Ερώτηση για συγκεκριμένες ασθένειες από διατροφή


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Έχω μερικές ερωτήσεις που μπορεί να σας ακουστούν βλακώδεις, αλλά πραγματικά δεν ξέρω από τέτοια:

1) Το κόκκινο κρέας, ως γνωστόν, ανεβάζει τη χοληστερίνη στους ανθρώπους. Οι σκύλοι έχουν ποτέ χοληστερίνη? Αν ναι, τους πειράζει το πολύ κόκκινο κρέας?

2) Έχω ακούσει από κόσμο ότι αν φάει ο σκύλος κόκκαλο από κοτόπουλο θα πεθάνει διότι θα του τρυπήσει το στομάχι και δεν ξέρω τι άλλο. Αληθεύει ή είναι urban legend?

3) Ως γνωστόν, σε περιπτώσεις που ένα κοτόπουλο έχει σαλμονέλλα και δε μαγειρευτεί καλά, αρρωσταίνουν οι άνθρωποι και άσχημα. Ισχύει το ίδιο και για το σκύλο? Δηλαδή μπορεί να πάθει σαλμονέλλα από άψητο ή όχι τελείως μαγειρεμένο κοτόπουλο?

Ως συνήθως, σας μερσώ ιδιαιτέρως. :)
 




Lara_kouklara

Well-Known Member
11 Ιανουαρίου 2011
4.722
457
Με κάθε επιφύλαξη για το αν είναι σωστά αυτά που λέω:

2) Τα ωμά κόκαλα απο κοτόπουλο δεν σπάνε όπως όταν είναι μαγειρεμένα (σε αιχμηρά κομμάτια) οπότε αν δίνεις ωμό κοτόπουλο δε χρειάζεται να αφαιρείς τα κόκαλα. (έτσι έχω καταλάβει απο τα νήματα για BARF που έχω διαβάσει)

3) Και οι σκύλοι κινδυνευουν αό τη σαλμονέλα οπότε πρέπει να προσέχεις γενικά απο που προμηθευεσαι το κρέας.
 


kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
O σκύλος είναι κατά βάση σαρκοφάγο (μπορεί κάποιος να τον κατατάξει και στα παμφάγα). Ο μεταβολισμός του είναι τέτοιος ώστε να μεταβολίζει το κρέας και αντίθετα με τον άνθρωπο δυσκολεύεται στους υδατάνθρακες. Οπότε μη φοβάσαι για χοληστερίνη.

Τα κόκκαλα από κοτόπουλο είναι εντελώς ακίνδυνα, εφόσον δεν έχουν βράσει / ψηθεί. Ο περισσότερος κόσμος που δίνει barf έχει σα βάση το ωμό κοτόπουλο.

Όσον αφορά τη σαλμονέλα, και χωρίς να μπορώ να είμαι 100% σίγουρος, έχω ακούσει ότι τα γαστρικά υγρά του σκύλου είναι τέτοια που καθιστούν πολύ δύσκολη τη μόλυνση από σαλμονέλα. Αν φροντίσεις το κοτόπουλο που του δίνεις να είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση (fit for human consumption) και είσαι λίγο σχολαστική με τους κανόνες υγειινής, τότε δε θα έχεις πρόβλημα.
 


lenaki124

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2010
1.436
9
Έχω μερικές ερωτήσεις που μπορεί να σας ακουστούν βλακώδεις, αλλά πραγματικά δεν ξέρω από τέτοια:

1) Το κόκκινο κρέας, ως γνωστόν, ανεβάζει τη χοληστερίνη στους ανθρώπους. Οι σκύλοι έχουν ποτέ χοληστερίνη? Αν ναι, τους πειράζει το πολύ κόκκινο κρέας?

2) Έχω ακούσει από κόσμο ότι αν φάει ο σκύλος κόκκαλο από κοτόπουλο θα πεθάνει διότι θα του τρυπήσει το στομάχι και δεν ξέρω τι άλλο. Αληθεύει ή είναι urban legend?
Το δευτερο ξερω οτι αληθευει γιατι με αυτο τον τροπο ψοφησε το σκυλι καποιου γνωστου μου. Για το πρωτο δεν ξερω αλλα φανταζομαι πως απο τη στιγμη που ο σκυλος ειναι σαρκοφαγο ζωο, δεν υπάρχει πρόβλημα με την καταναλωση κρεατος... Βεβαια καλυτερα ρωτα και εναν κτηνιατρο γιατι αυτο ειναι απλα δικη μου υποθεση.
 


kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Επιτέλους σταματήστε να παραπληροφορείτε τον κόσμο.

