Δεν του αρεσει η τροφη η ειναι χορτατος?


Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Μια διαφωνια , ο σκυλος ειναι στη φυση η οποια ειναι διπλα στον ανθρωπο
Μου άρεσε πολύ αυτό που έγραψες, θα μου επιτρέψεις να το παραφράσω λίγο. Η φύση του σκύλου, είναι δίπλα στον άνθρωπο.

Δεν εννοώ αυτό όμως, εννοώ το φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε και εμείς αλλά και τα ζώα, έχει αλλάξει πολύ.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Ποια φύση...
Όπου άνθρωπος (και αποφάγια) και σκύλος - σκύλοι. Εκεί μαζεύονταν, όπου υπήρχε τροφή.

Αυτό που έγραψε ο @canis πάντοτε με προβληματιζε.
Η βιομηχανία τροφής κατοικίδιων καταγράφει συνεχώς αυξανόμενα κέρδη, γιγαντώνεται και σε συνεργασία με την κτηνιατρική κοινότητα παρουσιάζει έρευνες και μελέτες που δείχνουν την ξηρά τροφή ως την ιδανικότερη τροφή για τα σκυλιά.
Ποιος έχει τις γνώσεις να κρίνει αν αυτά που ισχυρίζονται είναι σωστά ή εξυπηρετουν συμφέροντα;
Είναι τεράστια συζήτηση και πρακτικά αισθάνομαι πως είμαστε όλοι μας εγκλωβισμενοι.

Και βέβαια είναι και αυτό που λέει ο @d3ac0n

Και αυτο μονο και μονο επειδη δεν εχω χρονο/ειμαι ανικανος να βγαλω ποσοστα φωσφορου/ασβεστιου σωστα για κουταβι.
Ποιος είναι ικανός να βγάλει ένα ισσοροπημενο γεύμα για τον σκύλο του;
Σάμπως βγάζουμε για εμάς τους ίδιους;

Εδω είναι ίσως που μια ξηρά σου λύνει τα χέρια γιατί θεωρητικά παρέχει στον σκύλο ολα όσα χρειάζεται.
Θεωρητικά.
Πρακτικά;
Είναι όντως έτσι ή μας το έχουν παρουσιάσει έτσι;
Παλι δεν ξέρω...
 


Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Θα μείνω στην επιλογή λέξης, εγκλωβισμένοι.
Και θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου. Όπως έγραψα και σε κάποιο άλλο νήμα, εάν εντρυφήσεις στην διατροφή, θα "κάψεις" το κεφάλι σου. Σκυλίσια και μη.
Είναι τόσα τα συμφέροντα που παίζονται πίσω από μελέτες και έρευνες (χρηματοδοτούμενες ή μη), τόσα τα κέρδη των εκάστοτε εταιριών, που αν θέλεις να ψάξεις εις βάθος τι ισχύει και τι όχι, ίσως να χρειαστεί να αναθεωρήσεις πολλά από αυτά που θεωρούσες δεδομένα.
Κάθε πληροφορία, να την ψάχνεις στην ρίζα της.
Μια ζωή φτάνει για να το κάνεις άραγε;
Δεν έχω απάντηση σε αυτό, μάλλον όχι.

Σαν λύση η ξηρά, λύνει τα χέρια, λύνει κάποια προβλήματα.
Είναι το καλύτερο διατροφικό μοντέλο; Λογικά, όχι.
Ανάμεσα στις πολλές, δεν θα υπάρχουν και αυτές οι λίγες εταιρίες που προσπαθούν να παράγουν το βέλτιστο για το μοντέλο αυτό; Υποθέτω πως ναι.
Κι αν ένας από τους λόγους που θαυμάζω τον σκύλο, είναι το ένστικτο του, τότε σύμφωνα με αυτό, η ξηρά είναι...η πρώτη επιλογή από το τέλος.
 


medusa

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2017
3.340
8.079
Εγω νομιζω οτι μας εχουν πεισει οτι δε μπορουμε να φτιαξουμε φαγητο και αυτα με τα φωσφορα κ.τ.λ ισορροπιες ειναι π@π@ριες. Εμεις μεγαλωσαμε δηλαδη καθε μερα με σαφη ποστοστα συστατικων? Εχετε δει σε κανα παιδι να μετραμε τη πρωτεινη και το ασβεστιο με ακριβεια Mg?

