Κουτάβι ή ενήλικος σκύλος;


mad00lini

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2011
2.618
29
Γράφω αυτές τις σκέψεις διαβάζοντας πολλά θέματα, στα οποία άπειροι ως επί το πλείστον ιδιοκτήτες ψάχνουν να βρουν κουτάβι συγκεκριμένης φυλής ή και ημίαιμο. Συνήθως αυτοί που ψάχνουν ημίαιμο (μέσω φιλοζωικού καταφυγίου) είναι ανοιχτοί στην ιδέα υιοθέτησης ενός σκύλου μεγαλύτερου των 6 μηνών.

Σ’ αυτό το θέμα θα αναπτύξω τις απόψεις μου σχετικά με την υιοθέτηση ενός μεγαλύτερου σκύλου. Τα υπέρ και τα κατά αυτής της πράξης. Περιττό να πω από τώρα πως τα υπέρ είναι πολλά περισσότερα, ειδικά οταν πρόκειται για ανθρώπους που έρχονται για πρώτη φορά αντιμέτωποι με τη συμβίωση ανθρώπου-σκύλου στον ίδιο χώρο.

Ξεκινάω με τα υπέρ της απόκτησης κουταβιού κάτω των 6 μηνών κι αφού έχει συμπληρώσει τους δύο μήνες κοντά στη μητέρα του:

- 4 επιπλέον μήνες συντροφιάς με μια γλυκιά φάτσα που την περισσότερη ώρα θα κοιμάται και όταν ξυπνάει θα έχει τρελή όρεξη για παιχνίδι που όμως δε θα διαρκεί πολύ.
- 4 μήνες επιπλέον στην εκμάθηση βασικών εντολών όπως κάτσε, έλα, κτλ.
- 4 μήνες extra για εξοικείωση με το χώρο-σπίτι.

Τα κατά τώρα:

- Σκούπισμα και σφουγγάρισμα σε καθημερινή βάση και απολύμανση χώρου. Η κύστη τους δεν αντέχει πολύ, οπότε προετοιμαστείτε για πολλές λιμνούλες και μυρωδάτες τουρτίτσες. Η λύση της πάνας δε θα είναι πάντα αποτελεσματική.
- Δαγκώματα σε χέρια, πόδια, πρόσωπο γιατί μέχρι 5-6 μηνών αλλάζουν δόντια και πονάνε αρκετά. Θα σας δαγκώνει επειδή θέλει να ξεδώσει τον πόνο του, κάτι που είναι πολύ εκνευριστικό και επώδυνο πολλές φορές καθώς τα πρώτα δοντάκια τους είναι σαν ξυράφι .
- Ετοιμαστείτε για ξεσκισμένα μαξιλάρια, παπούτσια, καναπέδες, κουρτίνες, πόρτες, χαλιά. Θα δοκιμάσει να ακονίσει τα δόντια και τα νύχια του οπουδήποτε βρει.
- Έξοδα: Πέρα από πιθανό κόστος αγοράς, αν μιλάμε για εκτροφικό σκυλί, τρία εμβόλια μέχρι 6 μηνών (κατά μέσο όρο 30 το ένα), τροφές, λουριά, περιλαίμια, μπολάκια, μαξιλάρια, κλουβί διαμονής ή μεταφοράς, παιχνίδια, αντιπαρασιτικά, πετσέτες, σαμπουάν, πιθανά εξόδα μελλοντικής στείρωσης, είδη καθαριότητας και πατέντες για να μη λερώνει παντού. Και να μην ξεχάσω ένα καινούριο ζευγάρι παπούτσια που σίγουρα θα χρειαστείτε γιατί τα adidas πλέον είναι τρύπια. Θα χρειαστείτε και εκπαιδευτή σε περίπτωση που δεν είστε ικανός να το πειθαρχήσετε στα βασικά όρια.
- Ετοιμαστείτε για κλάμματα, γαυγίσματα τις πρώτες μέρες που θα έρθει στο χώρο σας. Οτιδήποτε καινούριο θα του οξύνει την περιέργια και πρέπει να έχετε υπομονή για να αντιμετωπίσετε τις αντιδράσεις του και να το διορθώσετε αν δείξει μια αρνητική συμπεριφορά.

Ίσως είναι πολλά θέματα ακόμα που ο καθένας ξεχωριστά έχει αντιμετωπίσει και θα προσθέσει παρακάτω.

