Ο σκύλος είναι σαρκοφάγο ζώο, επομένως (όπως όλα τα σαρκοφάγα) έχει κοντό πεπτικό σύστημα, λείο έντερο που επιτρέπει την εύκολη επεξεργασία του κρέατος, μεγάλη οξύτητα στομάχου (που όταν τρέφεται με ωμά γίνεται ακόμη μεγαλύτερη). Αυτά συντελούν στο να επεξεργάζεται την τροφή άμεσα και γρήγορα.
Το πεπτικό σύστημα του σκύλου δηλαδή, είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να απομακρύνει τα βακτήρια πριν αυτά καταφέρουνε να πολλαπλασιαστούν και να δημιουργήσουν πρόβλημα.
Μπορεί να βρει κανείς σαλμονέλα σε κοτόπουλο, σαλμονέλα σε κόπρανα ζώα που έχει καταναλώσει αυτό το κοτόπουλο, δε θα βρει όμως σαλμονέλα στο ζώο. Κι αυτό γιατί η σαλμονέλα είναι μια γαστρεντερική μόλυνση από βακτηρίδιο που επιζεί των οξέων και αποικίζει στο λεπτό έντερο και τους λεμφαδένες του ζώου. Όσο όμως τα οξέα αυτά είναι ισχυρά (και ζώα που τρέφονται με ωμά έχουν πιο ισχυρά οξέα) και η τροφή δεν παραμένει για πολύ χρόνο στο στομάχι δεν υπάρχει κίνδυνος μια και δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να γίνει η ζημιά.
Από σαλμονέλα έχουν νοσήσει ζώα που τρέφονται με ξηρά τροφή, και είναι απόλυτα λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι ένα ζώο μπορεί να κάνει εμετό και να βγάλει σχεδόν ατόφια την κροκέτα που έφαγε πριν από 800 ώρες. Η κροκέτα αυτή κάθεται τόσο μεγάλο διάστημα στο στομάχι που αν είναι μολυσμένη εννοείται ότι το ζώο θα πάθει σαλμονέλα (και έχουν γίνει πολλές φορές ανακλήσεις τροφών ακριβώς λόγω σαλμονέλας).
Όλα τα κόκαλα μπορούν να γίνουν επικίνδυνα όταν δεν είναι ωμά. Τα κόκαλα από κοτόπουλο κάτι παραπάνω καθώς σπάνε σε ακόμη πιο μυτερά κομμάτια. Ακόμη, τα διχαλωτά κόκαλα του κοτόπουλου (βλ γιάντες) είναι επικίνδυνα για πνιγμό. Όταν δίνουμε ωμό κοτόπουλο φροντίζουμε τα κόκαλα αυτά να είναι καλυμμένα από κρέας, όπως και τα υπόλοιπα κόκαλα αν αυτά είναι κομμένα για να αποφύγουμε τραυματισμούς.
Τα χοιρινά κόκαλα θέλουν βαθιά κατάψυξη λόγω του ιού αουτζέσκι που είναι θανατηφόρος για τα σκυλιά. Ο μόνος τρόπος που μπορεί να "σκοτωθεί" είναι με κατάψυξη τουλάχιστον στους -18 για τουλάχιστον 4 εβδομάδες.
Σε ό,τι αφορά τα μοσχαρίσια κόκαλα, ένα 24ωρο σε απλή κατάψυξη αρκεί για να "σκοτώσει" το Neospora caninun, ένα παράσιτο που προσβάλει τις αγελάδες και τα μοσχαράκια τους (μέσω του πλακούντα). Το παράσιτο αυτό είναι επίσης θανατηφόρο για το σκύλο.