Κυριαρχικότητα … απομυθοποιημένη


Allegro

Well-Known Member
30 Σεπτεμβρίου 2009
878
10
Maroussi
Επανέρχομαι μετά απο καιρό στο αγαπημένο μου θέμα. :)

Ένα σχετικό μου ερώτημα παραμένει αναπάντητο απο προηγούμενο μήνυμα:
«Ποιος πρωτοδιατύπωσε τη θεωρία της κυριαρχικότητας στους σκύλους και τη συμπεριφορά τους?».
Θα απαντήσω προσεχώς αν δεν πάρω απάντηση πάλι, γιατί για να κατανοήσεις μια θεωρία, πρέπει να γνωρίζεις την προέλευσή της ωστε να κρίνεις και την εγκυρότητά της αλλά και τη σχέση της με την πραγματικότητα, τόσο την αντικειμενική όσο και την υποκειμενική εκείνου που τη διατυπώνει.
Ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει οτι η επιστήμη της ψυχολογίας ζώων ξεκίνησε στη ναζιστική Γερμανία.
Το 1936 ιδρύθηκε στο Βερολίνο η Γερμανική Εταιρία Ψυχολογίας Ζώων με υποστήριξη και χρηματοδότηση των ναζί. Συνιδρυτής και εξέχον μέλος της εταιρίας ήταν ο Konrad Lorenz, ενός αυστριακού ζωολόγου.

O Lorenz εντάχθηκε στο κόμμα των ναζί το 1938 και αμέσως του δόθηκε έδρα στο Πανεπιστήμιο του Κονιγκσμπεργκ.
Εργάστηκε στο Γράφειο Φυλετικής Πολιτικης του κόμματος και ήταν θερμός υποστηρικτής της θεωρίας περί ανώτερων φυλών.

Ένα απο τα πιο σημαντικά του έργα είναι το "On Aggression" όπου υποστηρίζει οτι η επιθετικότητα είναι εγγενής στους ανθρώπους. Στο βιβλίο του (το οποίο έχει δεχθεί έντονη κριτική) κάνει πολλές αναγωγές ανθρώπινων συμπεριφορών χρησιμοποιώντας παραδείγματα απο το ζωικό βασίλειο (το βήμα προς την αντίθετη κατεύθυνση είναι αναπόφευκτο όσο και εύκολο. Λέγεται ανθρωπομορφισμός. Ο Lorenz το είχε ήδη κάνει...).

Αυτά σαν εισαγωγή για τον Lorenz του οποίου η εξειδίκευση ήταν στη μελέτη πτηνών!!!!!

Είναι γνωστό οτι οι υποστηρικτές της ναζιστικής ιδεολογίας σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την επίφαση της εγκυρότητας των ιδεών τους, χρησιμοποιούσαν συχνά αναγωγές στο ζωικό βασίλειο.
Αγαπημένη τους αναγωγή ήταν στη συμπεριφορά της αγέλης των λύκων.
Οι λύκοι ήταν/είναι για τους ναζιστές ανώτερο είδος ζώου και συχνά ο λύκος εμφανίζεται σε ναζιστικά σύμβολα.

Ο Lorenz εξέδωσε το 1949 το έργο του "Man Meets Dog" όπου έγινε λόγος πρώτη φορά για κυριαρχική συμπεριφορά στους σκύλους.
Το έργο του στηριζόταν σε όποιες γνώσεις υπήρχαν τότε για τη συμπεριφορά των άγριων λύκων και κυρίως στις προσωπικές του παρατηρήσεις, των δικών του σκύλων και κάποιων φίλων του, μελών του κόμματος κι επομένως ομοιδεάτες.

Τότε δεν υπήρχαν μελέτες για τη συμπεριφορά του κατοικίδιου σκύλου.
Το έργο του Lorenz ήταν το πρώτο του είδους κι επομένως δεν υπήρχε τίποτε να αντικρούσει τις απόψεις του.
Τα σκυλιά που είχε ο Lorenz και αποτέλεσαν αντικείμενο παρατήρησης ήταν ράτσας Chow και Norwegian Elkhounds.

Στην ουσία δεν είχε ιδέα για το πως συμπεριφέρονται οι σκύλοι (εκτός απο τους δικούς του) ή για το πως θα συμπεριφέρονταν οι δικοί του εαν είχαν κοινωνικοποιηθεί σωστά.