Το θεμα ειναι σε ενα βαθος χρονου να περνει ο οργανισμος τα συστατικα. Μια μερα μπορει να παρει περισσοτερο ασβεστιο, μια μερα λιγοτερο κ.τ.λ Με μια σχετικη ποικιλια και καποιες βασικες αρχες δε πιστευω δυσκολα μπορουμε να κανουμε κακο, το αντιθετο. Αλλωστε κανεις εξετασεις τακτικα και βλεπεις τι του λειπει. Θεωρω ενα ανθρωπο ικανο να διαβασει 5 γραμμες και χωρις υστεριες και ακροτητες να παρεχει οτι χρειάζεται.
 


Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
Εγω νομιζω οτι μας εχουν πεισει οτι δε μπορουμε να φτιαξουμε φαγητο και αυτα με τα φωσφορα κ.τ.λ ισορροπιες ειναι π@π@ριες. Εμεις μεγαλωσαμε δηλαδη καθε μερα με σαφη ποστοστα συστατικων? Εχετε δει σε κανα παιδι να μετραμε τη πρωτεινη και το ασβεστιο με ακριβεια Mg?

Το θεμα ειναι σε ενα βαθος χρονου να περνει ο οργανισμος τα συστατικα. Μια μερα μπορει να παρει περισσοτερο ασβεστιο, μια μερα λιγοτερο κ.τ.λ Με μια σχετικη ποικιλια και καποιες βασικες αρχες δε πιστευω δυσκολα μπορουμε να κανουμε κακο, το αντιθετο. Αλλωστε κανεις εξετασεις τακτικα και βλεπεις τι του λειπει. Θεωρω ενα ανθρωπο ικανο να διαβασει 5 γραμμες και χωρις υστεριες και ακροτητες να παρεχει οτι χρειάζεται.
δεν μετράμε αλλά απο την εποχή του Ιπποκράτη (τουλάχιστον) οι επιστήμονες προσπαθούν να βρούν λύσεις ισορροπημένης διατροφής για τον άνθρωπο γιατί οι επιπτώσεις της "ας φάμε ότι να'ναι" νοοτροπίας είναι ολοφάνερες. Στην δική μας υγεία μιλάμε τώρα.
Αλλά αντί να αρχίσουμε να τρεφόμαστε φυσιολογικά έχουμε καταντήσει πλέον σε τέτοιο χάλι που τα "βιολογικά" μας φαίνονται πολυτέλειες, - αν και πρόκειται απλά για προϊόντα χωρίς περίσσια χημικά, όχι για κάτι πραγματικά πολυτελές.

Όλος ο χαμός που γίνεται με τις ετοιματζίδικες ζωοτροφές, όπως το βλέπω εγώ, είναι απλά μια συνέπεια της ίδιας φάσης με τις τυποποιημένες "ανθρωποτροφές". Δεν είναι τυχαίο που χρονολογικά όλες αυτές οι "εφευρέσεις" συμπίπτουν με μεγάλες αλλαγές στη βιομηχανία τροφίμων. Εκεί που αρχίσαμε οι ίδιοι να τρεφόμαστε με κονσέρβες κ να πίνουμε κόκα-κόλες, κάναμε το ίδιο κ στους σκύλους.

Και ΝΑΙ συμφωνώ απόλυτα ότι δεν πρέπει να νομίζουμε ότι είμαστε ανίκανοι να φτιάξουμε ένα ισορροπημένο μενού, ούτε πρέπει να πάρει κανείς 6 πτυχία για να φτιάξει μπαρφ.
 


medusa

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2017
3.340
8.079
Τα βιολογικα μιας και αναφερθηκες οταν ζητας κατι εντος εποχης δεν ειναι η τιμη τους ακραια, λιγο πιο ακριβη το κιλο. Τα εκτος εποχης προιοντα ειναι δυσκολο να βρεθουν αρα και στα υψη. Και μπορεις να ψωνιζεις συγκεγκριμενα σε βιλογικα, πχ αχλαδια και καροτα που ειναι απο τα τοπ σε συγκεντρωσεις χημικων λογω καλλιεργητικων πρακτικων, δε θα αγοραζα ποτε μη βιολογικα ουτε για το γκρεμλιν. Σε αλλα κανω παραχωρησεις αναλογα με τις καλλιεργητικες πρακτικες που ξερω οτι συνηθως χρησιμοποιουνται και τη τοποθεσια παραγωγης.