Δεν αποτρέπω σε καμία περίπτωση την απόκτηση κουταβιού. Πρέπει όμως η απόφαση να είναι μετά από ώριμη σκέψη και συνειδητοποίηση των ευθυνών που θα αναλάβετε. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και πείσμα για να σας αποδεχθεί ένα κουτάβι ως αρχηγό της αγέλης του. Αν αφήσετε να σας ξεγελάσει η γλυκιά του φάτσα όσο είναι μικρό, έχετε χάσει το παιχνίδι.

Θα σας παρουσιάσω τώρα τα υπέρ και τα κατά της απόκτησης ενός ενήλικου σκύλου είτε από καταφύγιο, είτε από το δρόμο, είτε από οικογένεια που τον χαρίζει για διάφορους λόγους. Να τονίσω εδώ ότι όταν μιλάμε για σκύλο μεταξύ 6 και 12 μηνών (μπορεί και λίγο παραπάνω, ας με διορθώσουν οι πιο έμπειροι), έχουμε να κάνουμε πάλι με κουτάβι. Ενα πιο ώριμο κουτάβι όμως, θα έλεγα καλύτερα εύπλαστο. Είναι η κατάλληλη ηλικία να αφομοιώσει πλήρως μια βασική υπακοή, να διορθωθούν αρνητικές συμπεριφορές και να επιβραβευθούν οι θετικές.


Κατά:
- Ένας ενήλικος σκύλος που δεν έχει ζήσει σε σπίτι μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα με την ανάγκη του τις πρώτες μέρες. Ξέρει όμως να συγκρατεί την κύστη του και είναι θέμα ημερών να προσαρμοστεί.
- Αν έχει προέλθει από άλλη οικογένεια είστε τυχεροί. Δε θα αντιμετωπίσετε σοβαρά θέματα πέρα από την προσαρμογή του σε καινούρια αφεντικά και χώρο.
- Αν έχει προέλθει απο καταφύγιο, πολύ πιθανόν να έχει προβλήματα συμπεριφοράς κεκτημένα από κακές εμπειρίες του παρελθόντος. Έδω χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί και αν είστε άπειροι θα σας συμβουλέψει η ίδια η φιλοζωική να μην προτιμήσετε το συγκεκριμένο σκύλο, αλλά έναν πιο ώριμο. Αν έχετε εμπειρία και αντοχές μπορείτε να δοκιμάσετε να βγάλετε έναν σκύλο απο τη δυστυχία του και να του προσφέρετε ό,τι του στερήθηκε ως τώρα.
- Σε περίπτωση που μιλάμε για σκύλο με προβλήματα συμπεριφοράς, ίσως χρειαστείτε βοήθεια ειδικού σε θέματα εκπαίδευσης. Έξοδο λοιπόν.

Τα υπέρ είναι με λίγα λόγια ό,τι γλιτώνετε από τα κατά του κουταβιού.
- Ένας ενήλικος σκύλος δεν έχει θέματα κύστης. Συνεπώς μπορεί πολύ πιο εύκολα να συγκρατεί την ανάγκη του και να μη σας λερώνει το σπίτι.
- Δεν έχει την τρέλα και την ενέργεια που έχει ένα κουτάβι. Και να την έχει όμως, είναι πολύ πιο εύκολο να τιθασσευτεί γιατί καταλαβαίνει την διόρθωση που θα του κάνετε. Αυτό βέβαια προϋποθέτει και ανάλογη εκτόνωση και άσκηση.
- Τα έξοδά του θα είναι πολύ λιγότερα απ’ αυτά ενός κουταβιού. Αν τον πάρετε δε απο φιλοζωική, θα είναι ΚΑΙ στειρωμένος ΚΑΙ εμβολιασμένος. Αυτά που θα χρειαστείτε θα είναι λουρί-περιλαίμιο, 1-2 πετσέτες για την καθαριότητά του, σαμπουάν, δύο κουπάκια για νερό και φαγητό, ίσως crate, η τροφή του, 1-2 παιχνίδια και ίσως καλαθάκι για ύπνο αν είναι μικρούλι.
- Να αναφέρω το καλό που κάνετε να δώσετε την ευκαιρία σε ένα σκύλο να μην ζει άλλο στο δρόμο ή σε κλουβιά φιλοζωικών.
- Τελευταίο και σημαντικότερο, ένας σκύλος που αλλάζει χέρια ή γνωρίζει μόνιμο αφεντικό σε μια προχωρημένη ηλικιά ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ. Μπορεί να πάρει μια βδομάδα, ένα μήνα ή ένα εξάμηνο. Αργά ή γρήγορα όμως θα σας δώσει να καταλάβετε ότι εσείς είστε πλέον ο αρχηγός του, εσείς το χέρι που τον ταΐζει, που τον χαΐδεύει, που τον βγάζει βόλτα και του δίνει όλη την αγάπη του.