Τα κόκκαλα από κοτόπουλο είναι εξαιρετικά επικίνδυνα εφόσον είναι μαγειρεμένα, όπως όλα τα μαγειρεμένα κόκκαλα άλλωστε

Ωμά δε δημιουργούν κανένα απολύτως πρόβλημα.

Να σταματήσει επιτέλους η ξερολίαση και η παραπληροφόρηση...

:mad::mad::mad:
 


lenaki124

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2010
1.436
9
Επιτέλους σταματήστε να παραπληροφορείτε τον κόσμο.

Τα κόκκαλα από κοτόπουλο είναι εξαιρετικά επικίνδυνα εφόσον είναι μαγειρεμένα, όπως όλα τα μαγειρεμένα κόκκαλα άλλωστε

Ωμά δε δημιουργούν κανένα απολύτως πρόβλημα.

Να σταματήσει επιτέλους η ξερολίαση και η παραπληροφόρηση...

:mad::mad::mad:
Διευκρινησα για μαγειρεμενα η οχι?? Ποια παραπληροφορηση??? Εγω ανεφερα ενα γεγονος. Δεν ειπα οτι μ κατεβηκε στο κεφαλι. Όντως ενος γνωστου μου το σκυλι ψοφησε απο αυτο το πραγμα. Που ειναι το κακο σε αυτο και τσαντιζεσαι??? Παρεπιπτοντως τα κοκκαλα ηταν μαγειρεμενα.
 


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. :) Τα κοτόπουλα που παίρνω είναι για ανθρώπινη κατανάλωση, αλλά μετά από ώριμη σκέψη αποφάσισα να του τα ψήνω και επομένως να του δίνω μόνο το ψαχνό, άντε και κανα χόνδρο αλλά όχι κόκκαλα (αφού θα είναι μαγειρεμένα). Ο λόγος είναι ότι ναι μεν υποτίθεται ότι είναι ασφαλή, αλλά υπάρχει πιθανότητα να πάθει σαλμονέλλα ο σκύλος, αν και όντως μικρότερη από τον άνθρωπο. Δυστυχώς πρόσφατα είχαμε δυο σκάνδαλα με μολυσμένα κοτόπουλα και αυγά από σαλμονέλλα στην Αμερική και έγινε πολύ μεγάλος χαμός διότι προφανώς τα θύματα ήταν άνθρωποι.

Πάντως του Μουφ του αρέσει πολύ το μαγειρεμένο κοτόπουλο, θα έλεγα πιο πολύ από το ωμό. Και το βάζω απλώς στο φουρνάκι, δεν του κάνω τίποτα, άντε το αλείφω με λίγο λάδι και τίποτε άλλο. Εννοείται αλάτια και πιπέρια δεν βάζω και βγάζω και την πέτσα για να μην παχύνει χειρότερα το Μουφ.
 


kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Το δευτερο ξερω οτι αληθευει γιατι με αυτο τον τροπο ψοφησε το σκυλι καποιου γνωστου μου. Για το πρωτο δεν ξερω αλλα φανταζομαι πως απο τη στιγμη που ο σκυλος ειναι σαρκοφαγο ζωο, δεν υπάρχει πρόβλημα με την καταναλωση κρεατος... Βεβαια καλυτερα ρωτα και εναν κτηνιατρο γιατι αυτο ειναι απλα δικη μου υποθεση.
Όταν λες σε κάποιον ότι "το ξέρεις ότι αληθεύει" γενικεύεις και στη συγκεκριμένη παραπληροφορείς.

Το ότι δε διευκρίνησες για μεγείρεμε ή όχι, πάλι λάθος είναι.
 


lenaki124

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2010
1.436
9
Ωραια, ζητω συγνωμη που δεν διευκρινησα. Και δεν το εκανα γιατι θεωρησα απο μονη μου οτι μιλουσε για μαγειρεμενα κοκκαλα. Για ωμα δεν μπορω να εκφερω γνωμη γιατι δεν γνωριζω. Αλλα απ οτι ξερω απο συζητησεις με κτηνιατρους και κυριως απο το παθημα του γνωστου μου τα μαγειρεμενα κοκκαλα απο κοτοπουλο ειναι πολυ επικινδυνα. Δεν θεωρω οτι παραπληροφορω και δεν ειχα ποτε τετοια προθεση. Και αντιθετως με αυτο που ειπες δεν επενεβησα στην κουβεντα για να κανω την ξερολα, απλα θελησα να βοηθησω αναφεροντας μια προσωπικη εμπειρια.
 


kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Εφόσον λες εκ των υστέρων ότι δε γνωρίζεις περί ωμού, γιατί τότε εξ' αρχής δεν το διευκρινίζεις, αλλά μιλάς με βεβαιότητα;

Τέλος πάντων, απλά δεν ήθελα να μένουν τέτοια μνμ έτσι αναπάντητα, μιας και απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.
 