γενικα η διατροφη ειναι συζητηση μεγαλη.

Αλλα ενταξει δεν ειναι και πια τοσο δυσκολο να φτιαξουμε κατι για το μικρο μας φιλο,ουτε χρονοβορο ιδιαιτερα αν μαγειρευεις πχ μεγαλη ποσοτητα.
Ο καθενας απο εκει και περα οπως νιωθει καλυτερα πρατει.
 
  • Like
Reactions: noni_papa and Eroe


Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Ο πατέρας μου έχει πάντα "μπαχτσέ". Από ντομάτες και κρεμμύδια, πατάτες, φασόλια μέχρι και μποκ τσοι έχουμε κλπ.
Χωρίς λιπάσματα, χωρίς φάρμακα και ότι βγει. Δεν πετάμε ποτέ φλούδες κλπ, φτιάχνουμε κομποστ για τον κήπο αυτόν. Εδώ στην πόλη που ζω, όλοι λίγο πολύ έχουν από κανένα στρεματάκι.
Βιολογικό κήπο κανένας. Στο γυμναστήριο πάνε όμως, δεν έχουν δει τι μπράτσα κάνει το τσαπ-ing :D

Αν έχετε χώρο και δυνατότητα, φυτέψτε. Πάρτε καμιά κότα και καμία κατσίκα. Back to the roots αν θέλουμε να ξέρουμε τι τρώμε
 


Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.711
Εγω νομιζω οτι μας εχουν πεισει οτι δε μπορουμε να φτιαξουμε φαγητο και αυτα με τα φωσφορα κ.τ.λ ισορροπιες ειναι π@π@ριες.
Ειναι ΠΟΛΛΑ τα λεφτα ομως...Αν εχεις στα χερια σου την λιστα με τις ανθρωπινες τροφες που ειναι τοξικες για τον σκυλο πχ. κρεμυδια κτλ., ειναι παρα πολυ απλο να ταϊσεις ποιοτικα, αλλα και οικονομικα τον σκυλο σου. Με τα λεφτα μιας super premium τροφης μπορεις να του παρεχεις την τελεια διατροφη, συν οτι ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ αυτο που τρωει. Οπως πιστευω οτι πολλη φασαρια για το τιποτα ειναι και η barf, να καθομαι και να περιμενω 15-20 μερες το κρεας στον επαγγελματικο καταψυκτη για να γινει "ασφαλες" (ειναι ασφαλες??)...Το βραζεις (ΟΧΙ παραβραζεις..), αφαιρεις τα κοκκαλα προσθετεις λιγο ασβεστιο, ω3, και ταϊζεις..! Δινεις καποια "διαλεγμενα" κοκκαλα στον σκυλο για να καθαριζει/γυμναζει τα δοντια του...Αυτο ηταν, δεν χρειαζεται να εισαι phd ή να γινεις ψυχωτικος για να ταϊσεις ενα σκυλο:).
 