Έγραψα σεντόνι, αλλά ελπίζω να βοηθήσω μελλοντικούς ιδιοκτήτες να προβούν σε μια σωστή απόφαση και απόκτηση του σκύλου που είναι κατάλληλος γι’ αυτούς. Η εμπειρία μου μού λέει ότι (αν και αρχικά ήθελα) δε θα έπαιρνα ποτέ κουτάβι. Είναι μεγάλη ευθύνη και δεν ξέρω αν η ψυχική μου υγεία και ηρεμία θα ήταν ίδιες μετά απ’ αυτό. Θαυμάζω τους ανθρώπους που καταφέρνουν και μεγαλώνουν σωστά ένα κουτάβι μέσα στο σπίτι. Δυστυχώς όμως, είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που κάνουν βιαστικές κινήσεις και καταλήγουν με ένα προβληματικό σκύλο από δικά τους λάθη.
 


silent

Well-Known Member
4 Ιουλίου 2011
1.042
52
Νότια Προάστια
- Τελευταίο και σημαντικότερο, ένας σκύλος που αλλάζει χέρια ή γνωρίζει μόνιμο αφεντικό σε μια προχωρημένη ηλικιά ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ. Μπορεί να πάρει μια βδομάδα, ένα μήνα ή ένα εξάμηνο. Αργά ή γρήγορα όμως θα σας δώσει να καταλάβετε ότι εσείς είστε πλέον ο αρχηγός του, εσείς το χέρι που τον ταΐζει, που τον χαΐδεύει, που τον βγάζει βόλτα και του δίνει όλη την αγάπη του.
Εδω διαφωνω λιγο. Εξαρταται απο τον χαρακτηρα του σκυλου και απο το χαρακτηρα-γνωσεις του "αφεντικου" για το τι θα γινει μεταξυ τους.
 


mad00lini

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2011
2.618
29
Γι' αυτό διαχωρίζω στα "κατά" την εμπειρία ή απειρία του ιδιοκτήτη.
 


l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.744
7.892
Υιοθέτησα κουτάβι και ενήλικο σκύλο με διαφορά 12 μηνών.
Μπορώ να πω ότι είμαι η εξαίρεση στον κανόνα. Δεν με ταλαιπώρησε το κουτάβι και πολύ γρήγορα έμαθε να μην τα κάνει μέσα, να μην τρώει το σπίτι, να μην κάνει ζημίες κλπ κλπ. Και μιλάμε για κουτάβι λάμπραντορ.
ΤΟ ενήλικο έκανε και μερικές φορές ακόμη κάνει όλα τα παραπάνω. Μας έχει φάει καναπέδες,τα έχει κάνει μέσα, είναι μεγάλος διάολος.
Λέω εξαίρεση όμως γιατί έχω υιοθετήσει και την Λούση μας σε μεγάλη ηλικία και ήταν η πιο εύκολη υιοθεσία που μπορεί να κάνει άνθρωπος.
Εμένα τα όρια ανεκτικότητας μου είναι πολύ ελαστικά με τους σκύλους. Για κάποιους άλλους όμως δεν είναι καθόλου. Συνήθως το ενήλικο για αυτή την κατηγορία ανθρώπων είναι καλύτερη περίπτωση από το τρελοκούταβο...(εκτός αν πετύχεις το λόττο όπως εγώ!!)
 


Lara_kouklara

Well-Known Member
11 Ιανουαρίου 2011
4.722
457
Όλα εξαρτώνται από το χαρακτήρα του κάθε σκύλου ΚΑΙ τον χαρακτήρα του χειριστή, αλλά πιστεύω πως σε γενικές γραμμές ένα ενήλικο σκυλί είναι πιο εύκολο στο χειρισμό από ένα κουτάβι, ειδικά άμα δεν έχεις καθόλου εμπειρία στο μεγάλωμα κουταβιών.
Φυσικά μιλάω για σκυλί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα συμπεριφοράς και τέτοια υπάρχουν ΑΠΕΙΡΑ στις φιλοζωικές.
 


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Εμένα και τα 3 σκυλάκια μου, τα γνώρισα κουτάβια...

