Για τους περισσότερους γονείς, λοιπόν, έρχεται η στιγμή να αντιμετωπίσουν το αίτημα του παιδιού για την υιοθεσία ενός κατοικίδιου ζώου και συχνότερα ενός σκύλου. Όταν οι γονείς αξιολογήσουν αυτό το αίτημα θα αναγνωρίσουν τα κίνητρα του παιδιού π.χ. παιχνίδι, παρέα κ.τ.λ., όμως ενδέχεται να μην αναλογιστούν τα πολλαπλά οφέλη που η συμβίωση με το σκύλο έχει για το παιδί, σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Η ευκαιρία για μάθηση, η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης, η ανάληψη ευθύνης, η δυνατότητα του παιδιού να αυτενεργεί και να εξελίσσει με φυσικό τρόπο την προσωπικότητά του, αποτελούν τα πιο σημαντικά οφέλη της ζωής του με το σκύλο.
Τα περισσότερα παιδάκια ζητάνε από τους γονείς τους ένα σκυλάκι γιατί το θέλουν για συντροφιά ή για παιχνίδι ή απλά γιατί αγαπάνε τα ζώα. Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι αν πρόκειται για παιδιά κάτω των δώδεκα ετών την κυρίως φροντίδα των σκύλων θα την επωμισθούν οι ίδιοι γιατί τα περισσότερα πιτσιρίκια σε αυτές τις ηλικίες έχουν το σκύλο μόνο για παιχνίδι.
Ξεκινήστε από την σωστή επιλογή του μελλοντικού φίλου του παιδιού σας λαμβάνοντας υπ όψη σας τα εξής:
- Τον χώρο που θα ζήσει ο σκύλος μέσα στο σπίτι ή στην αυλή.
- Τον χρόνο που μπορείτε να διαθέσετε εσείς και το παιδί.
- Την εμπειρία που έχετε σαν ιδιοκτήτες σκύλων.
- Αν τον σκύλο θα τον έχετε μόνο σαν συντροφιά ή και σαν φύλακα. Ο σκύλος προσφέρει στο παιδί εκτός από συντροφιά παιχνίδι και ασφάλεια και την επαφή με την φύση και τα ζώα. Κάνει το παιδί πιο υπεύθυνο αφού ασχολείται με τη φροντίδα του σκύλου του.
Τα παιδιά με σκυλιά γίνονται πιο υπεύθυνα:
Η καθημερινή δέσμευση της φροντίδας ενός ζώου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθουν τα παιδιά τι σημαίνει ευθύνη αλλά και υπευθυνότητα.
Τα σκυλιά βοηθούν τα παιδιά στην κοινωνικοποίηση:
Μεγαλώνοντας με ένα σκυλί τα παιδιά γίνονται πιο κοινωνικά και βελτιώνουν την αυτοεκτίμησή τους, μειώνονται δραστικά οι ανασφάλειες τους και τέλος αυξάνεται η αυτοπεποίθηση τους.
Είναι λάθος να επιλέξουμε ένα σκύλο μόνο και μόνο επειδή μας αρέσει η εξωτερική του εμφάνιση. Το κλειδί για μία σωστή επιλογή είναι να διαλέξουμε ένα σκύλο που θα μπορεί σχετικά εύκολα και γρήγορα να προσαρμοστεί στις ανάγκες μας, και όχι να προσαρμοστούμε εμείς στις δικές του. Να ταιριάζει δηλαδή με την ιδιοσυγκρασία μας.
Δύο συνηθισμένα παραδείγματα προς αποφυγή:
- Εάν ο ελεύθερος σας χρόνος είναι περιορισμένος για μεγάλης διάρκειας καθημερινή βόλτα, ένας σκύλος με μεγάλα αποθέματα ενέργειας, θα τη διοχετεύσει σε μη επιθυμητές δραστηριότητες, πχ σκάβοντας τον κήπο, κάνοντας ζημιές μέσα στο σπίτι κλπ.
- Εάν τα οικονομικά σας δεν είναι όπως θα θέλατε, ένας μεγάλου μεγέθους σκύλος μπορεί να γίνει δυσβάσταχτο βάρος στον προϋπολογισμό σας. (Αφού θα πληρώνετε περισσότερα για τροφή, φάρμακα κλπ)