Το 1973 ο Lorenz κέρδισε το Νομπελ ως συνιδρυτής της επιστήμης της "ζωοψυχολογίας" κι επομένως κανείς δεν είχε το σθένος να αντικρούσει τις θεωρίες του. Αντ'αυτού οι συνεχιστές επιστήμονες στο πεδίο της ψυχολογίας σκύλων, προτίμησαν να παραβλεψουν το παρελθόν του Lorenz.
Σε αντίθετη περίπτωση το επιστημονικό κατεστημένο θα έθετε σε κίνδυνο την καριέρα τους.
Η όποια αμφισβήτηση των θεωρημάτων του άρχισε μετά το θάνατό του το 1989.

Να συμπληρώσω οτι ο Lorenz μετά την έκδοση του έργου του, δέχθηκε κριτική απο τον Schenkel ο οποίος τότε ήταν η αυθεντία της εποχής στην συμπεριφορά των λύκων.
Ο Schenkel διαμαρτυρήθηκε για κάποιες ιδέες του Lorenz όσο αφορά στην κυριαρχικότητα και υποταγή στην κοινωνία των λύκων.


Έχουμε λοιπόν μία θεωρία περί συμπεριφοράς σκύλων που θεμελιώθηκε απο έναν πτηνολόγο, χωρίς τη διενέργεια μακρόχρονης μελετής του επιστημονικού του αντικείμένου. Βασίστηκε σε υποκειμενικές παρατηρήσεις, επηρεασμένος απο μία άκρως κυριαρχική κοσμοθεωρία και κατέληξε σε συμπεράσματα που δεν είναι παρά προβολές ανθρώπινων συμπεριφορων στα ζώα.


Βλέποντας λοιπόν οτι οι παρατηρήσεις μου σε σχέση με αυτά που διάβαζα δεν συνάδουν, το έψαξα, έμαθα και διαπίστωσα οτι μάλλον ο γυαλός είναι στραβός :D :D

 
Last edited:




omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Αν συγκρινουμε το επιπεδο στην ψυχολογια ανθρωπων εκεινη την εποχη,εκτος απο καποιες αναλαμπες γενικα ηταν πολυ λαθος,επειτα οπως και στον ανθρωπο ετσι και στα ζωα υπαρχει μεγαλη αλλαγη τροπου ζωης και περιβαλλοντος απο τοτε εως σημερα,και επειδη κατα τον ψυχολογο Πορτοκαλιδη:p εισαι οτι βλεπεις, οτι ακους,οτι τρως, οτι ζεις,οτι μυριζεις, οτι βλεπεις,κ.τ.λ.και γενικα οτι αισθανεσαι,πιστευω οτι αλλο σημερα και αλλο εχθες στην ψυχολογια γενικα.
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
ΔΙάβαζα το θέματάκι αυτό και είπα να πω κι εγώ την μπούρδα μου.....

Καταρχήν όποιος έχει έστω και λίγο παρακολουθήσει μια αγέλη ποιμενικών κοντά στο κοπάδι τους είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα είναι κι αυτός σίγουρος ότι υπάρχει πάντα αγέλη με ξεκάθαρη ιεραρχία!
Τα αδέσποτα στην πόλη είναι μια πολύ πιο σύνθετη κατάσταση κι όχι, κατ' εμέ τουλάχιστον, αντικειμενικό δείγμα αφού οι σχέσεις τροφής κι επιβίωσης είναι διαφορετικές σε αστικό περιβάλλον!

Σχετικά με την κυριαρχία θα σας αναφέρω μια ιστορία, δεν την έχω ζήσει εγώ, αλλά μου την μετέφερε άτομο το οποίο το προσωπικά το πιστεύω!
Αφορά σε έναν αρσενικό σκύλο, γνωστό ή έστω ακουστό σε κάθε έναν που ασχολείται με τσοπάνους, τον Λέων της Βερδικούσας....
Αυτός ο σκύλος ήταν ο μεγάλος τσιφλικάς κι ο αδιαμφισβήτητος απόλυτος άρχοντας της περιοχής του!
Όταν μια φορά λοιπόν ανέβαιναν στο βουνό να συναντήσουν το κοπάδι για να δουν τα σκυλιά που τον συνόδευαν και κυρίως αυτόν, κι ενώ έφταναν σχετικά κοντά τον άκουσαν να γαυγίζει 2-3 φορές και στην συνέχεια τον είδαν να κατευθύνεται προς αυτούς, όχι τρέχοντας, αλλά με έναν ελαφρύ τροχασμό, έφτασε μερικά μέτρα μακρυά τους, κατούρησε σε μερικά σημεία οριοθετώντας μια νοητή γραμμή πίσω από την οποία ήταν η περιοχή του και στην συνέχεια απλά κάθησε εκεί με την ουρά τσιγκέλι, όπως χαρακτηριστικά μου είπε, και περίμενε, χωρίς να γαυγίζει, την κίνησή τους.....
Εγώ θα την χαρακτήριζα ως άκρως κυριαρχική συμπεριφορά....
 