medusa

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2017
3.340
8.079
Ειναι ΠΟΛΛΑ τα λεφτα ομως...Αν εχεις στα χερια σου την λιστα με τις ανθρωπινες τροφες που ειναι τοξικες για τον σκυλο πχ. κρεμυδια κτλ., ειναι παρα πολυ απλο να ταϊσεις ποιοτικα, αλλα και οικονομικα τον σκυλο σου. Με τα λεφτα μιας super premium τροφης μπορεις να του παρεχεις την τελεια διατροφη, συν οτι ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ αυτο που τρωει. Οπως πιστευω οτι πολλη φασαρια για το τιποτα ειναι και η barf, να καθομαι και να περιμενω 15-20 μερες το κρεας στον επαγγελματικο καταψυκτη για να γινει "ασφαλες" (ειναι ασφαλες??)...Το βραζεις (ΟΧΙ παραβραζεις..), αφαιρεις τα κοκκαλα προσθετεις λιγο ασβεστιο, ω3, και ταϊζεις..! Δινεις καποια "διαλεγμενα" κοκκαλα στον σκυλο για να καθαριζει/γυμναζει τα δοντια του...Αυτο ηταν, δεν χρειαζεται να εισαι phd ή να γινεις ψυχωτικος για να ταϊσεις ενα σκυλο:).
Επειδη δεν εχω καταψυξη μεγαλη ψωνιζω εβδομαδιαιως. Ακολουθω μια παρομοια διατροφη που δε πεταω τιποτα με αποτελεσμα αρκετη οικονομια. Ουτε χρονο χρειάζομαι ιδιαιτερο. Λαιμοι, πλαταρια, φτερουγες κοτας, στηθοπλευρα μοσχαρισια μπαινουν καταψυξη και δινονται ωμα για το ασβεστιο με τα απαραιτητα συνοδευτικα, το ιδιο και σαρδελες γαυρος . Το καθαρο κρεας γινεται μαγειρευτο ωστε να μπορω να το αποθηκευσω στη συντηρηση ως 3 μερες. Εννοειται διαβασα αρκετα τι επιτρεπεται τι οχι και τα ποσοστα. Τρωει και τη κροκετα του, κανα 3κιλο το μηνα ομως.
Το γκρεμλιν πραγματικα, οχι να το παινευτω, απο τριχωμα λιγα σκυλια εχω δει τοσο γυαλιστερα και μεταξενια, αερια μηδενικα, οσμη καθολου. Εξετασεις μια φορα καναμε ολα τελεια. Στομαχικο θεμα κανενα. Αν πια του ειχα κανει κατι κακο θα φαινοταν καπου, τι στο διαολο.
 


medusa

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2017
3.340
8.079
Ο πατέρας μου έχει πάντα "μπαχτσέ". Από ντομάτες και κρεμμύδια, πατάτες, φασόλια μέχρι και μποκ τσοι έχουμε κλπ.
Χωρίς λιπάσματα, χωρίς φάρμακα και ότι βγει. Δεν πετάμε ποτέ φλούδες κλπ, φτιάχνουμε κομποστ για τον κήπο αυτόν. Εδώ στην πόλη που ζω, όλοι λίγο πολύ έχουν από κανένα στρεματάκι.
Βιολογικό κήπο κανένας. Στο γυμναστήριο πάνε όμως, δεν έχουν δει τι μπράτσα κάνει το τσαπ-ing :D

Αν έχετε χώρο και δυνατότητα, φυτέψτε. Πάρτε καμιά κότα και καμία κατσίκα. Back to the roots αν θέλουμε να ξέρουμε τι τρώμε
Αστεια αστεια το εχω δοκιμασει. Βασικα ηταν η μεταπτυχιακη μου εργασια αυτη, καλλιεργειες σε αστικο περιβάλλον οποτε επρεπε να το δω και στη πραξη. Ειναι πολυ δυσκολο να εχεις επαρκη παραγωγη χωρις κηπο και επίσης χρειάζεσαι συμβουλες καθοδηγηση, χρόνο υπομονή... Εγω ειχα και καποια ιδεα λογω οτι μεγαλωσα σε επαρχια, ειχαμε παντα πολλα ειδη καλλιεργουμενα για χομπι και εχω κανει και ενα χρονο σπουδες γεωπονικης πριν αλλαξω καριερα. Και παλι η πρωτη χρονια πηγε δραμα.
Σε καποιους δημους υπαρχουν εκτασεις που παρεχονται σε δημμότες μαζι με καποια υποστηριξη π.χ ξερω σιγουρα τους λαχανοκηπους του ΑΠΘ και στην αθηνα εχει σιγουρα ο δημος Αγιου Δημητριου αλλα και αλλοι που δε θυμαμαι τωρα.


