Aνάμεσα σε άλλα μπορείς να πείς πως είμαι και εκπαιδευτής και "κολαρολόγος" (πάτησα "ο" έτσι?! ).Φανταζομαι οτι εισαι εκπαιδευτης η εμπειρος σε θεματα κολαρου. Εισαι σιγουρος οτι δεν παει με τα κιλα? Πως το αποδεικνυεις υπαρχουν μελετες, τι λενε? δηλαδη τα σκυλια που δεχονται τετοια εκπαιδευση οπως αυτη που παραθεσε ο ντενις και ειναι σε τετοια ενταση με ενα αισθημα σα μια μυγα στο χερι σταματανε? οχι φανταζομαι. Ρωταω γιατι δεν ξερω. ειπαμε δε θα το εβαζα στο δικο μου αλλα αν ολοι οι ειδικοι εδω λενε οτι ενδεικνυται με ενδιαφερει να μαθω πως
Με γνώσεις ανατομίας,φυσιολογίας,ψυχολογίας του κάθε είδους ή φυλής...με παρακολούθηση και βοήθεια από εμπειρότερους,πιο "γνώστες"...με όρεξη για δουλειά και μάθηση,χωρίς "παρωπίδες" και στερεότυπα "ζωοφιλίας"...με δικές σου εμπειρίες και λάθη και πολλά άλλα.Οπότε πως συνυπολογίζεις όλους αυτούς τους παράγοντες που είπες djdoctor ώστε να καταλάβεις το μέγεθος του πόνου / ενόχλησης που προκαλείς? Με το βίντεο που έδειξε ο Μάκης? Είναι θέμα εμπειρίας? Υπάρχουν συγκεκριμένες εξισώσεις x + y / z =k, όπου χ η πυκνοτητα του σώματος, y φυσιολογία/ ψυχολογία και z το λεγόμενο prey drive κοκ και k το επίπεδο που δουλεύεις?
Εξαρτάται από όλα τα παραπάνω που σου γράφω...Άρα μπορεί ναί,μπορεί και όχι...Αντιδρά ή με "κλάμα" και τρέξιμο ή με γρύλισμα και δάγκωμα ή έκπληξη και αρχή για παιχνίδι ή κοίταγμα με απορία και αδιαφορία...και πολλά άλλα...Όλα τα παραπάνω από πραγματικά γεγονότα και εμπειρίες.Ένας σκύλος αν φάει κλωτσιά ή δυνατή σφαλιάρα στον πισινό πονάει? Πως αντιδρά?
Συμφωνώ. Μια φορά έριξα πολύ δυνατή σφαλιάρα στο σκυλί μου, σε σημείο που ξεράθηκε το χέρι μου για μια ώρα. Το σκυλί νόμιζε ότι έπαιζα και δεν αντέδρασε καθόλου. Την ίδια σφαλιάρα αν την είχε φάει άνθρωπος, πίστεψέ με θα είχε πονέσει.Εξαρτάται από όλα τα παραπάνω που σου γράφω...Άρα μπορεί ναί,μπορεί και όχι...Αντιδρά ή με "κλάμα" και τρέξιμο ή με γρύλισμα και δάγκωμα ή έκπληξη και αρχή για παιχνίδι ή κοίταγμα με απορία και αδιαφορία...και πολλά άλλα...Όλα τα παραπάνω από πραγματικά γεγονότα και εμπειρίες.
ΔΕΝ είναι μέθοδος καλύτερη από άλλες (εξαίρεση η αποφυγή φολας) είναι ΜΙΑ μέθοδος απο όλες, με πάρα πολλά θετικά και κάποια αρνητικά, είναι ΜΙΑ από τις πολλές που ΠΡΕΠΕΙ να ξέρουμε και να αποδεχτούμε, κάτι που κάνει ο σκύλος μας που δεν τον ενοχλεί η λέξη ηλεκτρισμός τοσο πολύη το θεωρουν μεθοδο καλυτερη απο αλλες ακομα και σε πιο απλα καθηκοντα?
Ποτέ. Δεν έχω δεί σκυλί να το ''αντέχει'' όπως ΠΡΕΠΕΙ να δουλεύεται το e-collar. Δεν μπορώ να φανταστώ γιατί να το κάνει.Επίσης, ακόμα δε μου απαντήσατε πότε θα δουλέψει κανείς το σκυλί στο 100 και γιατί να το κάνει αυτό.
Και εγώβρε παιδιά ελπίζω πάντως το πνεύμα μήν είναιεπισης υπαρχουν στο φορουμ και αλλοι εκπαιδευτες και εμπειροι σκυλοιδιοκτητες οπως προμηθεας ντρ.ζιβαγκο λον γουλφ-ε?- θα ηθελα να ακουσω και αυτων τη γνωμη.