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...έφτασε μερικά μέτρα μακρυά τους, κατούρησε σε μερικά σημεία οριοθετώντας μια νοητή γραμμή πίσω από την οποία ήταν η περιοχή του και στην συνέχεια απλά κάθησε εκεί με την ουρά τσιγκέλι, όπως χαρακτηριστικά μου είπε, και περίμενε, χωρίς να γαυγίζει, την κίνησή τους.....
Εγώ θα την χαρακτήριζα ως άκρως κυριαρχική συμπεριφορά....
Ταπεινή άποψη: Και ναι και όχι
Ορισμός: Τσοπανόσκυλο (οι περισσότερες φυλές) --> φύλακας περιουσίας και περιοχής

Αν αποκαλέσουμε αυτό το ισχυρό χαρακτηριστικό (trait) κυριαρχικότητα, τότε ναι, είναι άκρως κυριαρχική συμπεριφορά. Τόσο πολύ, όμως, που μιλάμε για κυριαρχικές φυλές και όχι, πλέον, για κυριαρχικά άτομα.
Λέω, τώρα, εγώ...
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Το ζήτημα είναι στο πως έδειξε ότι φυλάει την περιοχή του....
Το έκανε με τεράστια αυτοπεποίθηση....απλά τους ενημέρωσε ότι εδώ είναι η περιοχή μου.....εισέρχεστε με δική σας ευθύνη κι εγώ απλά σας περιμένω....
 


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Ναι, σ' αυτό έχεις δίκιο!
Φοβερά έξυπνος σκύλος και, για το λόγο αυτό, αδιαμφισβήτητος "αρχηγός" !!!
Δεν "χαραμίζει τζάμπα" την δυναμικότητά του και τις δυνάμεις του (και την ακεραιότητά του), περισσότερο απ' ότι χρειάζεται.
Ενας από τους λόγους που θαυμάζω τα ορεινά ποιμενικά
 


Allegro

Well-Known Member
30 Σεπτεμβρίου 2009
878
10
Maroussi
foibo να πώ την αλήθεια σε περίμενα πότε θα μπεις στη συζήτηση.
Όχι στη γωνία που λέμε . . . :) αλλά επειδή ξέρω ότι έχεις ασχοληθεί με την παρατήρηση σκύλων.

Είχα γράψει κάποιες σελίδες πιο πάνω οτι αναφορά σε συγκεκριμένες μεμονωμένες ράτσες ίσως οδηγήσουν σε διαφορετικά συμπεράσματα εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ράτσας (βλ. επιλεκτική εκτροφή για την ανάδειξη ενστίκτου επιθετικότητας, φύλαξης, pray drive κλπ κλπ).

Γι'αυτό νομίζω οτι πιο αντιπροσωπευτικά συμπεράσματα για τον σκύλο σαν είδος μπορούν να εξαχθούν απο τη συμπεριφορά των αδέσποτων μπάσταρδων. Επίσης νομίζω η θέση του σκύλου είναι δίπλα στον άνθρωπο. Αν ο άνθρωπος ζει στην πόλη τότε αυτό είναι το κατάλληλο περιβάλον παρατήρησης για καλύτερα συμπεράσματα.

Τώρα θα μου πείτε οτι με τόσες ράτσες καθαρόαιμων σκύλων πως είναι δυνατόν να αρχίσουμε να κατηγοριοποιούμε ποιά ράτσα είναι "ειδική" - κι επομένως πρέπει να εξαιρεθεί απο τα όποια συμπεράσματα - και ποιά όχι.
Σε αυτό έχετε δίκιο αφού κι εγώ προβληματίζομαι. Ας μην μπούμε σε αυτήν τη συζήτηση όμως γιατί θα μας πάει αλλού.
Απλά ξαναλέω οτι παραδέχομαι οτι η θεωρία στην οποία πιστεύω έχει περιορισμούς (κυρίως λόγω των "ειδικών" φυλών που ο άνθρωπος έχει δημιουργήσει) αλλά εξακολουθεί να εξηγεί καλύτερα τη συμπεριφορά των σκύλων απο τη θεωρία της κυριαρχικότητας.