Ο πατερας μου περα απο τα παντα απο αλχανικα, ειχε και κουνελακια και τα σταματησε γιατι δε μπορουσαμε οικογενειακως αυτο το δραμα της σφαγης, Τωρα τα αναπολω, θα τα ηθελα για το γκρεμλιν.:D Απο εκει μου εχουν μεινει τα αχλαδια, δεν εχω δει αλλο φρουτο να θελει σε τοσο βαθμο αντιμετωπιση και παλι να ειναι γεματο σκουληκια. Αυτα τα τελεια αλαβαστρινα αχλαδια της αγορας πρεπει να τρωνε πολυ χημικο.
 
  • Like
Reactions: Sofouli and Eroe


Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.711
Επειδη δεν εχω καταψυξη μεγαλη ψωνιζω εβδομαδιαιως. Ακολουθω μια παρομοια διατροφη που δε πεταω τιποτα με αποτελεσμα αρκετη οικονομια. Ουτε χρονο χρειάζομαι ιδιαιτερο. Λαιμοι, πλαταρια, φτερουγες κοτας, στηθοπλευρα μοσχαρισια μπαινουν καταψυξη και δινονται ωμα για το ασβεστιο με τα απαραιτητα συνοδευτικα, το ιδιο και σαρδελες γαυρος . Το καθαρο κρεας γινεται μαγειρευτο ωστε να μπορω να το αποθηκευσω στη συντηρηση ως 3 μερες. Εννοειται διαβασα αρκετα τι επιτρεπεται τι οχι και τα ποσοστα. Τρωει και τη κροκετα του, κανα 3κιλο το μηνα ομως.
Το γκρεμλιν πραγματικα, οχι να το παινευτω, απο τριχωμα λιγα σκυλια εχω δει τοσο γυαλιστερα και μεταξενια, αερια μηδενικα, οσμη καθολου. Εξετασεις μια φορα καναμε ολα τελεια. Στομαχικο θεμα κανενα. Αν πια του ειχα κανει κατι κακο θα φαινοταν καπου, τι στο διαολο.
Ετσι, απλα πραγματα, το ιδιο κανω κι εγω με την μονη διαφορα οτι δινω και μαγερεμενα κοκκαλα καποιες φορες(οχι κοτας). Ψαρια δινω απο αυτα που πιανω εγω:) αλλα οι σαρδελες νομιζω εχουν πιο πολλα ω3
 
  • Like
Reactions: medusa


medusa

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2017
3.340
8.079
Ετσι, απλα πραγματα, το ιδιο κανω κι εγω με την μονη διαφορα οτι δινω και μαγερεμενα κοκκαλα καποιες φορες(οχι κοτας). Ψαρια δινω απο αυτα που πιανω εγω:) αλλα οι σαρδελες νομιζω εχουν πιο πολλα ω3
αυτα που πιανω εγω ε οχι δε τα δινω στο γκρεμλιν...Τα τρωω εγω αχαχαχχα
 
  • Like
Reactions: Hammer




Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Ρε παιδιά μην λέτε για μπύρες, το δικό μου σκυλί είναι (θα ήταν σίγουρα αν την αφήναμε) αλκοολικό, δεν κάνω πλάκα αλλά θα βγούμε off topic.
 
  • Like
Reactions: Eroe


Penguin

Well-Known Member
17 Ιανουαρίου 2017
621
1.187
29
Εμάς μιαμιση μέρα σερί κατουρούσε στο χάλι 1 ώρα πριν από κάθε βόλτα.
Κάπου στο δευτερό μισό της άλλης μέρας την είδαμε να σκαρφαλώνει στο γραφείο (δίπλα στον κανάπε γαρ) και να πίνει καπουτσίνο.

Πάντως και τα σύκα έχουν τρελό σκουλικάκι, και ο βασιλικός δεν βγαίνει ποτέ γιατί τα μυρμίγκια γουστάρουν σποράκια, και ο συνδιασμός μαρούλι/κάμπια είναι θανατηφόρος... για το μαρούλι.

Εγώ πάντως που μαγειρεύω ανάλατα για τους ανθρώπους, αν δεν έχει κρεμμύδι μέσα, της δίνω.
 
