ioanna a

Well-Known Member
21 Ιανουαρίου 2014
2.239
3.079
Αγαπητέ,
Δεν δίνει πλεονέκτημα στα προγναθικά.Δίνει πλεονέκτημα στα βραχυκέφαλα,που τα περισσότερα βραχυκέφαλα είναι προγναθικά.
Απλά μαθηματικά είναι.
Και καλό θα ήταν να μην παίρνουμε σαν αξίωμα ότι το προγναθικό δάγκωμα υστερεί σε δύναμη.
Ανάλογα από το πόσο άσχημος είναι ο προγναθισμός σου βρίσκεσαι και σε διαφορετικό βαθμό μεινονεκτήματος.
Δυσκολευεσαι να ανασάνεις κάθε μέρα της ζωής σου όλη μέρα. Μόνο την στιγμή που γατζώνεσαι από κάτι μπορεί να είσαι συγκριτικά καλύτερα από τους υπόλοιπους .
Το σμάλτο των δοντιιών σου , απροστάτευτο από το σάλιο, χαλά νωρίς. Βάλε πονόδοντο στην εξίσωση και μετά πονοκέφαλο από τον πονόδοντο.
Αυτο-τραυματίζεις το εσωτερικό του στόματός σου συνεχώς και περνάνε μικρόβια στην ροή του αίματός σου.
Δεν μπορείς να συγκρατήσεις τα σάλια σου, δεν μπορείς να κοιμηθείς χωρίς να ροχαλίζεις κλπ
Ο προγναθισμός είναι μια ανωμαλία συμβαίνει σε όλους μακρυκέφαλους ή μή και μπορεί να χρειαστείς από σιδεράκια μέχρι εγχείρηση για να κερδίσεις καποια παραπάνω ποιότητα ζωής. Εκτός και αν είσαι μπουλντογκ, όπου σε αυτή την περίπτωση σημασία έχει η ράτσα σου και όχι η υγεία σου...Δεν είναι μαθηματικά είναι φτηνές δικαιολογίες.
(Οι φυλές που εχεις στο νου σου εκτράφηκαν για να είναι προγναθηκές όχι απλά βραχυκέφαλες)
 


kok

Well-Known Member
14 Αυγούστου 2013
210
120
Αν και δεν αναφέρθηκα σε ποιότητα ζωής θα προσπαθήσω να απαντήσω.
Το κάνε κόρσο ας πούμε,(προγναθική φυλή),δεν νομίζω να βασανίζεται από όλα αυτά που λες.
Σε αντίθεση με το αγγλικό μπουλντόγκ που μπορεί να βασανίζεται.Όμως είναι θύμα υπερτυπισμού,κάτι που δεν ισχύει για όλες τις προγναθικές φυλές. Αν και καλά θα ήταν να είχαμε μαρτυρίες κατόχων από το φόρουμ.
 
  • Like
Reactions: ioanna a


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.838
5.077
patra
grdane.blogspot.com
το 2017 έχουμε ακόμα μύθους για λειτουργικότητα του προγναθισμού σε δαγκώματα κλπ?
δεν ειναι μυθος .... ημιμαθεια ειναι....

στο θεμα δυναμη δαγκωματος ερχεται η εξηγηση μεσω φυσικης που πολυ σωστα ανελυσε ο @sea-mol κι επειδη η γναθος δεν κινειται μονη τη ς, ουτε ειναι θέμα κατασκευής και κλειδώματος... πολύ σωστά απάντησε ο @AGRIAN οι μυες ειναι αυτοι που προσδιδουν τη δύναμη που στ αβραχυκέφαλα σκυλιά λόγω κατασκευής είναι περισσοτερο αναπτυγμενοι και συνδιαστικα με τη δυναμη του μοχλου... δινουν το δυνατο δαγκωμα...

