Λίγα λόγια για τα τεριέ της Σκωτίας
"
Οποιος δει τον χάρτη της Σκωτίας, θα εκπλαγεί από τον τρόπο που πάγος και θάλασσα έχουν συνεργαστεί μαζί για να σχηματίσουν τεράστιες κοιλάδες ανάμεσα σε λόφους και να τις γεμίσουν με θαλασσινό νερό. Κάποιες φορές το νερό περιβάλει ολόκληρα κομμάτια γης και τα χωρίζει από την ενδοχώρα σχηματίζοντας νησιά, όπως για παράδειγμα το νησί του Σκάι ή τις εξωτερικές Εβρίδες. Με αυτόν τον τρόπο τα Δυτικά Χάιλαντς της Σκωτίας είναι προικισμένα με μια τεράστια ακτογραμμή. Λέγεται για παράδειγμα πως δεν υπάρχει σημείο στην επαρχία του Argyll που να απέχει από την θάλασσα πάνω από 5 μίλια. Στο μεγαλύτερο κομμάτι, η θάλασσα έχει πάρει όλα τα μαλακά κομμάτια γης και έχει αφήσει πίσω της σκληρά βράχια."
Κάπως έτσι ξεκινάει το κεφάλαιο των Westie, στο βιβλίο του Robert Leighton "The new book of the dog" γραμμένο από τον συνταγματάρχη Edward Donald Malcolm, 16ο Δούκα του Poltalloch και εκτροφέα λευκών cairn teriers που ονομάστηκαν Poltalloch Terriers.
Η ιστορία πίσω από τον Malcolm και το πως ξεκίνησε να εκτρέφει λευκά τεριέ, είναι αρκετά συγκινητική.
Το αγαπημένο του καφέ cairn terrier, κυνηγούσε μια αλεπού και μπήκαν μαζί στη φωλιά της. Ο συνταγματάρχης που παρακολουθούσε από απόσταση, είδε ξαφνικά μια καφέ σιλουέτα να βγαίνει από τη φωλιά και θεωρόντας πως πρόκειται για την αλεπού, πυροβόλησε. Δυστυχώς σκότωσε το αγαπημένο του καφέ cairn. Βυθισμένος στη θλίψη, αποφάσισε να εκθρέψει λευκά cairn ωστε να μπορεί να τα ξεχωρίζει και να μην κάνει ξανά το ίδιο λάθος.
Σε αυτόν τον τόπο λοιπόν με το απίστευτο ανάγλυφο, δεν ήταν εύκολο για μια αλεπού, έναν ασβό, μια ενυδρίδα ή μια αγριόγατα, να σκάψουν φωλιές στο έδαφος. Συνήθως έβρισκαν καταφύγιο ανάμεσα σε γρανιτένιες πέτρες που είχαν κατρακυλήσει και είχαν σχηματίσει στήλες ή όπως τα έλεγαν "
cairns" .
Ο άνθρωπος κυνηγούσε τις ενυδρίδες και τους ασβούς για το δέρμα τους και τις αλεπούδες γιατί απειλούσαν και έτρωγαν τα ζώα τους. Επειδή ο άνθρωπος αδυνατούσε να κυνηγήσει μόνος του αυτά τα ζώα σε αυτό το πετρώδες ανάγλυφο που έβρισκαν καταφύγιο, χρειάζονταν την βοήθεια ενός σκύλου ικανού να ανταπεξέλθει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.
Για να μπορέσει ένας σκύλος να κυνηγήσει εκεί, έπρεπε να έχει μικρότερο σώμα από αυτό της αλεπούς ή του ασβού. Πόδια, δυνατά, κοντά και λίγο γυρισμένα προς τα έξω, ώστε να τον βοηθούν να σκαρφαλώνει σε αυτές τις κακοτράχηλες επιφάνειες. Επειδή δεν ήταν εφικτό να ανοίξει ή να σκάψει παραπάνω το όποιο άνοιγμα υπήρχε, έπρεπε να ζουληχτεί για να μπει μέσα. Έπρεπε να είναι ευλύγιστος ώστε να μπορεί αφενός να κινείται μέσα σε αυτά τα απότομα και στενά πέτρινα περάσματα και αφετέρου να έχει την δυνατότητα να φτάνει ακόμη και στις πιο βαθιές εσοχές της φωλιάς. Και φυσικά έπρεπε να είχε τα κότσια, το θάρρος, την αποφασιστικότητα και την ικανότητα να αναμετρηθεί στα ίσια με τέτοια ζώα. Σύμμαχός του ήταν τα δυνατά του σαγόνια συνεπικουρούμενα από τον δυνατό του λαιμό και φυσικά το μυαλό του.
