Το ότι ένα σκυλί έχει pedigree σου δίδει τη γνώση των προγόνων του μέχρι την 4η ή 5η γενεά (αναλόγως χώρας έκδοσης), σου δίνει δηλαδή τη γνώση της γραμμής ή των γραμμών αίματος από την/τις οποία/ες έχει προκύψει.
Συνεχίζει όμως να μη σου διασφαλίζει την ποιότητα (ως ένα βαθμό), είτε αυτή είναι μορφολογική (πόσο σωστός είναι ο τύπος του - πόσο κοντά στο πρότυπο Φυλής είναι) είτε είναι γενετική/υγείας (ξανά ώς ένα βαθμό).
Και επεξηγώ (για να μην παρεξηγηθώ):
ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ:
Αναλόγως των εθνικών κριτηρίων, ένα σκυλί μπορεί να μπει στην αναπαραγωγική διαδικασία με ή χωρίς συμμετοχή & ΔΙΑΚΡΙΣΗ σε εκθέσεις μορφολογίας. Η συμμετοχή και η ΔΙΑΚΡΙΣΗ σε Εκθέσεις Μορφολογίας διασφαλίζει (ως ένα βαθμό - καθώς ο κριτής είναι άνθρωπος και:
α) Δε γνωρίζει όλες τις φυλές το ίδιο καλά, β)Υπόκειται σε συναισθηματικές πιέσεις/δεσμούς με γνωστούς συμμετέχοντες,
γ) Υπόκειται σε "επαγγελματικές" πιέσεις του χώρου μέσω τρίτων) τη σύμπτωση του συγκεκριμένου σκυλιού με το πρότυπο της Φυλής, και την ΑΝΤΙΛΗΨΗ που έχει ο κάθε κριτής για το κάθε πρότυπο:
Χωρίς Συμμετοχή/Διάκριση:
Οποιοδήποτε σκυλί, ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (όσο κοντά ή ΜΑΚΡΥΑ από το πρότυπο Φυλής και αν είναι), μπορεί να αναπαραχθεί και δη να δώσει κουτάβια με pedigree
Με Συμμετοχή Χωρίς Διάκριση:
Οποιοδήποτε σκυλί έχει pedigree μπορεί να δηλωθεί για να συμμετάσχει σε μία έκθεση. Το κατά πόσο θα εισέλθει στο στίβο για να κριθεί είναι ένα άλλο θέμα. Οπότε η επίδειξη ενός καταλόγου κάποιας έκθεσης στην οποία έχει δηλωθεί ένα σκυλί δε συνεπάγεται ότι το σκυλί αυτό όντως πήρε μέρος στις κρίσεις της φυλής, ότι κρίθηκε και ότι θεωρήθηκε εντάξει. Αν όντως συμμετείχε στις κρίσεις θα πρέπει να υπάρχει δελτίο συμμετοχής(κρίση) στα δεξιά του οποίου (συνήθως) εμφανίζεται η επάρκεια την οποία επέτυχε (Εξαίρετος/Πολύ Καλός/Καλός/Επαρκής/Ανεπαρκής). Κρίση κατά την οποία ο σκύλος κριθεί Ανεπαρκής είναι τόσο σπάνια (ακόμα και σε περιπτώσεις όπου συντρέχουν λόγοι Ανεπάρκειας ο κριτής σκέπτεται το τι μπορεί να συμβεί στο σκυλί και του δίνει Επαρκής ή Καλός) που σχεδόν δε συναντάτε. Όταν συμβεί, ο σκύλος ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να μπει στην αναπαραγωγική διαδικασία επ' ουδενί λόγου.
Με Συμμετοχή & με Διάκριση:
Κρίσεις Εξαίρετος/Πολύ Καλός είναι αυτές οι οποίες σημαίνουν ότι ο συγκεκριμένος σκύλος είναι σε αποδεκτά επίπεδα μορφολογίας και θα πρέπει να συμμετάσχει στην αναπαραγωγική διαδικασία.
Κρίσεις Καλός σημαίνουν ότι ο συγκεκριμένος σκύλος είναι σε αποδεκτά επίπεδα μορφολογία, αλλά έχει και κάποια μορφολογικά λάθη. Μπορεί να συμμετάσχει στην αναπαραγωγική διαδικασία.
Γενικά ένας σκύλος είναι καλό να κρίνεται από αυτούς που ενδιαφέρονται για κάποια κουτάβια του, από το σύνολο των κρίσεων που έχει λάβει και όχι αποσπασματικά.
Δηλαδή:
Ένας σκύλος ο οποίος έχει 20 διακρίσεις Εξαίρετος και 2 Καλός, μάλλον είναι Εξαίρετος και 2 φορές "ατύχησε" λόγω κριτών ή συνθηκών.
Ένας σκύλος ο οποίος έχει 10 διακρίσεις Πολύ Καλός, 2 Εξαίρετος και 4 Καλός, είναι μάλλον Πολύ καλός
Ένας σκύλος με 1 Εξαίρετος, 1 Πολύ Καλός και 1 Καλός είναι πολύ νωρίς για να πει κάποιος που πάει.
Ένας σκύλος με 1 Εξαίρετος δε πάει να πει ότι είναι και Εξαίρετος - η πορεία του θα δείξει
(Πάντα βέβαια παίζει ρόλο και η συμμετοχή σε κάθε κρίση: Πολύ ευκολότερο να πάρεις Εξαίρετος όταν είσαι ο μόνος σκύλος στη Φυλή που συμμετέχεις και πολύ δυσκολότερο όταν έχεις 60 άλλους σκύλους.
Επίσης μη ξεχνάτε ότι σε κάθε κατηγορία υπάρχει πάντα διαβάθμιση των Εξαίρετων - Εξαίρετος 1, Εξαίρετος 2, Εξαίρετος 3 & Εξαίρετος 4 όπου και όταν υπάρχουν συμμετάσχοντες - με την ανάλογη βαρύτητα)