απο εκει και περα ....
βραχυκέφαλο σκυλί δεν σημαινει προγναθικο...
αντιθετα για να εξισοροπηθει η δυνατη οδοντοστοιχια (μεγεθος) με το σωστο δαγκωμα σε ενα μικρο μηκος γναθου, προεκυψε η συνηθης ελλειψη των προγομφιων....
κατι που εχει μεινει υπολλειματικα σε πολλες φυλες που προερχονται απο συνδιασμο βραχυκεφαλων... βλεπε ντογκο παραδειγμα...
 


kok

Well-Known Member
14 Αυγούστου 2013
210
120
Πολύ σωστά,βραχυκέφαλο σκυλί δεν σημαινει προγναθικο.Θα συμπληρώσω απαραίτητα προγναθικό,γιατί η συντριπτική πλειονότητα των βραχυκέφαλων φυλών είναι προγναθικές.
 


AGRIAN

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2015
590
1.968
Αθήνα
Μερικές ακόμα αρχαίες παραστάσεις μολοσσικών σκύλων που χρώσταγα στον @sea-mol . Η τρίτη είναι νεώτερη αλλά θεωρείται αντίγραφο ρωμαϊκού έργου.

RomanMolossus.jpg Roman_sculpture_of_a_hunting_dog_with_deer.jpg trionfo.jpg

Ενδιαφέρον και στοιχεία έχουν και αυτά τα βίντεα :

και

Εδώ βλέπουμε γερμανικό (!) μαστίφ
german-mastiff.jpg
Αγγλικό
The-Mastiff.jpg IMGP0029.jpg mastiff and cure.jpg small mastiffs vs wild boar.jpg

Δείτε τις μαζί με τις φωτό από τα αρχικά μου ποστ. Η ομοιότητα όλων με τα σύγχρονα πιτ μπουλς είναι εντυπωσιακή (για όποιον δεν φοράει παραμορφωτικά γυαλιά). Φυσικά, δεν υπάρχει κανενός είδους προγναθισμός, σε ΚΑΝΕΝΑ.

Κι εδώ ένα site για τη χρήση πολεμικών σκύλων από τους πρώιμους Ιρλανδούς με ενδιαφέροντα στοιχεία και παραστάσεις αγγλικών μαστιφ (!!)

http://www.historyireland.com/uncategorized/war-dogs-among-the-early-irish-2/
 


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.410
6.538
Τα παρακάτω σύγχρονα σκυλιά μοιάζουν με αυτά της αρχαιότητας που παρέθεσες, δε μοιάζουν;

Πόσα από αυτά λες πως είναι Pit Bull;

01.jpg 02.jpg 03.jpg 04.jpg 05.jpg 06.jpg 07.jpg 09.jpg 10.jpg 08.jpg

...και θα μπορούσα να βάλω τριπλάσια παραδείγματα, ειδικά αν συμπεριλάβουμε και εικόνες από το πρόσφατο παρελθόν...
 




canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.410
6.538
Ακόμα όμως και αν λάβεις ως στοιχείο αυτές τις γκραβούρες που παρέθεσες, πρόσεξε την ανατομία αυτών των σκύλων, πρόσεξε τις αρθρώσεις τους, τις γωνίες τους, το πως φέρουν το βάρος τους... Τι παρατηρείς, τι διακρίνεις... Pit Bulls;

...και άλλα δύο σύγχρονα σκυλιά:

11.jpg 12.jpg
 


AGRIAN

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2015
590
1.968
Αθήνα
@canis
Νομίζω οτι ήμουν σαφής αλλά μάλλον δεν τα κατάφερα. Τα σημερινά πιτ ισχυρίζομαι (και έχω ενστερνισθεί αυτή την άποψη από άλλους, δεν είναι δική μου) οτι κατάγονται απ' ευθείας από τη μικρή εκδοχή των αρχάϊκών/μεσαιωνικών μαστίφ. Οι δύο ειδικά τελευταίες γκραβούρες του 1810 που ανέβασα νομίζω οτι είναι χαρακτηριστικές. Προφανώς τα σημερινά και δεν είναι φωτοτυπικές αναπαραγωγές σκύλων πριν 200-500-1000 χρόνια, αλλά ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ. Πιο κοντά από οποιαδήποτε άλλη ράτσα.

