...Να κάνω και μια ερώτηση προσωπικού ενδιαφέροντος αλλά σχετική με το θέμα:
Ένας αρσενικός σκύλος ο οποίος προκαλεί όποιο αρσενικό βρεθεί στο δρόμο του με τη γλώσσα του σώματος του, έστω κι αν είναι βέβαιο ότι ο άλλος είναι πιο δυνατός, τι είναι; (μαλ**** είναι βασικά αλλά λέμε τώρα...
)
Τι ρόλο θα μπορούσε να έχει παίξει σε αυτή του τη συμπεριφορά η σχέση με τον άνθρωπο;
Θεωρείται κυριαρχικός;
Αν δεν το καταλάβατε μιλάω για το δικό μου σκύλο, τον οποίο ένας εκπαιδευτής τον έχει χαρακτηρίσει κυριαρχικό.
Πολύ καλή ερώτηση, από την οποία ξεκινάνε πάρα πολλές απορίες μας (των ανθρώπων - ιδιοκτητών σκύλων).
Να βάλω ένα υπόβαθρο, με ένα κομάτι από κείμενο που έγραψα νωρίτερα, σήμερα:
"
Αυτό που ξέχασα να προσθέσω παραπάνω, αλλά ίσως μας πάρει αρκετό χρόνο - χώρο (ανάλογα με την εξέλιξη της συζήτησης), είναι πως, μεταξύ των "κυριαρχικών" ζώων, υπάρχουν και οι λεγόμενοι "αμφισβητίες" (up-and-comers, που λέμε κι εμείς οι Ελληνες), εκείνοι δηλαδή που καιροφυλακτούν συνεχώς (και εκεί συμπεριλαμβάνονται όλα περί στρες, ψυχοπαθολογικών καταστάσεων κλπ.), για να ανέβουν στο εκάστοτε επόμενο ιεραρχικό σκαλοπάτι..."
Το περιεχόμενο της παραγράφου αυτής, μία αγέλη σκύλων, λύκων, λιονταριών κλπ. το κατανοεί και λύνει τα "θέματα" άμεσα και με σαφήνεια.
...και να προσθέσω ότι δεν είναι
όλοι οι εκπαιδευτές που τους αρέσει το επίπονο διάβασμα και η εμβάθυνση της ψυχής του σκύλου και των συμπεριφορών του.
Επισήμανση: Για να μην προκαλέσω (στα καλά καθούμενα και άθελά μου) καμία εξέγερση, το παραλληλίζω και με τα καθ' ημάς: Δεν είναι
όλοι οι γιατροί που γίνονται ψυχίατροι (δεδομένου ότι η ψυχιατρική προϋποθέτει - κατά πολύ - τα περισσότερα χρόνια ειδικότητας και εμπειρίας). Εννοώ, δηλαδή, ότι ένα άνθρωπο σχιζοφρενή, ή παρανοϊκό, ή, ακόμα καλύτερα (χρησιμοποιώντας το δικό σου παράδειγμα) ένα μ#λ***, πολλοί από εμάς μπορούμε να τον διαγνώσουμε, αλλά δεν μπορούμε να διαγνώσουμε το "γιατί", δηλαδή την αιτία της πάθησης και να τον κατατάξουμε...
Αρα και ένα σκύλο, σε πρώτη φάση, μπορούμε να τον αποκαλέσουμε κυριαρχικό, επιθετικό, φοβικό, ντροπαλό κλπ. Γιατί, όμως?
...και να προσθέω ότι κάποιες ψυχοπαθολογικές καταστάσεις του σκύλου είναι πιθανόν να προέρχονται και από το άμεσο περιβάλλον ανατροφής (βλέπε ιδιοκτήτης/ες).
Τα αναφέρω αυτά, γιατί στις σύγχρονες αγέλες, υπάρχει μία τεράστια διαφοροποίηση (που την έχει αναφέρει, διακριτικά αλλά σταθερά ο φίλος George A): Η συμμετοχή του ανθρώπου, ο οποίος είναι μεν πιο εύκολο να αναγνωριστεί σαν ηγέτης (δεν μπορεί να γίνει κι αλλιώς - σύμφωνα με ορισμένα αντικειμενικά κριτήρια, όπως παροχή τροφής και στέγης), αλλά δεν μιλάει την ίδια ακριβώς γλώσσα με τα σκυλιά του.
Μπορεί, λοιπόν, ο σκύλος σου να είναι "διεκδικητής" (επιθετικός κλπ., όπως λέγαμε) και να μην υπακούει τον ηγέτη του, όταν το ερέθισμα είναι ισχυρότερο από την ενέργεια που εκπέμπει ο ηγέτης.
Μπορεί να είναι "φοβικός" και να εκφράζεται έτσι.
Μπορεί να έχει κάποιο "ψυχοπαθολογικό" θέμα που κάποιος πρέπει να διαγνώσει και κάποιος πρέπει να "θεραπεύσει".
Ταυτόχρονα με όλα αυτά, μπορεί να είναι
και "κυριαρχικός".
Παράδειγμα:
Η αδελφή μου έχει υιοθετήσει δύο αρσενικά σκυλάκια από το δρόμο (και ένα τρίτο που το έχει ...παρκάρει εκεί κάποιος φίλος, για να λέμε τώρα). Ενα μεγαλόσωμο (45 κιλά τουλάχιστον - 7,5 ετών τώρα - στειρωμένο) και ένα μικρόσωμο (τύπου cavalier king charles - 4 ετών τώρα - αστείρωτο).
Το μικρόσωμο το μάζεψε μισοπεθαμένο από δαγκωματιές μιάς αγέλης άλλων σκύλων, με το πρόσωπό του ήδη παραμορφωμένο...
Αυτό το σκυλάκι, ενώ είναι τόσο τρυφερό και γλυκό με ανθρώπους, γάτες, θηλυκά σκυλιά, με κάθε αρσενικό τρελαίνεται!!! Ετσι τρελάθηκε κάποτε με τον μεγάλο σκύλο της αδελφής μου και αυτό κόντεψε να του στοιχίσει τη ζωή, μιάς και δεν υποχωρούσε με τίποτα, όταν άρχισαν τα δαγκώματα. Τελικά, το συμβάν έληξε με την αδελφή μου (και ένα οικογενειακό φίλο) στο νοσοκομείο για ράμματα.
Από τότε, α) δεν τους αφήνει ποτέ μαζί όταν λείπει και β) όταν ειναι όλοι μαζί και τα 2 σκυλιά πλησιάσουν σε απόσταση μικρότερη από 1,5 μέτρο, όποιος είναι κοντά, τα απομακρύνει...
Και σε ρωτάω: Τι είναι το μικρόσωμο αρσενικό? Κυριαρχικό? Επιθετικό? Φοβικό (λόγω της σχεδόν θανατηφόρας επίθεσης που είχε δεχτεί μικρός)?
Το αποτέλεσμα είναι πως η αδελφή μου δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά να μάθει τα "γιατί"...