Μα δεν ειπα οτι γεννιεται tabula rasa. Ειπα οτι γεννιεται με μια πρδιαθεση. Αν ενας σκυλος γ.π. και ενας λαμπ. εχουν ακριβως τις ιδιες εμπειριες θα βγουν 2 εντελως διαφορετικοι σκυλοι. Αν ομως θελεις να κανεις ενα λαμπ να συμπεριφερεται σαν γ.π. μπορεις να το κανεις. Προφανως δινοντας αλλες εμπειριες. Μπορει οποιοδηποτε ζωο(αρσενικο) να γινει αρχηγος αγελης αρκει να εκτοπισει τον υφισταμενο. Νομιζω δεν υπαρχει αλλος περιορισμος.Κι εγω ψυχολογία έχω τελειώσει αλλά εδώ δεν μιλάμε για ανθρώπους αν και κάποια στοιχεία του χαρακτήρα ναι είναι επίκτητα. Το κατά πόσο θα θελήσει ο καθένας μας να αλλάξει το χαρακτήρα του προς το καλύτερο ή το χειρότερο, αυτό είναι στο χέρι του. Όπως λοιπόν εμείς έτσι και όλα τα ζώα γεννιούνται με κάποια έμφυτα χαρακτηριστικά. Πχ δεν γίνονται όλα τα λιοντάρια αρχηγοί αγέλης ούτε όλοι οι λύκοι. Όσο για τους σκύλους; Προσωπικό παράδειγμα. Είχα την τύχη όταν πήγα να υιοθετήσω τη μικρή να δω όλη την τοκετοομάδα μαζί με τη μάνα τους μιας και τη βρήκαν ετοιμόγεννη. Από όλα τα κουτάβια η δικιά μου ήταν η μοναδική η οποία ήρθε απλά να μυρίσει και αμέσως πήγε κρύφτηκε στη φωλιά. Αυτή τη συμπεριφορά την επιφυλακτική την έχει κρατήσει και φυσικά δεν δοκίμασα να την αλλάξω. Το μόνο που έκανα ήταν να μάθω να διαβάζω τις αντιδράσεις της και να πράττω αναλόγως τα κέφια της. Είχα τη δυνατότητα να την αλλάξω; Μάλλον ναι. Βρήκα το λόγο; Σίγουρα όχι. Το να λέμε ότι ο σκύλος γεννιέται παντελώς tabula rasa και ότι τον διαμορφώνουμε εξ ολοκλήρου εμείς για μένα είναι πολύ ισοπεδωτικό. Είναι σαν να καταργούμε τα ταμπεραμέντα της κάθε φυλής και το σκύλο σαν οντότητα εν γένει.
Ναι. Μπορει να παθενεις πιο ευκολα η πιο δυσκολα αλλα ναι η φοβια ειναι απολυτως επικτητη.@gsd364546 σπουδάζεις 4 χρόνια επί αυτού, και λες ότι η φοβία είναι αποκλειστικά και μόνο επίκτητη;
Θα ηθελα τη κεντρικη πηγη αν την εχεις."Επιστημονική ομάδα του Τμήματος Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα, με επικεφαλής τον δρα Μπράιαν Ντίας διεξήγαγε πειράματα σε ποντίκια και διαπίστωσε ότι ένα τραυματικό γεγονός μπορεί να αφήσει το αποτύπωμά του στο DNA του σπέρματος και αυτό, με τη σειρά του, να μεταφέρει τη φοβία και, έτσι, να επηρεάσει τον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά των μελλοντικών γενεών, ακόμα κι αν αυτές δεν έχουν ζήσει το ίδιο επώδυνο συμβάν.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η ανακάλυψή τους είναι σημαντική για την έρευνα και τη θεραπεία των ανθρώπινων φοβιών, των μετατραυματικών διαταραχών και τους άγχους, μέσω επεμβάσεων στον μηχανισμό της μνήμης του ασθενούς.
Το πείραμα
Πιο αναλυτικά, οι ειδικοί είχαν εκπαιδεύσει μια γενιά ποντικιών ώστε να αποφεύγουν την οσμή της χημικής ουσίας ακετοφαινόνης, επειδή την είχαν συνδέσει με ένα ήπιο ηλεκτροσόκ.