Επίσης, αισθάνομαι οτι χρωστάω και μια εναλλάκτικη θεωρία.
Δηλαδή, μέχρι τώρα κυρίως έχω εκφράσει την αντίθεσή μου με τη θεωρία της κυριαρχικότητας χωρίς να προτίνω μια εναλλακτική.
Μόλις βρω χρόνο θα σας την παραθέσω :D
 


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Σωστός, Allegro!
Κι εγώ σου χρωστάω ένα πιο "προσεγμένο" και "ψαγμένο" post, αλλά, βλέπεις, η καθημερινότητα...
Το υπόσχομαι κι εγώ.:)
 


ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
58
ΑΘΗΝΑ
Αφορά σε έναν αρσενικό σκύλο, γνωστό ή έστω ακουστό σε κάθε έναν που ασχολείται με τσοπάνους, τον Λέων της Βερδικούσας....
Αυτός ο σκύλος ήταν ο μεγάλος τσιφλικάς κι ο αδιαμφισβήτητος απόλυτος άρχοντας της περιοχής του!
Όταν μια φορά λοιπόν ανέβαιναν στο βουνό να συναντήσουν το κοπάδι για να δουν τα σκυλιά που τον συνόδευαν και κυρίως αυτόν, κι ενώ έφταναν σχετικά κοντά τον άκουσαν να γαυγίζει 2-3 φορές και στην συνέχεια τον είδαν να κατευθύνεται προς αυτούς, όχι τρέχοντας, αλλά με έναν ελαφρύ τροχασμό, έφτασε μερικά μέτρα μακρυά τους, κατούρησε σε μερικά σημεία οριοθετώντας μια νοητή γραμμή πίσω από την οποία ήταν η περιοχή του και στην συνέχεια απλά κάθησε εκεί με την ουρά τσιγκέλι, όπως χαρακτηριστικά μου είπε, και περίμενε, χωρίς να γαυγίζει, την κίνησή τους.....
Εγώ θα την χαρακτήριζα ως άκρως κυριαρχική συμπεριφορά....
Αυτό ονομάζω κι εγώ κυριαρχικότητα, η οποία συνοδεύεται πάντα (κατ'εμέ) από πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση.
Υ.Γ. Foibos έχεις τον Λέοντα στο αρχείο σου; Έχω εντωπίσει μία φωτό αλλά δεν είμαι βέβαιος.
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Αυτό ονομάζω κι εγώ κυριαρχικότητα, η οποία συνοδεύεται πάντα (κατ'εμέ) από πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση.
Υ.Γ. Foibos έχεις τον Λέοντα στο αρχείο σου; Έχω εντωπίσει μία φωτό αλλά δεν είμαι βέβαιος.
Έχω μια φωτογραφία του, αν θες όταν επιστρέψω Αθήνα, την σκανάρω και στην στέλνω!
 


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.883
8.847
Πρέβεζα
Βρήκα αυτό το εξαιρετικό thread...και ήθελα να ρωτήσω το εξής:
Η κυριαρχικότητα συνοδεύεται από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά...λειτουργούν δηλαδή ως δείκτες, ή μπορούν να υπάρχουν στοιχεία που απλώς τυχαίνει να υπάρχουν σε ένα σκύλο ή μία φυλή?
Πχ....σκυλί που δεν εκφράζει επιθετικότητα στην συμπεριφορά του, αλλά αντίστοιχα είναι ανυποχώρητο και "άτεγκτο" στο να δεχτεί διόρθωση, πως το λέμε?
Και στην σκυλοαγέλη τι θα έκανε αν δεν "μασούσε" με τον τσαμπουκά του Αρχηγού?
 




agathe

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2011
3.265
114
Σπέτσες
Και στην σκυλοαγέλη τι θα έκανε αν δεν "μασούσε" με τον τσαμπουκά του Αρχηγού?
"Μονομαχία" ...κι ας ...νικήσει ο...καλύτερος????
---------------
Ωστόσο, έγινε διαχωρισμός των εννοιών "κυριαρχικότητα" και "επιθετικότητα"...
Ότι δεν συνάδουν πάντα...(αν κατάλαβα καλά διαβάζοντας 12 σελίδες...)