Νομίζω οτι όλες οι φωτο που ανέβασες υποστηρίζουν τη δική μου άποψη περί της ιστορικής συνέχειας των μολοσσικών. Το Αμερικαν μπουλντόγκ που ανέβασες είναι σύγχρονη δημιουργία (LeClerc) έχει κυρίως αίμα πιτ, τα άλλα είναι (πρώην) μαχητικές φυλές από το ίδιο γενετικό υπόστρωμα. Τα κατά τόπους πολεμικά μαστιφ έδωσαν αυτές τις σύγχρονες εκδόσεις (πρέσσα, κάνε, μποσερόν κλπ) με καθόλου ή λίγες άλλες προσμίξεις. Οι φωτό σου δεν διαφέρουν από τις παραστάσεις, αλλά ούτε και από τα σημερινά πιτ (σε μεγένθυνση), προφανώς με κάποιες -φυσιολογικές-διαφοροποιήσεις. Αν σκεφτείς πόσο πολύ αλλάζει μια φυλή μέσα σε 10 χρόνια λόγω της επιλεκτικής εκτροφής και εμμονής σε κάποιο χαρακτηριστικό, οι αλλαγές αυτές είναι αμελητέες.

ΟΛΑ τα σκυλιά που ανέβασες είναι πολύ πιο κοντά στο αρχικό μαστιφ και στο σημερινό πιτ από π.χ. το σημερινό αγγλικό μπουλντόγκ, το αγγλικό μαστιφ, το μαστίνο ναπολιτάνο και πάει λέγοντας. Ειλικρινά, δεν κατάλαβα πού διαφωνούμε.
 


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.410
6.538
Χρησιμοποιείς την φράση "απ' ευθείας"... Τι εννοείς με αυτήν;

Οι φυλές των σκύλων στις φωτογραφίες που ανέβασα είναι ή δεν είναι "απ' ευθείας";... Διότι κάποιες είναι "παλαιότερες" του Pit Bull.

Για την ανατομία που σε ρώτησα τι έχεις να πεις; Ποιες οι παρατηρήσεις σου; Μοιάζουν τα σκυλιά στις γκραβούρες ανατομικά με Pit Bulls; Η ράχη τους; Οι γωνίες τους; Οι αρθρώσεις τους; Η θέση ώμου; Τα ισχία; Τα λαγόνια; κλπ.

Δες τα ένα-ένα και βάλε μου και μια φωτογραφία αυτού που εσύ θεωρείς τυπικό Pit Bull (σε προφίλ) να τα δούμε...
 


AGRIAN

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2015
590
1.968
Αθήνα
Βάζεις πολλά ερωτήματα ενώ δεν έχεις απαντήσεις ακόμα στα δικά μου :

1. Το αφήνω κι εγώ.

2. Αν ως pit bull ορίζεις τη φυλή που αναγνωρίστηκε ως τέτοια από τον UCK το 1898 (Bennett’s Ring του C. Z. Bennett), τότε το 1898 είναι η αφετηρία σου. Αν όμως ως pit bull ορίζει το σκύλο με τα σαφή και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που προϋπήρχε της αναγνώρισης αυτής ενός ατόμου, τότε θα πρέπει να ψάξεις παλιότερα (ως πολύ παλιότερα). Κατ' εσέ, τί είναι το ΑΡΒΤ και πότε δημιουργήθηκε ;

Δεν καταλαβαίνω κατά πόσον ο πρόγονός μου δεν είμαι εγώ. Ο πρόγονος του πιτ μπουλ (αν είναι ένας) είναι πιτ μπουλ. Αν είναι δύο κι ο ένας δεν είναι πιτ, ο απόγονος είναι πιτ μπουλ και κάτι άλλο. Αν οι πρόγονοί μου είναι σαρακηνοί είμαι κι εγώ σαρακηνός. Αν είναι σαρακηνοί και γάλλοι, είμαι mixed. O Ιταλός, αν είναι σικελιώτης/κατωιταλιώτης ΜΠΟΡΕΙ να είναι έλληνας που μιλάει ιταλικά. Το παράδειγμα με τον κινέζο και τον αιγύπτιο ομολογώ οτι δεν το κατάλαβα.