Αλλά, κατά (ακατάλληλους - δυστυχώς) καιρούς, έχω συνσντήσει ενήλικα σκυλιά που θα "σκότωνα" για να μπορούσα να τα υιοθετήσω! Φανταστικοί χαρακτήρες, με όλους και με όλα!
 


matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.431
1.022
Πολυ ωραιο θεμα madoolini.

Προσωπικα θεωρω την κουταβοπεριοδο "αναγκαστικο κακο" για να απολαυσεις μετα τον ενηλικο σκυλο σου. Και τα οποια προβληματα προκυψουν με καλη διαθεση και σωστη καθοδηγηση ληγουν πολυ πιο γρηγορα με εναν ενηλικο σκυλο.

Το μονο που θα με κανει να παρω το επομενο σκυλι μου απο κουταβι ειναι η διασφαλιση των μηδενικων αρνητικων εμπειριων σε ευαισθητες για τον σκυλο περιοδους που δυστυχως οι οποιες αρνητικες εγγραφες μπορουν να επηρεασουν αρνητικα την ποιοτητα ζωης του σκυλου τοσο σε συναισθηματικο επιπεδο οσο και σε θεματα υγειας.
 


mariakala

Well-Known Member
26 Απριλίου 2011
2.107
1.378
θα συμφωνήσω κι εγώ με την matilda σε αυτά που γραφει

είναι και άλλοι παράγοντες πχ αν ήδη υπάρχει ένα άλλο ζώο στο σπίτι (σκύλος η γάτα)
η συνύπαρξη με ένα κουτάβι είναι πολύ πιο εύκολη από ότι η επαφή με ένα ενήλικο σκυλί

επίσης όταν παίζει υιοθεσία μέσω φιλοζωικής συνήθως στην περίπτωση κουταβιών τα περισσότερα έχουν φύγει από την μαμά πριν τον ένα μηνα με αποτελέσματα αρνητικά στην περαιτέρω διαμόρφωση του χαρκτήρα
 


OlgaM

Active Member
25 Σεπτεμβρίου 2012
44
0
32
Ηράκλειο Κρήτης
Εγώ πάντως δεν αλλάζω την κουταβοπερίοδο με τίποτα στον κόσμο. Μπορεί να είναι λίγο ταλαιπωρία πρωστοπαρών αλλά σκέφτομαι ότι όταν μεγαλώσει θα θυμάμαι μόνο τα καλά από τη περίοδο αυτή. Ιδιαίτερα όταν μεγαλώνεις ένα jack russell πρέπει να έχεις διπλές αντοχές απ'ότι ένα πιο "νορμάλ" κουτάβι.

Αλλά και τα έξοδα δεν είναι τόσο τρομερά! Το σκυλί είναι όπως το μάθεις. Αν του αγοράζεις τροφή που κάνει 8-10 ευρώ το κιλό, θα μάθει έτσι. Πχ του παίρνω τη proct dog που έχει 2 ευρώ το κιλό και είμαι καλυμμένη. Επίσης δεν τον πηγαίνω στον "καλύτερο - ακριβότερο" κτηνίατρο της πόλης μου. Ο Κτηνίατρός μας είναι του Δημοσίου κι έτσι τα εμβόλιά μας δεν κοστίζουν πάνω από 20 ευρώ.

Επιπλέον δεν είναι ανάγκη να τα πάρεις όλα μαζεμένα όταν πάρεις και το κουτάβι. Εγώ ας πούμε δεν του έχω πάρει ακόμα κλουβί μεταφοράς. Θα του το πάρω αργότερα, όταν θα είμαι πιο άνετη οικονομικά.

Είμαι τρελή για τον Πέρη μου, σημειώνω τα πάντα γι'αυτόν. Το πρώτο γρύλισμα, το πρώτο γάβγισμα.. Τον τραβάω συνέχεια βίντεο και φωτογραφίες για να θυμάμαι αυτή τη γλυκιά περίοδο. :rolleyes:

Τελικά είναι καθαρά θέμα προσωπικότητας του ιδιοκτήτη. Αν δεν αντέχει να μαζεύει κουραδίτσες και τσισάκια στην αρχή, δεν θα μπορεί να χαρεί και την κουταβοπερίοδο.
 


