Καθαρόαιμα σκυλιά και αναπαραγωγή


russellKind

Well-Known Member
14 Ιουνίου 2010
948
4
Aπο την στιγμή που θα πάρεις την απόφαση να αποκτήσεις καθαρόαιμο σκύλο, η πιό σημαντική απόφαση είναι: Απο πού θα πάρεις το κουτάβι?

Τα καθαρόαιμα σκυλιά
έχουν ταμπεραμέντο και εμφάνιση που σχετίζεται από τα γονίδιά τους.Πολλά από τα γονίδιά τους είναι προκαθορισμένα, και δεν υπάρχει περιθώριο για διαφοροποίηση, π.χ. στο Labrador το ένστικτο της επαναφοράς, στο Pointer της φέρμας , στο Dachshund (λουκάνικο) να είναι φωλεοδύτης κλπ. Συχνά το μέσο σκυλί έχει 5 ή 6 ελατωματικά γονίδια. Συνήθως το καθένα από αυτά δεν προκαλεί κάποια ασθένεια εκτός και αν βρεθεί ένα ακριβώς όμοιο γονίδιο. Ετσι, εκτός και αν τύχει δύο από τα 5 η 6 γονίδια να είναι όμοια, το σκυλί θα είναι "φορέας" του ελατώματος, αλλά δεν θα παρουσιάζει συμπτώματα. Eνας καλός εκτροφέας πρέπει να έχει κάποιες βασικές γνώσεις γεννετικής, θα διαλέξει το ζευγάρι (δηλαδή το σωστό αρσενικό και την σωστή θηλυκιά ) που θα παράγει κουτάβια με βάση την εμφάνιση (να μην έχουν δυπλασίες, κληρονομικές αρρώστιες κλπ) τις κληρονομικές τάσεις της φυλής και τον χαρακτήρα (που πρέπει να είναι χαρακτηριστικός της φυλής) π.χ. ένα επιθετικό σκυλί δεν πρέπει να ζευγαρώνεται ή να ζευγαρώνει.( Στα σκυλιά με πιστοποιητικά καθαροαιμίας και τον γενεαλογικό τους πίνακα καταγράφονται όλα τους προβλήματα)

Tα κουτάβια πρέπει
να μεγαλώνουν με την μητέρα τους και όχι μέσα σε μιά γυάλα. Tο να αγοράζεις κουτάβι χωρίς να ξέρεις τους γονείς του, ή τι προβλήματα υγείας και συμπεριφοράς θα παρουσιάσει είναι σαν να αγοράζεις λαχείο. Άρα είναι πάντα καλύτερα να αγοράσουμε κουτάβι από επώνυμο εκτροφέα της φυλής.O καλός εκτροφέας αφού παράγει απο τους καλύτερους δυνατόν γονείς και τα μεγαλώσει μέχρι 2 μηνών φροντίζοντας για την καλή διατροφή τους οπως και και για τον εμβολιασμό των κουταβιών και την αποπαρασιτωση τους,τότε μόνο θα φροντίσει να τους βρεί το κατάλληλο σπίτι,γι'αυτό προετοιμαστείτε για μια μικρή "ανάκριση" πρίν ο εκτροφέας σας δώσει κουτάβι, και σίγουρα τα χρήματα που θα ζητήσει αξίζουν το κάθε "λεπτό" αν σκεφτείτε την ταλαιπωρία και το άγχος που θα γλυτώσετε άν αγοράσετε κάποιο κουτάβι άρρωστο ή με χαρακτήρα διαφορετικό απο αυτό που περιμένατε. Άλλωστε ένας καλός εκτροφέας σπάνια βγάζει χρήματα απο την εκτροφή κουταβιών τις περισότερες φορές είναι ικανοποιημένοι άν έχουν ίσα έσοδα - έξοδα.

Ένας καλός εκτροφέας είναι εγγεγραμμένος στον ΚΟΕ και ακολουθεί τους κανονισμούς εκτροφής της Παγκόσμιας Κυνολογικής Ομοσπονδίας ( F.C.I)

Εάν το σκυλί σας έχει πιστοποιητικά καθαροαιμίας
αλλά δεν είναι εγγεγραμένο στον Κυνολογικό Όμιλο Ελλαδος(ΚΟΕ) και ζευγαρώσει τότε δεν θα μπορείτε να εγγράψετε την γέννα ώστε τα κουτάβια να εξασφαλίσουν τα πιστοποιητικά καθαροαιμίας και τον γενεαλογικό τους πίνακα.Το αποτέλεσμα είναι ότι τα σκυλάκια που δεν έχουν πιστοποιητικά καθαροαιμίας και τον γενεαλογικό τους πίνακα δηλαδή το Pedigree τους θεωρούνται αμέσως ημίαιμα.Αν σκέφτεστε να κάνετε γέννα από την οποία θα προκύψουν ημίαιμα σκυλιά, ξανασκεφτείτε το! Δυστυχώς επικρατεί η λανθασμένη άποψη ότι τα ημίαιμα σκυλάκια είναι κατώτερα κατοικίδια από τα καθαρόαιμα, με αποτέλεσμα η ζήτησή τους ανά τον κόσμο να είναι περιορισμένη. Τα ημίαιμα σκυλιά υιοθετούνται αρκετά δύσκολα αλλά και εγκαταλείπονται στα καταφύγια πολύ εύκολα.

Άρα αν ήδη έχετε σκυλί με πιστοποιητικά καθαροαιμίας και τον γενεαλογικό τους πίνακα ( pedigree) , έστω και είναι εισαγωγή από το εξωτερικό π.χ Ουγγαρία, Σερβία, Πολωνία κλπ., οποιασδήποτε ηλικίας ,φροντίστε να το εγγράψετε στα γενεολογικά αρχεία του Κυνολογικού Ομίλου Ελλαδος(ΚΟΕ) και θα μπορείτε να έχετε οποιαδήποτε βοήθεια και επεξηγήσεις για τις διαδικασίες χρειαστείτε. Έτσι και αλλιώς για να ζευγαρώσει ΠΡΕΠΕΙ να είναι εγγεγραμένο στον ΚΟΕ, μιας και φεύγοντας από την χώρα προέλευσης του, βάση των κανονισμών της Παγκόσμιας Κυνολογικής Ομοσπονδίας (F.C.I ), το σκυλί πρέπει να εγγράφεται στον Κυνολογικό Όμιλο της χώρας που διαμένει για να θεωρείται εν ισχύ.

Εννοείται ότι η επίβλεψη των σκυλιών σας καθόλη την διάρκεια της ζωής τους από κτηνίατρο είναι σημαντική και καθοριστική.Γιαυτό μην αμελείτε να επισκέπτεστε τακτικά τον κτηνίατρο σας.

πηγή
 
Last edited by a moderator:








russellKind

Well-Known Member
14 Ιουνίου 2010
948
4
Sorry παιδια που δεν το χωρισα σε παραγραφους.Απ'οτι βλεπω το διορθωσε η Alexia.