Στη συνέχεια, διαπιστώθηκε ότι τα πειραματόζωα πέρασαν αυτή την αποστροφή τους στην μεθεπόμενη γενιά, παρόλο που οι επιστήμονες τα είχαν απομονώσει πλήρως από τους απογόνους τους και, επίσης, παρόλο που τα «εγγόνια» τους δεν είχαν ποτέ πριν συναντήσει αυτή τη μυρωδιά. Συνεπώς, το αρνητικό συναίσθημά τους ήταν «έμφυτο», δηλαδή προϊόν βιολογικής μνήμης. Η αρνητική αντίδραση των «εγγονιών» ήταν περίπου 200% ισχυρότερη απέναντι στο συγκεκριμένο ερέθισμα, σε σχέση με άλλα ποντίκια των οποίων οι πρόγονοι δεν είχαν εκτεθεί στην ίδια οσμή.
Η διαχρονική μετάδοση μιας φοβικής συμπεριφοράς γίνεται μέσω χημικών-γενετικών αλλαγών, που μεταβάλλουν την ευαισθησία του νευρικού συστήματος τόσο των προγόνων, όσο και των απογόνων, έτσι ώστε κάθε επόμενη γενιά να αντιδρά με παρόμοιο φοβικό τρόπο στο ίδιο ερέθισμα. "
Πηγή
Επόμενη ερώτηση πάνω σε αυτό. Γιατί να πιέσεις ένα λαμπ να γίνει γ.π αφού έχει άλλη προδιάθεση. Το φυσικό και φυσιολογικό είναι να ακολουθείς αυτή την προδιάθεση, τη φύση του οργανισμού αυτού δηλαδή. Όταν μιλάμε για εκ γενετής χαρακτηριστικά μιλάμε και για τις προδιαθέσεις καθώς και για χαρακτηριστικά που έχουν ήδη φανεί από μικρή ηλικία. Ποιος ο λόγος να πας να αλλάξεις αυτό που ο σκύλος έχει την προδιάθεση να γίνει; Γιατί; Στο παράδειγμα που σου ανέφερα με το σκύλο μου θεωρείς δηλαδή ότι έγινε 2 μηνών επιφυλακτική λόγω περιβάλλοντος ή ότι μάλλον είναι εκ γενετής χαρακτηριστικό; Στις καθαρόαιμες φυλές υπάρχει το πρότυπο που αναφέρει στοιχεία χαρακτήρα. Ο ιδιοκτήτης οφείλει να καλλιεργήσει αυτά τα χαρακτηριστικά (το πόσο πολύ θα ανεβάσει το σκύλο είναι δικό του και νεύρων σκύλου). Στα ημίαιμα είναι πιο περίπλοκα τα πράγματα μιας και θέλει να παρατηρήσεις πιο πολύ το κουτάβι για να δεις ποιος περίπου είναι ο χαρακτήρας του. Και για να κλείσω, πάνω σε αυτό που είπες, ναι θα μπορούσα και εγώ τη δικιά μου να την κάνω να μην είναι επιφυλακτική με σκύλους κυρίως. Και πήγα να πέσω σε αυτή την παγίδα του να την κάνω όπως θέλω εγώ, χωρίς να σέβομαι αυτό που είναι εκείνη. Επιδίωξα και κατάφερα να έχει 10 σκυλοφίλους και να μπορεί να είναι ανοιχτή σε νέες φιλίες χωρίς να υπάρχει όμως καμία πίεση από μέρους μου να τα δεχτεί όλα. Έτσι είναι και την αποδέχομαι. Στο 2ο σκέλος ναι αυτό γίνεται στην πράξη. Το θέμα όμως είναι ότι αυτός που τελικά κερδίζει την αρχηγία έχει στοιχεία που ο άλλος (ή και η άλλη στην περίπτωση των λύκων) δεν έχει, δηλαδή δύναμη, αντοχές, κότσια κλπΜα δεν ειπα οτι γεννιεται tabula rasa. Ειπα οτι γεννιεται με μια πρδιαθεση. Αν ενας σκυλος γ.π. και ενας λαμπ. εχουν ακριβως τις ιδιες εμπειριες θα βγουν 2 εντελως διαφορετικοι σκυλοι. Αν ομως θελεις να κανεις ενα λαμπ να συμπεριφερεται σαν γ.π. μπορεις να το κανεις. Προφανως δινοντας αλλες εμπειριες. Μπορει οποιοδηποτε ζωο(αρσενικο) να γινει αρχηγος αγελης αρκει να εκτοπισει τον υφισταμενο. Νομιζω δεν υπαρχει αλλος περιορισμος.