  • Like
Reactions: medusa and Sofouli


ollandos

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
91
22
Bλεποντας την κουβεντα εχω να πω τα εξης ... το μονο σιγουρο ειναι οτι η χειροτερη τροφη (ενταξει σκουπιδια και σαπιλες εξαιρουνται οπως και ψοφιμια) που μπορει να δωσει καποιος ειναι η ξηρα και γενικως του εμποριου ...προφανος και υπαρχουν συντεταγμενα συμφεροντα που διαμορφωνουν νεο χωρο διαφορετικο και αλλο απο αυτον για τους ανθρωπους ....δεν υπαρχει περιπτωση καποια ξηρα να ειναι καλυτερη απο κονσερβα π.χ και αυτη ακολουθως απο ωμο-μαγειρευτο...φρεσκο τελος παντων ..επισης κατι σημαντικο που λιγοι σκεφτονται ..κανενα ζωο ελευθερο δεν εχει τα ωραρια και την ακολουθια που του εχει επιβαλει ο ανθρωπος...κες ανενας σκυλος δεν ετρωγε καθε 2 ωρες ...ανα ημερες μπορει και εβδομαδες ..εξου και το θαψιμο ...οταν λοιπον αυτα τα αλλαζεις τα φωτα μοιραια ανοιγεις νεες πληγες στο λειτουργικο αυτης της ακολουθειας ...βεβαια υπαρχει στην μεση και η δικια μας βολεψη ..χρονικη οικονομικη κλπ...αλλα αυτη στην ροη και την φυσικη των πραγματων δεν εχει καμια αξια ...κοινως για μενα ολα αυτα του εμποριου που βομβαρδιζουν καθημερινα και παντου ειναι οι εσχατες και χειροτερες λυσεις επιλογες ασυζητητι ...μοιραια ομως γινονται και απαραιτητες πολλες φορες ...για αυτο ειμαι υπερ της περιπτωσεις οσο ποιο κοντα στο φυσικο με οση δυνατον ποικιλομορφια...ακομα και αν προκειται για ''κακοφημες'' τροφες για σκυλο οπως γαλα και ψωμι ......και νομιζω ετσι το βλεπουν και οι σκυλοι ..που σε ολους μαλλον εχουν τελευταια σειρα προτιμησης καποια ξηρα ...και δεν νομιζω να αφηνουν κανενα ωραιο κρεατακι για την κονσερβα κ.ο.....
 
  • Like
Reactions: Eroe and Hammer




eddieK

Well-Known Member
26 Σεπτεμβρίου 2017
167
74
49
Για περίπου 30.000 χρόνια ο σκύλος βρίσκεται στο πλάι του ανθρώπου και τρέφεται ως επί το πλείστον ή αποκλειστικά από αυτόν.

Περνώντας σε "fast forward" 29.842 χρόνια, φτάνουμε στο 1860 περίπου όπου ο Ο James Spratt, ένας νέος ηλεκτρολόγος από το Cincinnati, πήγε στο Λονδίνο για την επιχείρηση φωτισμού που λειτουργούσε.

Στο λιμάνι του Λονδίνου παρατήρησε ότι τα μέλη του πληρώματος από το πλοίο που είχε ταξιδέψει έριχναν κάποια μπισκότα που είχαν απομείνει από τις μερίδες του πλοίου στα σκυλιά που περίμεναν στην αποβάθρα. Τα "μπισκότα του πλοίου" (ship's biscuits), ήταν η βασική τροφή για τους ναυτικούς για αιώνες. Το αλεύρι, το νερό και το αλάτι αναμειγνύονταν σε μια σκληρή ζύμη, ψήνονταν, αφήνονταν να σκληρύνουν και να στεγνώσουν. Τα μπισκότα αποθηκεύονταν εύκολα και είχαν εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια ζωής, η οποία ήταν σημαντική τις ημέρες εκείνες, πριν από την ύπαρξη των ψυγείων. Αυτά τα μπισκότα έμοιαζαν πολύ με τα σημερινά μπισκότα σκυλιών.

