Χοιρινό στη διατροφή του σκύλου


lostresam

Well-Known Member
12 Σεπτεμβρίου 2016
428
422
30
Καλησπερα παιδια.
Ταιζω μπαρφ τον κεφαλα μου κ θελω για ποικιλια να προσθεσω , εκτος των κοτοπουλο αρνι μοσχαρι σαρδελα,το χοιρινο λογω του οτι ειναι το αμεσως πιο φτηνο μετα το κοτοπουλο.
Ποσες μερες χρειαζεται να ειναι στην καταψυξη ωστε να σκοτωθει το τοξοπλασμα?
Και γενικοτερα αξιζει θρεπτικα σε σχεση με τα υπολοιπα που του δινω?
 


Anniegr

Well-Known Member
22 Φεβρουαρίου 2014
776
1.125
Καλησπερα παιδια.
Ταιζω μπαρφ τον κεφαλα μου κ θελω για ποικιλια να προσθεσω , εκτος των κοτοπουλο αρνι μοσχαρι σαρδελα,το χοιρινο λογω του οτι ειναι το αμεσως πιο φτηνο μετα το κοτοπουλο.
Ποσες μερες χρειαζεται να ειναι στην καταψυξη ωστε να σκοτωθει το τοξοπλασμα?
Και γενικοτερα αξιζει θρεπτικα σε σχεση με τα υπολοιπα που του δινω?
Το χοιρινό είναι το πλέον αμφιλεγόμενο κρέας στην Ελλάδα για ωμοφαγία.
Αν το πρόβλημά του ήταν το τοξόπλασμα, νομίζω πολλοί θα το ρισκάρανε και θα το δίνανε.
Αλλά η ψευδολύσσα (ο ιός Aujesky) είναι θανάσιμη.
Για να καταστραφεί χρειάζεται το κρέας να μείνει στους -18 τουλάχιστον, για 4 εβδομάδες -τουλάχιστον.
Στην Αμερική και την Αγγλία το δίνουν κανονικά, αλλά είναι χώρες που η μεν δεύτερη δεν έχει κρούσμα τα τελευταία δεν ξέρω πόσα χρόνια και θεωρείται καθαρή, η δε πρώτη ενώ είχε μεταξύ 2005-2009 δεν αγχώνεται (Αμερικάνοι, ξέρω γω). Στην Ελλάδα είναι ασαφές ακόμα, πάντως σίγουρα δεν θεωρείται ακόμα καθαρή (η Ολλανδία παρόλα αυτά θεωρείται)
Εν κατακλείδι, αποφασίζεις εσύ αν αξίζει να το ρισκάρεις.
(Για την ιστορία, εγώ δίνω μία στο τόσο, Ολλανδίας και συσκευασμένο. Αλλά δεν το προτείνω.)
 


lostresam

Well-Known Member
12 Σεπτεμβρίου 2016
428
422
30
To ειρωνικο ειναι πως της Ολλανδιας τα βρισκω πιο φτηνα απο τα ελληνικα :p
Δεν θα το ρισκαρω ομως κ παλι,και θρεπτικα, απο την μια δεν ειναι κοτοπουλο,αλλα νομιζω υστερει σημαντικα σε σχεση με το μοσχαρι κ το αρνι.
Για τη γαλοπουλα εχει ακουστει τιποτα? ή δινω αφοβα? Τα ροπαλακια σκεφτομαι που ειναι κ φτηνα και εχουν λιγο ψαχνο.
 
  • Like
Reactions: Anniegr


Anniegr

Well-Known Member
22 Φεβρουαρίου 2014
776
1.125
To ειρωνικο ειναι πως της Ολλανδιας τα βρισκω πιο φτηνα απο τα ελληνικα :p
Δεν θα το ρισκαρω ομως κ παλι,και θρεπτικα, απο την μια δεν ειναι κοτοπουλο,αλλα νομιζω υστερει σημαντικα σε σχεση με το μοσχαρι κ το αρνι.
Για τη γαλοπουλα εχει ακουστει τιποτα? ή δινω αφοβα? Τα ροπαλακια σκεφτομαι που ειναι κ φτηνα και εχουν λιγο ψαχνο.
Γαλοπούλα ναι, δίνεις κανονικά, με μόνη προσοχή στα κόκαλα γιατί είναι αρκετά μεγάλα (μ'ένα σκύλο που ξέρει να μασάει θεωρώ πως δεν αντιμετωπίζεις πρόβλημα). Drumsticks (ροπαλάκια δηλαδή) & φτερούγες δίνω εγώ, με προτίμηση στο πρώτο που το κόκκαλό του είναι σαφώς λιγότερο κι η διαφορά στην τιμή τους μικρή (αρκετό ψαχνό έχουν τα ροπαλάκια, μη νομίζεις)
 