δεν γνωρίζω.το απορριπτω για το σκυλι μου γιατι δε θελω να του βαλω κολλαρο γιαττι δε γουσταρω να τουυ προκαλλω εστω και μικρη ενοχληση και γιατι μονο η λεξη ηλεκτρισμος με ενοχλει. Ωστοσο δεν μπορω να πω οτι αν καποιος εκπαιδευει ενα σκυλο με εκτηκτικα οπως ειπε ο ντενις η αν εχει σκληρη φυλη οπως ροτβαιλερ οτι το κολαρο ειναι αχρηστο. Τοτε θα ημουν αφελης και ξερολας και γενικα θελω να μιλαω με επιχειρηματα η με τη χρηση της κοινης λογικης για αυτο και αναφερομαι πολλες φορες σε αυτα που εχω κανει η ξερω γιατι για αυτα μπορω καλυτερα να μιλησω. Αλλα για να γυρισουμε στο θεμα μας νομιζω οτι ειναι ενδιαφερον αυτο που ρωτησε η αλεξανδρα. Πως αντιδρουν τα σκυλια στον πονο? Ειδικα τα εκπαιδευμενα. θα παραθεσω μια προσωπικη εμπειρια αργοτερα αλλα πρωτα ισως λιγο ασχετη με κολαρο αλλα σχετικη με προκληση πονου στα σκυλια.
δεν υπάρχει διαφορά ημίαιμου - καθαρόαιμου ούτε ομοιότητες σε σκυλιά ίδιας ράτσας.Συμφωνώ. Μια φορά έριξα πολύ δυνατή σφαλιάρα στο σκυλί μου, σε σημείο που ξεράθηκε το χέρι μου για μια ώρα. Το σκυλί νόμιζε ότι έπαιζα και δεν αντέδρασε καθόλου. Την ίδια σφαλιάρα αν την είχε φάει άνθρωπος, πίστεψέ με θα είχε πονέσει.
Οπότε κάθε σκυλί είναι ξεχωριστό και το δουλεύεις ανεξάρτητα από αυτά που έχεις μάθει για σκύλους της ίδιας ράτσας, τα οποία συνεπικουρούν απλά.
Τα ημίαιμα πως τα δουλεύεις?
Επίσης, ακόμα δε μου απαντήσατε πότε θα δουλέψει κανείς το σκυλί στο 100 και γιατί να το κάνει αυτό. Θέλω συγκεκριμένο παράδειγμα σας παρακαλώ, το να λέμε ότι εξαρτάται από την περίπτωση και το ερέθισμα το κατάλαβα. Αν όμως ένα ροτβάιλερ δουλεύεται και αντιδρά στο 35, είμαι πολύ περίεργη τι θέλει κανείς από το σκυλί του για να φτάσει στο 100.
Επίσης Μάκη στο βίντεο με το λαμπραντόρ, να υποθέσω ότι ο εκπαιδευτής ξεκίνησε από το χαμηλότερο επίπεδο και ανέβαινε. Γιατί προτού φτάσει στο working level το σκυλί κλαίει? Τι αισθάνεται και κλαίει? Είναι δυνατόν μεγαλύτερο επίπεδο να μην προκαλεί πόνο και να προκαλεί το μικρότερο?
Kαι τα ημίαιμα σκυλάκια είναι!Τα ημίαιμα πως τα δουλεύεις?
Βρε παιδιά, αναρωτιέμαι εάν τις προηγούμενες δημοσιεύσεις τις διαβάζει κανείς.Alexandra said:Θα χρησιμοποιούσε κανείς ηλεκτρικό κολάρο σε γιόρκι? Αν όχι γιατί?
Αν ναι πως θα ρύθμιζε το κολάρο?
Πρώτα απ’ όλα τον όρο «πόνο» δεν τον δέχομαι.Alexandra said:Rottie λες ότι το δοκίμασες στον εαυτό σου πριν το βάλεις στο σκύλο σου και συμφωνώ. Ο σκύλος σου όμως είναι 45 κιλά όπως λες και κάνεις σύγκριση με τον εαυτό σου στα 55.
Πως είσαι σίγουρη ότι ένα σκυλί 5 ή 15 κιλών έχει την ίδια αντίδραση στον πόνο. Σε ποια βαθμίδα θα το δούλευες. Γιατί αν η βαθμίδα 35 είναι για ένα σκύλο 45 κιλών, η 100 για τι είναι? Για ελέφαντα?
τυχερήΚαι εγώβρε παιδιά ελπίζω πάντως το πνεύμα μήν είναι
ανταγωνιστικό σε σημείο που βλάπτει.
Ο λόγος που γράφτηκα στο φόρουμ είναι για να διαβάσω απόψεις,
να μάθω, να γνωρίσω.
Τώρα πρέπει να επιστρέψω τα παππούτσια της γιαγιάς δίπλα.
Είπα στον Τuscan να φέρει τα δικά μου, δεν μπορούσε να τα βρεί
(γιατί εγώ τελικά τα είχα στο μπάνιο) αλλά για να μη γυρισει
με άδεια χέρια, έφερε της γιαγιαςκαιρός να μάθει να επιστρέφει.
ειλικρινά με κούρασεςΕπίσης Μάκη, στο βίντεο που εσύ μου παρέθεσες, ο σκύλος μπορεί να βλέπει τους φίλους του, να βαρέθηκε και να θέλει να φύγει ή να πονάει. Όπως εγώ δεν είμαι σίγουρη για τα πρώτα, δε μπορείς και εσύ να μου αποκλείσεις το τελευταίο.
Τέλος θα με ενδιέφερε να μάθω γιατί διίστανται οι απόψεις σας στο θέμα χρήσης της βαθμίδας. Ο Ντένις λέει ότι το κολάρο δε δουλεύει ικανοποιητικά για τη δουλειά που πρέπει στο 100, ο Μάκης ότι χρειάζονται 2 κολάρα σε σκύλο. Θέμα εμπειριών είναι ή μήπως τελικά το να βρεις το επίπεδο του κολάρου είναι πολύ υποκειμενικό?