Lara_kouklara

Well-Known Member
11 Ιανουαρίου 2011
4.722
457
Τα μαγειρεμένα κόκαλα κοτόπουλου είναι πολύ επικίνδυνα για τα σκυλιά. Τα ωμά δεν είναι. Το ξεκαθαρίσαμε :)

Και τα κόκαλα από χοιρινό δεν είναι επικίνδυνα? (μαγειρεμένα)
 




lenaki124

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2010
1.436
9
Εφόσον λες εκ των υστέρων ότι δε γνωρίζεις περί ωμού, γιατί τότε εξ' αρχής δεν το διευκρινίζεις, αλλά μιλάς με βεβαιότητα;
Τέλος πάντων, απλά δεν ήθελα να μένουν τέτοια μνμ έτσι αναπάντητα, μιας και απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.
Μιλησα με βεβαιοτητα για τα μαγειρεμενα γιατι αυτο ειχα εκεινη τη στιγμη στο μυαλο μου και αυτο πιστευα πως εννοουσε η Sara και οπως ειπα προηγουμενως λαθος μου που δεν μιλησα πιο συγκεκριμενα.
 


Lara_kouklara

Well-Known Member
11 Ιανουαρίου 2011
4.722
457
Όλα τα κόκκαλα είναι επικίνδυνα όταν είναι μαγειρεμένα
νομίζω τα μοσχαρίσια πρέπει να τα ζεματάμε τουλάχιστον πριν τα δώσουμε. Ότι έχω διαβάσει εδώ και αλλού λέω.
 


kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Κανένα κόκκαλο δε θέλει ζεμάτισμα. Πρέπει να δίνονται ωμά, ει δυνατόν με υπολείμματα από ψαχνό ή λίπος επάνω.

Όταν το κόκκαλο ζεστένεται (ζεμάτισμα, βράσιμο, ψήσιμο) αλλάζει η κυτταρική δομή του με αποτέλεσμα να σχηματίζονται μικρά και αιχμηρά κομμάτια πάνω στο μάσημα.

Αυτά είναι ικανά να τραυματίσουν εσωτερικά το σκύλο και να προκαλέσουν αιμορραγίες.

Αντίθετα, ωμά είναι τελείως ασφαλή.
 


lenaki124

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2010
1.436
9
Να ρωτησω τωρα κατι αλλο? Αν τα δινουμε ωμα δεν υπαρχει κινδυνος να σχηματιστουν αιχμηρα κομματακια, ομως τι γινεται με τα επιβλαβη μικροβια? Σαφως το ανοσοποιητικο συστημα στου σκυλου δεν ειναι το ιδιο με το δικο μας, αλλα δεν διατρεχει κανεναν κίνδυνο?
 


Lara_kouklara

Well-Known Member
11 Ιανουαρίου 2011
4.722
457
Αν αγοράζεις κρέατα κανονικά από το χασάπη (κανονικά, εννοώ αυτά που θα έτρωγες κι εσύ και όχι τα περισσευματα) τότε είσαι όσο γίνεται πιο καλυμένος.
Ετσι κι αλλιώς που ξέρεις τι έχουν μέσα οι κροκέτες?
Πάτα BARF στην αναζήτηση να δεις σχετικά θέματα με τις απόψεις ατόμων που ακολουθούν αυτή τη διατροφή (στα σκυλιά τους εννοώ) αλλά και ατόμων που διαφωνούν φυσικά.

Εγώ μόνο απο θεωρεία ξέρω όσα ξέρω, δεν την έχω δοκιμάσει.
 


Rooby

Well-Known Member
2 Ιανουαρίου 2011
359
0
2) Το κόκκαλο είναι επικύνδηνο αφού βραστεί ,αλλά ακόμα και αν δωθεί σε μεγάλα σκυλιά που μπορούν να σπάσουν τα κόκκαλα αμαγείρευτα .Περιστατικό στον κτηνιατρό μου με κόκκαλο κοτόπουλου ήταν ένα μεσαίου μεγέθους σκυλί με σχισμένο εσωτερικά τον λαιμό επειδή ειχε καθίσει εκει το κόκαλο.Η εγχείρηση σε τέτοια περίπτωση είναι δύσκολη και επικύνδηνη για την ζωή του γιατί ο λαιμός περιέχει πολύπλοκο μυικό σύστημα που καθιστά δύσκολη την εγχείρηση σε αυτό το σημείο .(το σκυλάκι έζησε)