lostresam

Well-Known Member
12 Σεπτεμβρίου 2016
428
422
30
Ναι το ξερω.
Εχω βρει αυτον τον πινακα που αναγραφει τα ποσοστα κοκκαλου ανα κομματι και ειδος κρεατος
http://perfectlyrawsome.com/raw-fee...-bone-guide/bone-percentages-in-cuts-of-meat/
Στη ποδι (leg) γαλοπουλας το κοκκαλο ειναι 17%, αρα δεν νομιζω να υπαρχει μεγαλη αποκλιση με το ροπαλακι.
 


Anniegr

Well-Known Member
22 Φεβρουαρίου 2014
776
1.125
Ναι το ξερω.
Εχω βρει αυτον τον πινακα που αναγραφει τα ποσοστα κοκκαλου ανα κομματι και ειδος κρεατος
http://perfectlyrawsome.com/raw-fee...-bone-guide/bone-percentages-in-cuts-of-meat/
Στη ποδι (leg) γαλοπουλας το κοκκαλο ειναι 17%, αρα δεν νομιζω να υπαρχει μεγαλη αποκλιση με το ροπαλακι.
Το ροπαλάκι έχει 33%
 


lostresam

Well-Known Member
12 Σεπτεμβρίου 2016
428
422
30
Nαι εχεις δικιο,υπαρχουν τα Drumsticks ,thigh και leg.
Bεβαια δεν γνωριζω ποια η διαφορα ολα ποδια μου φαινονται. :p
Παντως σε ενα αρθρο που διαβαζα,κτηνιατρος υπερμαχος της ωμης διατροφης ελεγε οτι γενικα μην τρελενομαστε με τις ακριβης ποσοτητες κοκκαλου,δωστου ενα ολοκληρο θηραμα, κοτοπουλο ή κουνελι ξερω γω, οπως του τα "δινει" η φυση του λυκου.Δεν νομιζω ο λυκος να τρωει παρεα με τη ζυγαρια.
 


Anniegr

Well-Known Member
22 Φεβρουαρίου 2014
776
1.125
Nαι εχεις δικιο,υπαρχουν τα Drumsticks ,thigh και leg.
Bεβαια δεν γνωριζω ποια η διαφορα ολα ποδια μου φαινονται. :p
Παντως σε ενα αρθρο που διαβαζα,κτηνιατρος υπερμαχος της ωμης διατροφης ελεγε οτι γενικα μην τρελενομαστε με τις ακριβης ποσοτητες κοκκαλου,δωστου ενα ολοκληρο θηραμα, κοτοπουλο ή κουνελι ξερω γω, οπως του τα "δινει" η φυση του λυκου.Δεν νομιζω ο λυκος να τρωει παρεα με τη ζυγαρια.
Όχι παιδί μου, (είπα παιδί μου;; :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:), απλή παρατήρηση ήταν για το ποσοστό.
Το ιδανικό είναι να δώσεις ολόκληρο, αλλά επειδή πού να το χώσεις ολόκληρο μοσχάρι, έχεις έναν γενικό μπούσουλα με βάση τα ποσοστά αυτά (κόκκαλο-ψαχνό ανά κομμάτι). Αλλά είναι κυρίως με βάση το σκύλο σου, άλλος θέλει 15% πχ άλλος 5%, το 10% είναι μια γενική οδηγία -παρατηρείς και κινείσαι ανάλογα. Και πιο πολύ αυτό το 33% στο ροπαλάκι σε βοηθάει ώστε να ξέρεις πόσο παραπάνω κρέας θα δώσεις απ'ό,τι θα έδινες στο ολόκληρο πόδι -αν κάνεις δηλαδή μηνιαίο πρόγραμμα όπως εγώ είναι πολύ χρήσιμο για το τι θα ψωνίσεις.
Έχουμε αφήσει σ'αυτό το σπίτι τη ζυγαριά πλέον, με το μάτι πάμε και με την εμπειρία.
 
  • Like
Reactions: Δημητρα_kme


lostresam

Well-Known Member
12 Σεπτεμβρίου 2016
428
422
30
χαχαχ το ξερω μην μου αγχωνεσαι!
Εγω πιο πολυ κοιταζω τα κακα, αν τρωει λιγο ή πολυ κοκκαλο νομιζω ειναι το πρωτο δειγμα για να καταλαβει κανεις