Αυτό έδωσε στον Spratt την ιδέα να δημιουργήσει "ειδικά" μπισκότα για σκύλους, βολικά για τους ιδιοκτήτες σκύλων.

Βλέπετε, ο σκύλος είχε φτάσει να είναι κάτι σαν "είδος πολυτελείας", ένα "αξεσουάρ" που ο κόσμος ασχολούνταν μαζί του από χόμπι και όχι από ανάγκη πλέον. Έτσι αναζητούσε την ευκολία μα και την ψευδαίσθηση ότι ταΐζει κάτι ιδιαίτερο, κάτι "εξειδικευμένο".

Η συνταγή του Spratt για το πρώτο μπισκότο σκυλιών ήταν ένα μείγμα από σιτάλευρο, λαχανικά, παντζάρια και αίμα βοδινού. Το επιχειρηματικό εγχείρημα του Spratt ήταν επιτυχημένο, ικανοποιώντας μια νέα ζήτηση της αγοράς.

Το 1870 η ακμάζουσα επιχειρηματική δραστηριότητα του Spratt μεταφέρεται και στην Νέα Υόρκη και γεννιέται η Αμερικάνικη Αγορά Τροφών για Σκύλους.

Το 1880 ιδρύεται η Medicated Dog Bread, από τον κτηνίατρο A.C. Daniel στην Βοστόνη.

Το 1908 η εταιρία F.H. Bennet Biscuit άρχισε να παράγει μπισκότα σε σχήμα κόκαλου και άρχισε, επίσης, να παράγει την πρώτη τροφή για κουτάβια. Η ιδέα της παρασκευής τροφής για σκύλους σε διαφορετικά μεγέθη κροκέτας (μπισκότου, όπως λεγόταν) για διαφορετικές φυλές και ηλικίες σκύλων γεννιέται.

Το 1922 η Ken-L-Ration, εταιρία που δημιουργήθηκε από τους αδελφούς Chappel, από το Rockford του Illinois, έγινε το πρώτο κονσερβοποιημένο φαγητό σκυλιών στην αγορά. Κατασκευάστηκε από κρέας αλόγου και τα σκυλιά την λάτρεψαν. Ειδικά όταν οι αδελφοί Chappel άρχισαν να χορηγούν εκδηλώσεις για την εμπορία των προϊόντων τους και να διαφημίζονται σε δημοφιλείς ραδιοφωνικές εκπομπές όπως "Οι περιπέτειες του Rin Tin Tin".

Η κονσερβοποιημένη τροφή για σκύλους έγινε τόσο δημοφιλής ώστε η εταιρεία έπρεπε να ξεκινήσει την αναπαραγωγή αλόγων μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει την αυξανόμενη όρεξη των ιδιοκτητών και των σκύλων τους, με αποτέλεσμα τη σφαγή περίπου 50.000 αλόγων ετησίως από τη δεκαετία του 1930.

Το 1931 η Nabisco (Η Εθνική Εταιρεία Μπισκότων) αγόρασε την εταιρεία Bennet η οποία μετονομάστηκε σε Milkbones. Άρχισαν, επίσης, μια εκστρατεία για να γίνουν πραγματικά τα Milkbones η πλήρης «τυποποιημένη» τροφή για σκύλους της εποχής. Προσέλαβαν 3.000 πωλητές των οποίων η δουλειά επικεντρώνεται στην είσοδο των Milkbones στην εθνική συνείδηση, εξασφαλίζοντας ότι κάθε κατάστημα τροφίμων θα έχει το προϊόν διαθέσιμο.

Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα για σκύλους, οι κονσέρβες, αυτή τη στιγμή υπερισχύουν σε δημοτικότητα. Γιατί; Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είδαν ότι τα σκυλιά τους προτιμούσαν την εμπορική υγρή τροφή για σκύλους σε σύγκριση με τα μπισκότα και τα αγόραζαν περισσότερο. Με αυτόν τον τρόπο συνεχίστηκαν τα πράγματα στον συνεχώς αυξανόμενο και κερδοφόρο χώρο της τροφής σκύλων μέχρι να αλλάξει τα πάντα ένα σημαντικό γεγονός.