mad00lini

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2011
2.618
29
OlgaM ακριβώς :) Είναι θέμα αντοχών όπως είπα.
Βέβαια, διαφωνώ λίγο στο θέμα οικονομικού. Δε θα επέλεγα ποτέ μια τροφή ή έναν τρόπο διατροφής επειδή απλά είναι οικονομικός. Θα κοιτούσα να καλύπτει τις ανάγκες του σκύλου πρώτα και μετά την οικονομία της τσέπης μου.
Το ίδιο ισχύει για τους κτηνιάτρους. Δεν πάμε στον πιο φθηνό ή στον πιο ακριβό, αλλά σ' αυτόν που εμπιστευόμαστε καλύτερα τη ζωή του σκυλιού μας.
Και ξανατονίζω συμπεριφορές της κουταβοπεριόδου που πολλοί περνάνε στο φλου επειδή τις βρίσκουν χαριτωμένες, αργότερα γίνονται μεγάλος μπελάς. Κάποιος που δεν έχει ξαναμεγαλώσει κουτάβι, δεν ξέρει τι συνεπάγεται αυτό.
 


ilektra_ilie

Well-Known Member
31 Ιανουαρίου 2012
1.834
61
Hollywood
pawpix.wix.com
Προσωπικα μεγαλωσα το Ηβακι μου απο κουταβι και εχει γινει το καλυτερο σκυλι. Αλλα εψαχνα και ενημερωνομουνα για να μην κανω λαθοι που αργοτερα θα ματανιωσω. Για να πω ομως την αληθεια οταν ηταν μικρουλα περιμενα πως και πως να μεγαλωσει για να καταλαβαινει οτι το ΜΗ ειναι ΜΗ και οχι παιχνιδι :p Τωρα που ειναι 10 μηνων πια καταλαβαινει τα παντα (αν και καμια φορα μου λειπει που ηταν κουταβακι αλλα τωρα κανουμε πιο πολλα πραγματα μαζι). Ακομα ειναι τρελοκουταβο αλλα οτι της πεις το κανει η γλυκια μου. Καθαριζω το σπιτι και της λεω "εξω" (δηλαδη να βγει στο μπαλκονι) και το κανει κατευθειαν χωρις παραπονα κλπ. Οταν ηθελα να παρω σκυλο σκεφτομουνα και για ενηλικο αλλα μετα σκεφτηκα οτι επειδη θα ειναι ο πρωτος μου σκυλος θελω να τον ζησω σε ολα τα σταδια της ζωης του και να μαθουμε η μια την αλλη απο την αρχη. Δεν εχω κανενα παραπονο :D Ισως το επομενο ομως ειναι ενηλικο. Οχι γιατι δεν αντεχω αλλο κουταβι αλλα γιατι θα θελω να προσφερω ενα ασφαλες σπιτι σε καποιο σκυλακι που το εχει αναγκη. Καλα εχουμε βεβαια μεχρι το επομενο... :p
 
Last edited:


OlgaM

Active Member
25 Σεπτεμβρίου 2012
44
0
32
Ηράκλειο Κρήτης
OlgaM ακριβώς :) Είναι θέμα αντοχών όπως είπα.
Βέβαια, διαφωνώ λίγο στο θέμα οικονομικού. Δε θα επέλεγα ποτέ μια τροφή ή έναν τρόπο διατροφής επειδή απλά είναι οικονομικός. Θα κοιτούσα να καλύπτει τις ανάγκες του σκύλου πρώτα και μετά την οικονομία της τσέπης μου.
Το ίδιο ισχύει για τους κτηνιάτρους. Δεν πάμε στον πιο φθηνό ή στον πιο ακριβό, αλλά σ' αυτόν που εμπιστευόμαστε καλύτερα τη ζωή του σκυλιού μας.
Και ξανατονίζω συμπεριφορές της κουταβοπεριόδου που πολλοί περνάνε στο φλου επειδή τις βρίσκουν χαριτωμένες, αργότερα γίνονται μεγάλος μπελάς. Κάποιος που δεν έχει ξαναμεγαλώσει κουτάβι, δεν ξέρει τι συνεπάγεται αυτό.
Έχεις δίκιο. Όσον αφορά την τροφή κοίταξα να είναι και οικονομική και ποιοτική. Και όντως δεν έχω κανένα πρόβλημα μέχρι τώρα με την τροφή. Το ίδιο και με τον κτηνίατρο. Βλέπω ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για τα ζώα και αυτό ήταν που με κέρδισε, και συν το ότι είναι λογικός στις τιμές του.
Και φυσικά όπως είπες κι εσύ δεν περνάμε την κουταβοπερίοδο στο φλου. Συνδυάζουμε και το παιχνίδι και τη βασική εκπαίδευση από πολύ νωρίς.