Δεν ψάχνω να βρω στα γλυπτά και στους πίνακες ΑΡΒΤ. Ψάχνω να βρω τη συνέχεια, την αλυσίδα διαδοχής. Εσύ μπορεί να το θεωρείς λάθος. Εγώ νιώθω και πιστεύω οτι ο καθένας μας (του σκύλου συμπεριλαμβανομένου) δεν είναι ένα μανιτάρι που φυτρώνει στο δάσος αλλά ένα δέντρο με βαθιές ρίζες στο παρελθόν και κλαδιά στο μέλλον. Τίποτε δεν μπορούμε να μάθουμε από το παρελθόν αν δεν είναι ζωντανό παρόν και πιθανό μέλλον.
Νομίζω οτι τα προηγούμενα ποστ μου απαντούν ευκρινώς στο τι εννοώ "απ' ευθείας". Δες την τελευταία παράγραφο της ανωτέρω απαντήσεώς μου. Αν δεν σου φτάνει να επανέλθω.

Για το "παλαιότερες" θα πρέπει να απαντήσεις (ή να ξαναδιαβάσεις) την ανωτέρω απάντησή μου.
Αν δεν σου φτάνει να επανέλθω με ταληράκια.

Τα σκυλιά στις γκραβούρες (και όχι μόνο, και στα γλυπτά ακόμα) - κατ' εμέ - μοιάζουν ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ με πιτ μπουλ σε όλες τις παραμέτρους που ανέφερες, συνυπολογιζομένου του γεγονότος οτι τα μεν είναι καλλιτεχνικές απεικονίσεις και εκατοντάδων χρόνων πριν, ενώ όποια φωτό και να σου βάλω (δες π.χ. τον δικό μου, έχω ανεβάσει φωτό και ανφας και προφιλ, έχει πεντιγκρι και πίσω του μάλλον κάποια από τα καλύτερα πιτ όλων των εποχών) θα είναι φωτό, οπότε άδικο στη σύγκριση.
Παρ' όλα αυτά, αν θες, το βράδυ το κάνουμε :)

Επαναλαμβάνω : Ειλικρινά, δεν κατάλαβα πού διαφωνούμε.
Και προσθέτω : Η δική σου θέση ποιά είναι ;
 


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.410
6.538
Ας το πάμε διαφορετικά... Να "ορίσουμε" το Pit Bull μορφολογικά (και κατόπιν ιστορικά).

Ποιο είναι το πρότυπο (standard) του Pit Bull;
 


AGRIAN

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2015
590
1.968
Αθήνα
Αγαπητέ @canis
Ο σκύλος είναι ........ σκύλος και το πιτ ....... πιτ !

Πολύ βιαστικά και εύκολα, το πιτ ΔΕΝ έχει αυστηρό/τυπικό μορφολογικό πρότυπο.
Φυσικά υπάρχει το πρότυπο του UCK το οποίο πιστεύω οτι το κατέχεις και το οποίο σε γενικές γραμμές απεικονίζει την πραγματικότητα. Μπορούμε να πάρουμε αυτό σαν βάση συζήτησης.

Αλλά γιατί κάνεις ΜΟΝΟ ερωτήσεις και δεν απαντάς ; Θα ήθελα πολύ να έχω τις δικές σου θέσεις για το πιτ πριν προχωρήσουμε.

(Ήδη έχω κάνει κατάχρηση του εργασιακού χρόνου μου. Θα συνεχίσω το βράδυ ή αύριο.)
 