Θελει αγορα. Ασε οτα βρω χρονω θα βρω το πληρες κειμενο θενκς
Αλλαζεις μια συμπεριφορα γιατι μπορει να ειναι δυσλειτουργικη και για πολλους διαφορους λογους. Επισης μπορει να μη το κανεις επιτηδες. Ο ιδιος σκυλος α μεγαλωνε σε αλλες συνθηκες πολυ πιθανον να ηταν αλλος σκυλος δε συμφωνεις. Ακομα και αν δεν γινοταν εσκεμενη παρεμβαση.Επόμενη ερώτηση πάνω σε αυτό. Γιατί να πιέσεις ένα λαμπ να γίνει γ.π αφού έχει άλλη προδιάθεση. Το φυσικό και φυσιολογικό είναι να ακολουθείς αυτή την προδιάθεση, τη φύση του οργανισμού αυτού δηλαδή. Όταν μιλάμε για εκ γενετής χαρακτηριστικά μιλάμε και για τις προδιαθέσεις καθώς και για χαρακτηριστικά που έχουν ήδη φανεί από μικρή ηλικία. Ποιος ο λόγος να πας να αλλάξεις αυτό που ο σκύλος έχει την προδιάθεση να γίνει; Γιατί; Στο παράδειγμα που σου ανέφερα με το σκύλο μου θεωρείς δηλαδή ότι έγινε 2 μηνών επιφυλακτική λόγω περιβάλλοντος ή ότι μάλλον είναι εκ γενετής χαρακτηριστικό; Στις καθαρόαιμες φυλές υπάρχει το πρότυπο που αναφέρει στοιχεία χαρακτήρα. Ο ιδιοκτήτης οφείλει να καλλιεργήσει αυτά τα χαρακτηριστικά (το πόσο πολύ θα ανεβάσει το σκύλο είναι δικό του και νεύρων σκύλου). Στα ημίαιμα είναι πιο περίπλοκα τα πράγματα μιας και θέλει να παρατηρήσεις πιο πολύ το κουτάβι για να δεις ποιος περίπου είναι ο χαρακτήρας του. Και για να κλείσω, πάνω σε αυτό που είπες, ναι θα μπορούσα και εγώ τη δικιά μου να την κάνω να μην είναι επιφυλακτική με σκύλους κυρίως. Και πήγα να πέσω σε αυτή την παγίδα του να την κάνω όπως θέλω εγώ, χωρίς να σέβομαι αυτό που είναι εκείνη. Επιδίωξα και κατάφερα να έχει 10 σκυλοφίλους και να μπορεί να είναι ανοιχτή σε νέες φιλίες χωρίς να υπάρχει όμως καμία πίεση από μέρους μου να τα δεχτεί όλα. Έτσι είναι και την αποδέχομαι. Στο 2ο σκέλος ναι αυτό γίνεται στην πράξη. Το θέμα όμως είναι ότι αυτός που τελικά κερδίζει την αρχηγία έχει στοιχεία που ο άλλος (ή και η άλλη στην περίπτωση των λύκων) δεν έχει, δηλαδή δύναμη, αντοχές, κότσια κλπ
Μιλάω πάντα για εσκεμμένη παρέμβαση. Δυσλειτουργική για ποιον και σε τι βαθμό; Αν είναι σε βαθμό που ο σκύλος είναι επικίνδυνος κάτι λάθος έχει κάνει ο ιδιοκτήτης. Κάποιο στοιχείο του σκύλου δεν πρόσεξε και αγνόησε ή πήγε να τον παρα-αλλάξει. Δυσλειτουργικός για κάποιον μπορεί να είναι και ένας σκύλος που δεν θέλει πολλά-πολλά με άλλους σκύλους. Ήθελε πχ σκύλο να παίζει με ό,τι κινείται και του βγήκε σκύλος επιφυλακτικός, που δεν γουστάρει κοκ. Και επειδή αυτό δεν το θέλει, σου λέει ας αλλάξω αυτό που είναι ο σκύλος μου. Εκεί τον σπας το σκύλο άδικα κατ εμέ. Για μένα το μεγαλύτερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε με το σκύλο μας είνια να προσπαθήσουμε να τον βάλουμε στο καλούπι που θέλουμε εμείς. Και συνήθως τα λάθη συμβαίνουν όταν ο σκύλος αυτός δεν μπαίνει καλά σε αυτό το καλούπι και εμείς όλο το πιέζουμε μέχρι να ακουστεί το μπαμ και να δραπετεύσει ο σκύλος από το καλούπι που εξαρχής δεν τον χώραγε.Αλλαζεις μια συμπεριφορα γιατι μπορει να ειναι δυσλειτουργικη και για πολλους διαφορους λογους. Επισης μπορει να μη το κανεις επιτηδες. Ο ιδιος σκυλος α μεγαλωνε σε αλλες συνθηκες πολυ πιθανον να ηταν αλλος σκυλος δε συμφωνεις. Ακομα και αν δεν γινοταν εσκεμενη παρεμβαση.
