Καλημέρα,
Αν και η δική σου, όπως φαίνεται, άρχισε κάπως έντονα. Μην ανησυχείς όμως, δεν είναι κάτι τόσο σοβαρό. Φάνηκε εξάλλου από το αποτέλεσμα, όπου απλά "βριστήκατε" με τον σκύλο και συνεχίσατε την... νύχτα σας. Κάτι σαν ένα επεισόδιο μεταξύ οδηγών στην Αλεξάνδρας-Κηφισίας δηλαδή...
Αν το περιστατικό σε έβρισκε στην βόλτα του σκύλου τότε θα πρότεινα τα παρακάτω (που κάποια από αυτά ισχύουν και για την περίπτωση που είσαι μόνος/η):
1. Σημειώνεις το σημείο και δεν το επιλέγεις ως πέρασμα για επόμενη φορά. Εκτός και αν είναι αναπόφευκτο.
2. Όταν βγαίνεις με τον σκύλο φροντίζεις να έχεις πάντα μαζί σου "μεζεδάκια". Όχι για να "κερνάς" τους φίλους του χνουδωτού σου συντρόφου (του σκύλου εννοώ... ποτέ δεν ξέρεις...), αλλά διότι μπορεί να φανούν χρήσιμα είτε σε μια επανάληψη βασικής υπακοής, είτε στο να διατηρήσουν αμείωτη την προσοχή του σκύλου σου σε εσένα, είτε για να γίνεις φίλος με το φαινομενικά απειλητικό αδέσποτο.
Πετάς ένα μεζεδάκι προς το μέρος του, αρκετά μακρυά για να γυρίσει, να πάρει το βλέμμα του και την προσοχή του από πάνω σου, αλλά ταυτόχρονα με τέτοιο τρόπο ώστε να το αντιληφθεί. Συνεχίζεις και με δεύτερο και κρατάς φωνή ήρεμη, μιλάς γλυκά όπως και στον δικό σου σκύλο και δεν κάνεις κινήσεις "απειλητικές" και "μεγάλες". Συνεχίζεις ανάλογα και το πιθανότερο είναι ότι θα περνάς και θα σε υποδέχεται με χαρά και προσμονή στο μέλλον.
3. Αν δεν έχεις μεζεδάκια και αν έτυχε και βρέθηκες "μπλεγμένος/η", χωρίς φωνές, υπερβολές και τρόμο απομακρύνεσαι. Γυρνάς και πας από άλλο δρόμο. Μπορείς να μην γυρίσεις με απότομη στροφή επιτόπου, αν κρίνεις ότι μπορεί να νιώσει κάπως και να πλησιάσει να σε δαγκώσει (σπάνιο, ειδικά αν μιλάμε για αδέσποτα), αλλά να φύγεις με μια ανοικτή στροφή και έχοντας τον νου σου στο σκύλο, χωρίς όμως πάλι υπερβολές. Καλό είναι να αποφεύγεις και την απευθείας και "επίμονη" οπτική επαφή (eye contact).
4. Ρίχνεις μια ματιά, αφού έχεις σταματήσει, μήπως ο σκύλος δεν είναι αδέσποτος και προσπαθείς να επικοινωνήσεις με τον ιδιοκτήτη (είτε με κάποιο νεύμα, είτε με φωνή) για να επιληφθεί της κατάστασης. Μετά, αφού περιορίσει τον σκύλο του, μπορείς να βρίσεις ελεύθερα.
Πάντα φροντίζεις τον δικό σου σκύλο. Δηλαδή, ασχολείσαι με τον δικό σου σκύλο περισσότερο και όχι με τον απέναντι. Φροντίζεις να τον έχεις υπό έλεγχο και κατόπιν να δράσεις σύμφωνα με τα παραπάνω. Δεν ωφελεί να "γαβγίζετε" και οι δύο στον άλλο σκύλο.
Αν τώρα η απρόσμενη συνάντηση σε βρίσκει μόνο/η σε κάποια άλλη έξοδο και όχι την βόλτα του σκύλου σου, πάλι προσπαθείς να φύγεις.
Αν δεν θες ή δεν γίνεται, καλό είναι να χαμηλώσεις, να μειώσεις τον δικό σου απειλητικό όγκο (όσο κοντός και μικρόσωμος να είναι ένας άνθρωπος, πάντα στέκεται πολύ πιο ψηλά από ένα σκύλο). Κρατάς την ψυχραιμία σου και απευθύνεσαι στον σκύλο σαν να θες να γίνεται φίλοι και όχι σαν να θέλετε να φάτε ο ένας τις σάρκες του άλλου!
9 στις 10 φορές ο σκύλος θα κατανοήσει πως δεν αποτελείς (σοβαρή) απειλή και ακόμα και αν δεν σε πλησιάσει, θα σταματήσει και θα απομακρυνθεί (λιγότερο ή περισσότερο), έχοντας νιώσει και λίγο "νικητής" σε αυτή την "μάχη"... Δεν μας πειράζει αυτό.
Για πιο "τολμηρούς" ή συνηθισμένους σε τέτοιες καταστάσεις, θα πρότεινα και το να συνεχίσεις τον δρόμο σου σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Είναι αυτό που κάνω συνήθως αν δεν έχω όρεξη να "παίξω" με το σκυλάκο που με "βρίζει". Κρατάς το βήμα σου, δε του δίνεις καμία σημασία, δεν τον κοιτάς (έχεις όμως πάντα γνώση των κινήσεων του και της θέσης του) και περνάς φροντίζοντας να διατηρείς απόσταση από αυτόν ή ακόμα και να την μεγαλώνεις.
Ο αδέσποτος σκύλος που σε γαβγίζει ή σου "επιτίθεται" είναι το θύμα, όπως και να το κάνουμε. Θα πρότεινα να τον βοηθήσουμε, να επανέλθουμε με φαγητό ή νερό και να δούμε τι παραπάνω μπορούμε να προσφέρουμε. Ο σκύλος αυτός μπορεί να έχει ανάγκη από περίθαλψη. Η επιθετικότητα που εμείς βλέπουμε μπορεί να είναι αποτέλεσμα και "σύμπτωμα" πόνου, φόβου, περιορισμένης όρασης, ακοής, προσπάθειας να προστατέψει κουτάβια και πολλά άλλα. Όπως και να έχει είναι και δικό μας συμφέρον να "γίνουμε φίλοι".
Αν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι από τα παραπάνω, απλά μη τα κάνουμε χειρότερα...
Ελπίζω να βρήκες κάτι χρήσιμο στα παραπάνω, καλή συνέχεια!