Εκείνη την εποχή, τα τεριέ εκτρέφονταν αποκλειστικά για να δουλεύουν και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους ήταν τέτοια ώστε να τα βοηθούν να ανταπεξέρχονται στις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Κατά αυτόν τον τρόπο αναπτύχθηκαν τοπικές ποικιλίες τεριέ.
Δεν επρόκειτο για «φυλές» με την σύγχρονη έννοια του όρου, αλλά για “landraces”, που διέφεραν αρκετά στην εμφάνιση και συχνά πυκνά ζευγάρωναν μεταξύ τους.
Έτσι λοιπόν στο Argyllshire και γύρω από τη λίμνη Fyne, επέλεγαν τα ανοικτόχρωμα σκυλιά ώστε να ξεχωρίζουν ανάμεσα στα ρείκια το σούρουπο.
Ανάμεσα στο Cheviot Hills και μέχρι τα σύνορα με τη Northumbria, επέλεγαν σκύλους με ψηλότερα πόδια ώστε να μπορούν να ακολουθούν τα άλογα.
Στις βροχερές δυτικές ακτές και στα νησιά Colonsay και Skye επέλεγαν σκύλους με μακρύ, πυκνό και αδιάβροχο τρίχωμα για να τα προστατεύει από τις καιρικές συνθήκες.
Κατά μήκος της κοιλάδας Great Glen από το Inveraray μέχρι το Inverness, όπου οι συνθήκες δεν ήταν τόσο απαιτητικές, έδιναν βάση στο μικρό μέγεθος του σκύλου.
Όλα αυτά τα «landraces» αποκαλούνταν τότε SCOTCH TERRIERS, και σιγά σιγά, και κυρίως κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, αυτές οι τοπικές ποικιλίες, άρχισαν να αποκτούν ακόμα περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά και τον δικό τους τύπο. Όταν άρχισαν να βελτιώνονται οι οικονομικές συνθήκες στην Σκωτία, σταδιακά ξεκίνησαν πιο οργανωμένα προγράμματα εκτροφής. Ήδη από τον 18ο αιώνα, εκτροφείς foxhound, θέλοντας να βελτιώσουν την ποιότητα των σκύλων τους, είχαν ξεκινήσει να κρατάνε γενεαλόγια, διασφαλίζοντας την «καθαρότητα» αλλά και τις ικανότητες της φυλής. Λόγω της επιτυχίας αυτού του εγχειρήματος, οι εκτροφείς τεριέ, τους μιμήθηκαν.
Έτσι φτάσαμε στο 1873 που κάθε τύπος μπήκε στο καλούπι μιας φυλής. Βέβαια χρειάστηκε καμιά 35αρια χρόνια από τότε για να διαχωριστούν πλήρως όλοι αυτοί οι τύποι και να αποτελέσουν όλες τις σκωτσέζικες φυλές τεριέ που ξέρουμε σήμερα.
West Highland White Terrier, Border Terrier, Skye Terrier, Scottish Terrier, Dandie Dinmont Terrier, Cairn Terrier.
Κάθε φυλή από αυτές έχει σαφώς την ιστορία της και τους «μύθους» που την περιβάλλουν και χρειάζεται βαθιά μελέτη και ανάλυση κάθε μίας από αυτές ξεχωριστά για να μπορέσει κάποιος να την κατανοήσει πλήρως. Συνεπώς δεν θα εμβαθύνω περαιτέρω.
Παρόλα αυτά, θα σταθώ σε μιας κομβικής σημασίας στιγμή της ιστορίας των τεριέ της Σκωτίας.
Πρόκειται για τότε που από όλα τα σκωτσέζικα τεριέ, επιλέχθηκε ΜΟΝΟ ΕΝΑ να πάρει την ονομασία Scottish Terrier.
Όλα ξεκίνησαν το 1879, όταν στην έκθεση της πόλης Dundee μετείχε ο κος Thomson με έναν σκύλο από το νησί του Skye, ο οποίος παρουσιάστηκε από τον ίδιο σαν ένα γνήσιο και «αμόλυντο» δείγμα της φυλής των Skye Terrier. Επρόκειτο για έναν σκουρόχρωμο σκύλο, με σηκωμένα αυτιά και θάρρος παρόμοιο αυτού ενός bull terrier της εποχής.
Παρόλα αυτά τον περιέγραψαν απλά σαν ένα Scotch Terrier και έτσι ξεκίνησε ο «πόλεμος» ανάμεσα στους διεκδικητές του τίτλου «scotch».
Τον τίτλο τον διεκδικούσαν το Skye Terrier, το Cairn terrier και το Aberdeen Terrier.
Τελικά το Aberdeen ήταν αυτό που κέρδισε και είναι το τωρινό γνωστό Scottish Terrier.