Καλά κάνεις και παραπέμπεις τον τασο στο θέμα που έχω ανοίξει ,όντως εκεί θα βρει την απάντηση στο ερώτημα του.Έλα ρε Τάσο, μπαμ κάνει. σε πιάνω αδιάβαστο.
Διάβασε το θέμα του κούρου που άνοιξε για το πως επιλέγουμε σκύλο φύλακα (αυτό ντε που άφησε στην μέση όπως και οποίο άλλο θέμα έχει ανοιξει) όπου τα γράφει αναλυτικά να σου λυθούν οι απορίες.
Εδώ συγκεκριμμένα ο Δημήτρης έχει απόλυτο δίκιο.Το αίμα νερό δεν γίνεται ,το ταπεραμεντο καθορίζεται αυστηρά από το DNA ,oμως το κοκτέιλ το φτιάχνει η φύση όχι οι εκτροφείς ή τα pedigree και γι'αυτό οι παλιοί δημιουργοί σκύλων εστίαζαν στο πνεύμα όχι στην εμφάνιση.@gsd364546 Ακου και εμενα που δεν εχω καμια σχεση με την επιστημη,αν θες.και μετα συνεχιζεις με τον Μηχαλη.Που σε αυτα δεν παιζεται
Επιστιμονικα οτι και να σου πω λοιπον θα ειναι μαλακιες.
Στην πραξη ομως εχοντας δει παρα πολλα,ΟΧΙ το αξιαγαπητο κατα τα αλλα λαμπραντορ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να γινει Γ.Π η μαλινουα
Εδω δεν γινεται να γινει το μορφολογικο Γ.Π- παρομοιο με το εργασιακο Γ.Π
ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ.
Το ταπεραμεντο τα Drives και το νευρικο συστημα περναει μεσα απο την εκτροφη.
Θα διαβασω με χαρα οπως παντα τον Μιχαλη.Κατι θα μαθουμε και σημερα!!!!
Θα στο ξανα πω μεχρι να με πιστεψεις!!αχαχχααχΕδώ συγκεκριμμένα ο Δημήτρης έχει απόλυτο δίκιο.Το αίμα νερό δεν γίνεται ,το ταπεραμεντο καθορίζεται αυστηρά από το DNA ,oμως το κοκτέιλ το φτιάχνει η φύση όχι οι εκτροφείς ή τα pedigree και γι'αυτό οι παλιοί δημιουργοί σκύλων εστίαζαν στο πνεύμα όχι στην εμφάνιση.
Άρα το αν είναι ένας σκύλος καθαρόαιμος ή όχι δεν το κάνει ένα σημάδι στο στηθος αλλά η εναρμόνιση του με τα πρότυπα της ράτσας του όπως αυτή ΞΕΚΙΝΗΣΕ.
επειδη δεν θα μου απαντησεις λοιπον αρπαζω αυτο και χωρις βεβαιος βεβαιος να θελω να θιξω κανεναν σας θα πω οτι.......Καλά κάνεις και παραπέμπεις τον τασο στο θέμα που έχω ανοίξει ,όντως εκεί θα βρει την απάντηση στο ερώτημα του.
.
Αυτοί σίγουρα προσπαθούν ,η φύση έχει άλλη άποψη.Θα στο ξανα πω μεχρι να με πιστεψεις!!αχαχχααχ
Υπαρχουν εκτροφεις που εχουν σαν πρωτη προτεραιοτητα το ΤΑΠΕΡΑΜΕΝΤΟ τον χαρακτηρα!!!!
Και εδω ερχομαστε παλι στις γραμμες αιματος...
Πραγματικα νιωθω οτι πρεπει αποδειξω οτι η γη δεν ειναι τετραγωνη.