Το 1941 το 90% της αγοράς τροφών για σκύλους ήταν οι κονσέρβες. Τα πράγματα άλλαξαν όμως λόγω του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Η ξηρή τροφή για σκύλους έγινε δημοφιλής και πάλι επειδή η παρασκευή κονσερβοποιημένων τροφών για σκύλους μειώθηκε δραματικά λόγω έλλειψης μετάλλων (χρησιμοποιούνταν για τον πόλεμο) και η κυβερνήσεις έπρεπε να αρχίσουν να εξοικονομούν και να διανέμουν με δελτίο τρόφιμα όπως το κρέας.

Το 1950 η εταιρεία Ralston Purina άρχισε να παράγει τα δημητριακά Chex με ένα ειδικό μηχάνημα (cooking extruder). Χρησιμοποιώντας τον "εξωθητήρα", ένα μείγμα δημητριακών και άλλων συστατικών ωθούνται μέσω ενός σωλήνα όπου μαγειρεύονται υπό υψηλή πίεση και έπειτα διογκώνονται με αέρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα Chex που παραμένουν τραγανά μετά την προσθήκη γάλακτος. Αλλά τι έχει να κάνει αυτό με τους σκύλους;

Βλέπετε, εκείνο το διάστημα πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων διαμαρτύρονταν για την πεπτικότητα, την υφή και την εμφάνιση του ξηρού φαγητού, του μπισκότου του σκύλου τους. Αυτό οδήγησε το τμήμα κατοικίδιων ζώων της Purina να προσπαθήσει να πειραματιστεί χρησιμοποιώντας τον εξωθητήρα από το τμήμα δημητριακών για να κάνει "καλύτερη" τροφή για σκύλους... και το κατάφεραν! Μετά από 3 χρόνια έκαναν την εμφάνιση τους τα Dog Chow, μια μάρκα και σύνθεση που είναι ακόμα δημοφιλής μέχρι και σήμερα.

Από εκεί και μετά, λίγο πολύ, τα πράγματα είναι πιο γνωστά. Η βιομηχανία τροφής κατοικίδιων καταγράφει συνεχώς αυξανόμενα κέρδη, γιγαντώνεται και σε συνεργασία με την κτηνιατρική κοινότητα παρουσιάζει έρευνες και μελέτες που δείχνουν την ξηρά τροφή ως την ιδανικότερη τροφή για τα σκυλιά.

Λιγότερο από 100 χρόνια εντατικού marketing ήταν υπέρ αρκετά για να στείλουν στην απόλυτη λήθη τα υπόλοιπα 29.900 χρόνια... Μαζί με αυτά, αφήσαμε και την κριτική μας ικανότητα και την λογική.

...και κάτι που ίσως βοηθήσει περισσότερο στο θέμα: "Γιατί ο σκύλος μου δεν τρώει;"
Εξαιρετικά ενδιαφέρον! Υπάρχει κάποια πηγή;
 


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.415
6.551
Αν χρησιμοποιήσεις την Google θα επιβεβαιώσεις τα παραπάνω. Κατά τα άλλα, πηγή της δημοσίευσης είναι ΑΥΤΗ...
 


eddieK

Well-Known Member
26 Σεπτεμβρίου 2017
167
74
49
Αν χρησιμοποιήσεις την Google θα επιβεβαιώσεις τα παραπάνω. Κατά τα άλλα, πηγή της δημοσίευσης είναι ΑΥΤΗ...
Δεν θέλω να τα επιβεβαιώσω, δεν σε αμφισβητώ. Απλά, επειδή έχουν ενδιαφέρον κ πιθανόν να βρω κ άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες στην συγκεκριμένη πηγή/ες, θα ήθελα να τις γνωρίζω αν δεν σε πειράζει. Και επειδή αναφέρεις συγκεκριμένα πράγματα κ με χρονική σειρά, έχω την αίσθηση ότι κάπου τα διάβασες συγκεντρωμένα κ δεν είναι σκόρπιες πληροφορίες που βρήκες δεξιά κ αριστερά. Μπορείς να μου πεις;