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.410
6.538
Κάνω ερωτήσεις διότι δεν παίρνω απαντήσεις στις οποίες μπορώ να αναπτύξω επιχειρηματολογία. Πρέπει πρώτα να κατανοήσω τι θες να πεις για να μπορέσω να τοποθετηθώ και όταν μου λες "Ο σκύλος είναι ........ σκύλος και το πιτ ....... πιτ !" δε με βοηθάς... :)

Για να κρίνουμε αν κάποιος σκύλος φυλής "α" έχει σχέση με ένα άλλο σκύλο φυλής "β" ή γκραβούρας "γ, δ και ε" θα πρέπει να έχουμε συγκεκριμένο πρότυπο στο οποίο αναφερόμαστε και αποδεχόμαστε.

Αν δεν έχουμε συγκεκριμένο πρότυπο που να αποδεχόμαστε και να αναφερόμαστε ή αν έχουμε ένα πρότυπο με μεγάλες διακυμάνσεις και ακαθόριστο... Τότε, πιθανόν, δε μπορούμε να μιλάμε για φυλή σκύλου μα για τύπο σκύλου (το πολύ).

Όποτε έχεις χρόνο... :)
 
  • Like
Reactions: PXM-DANBULL


AGRIAN

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2015
590
1.968
Αθήνα
Δεν νομίζω οτι χρειάζεσαι δική μου απάντηση για να απαντήσεις π.χ. στην ερώτηση "Κατ' εσέ, τί είναι το ΑΡΒΤ και πότε δημιουργήθηκε ;". Τι είδους ειδική επιχειρηματολογία θα ανάπτυσσες στο ανωτέρω ερώτημα που θα εξαρτώνταν από οποιαδήποτε δική μου απάντηση σε οποιοδήποτε δικό σου ερώτημα ; LOL

Σύμφωνα με τη 2η και 3η παράγραφο σου πιο πάνω, όλες οι φυλές σκύλων αρχίζουν να υπολογίζονται ως τέτοιες και να συζητάμε γι' αυτές από την καθιέρωση του επίσημου προτύπου τους από τον αντίστοιχο κυνολογικό όμιλο. Λυπάμαι, δεν το δέχομαι.

Φυλή, τύπος, θα με μπλέξεις με το "συμβεβηκώς" και την "ουσία" οπότε θα βγούμε εντελώς οφ τόπικ. Λυπήσου τα άλλα μέλη πλζ.

Για την ταυτολογία σκύλου και πιτ, νομίζω οτι έπιασες το υπονοούμενο :)

(η κλεφτή ματιά στο πισι και η λειψή απάντηση δεν σημαίνει οτι δεν θα επανέλθω όταν βρω πραγματικά χρόνο)
 




PXM-DANBULL

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2014
692
2.264
Και μία παρατήρηση. Το σκυλί πάνω στο οποίο στηρίχτηκε το πρότυπο του τότε Staffordshire Terrier και αργότερα Amstaff από το AKC ήταν ο Primo του Colby. Δεν νομίζω τόσο ο Colby ή ο Clifford Ormsby να μην ήξεραν από κυνομαχικά σκυλιά... http://www.xpert-dogs.com/History.html
 


AGRIAN

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2015
590
1.968
Αθήνα
@canis διάβασα και ξαναδιάβασα τα ποστ μας. Δεν βρήκα πουθενά ερώτησή σου που να άφησα αναπάντητη. Υπέδειξέ μου εσύ μήπως μου ξέφυγε κάποια.

Αντίθετα, είδα κατ’ επανάληψιν να σε ρωτάω να μου/μας πεις τη δική σου θέση για τα πιτ και το πότε «δημιουργήθηκαν» κι ακόμα περιμένω…..

