτης,αυτος ειναι πολυαιμος και για αυτο εχει χαρακτηριστικα σταθερα,φιλικος,οχι κυριαρχικος,υποχρεως απεναντι σε ανθρωπους και καθολου εγωιστης.
Ειναι ο συνηθισμενος αδεσποτος,ο οποιος αν τον παρεις απο κουταβι θα σου βγη και καλος και υγιεις,αν τωρα μπερδευτηκε καποια ρατσα μεσα τοτε βγαινουν ορισμενα κληρονομικα ανεπιθυμητα χαρακτηριστικα,τα οποια ομως με τα χρονια παλι εξαφανιζονται.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Εγώ δεν πιστεύω οτι ο έλληνας κοπρίτης έχει ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα.... το λέω αυτό βλέποντας γέννες (πάππου προς πάππο κοπρίτες) οπου υπάρχει γκάμα χαρακτήρων... θα βρεις και το ντροπαλό, θα βρεις και το κυριαρχικό, θα βρείς και το φιλικό, θα βρείς και το επιθετικό, θα βρεις και το φοβικό. Στην ίδια γέννα.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Πάντως για να μην παρεξηγούμαι.... το ερώτημα που τεθηκε ήταν αν θα διάλεγε κανείς ημίαιμο αν είχε τη δυνατοτητα να πάρει καθαρόαιμο και δεν υπήρχαν αδέσποτα.
Εγώ προσωπικά δεν θα ήθελα να εκλίψει ο ελληνας κοπρίτης (με όλη τη γκάμα μορφολογιων και χαρακτήρων που αυτό συνεπάγεται).