Και για να συμπληρώσω τις ερωτήσεις του sea-mol...
Δεν υπάρχουν και οι συμπεριφορές...."να δω μέχρι που με παίρνει, ποιά είναι τα όρια μου έναντι του αρχηγού, κι αν με παίρνει τον υποτάσσω, αλλιώς ...λούφα..."?
(κι αυτές κυριαρχικές χαρακτηρίζονται?? ή ...έστω...εν δυνάμει?? ή κάτι άλλο??)

Κι αν δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε μια φυλή κυριαρχική ("γονιδιακώς") έναντι μιας άλλης...., το ...περισσότερο δυναμική μήπως είναι καλύτερος όρος??
 




johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
1) ...Η κυριαρχικότητα συνοδεύεται από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά...λειτουργούν δηλαδή ως δείκτες, ή μπορούν να υπάρχουν στοιχεία που απλώς τυχαίνει να υπάρχουν σε ένα σκύλο ή μία φυλή?

2) Πχ....σκυλί που δεν εκφράζει επιθετικότητα στην συμπεριφορά του, αλλά αντίστοιχα είναι ανυποχώρητο και "άτεγκτο" στο να δεχτεί διόρθωση, πως το λέμε?

3) Και στην σκυλοαγέλη τι θα έκανε αν δεν "μασούσε" με τον τσαμπουκά του Αρχηγού?
1) Αν κατάλαβα καλά (?) την ερώτηση, ναι, η κυριαρχικότητα (dominance) συνοδεύεται από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά...
Επίσης, (τα τυπικά δείγματα) αρκετές φυλές αναφέρονται (σωστά ή λάθος) σαν κυριαρχικές, δηλαδή ο τυπικός σκύλος, στις κατάλληλες συνθήκες θα επιδείξει κυριαρχία σε ανθρώπους ή άλλα ζώα, βασισμένος στα γονίδια της φυλής του...
Δεν μπορώ να βρω την ελληνική λέξη για να εξηγήσω το παραπάνω. Θα χρησιμοποιήσω, λοιπόν, τους αγγλικούς όρους:

Ο σκύλος (ως άτομο) που έχει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, οι αγγλοσάξωνες θα τον πουν "dominant"...

Ο σκύλος (ως μέλος φυλής) που, εν δυνάμει, έχει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (που προέρχονται από τη φυλή), ίσως τον αποκαλέσουν "assertive"...

2) Εάν απλά δεν υπακούει (μη αναγνωρίζοντας τον ηγέτη στο πρόσωπο του χειριστή), θα τον αποκαλέσουμε "κυριαρχικό".... και, κατά λοιπά, φυσιολογικό σκύλο...

Εάν δεν υπακούει (για οποιονδήποτε λόγο - κυρίως για τον παραπάνω, αλλά όχι μόνο - είναι πιθανόν, για παράδειγμα, να στρέψει το "ενδιαφέρον" του, λόγω κάποιας αιτίας στο χειριστή του) και γυρίσει να δαγκώσει τον χειριστή, είναι κυριαρχικός, αλλά, ταυτόχρονα, τον αποκαλούμε "handler aggressive"... το παρουσιάζουν κυρίως τα σκυλιά με έντονο "defence drive"... και εδώ, αφήνω τη συνέχεια στους φίλους "εργασιακούς", γιατί, αν συνεχίσω, μπορεί να φάω καρπαζιές!

3) Αν ήταν, όπως ακριβώς τον περιγράφεις, θα ήταν ο ίδιος αρχηγός της αγέλης!
Αν, κατά ελάχιστες πιθανότητες, δεν ήταν αρχηγός, τόσο "ισορροπημένο" όπως τον περιγράφεις, θα είχε βρει τη θέση του, λίγο πιο κάτω...

Αλλιώς (όταν δεν θα ήταν τόσο ισορροπημένος, αλλά θα είχε και άλλα "θέματα"), όπως ξαναειπώθηκε στο θέμα, θα δινόταν μάχη... και όχι απαραίτητα με τον αρχηγό μόνο...
 


harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Γιαννη, επετρεψε μου να συμπληρωσω, μια και διατηρω την πατροτητα του θεματος.