Φοβάμαι ότι αν αντί για «πιτ μπουλ» έγραφα «Αμέρικαν Σταφορντσάϊρ Τερριέ» ή «Σταφορντσάϊρ Μπουλ Τερριέ» ή «Κάνε Κόρσο» ή «Πρέσσα Κανάριο» ή «Μαστίνο Ναπολιτάνο» ή οποιαδήποτε άλλη φυλή σχετική φυλή αναγνωρισμένη από την FCI, τον ΚΟΕ ή τη Διαγαλαξιακή Ομοσπονδία Κυνιδών, θα είχα γεμίσει like, θα συμμετείχε το μισό φόρουμ κι όλα θα ήταν ωραία και καλά.

Κάνοντας το λάθος να αναφερθώ σε μία φυλή που δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένη, που δεν κατεβαίνει σε εκθέσεις, που δεν έχει σπόνσορες, που δεν έχει εκτροφείς και φαρισαίους, αφ’ ενός επέρχεται ο θάνατος δια της σιωπής και αφ’ ετέρου η απαίτηση να μετρήσουμε με το μοιρογνώμιο την γωνίωση του πίσω δεξιά αστραγάλου του αγάλματος, του αριστερού λαγόνα του υποκειμένου στη φωτο 6β και να τα συγκρίνουμε με τι ;

Τεσπα, αν και δεν περίμενα να πετάξεις έτσι την μπάλα στην εξέδρα, και επειδή στην απίθανη περίπτωση που σε αδικώ δεν θέλω να το κάνω, θα ακολουθήσω τον τρόπο σκέψης σου :

Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά : Η θέση μου είναι πάρα πολύ απλή και δεν απαιτείται αποκωδικοποίηση : Ισχυρίζομαι ότι τα σημερινά πιτ κατάγονται απ' ευθείας από τη μικρή εκδοχή των αρχαϊκών/μεσαιωνικών μαστίφ. Τα τότε μαστίφ απετέλεσαν τη βάση ΟΛΩΝ των σύγχρονων μολοσσοειδών φυλών, λιγότερο ή περισσότερο κι αυτά με τη σειρά τους κατάγονται από τους αρχαίους πολεμικούς σκύλους. Η άκριτη εμμονή στη μορφολογία και σε λάθος χαρακτηριστικά, κατέστρεψαν τις περισσότερες φυλές (αγγλικό μπουλντόγκ, αγγλικό μαστίφ, μαστίνο ναπολιτάνο κ.λ.π.) και πιο κοντά στο αυθεντικό πνεύμα, χαρακτήρα και μορφή είναι τα σημερινά πιτ και όσες φυλές δεν καταστράφηκαν ακόμη (πρέσσα κλπ) τα οποία όμως κινδυνεύουν άμεσα.

Πάμε να δούμε με φωτογραφίες μερικά από αυτά :

Εδώ είναι γκραβούρες του 1810 με σαφή αναφορά στα μικρόσωμα μαστίφ :


small mastiffs vs wild boar.jpg
mastiff and cure.jpg

Εδώ έχουμε σύγχρονα αγγλικά μαστιφ

DukeMe.JPG
μαστ.jpg
μιφ.jpg

Κι εδώ ο δικός μου ο κεφάλας στην ηλικία των 13 μηνών.

GUNNAR.jpg

όπως και άλλα σύγχρονα πιτ

american-pitbull-terrier-pictures.jpg

ΑΠΒΤ.jpg

pit_bull_v__amstaff_by_skyestaff.jpg

Τώρα χωρίς πλάκα και όσο μπορείς πιο ειλικρινά, ποιο απ’ όλα τα παραπάνω σύγχρονα σκυλιά είναι πιο κοντά στις γκραβούρες ;

Όχι, τα μάτια σου δεν σε γελάνε, είναι τα πιτ (ή πες τα όπως θέλεις, δεν έχω πρόβλημα) και ΟΧΙ τα φερόμενα ως σημερινά μαστιφ.

Στη θέση από τις γκραβούρες βάλε κι οποιαδήποτε σχεδόν άλλη παράσταση ανέβασα. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.

