Όταν αγοράζεις μια τροφή η μόνη σου βοήθεια είναι η λίστα με τα συστατικά της, συνήθως στο πίσω μέρος του σακιού. Θες:
1. η λίστα να είναι ξεκάθαρη. Δηλαδή να αναγράφονται οι ποσότητες κάθε υλικού και να αποφεύγεις γενικούς και ασαφείς όρους όπως άλευρο κρεάτων, υποπροϊόντα και παράγωγα κρεάτων, ζωικές πρωτεΐνες, ζωικό λίπος, φυτικά λάδια, δημητριακά κ.λπ. και να προτιμάς τροφές με ξεκάθαρα υλικά όπως άλευρο κοτόπουλου, λίπος κοτόπουλο, δημητριακά (ρύζι, καλαμπόκι) κ.λπ. Τέλος να μην επαναλαμβάνονται τα ίδια υλικά στη λίστα. Π.χ άλευρο αρνιού 20%, πατάτα 15%, αρακάς 13%, πρωτεΐνη πατάτας 6%, άμυλο αρακά 5% μεταφράζεται ως πατάτα 21%, αρνί 20%, αρακάς 18%.
2. Τα συστατικά να είναι όλα φυσικά. Δεν πρέπει να περιέχει δηλαδή τεχνητά ενισχυτικά γεύσης, τεχνητά συντηρητικά ή χρωστικές ουσίες. Αυτά είναι συνήθως καρκινογόνα.
3. Η τροφή να περιέχει σε ξηρά βάση τουλάχιστον 25% ή 30% κρέας. Επειδή η σειρά στη λίστα των υλικών αντικατοπτρίζει την ποσότητα κάθε υλικού πριν τη διαδικασία ψησίματος (δηλαδή αυτό που αναγράφεται πρώτο είναι και το κυρίαρχο συστατικό) θες το πρώτο συστατικό να είναι κάποιο επώνυμο κρέας (κοτόπουλο, αρνί, σολωμός κ.λπ.). Τροφές που από τα πρώτα 5 συστατικά, τα 2 ή 3 από αυτά είναι ζωικής προέλευσης είναι οι καλές. Προσοχή όμως όπου βλέπεις φρέσκο κρέας. Παρότι ποιοτικό υλικό, το φρέσκο κρέας περιέχει από 60% έως 80% υγρασία η οποία φεύγει κατά τη διαδικασία ψησίματος. Οπότε μια τροφή που γράφει π.χ φρέσκο κρέας κοτόπουλου 50%, ρύζι 20%, καλαμπόκι 10% στην πραγματικότητα το κρέας στο τελικό προϊόν είναι κάπου στο 15% με 20% .
4. Να μην περιέχει κάποια συγκεκριμένα υλικά τα οποία συχνά προκαλούν δυσανεξία ή αλλεργία. Πρώτο και κυρίαρχο το σιτάρι και τα παράγωγά του. μηδέν διατροφική αξία, μόνο κενές θερμίδες και δυσκολοχώνευτο.
Μετά το καλαμπόκι. Φτηνό filler με μέτρια θερμιδική αξία.
Γενικά τα δημητριακά με εξαίρεση τη βρώμη και το καστανό ρύζι καλό είναι να αποφεύγονται.
Καλό είναι όποια τροφή σε ενδιαφέρει να την ψάχνεις στο internet. Υπάρχουν αρκετά site αξιολόγησης τροφών όπως το allaboutdogfood.co.uk και το dogfoodadvisor.com
Τώρα η τροφή του Lidl.
Cereals, Meat and Animal Derivatives (4% Beef), Derivatives of Vegetable Origin, vegetables (4% peas), Minerals, Oils & Fats, yeast, antioxidants BHA/BHT (E320/E321) and colourants (E172)
Βλέπεις η λίστα δεν είναι ξεκάθαρη. Γενικοί όροι και υλικά, χαμηλή περιεκτικότητα σε κρέας (4%), χημικά και χρωστικές. Χάλια μαύρα δηλαδή και βλαπτικά για την υγεία του σκύλου.
Οι τροφές που αγοράζεις από κτηνίατρο, επειδή τις αγοράζεις από τον κτηνίατρο δεν πάει να πει ότι είναι καλές. Η Royal Canin και η Hills που πουλάνε συνήθως είναι κάτω του μετρίου. Εξαιρώ τις κτηνιατρικές γιατί αυτές δεν μπορούν να κριθούν με τα ίδια κριτήρια. Εσύ θα πρέπει να κοιτάς τα συστατικά της οποιασδήποτε τροφής, να τα μελετάς και να κρίνεις αν αυτή είναι καλή και όχι αν την αγόρασες από petshop ή από κτηνίατρο.