Ο κυριαρχικος σκυλος προσπαθει συνεχως και ακουραστα να ανεβει ιεραρχικα στην αγελη του. Δεν το βαζει κατω ποτέ!
Καραδοκει, και σε οποιαδηποτε στιγμη αδυναμιας του αρχηγου (ο αρχηγος δειχνει παραπανω «τρυφεροτητα», μεγαλοψυχια και συγκαταβατικοτητα από οση συνηθιζε ως τωρα, είναι απασχολημενος, κουρασμενος, κεφατος και μοιραζει «χάρες» κλπ) θα προσπαθησει να βγει από πανω, ειτε καπελωνοντας τον και παιρνοντας την θεση του (πχ σε μια κατασταση φυλαξης), ειτε απλά δειχνοντας ανυπακοη.

Το σύνηθες λαθος των άπειρων ιδιοκτητων κυριαρχικων σκυλων είναι ακριβως αυτό: Χαραλωνουν υπερ του δεοντος.

Η απουσια του αρχηγου είναι προφανως το καλυτερο του κυριαρχικου σκυλου. Παιρνει την θεση του αρχηγου με τροπο σχεδον φυσιολογικο. Γιατι ετσι πρεπει και ετσι θελει κι ο αρχηγος.

Όταν η ιεραρχια είναι ομιχλωδης (δεν εχει ξεκαθαριστει ακομα λογω «νεοτητος» ή αδυναμιας και απειριας του ανθρωπου -στην προκειμενη περιπτωση- αρχηγου), μια δυνατη (και ειδικα μια αδικη) διορθωση ή σοβαρη πιεση εν γενει μπορει να προκαλεσει επιθετικοτητα μεχρι δαγκωμα (αυτό βεβαια μπορει να είναι ενστικτωδης αντιδραση λογω πονου).

Αν δεν μασαει με τον τσαμπουκα του αρχηγου, τοτε ή θα παρει τη θεση του η θα βρει τον μπελα του. Πολύ απλο, ε? Ή, θα παρει δρομο (μονος του ή διά της βίας) και θα φτιαξει την δικια του αγελη.

Πιστευω ότι η βια για τον πραγματικα κυριαρχικο σκυλο είναι κατι το φυσιολογικο. Αν οι αλλοι σκυλοι δεν υποταχθουν, θα επιβληθει με την βία.

(Με τον κινδυνο να παρεξηγηθω) Το θεαμα του κυριαρχικου σκυλου που παταει γεματος περηφανεια στον υποταγμενο σκυλο είναι κατι το μοναδικο και εχει μια αγρια ομορφια. Θυμιζει αγρια φυση και άλλες εποχες, καταστασεις που τεινουμε να ξεχασουμε.
 


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.883
8.847
Πρέβεζα
Μάλλον σε αυτό που λέει ο johnk "defence drive" αναφέρομαι...
Και ο εκπαιδευτής που είδε τον δικό μου για να δούμε πως και αν θα δουλέψουμε φύλαξη, αμυντικό τον χαρακτήρισε...

Αν δεν μασαει με τον τσαμπουκα του αρχηγου, τοτε ή θα παρει τη θεση του η θα βρει τον μπελα του. Πολύ απλο, ε? Ή, θα παρει δρομο (μονος του ή διά της βίας) και θα φτιαξει την δικια του αγελη.
Και σε φυλές ούτως η άλλως επιδεικνύουν τέτοια στάση, τι γίνεται μεταξύ των μελών?
 


harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Αν ως μελη εννοεις ανθρωπο με κυριαρχικο σκυλο:
Ο σκυλος πρεπει να είναι σε κατασταση «στρατευσης» με διαλειμματα.
Αν χαλαρωσεις χαθηκες.
Συνεχης πιεση θα φερει άλλα προβληματα, όπως αγρια αντιδραση όταν βρει ευκαιρια (που θα την βρει καποια στιγμη σιγουρα), για να ξεσπασει.
(όπως οι αντρες των ΜΑΤ που είναι κλεισμενοι στην κλουβα με τις ωρες και όταν τους βγαζουν ξεσπανε αγρια στους διαδηλωτες – είναι μελετημενο).


Αν εννοεις δυο ή παραπανω κυριαρχικους σκυλους:
Απλά τους απομονωνεις και τους δουλευεις χωριστα. Αν λειπεις, ουτε να βλεπει ο ενας τον αλλον.
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μηνύματα
898.116
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97