Σου αφιερώνω το παρακάτω αγαπημένο μου τραγούδι του παλιού καλού Νιόνιου
με την υπενθύμιση οτι όπως και να πεις τη νύχτα, είτε την πεις φωτιά είτε δέντρο, αυτή παραμένει νύχτα. Και ο σκύλος ... σκύλος και το πιτ .... πιτ !

Α, και ξέχασα. Έχεις να απαντήσεις στην μοναδικά απλή και εύκολη ερώτηση Κατ' εσέ, τί είναι το ΑΡΒΤ και πότε δημιουργήθηκε ;
 


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.410
6.538
@AGRIAN

Το μήνυμα που ακολουθεί θα είναι και το τελευταίο που θα γράψω στο θέμα για αυτό θα προσπαθήσω να κάνω όσο το δυνατόν πιο κατανοητή την θέση μου σε όλα (νομίζω).

Κανένας σημερινός σκύλος, καμία σημερινή φυλή δεν μπορεί να συνδεθεί απ' ευθείας με οποιοδήποτε τύπο σκύλου (διότι δεν υπήρχαν καν φυλές) της αρχαιότητας. Κανένας άνθρωπος/λάτρης οποιασδήποτε φυλής δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει πέραν αμφιβολίας άμεση σχέση της φυλής που του αρέσει με σκύλους της αρχαιότητας.

Κάθε προσπάθεια που σέβεται τον εαυτό της και που θα προσπαθήσει να συνδέσει σκυλιά της αρχαιότητας ή του παρελθόντος με σημερινά, τα πρώτα πράγματα που θα λάβει υπόψη της θα είναι τα ανατομικά χαρακτηριστικά (αφού δεν υπάρχουν pedigrees/γενεαλόγια/μητρώα). Χαρακτηριστικά τα οποία κληρονομούνται και ανιχνεύονται και με βάση αυτά βρίσκεται η όποια συγγένεια.

Αν δεν μπορείς να τα διακρίνεις ή/και τα απαξιώνεις δεν μπορείς να πας παρακάτω.

Τα σκυλιά που μου δείχνεις στις γκραβούρες και που έχω ένα αρχείο με αρκετές περισσότερες φωτογραφίες (κάποια στιγμή θα τα ανεβάσω σε ανάλογο θέμα), είναι πρόγονοι πάρα πολλών σημερινών φυλών. Καμίας φυλής απ' ευθείας και κάποιων περισσότερο από όσο των Pit Bull's.

Το να "καπηλευθείς" το όνομα Bulldog (και δεν εννοώ την σημερινή φυλή) και να πεις πως αυτό που έλεγαν bulldog το 1700 είναι το Pit Bull και κανένα άλλο, είναι μέγα λάθος και ανακρίβεια μια που δεν στηρίζεται σε καμία απόδειξη πέραν αμφισβήτησης.

Άρα, Pit Bull έχουμε από τα τέλη του 1800 και τις αρχές του 1900 και κάθε σκύλος που ομοιάζει με Pit Bull πριν ΔΕΝ είναι Pit Bull... Μπορεί να είναι πρόγονος (όπως και άλλων φυλών) ή και όχι.

Στην Αγγλία δεν υπήρξε ποτέ Pit Bull... Υπήρξαν αρκετά pit dogs αλλά έχει μεγάλη διαφορά το ένα με το άλλο. Στην Black Country και συγκεκριμένα στο Cradley Heath περί τα 1890 γεννήθηκε ο Joe Mallen. Στην περιοχή, εκείνη την εποχή, δεν υπήρχαν και πολλά πράγματα τα οποία μπορούσες να έχεις και να αποτελούν status symbol, κάτι για το οποίο να περηφανεύεσαι. Ο σκύλος όμως ήταν κάτι τέτοιο και θα ήταν είτε ένα Bull Terrier (όχι με την "στενή" σημερινή έννοια) που θα κέρδιζε το φαγητό του, είτε ένα Whippet που θα έβγαζε το "ψωμί" του με το hare coursing.

Ο πατέρας του Mallen είχε Whippets αλλά αργότερα "γύρισε" στα bull terriers. Αυτός μαζί με τους Steve Bannister και Jack Garratt δημιούργησαν τους κανόνες ("The Rules") οι οποίοι τηρούνταν αυστηρά στις κυνομαχίες της εποχής... Μιλάμε για πριν την γέννηση και μετά την γέννηση του Joe Mallen που ήταν το 1890. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον μεγάλωσε και ανδρώθηκε ο άνδρας που αργότερα (περί τα 1930) αποτέλεσε μαζί με άλλους την αρχή του Stafford.

Κανένα Pit Bull, λοιπόν, εδώ... Όπως και σε καμία χώρα πλην των Η.Π.Α. της εποχής όπου η φυλή δημιουργήθηκε από σκύλους που προήλθαν από την Ευρώπη (bulldogs, bull terriers, staffords, bullenbeissers, bärenbeisser, spanish bulldogs ή alanos, κλπ.). Όπως άλλωστε και ο λαός των Η.Π.Α.

Αυτοί οι σκύλοι, πότε με περισσότερο terrier και πότε με περισσότερο mastiff (εδώ και οι διαφορές στον τύπο των Pit Bulls) αποτέλεσαν την βάση. Σαν όλους τους σκύλους χρήσης, ποτέ δεν δόθηκε προτεραιότητα στην μορφολογία τους μα στην ικανότητα τους να φέρουν σε πέρας την εργασία τους... την χρήση.

Μεγάλο φάσμα μεγέθους, κανένα ενδιαφέρον για την θέση του αυτιού ή πως φέρεται αυτό, κανένα ενδιαφέρον για το χρώμα, κλπ. Σκυλιά που μοιάζουν περισσότερο με Bull Terrier, άλλα που μοιάζουν με βαριά mastiff, άλλα του τύπου Patterdale, κ.α.

Δες σκύλους όπως ο Patrick's Satchmo, o Tudor's Star με σκυλιά όπως ο Favre's Luke ή ο Cherry Bomb του Frank Rocca... Καμία σχέση. Για να μην αρχίσουμε με σκυλιά του σήμερα και σκύλους που κυμαίνονται από τα 14 ως τα 34 κιλά.

Να κλείσω λέγοντας πως τα Pit Bulls είναι από τις εμπορικότερες φυλές, με διαρκή "πέραση" και μεγάλο αριθμό ζώων. Δεν είναι κάποιο "περιθωριακό" σκυλί, είναι από τα πιο mainstream (αν όχι το πιο mainstream) και η όποια φήμη του διατηρεί την εμπορικότητα του. Κανένας που ασχολείται με το Pit Bull δεν πρέπει να έχει το στυλ του κατατρεγμένου και του παρεξηγημένου, μια που οι άνθρωποι (οι περισσότεροι) που καταπιάνονται με αυτό διατηρούν και την παραπληροφόρηση.

Τα Pit bull χρειάζονται ανθρώπους που ξέρουν την φυλή, την ιστορία της, την σέβονται και δεν διογκώνουν ούτε παραποιούν για να υπερθεματήσουν... Δεν χρειάζεται.
 
Last edited:


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
@AGRIAN
Μιας και επιμένεις για τους πολεμικούς σκύλους και την καταγωγή απ την αρχαία Ελλάδα των μαστιφοειδών, δείχνοντας ρωμαικά αγάλματα και ζωγραφιές μετά το 1500, διάβασε τουλάχιστον τον Hancock που δεν έχει κανένα συμφέρον να φτιάξει "μυθικό" παρελθόν για καμία φυλή....

http://www.davidhancockondogs.com/archives/archive_150_170/159.html
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.195
Μηνύματα
896.955
Μέλη
19.978
Νεότερο μέλος
Tina78