Barf και μικροβια


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.523
Athens
Εξακολουθεί να έχει ανεβασμένα AST ALT?
Τώρα δίνεις καθόλου κόκκινο κρέας?
Την πέτσα στο κοτόπουλο το αφήνεις?
Γενικά τι περιλαμβάνει η δίαιτα της?
Τώρα πλέον είμαστε μια χαρά και μάλιστα στα χαμηλότερα φυσιολογικά όρια. Στη δίαιτα έκοψα τελείως τα κόκκινα κρέατα και τα λίπη, μείωσα την ποσότητα του κρέατος, αύξησα των λαχανικών, αύξησα το ψάρι (άπαχο ψάρι, εξ ού και ο μπακαλιάρος) και το αυγό και πρόσθεσα και λίγα δημητριακά (μαύρα δημητριάκά, όπως μαύρο ρύζι, κουσκους, βρωμη) και πατάτα για να μην λιμοκτονήσει το σκυλί. Το κύριο κρέας ήταν κοτοπουλο χωρίς πέτσες, κυρίως στήθος και λιγότερο πλατάρια χωρίς πέτσες και αυτά και μετά ψάρι. Επίσης έδινα άπαχο cottage ή γιαούρτι (τα έδινα και πριν αυτά). Πρόσθεσα και μερικά "βοηθήματα" για το συκώτι που δεν έδινα πριν όπως ραδίκια στα λαχανικά, κεχρί, σιτέλαιο (βιταμίνη Ε). Για αυτό πλέον παραμένω σε λευκά κρέατα - κόκκινα κρέατα δίνω λίγο.
 








Kirki - Amirah

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2009
1.202
2
Δε χρειαζόταν να πληρώνω για τα πλατάρια, μου τα έδινε ο χασάπης μου δωρεάν. Πλήρωνα μόνο τα υπόλοιπα και αυτά σε καλή τιμή.
Και σου εβγαινε πιο ακριβη απο την ξηρη η BARF?? Γιατι αυτο λες, αν εχω καταλαβει καλα. Για ενα σκυλο περιπου 30 κιλα, τα ειχα υπολογισει 25 με 30 - αντε 35 ευρω το μηνα βαρια! Ενα τσουβαλι δεν εχει απο 50 εως 70 ευρω?
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Μάλλλον ο George K υπολογίζει τα πάντα, δηλαδή και φρούτα, και αυγά, και δημητριακά κτλ.
Εμένα μου πέφτει περίπου 10Ε πιο φτηνό το μήνα κομπλέ σε σχέση με ξερή.
 




foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Vrmode, μερικές απορίες.....δοκίμασες να ξαναδώσεις κάποια στιγμή αυτά που έκοψες από την σκύλα όταν ανέβασε τα ηπατικά;
Ο κτηνίατρος πως δικαιολόγησε την συσχέτηση αυξημένων τιμών με την Barf με κόκκινο κρέας;
 


George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Και σου εβγαινε πιο ακριβη απο την ξηρη η BARF?? Γιατι αυτο λες, αν εχω καταλαβει καλα. Για ενα σκυλο περιπου 30 κιλα, τα ειχα υπολογισει 25 με 30 - αντε 35 ευρω το μηνα βαρια! Ενα τσουβαλι δεν εχει απο 50 εως 70 ευρω?
Σωστά ως προς το κόστος της ξηρής. Ξηρή τροφή παίρνω εκτροφικό πακέτο οπότε έχω έκπτωση.

Στη BARF υπολόγιζα περίπου 90-95% κρέας ή ψάρι και 5-10% φρούτα και λαχανικά. Για τα δικά μου σκυλιά αυτό σήμαινε περίπου 1,2-1,3 κιλά κρέας και κόκκαλα το καθένα ημερησίως. Δεν έδινα μόνο πλατάρια. Τα πλατάρια ήταν περίπου το μισό. Συμπλήρωνα με ολόκληρο κοτόπουλο ή φτερούγες, κουνέλι, αρνί, πλευρές ή άλλο κόκκαλο απο μοσχάρι, μοσχαρίσιο κιμά, πατσά και ελάχιστη ποσότητα εντόσθια, συνήθως σπλήνα και καρδιά. Ψάρι έδινα μικρό, φρέσκο (γαύρο, μαρίδα, σαρδέλλα, αθερίνα) ανάλογα την εποχή και πιο μεγάλα σε κατεψυγμένο (μπακαλιάρο, τσιπούρα, σέιθ). Τα φρούτα ήταν κυρίως μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, γενικά σκληρά φρούτα.




Μου κόστιζε περίπου 80-90€/σκύλο.
 
Last edited:


Kirki - Amirah

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2009
1.202
2
Καλα , εσυ εδινες καλυτερα απο αυτα που τρως εσυ! :D
Με μαρουλι, καροτο, μηλο, πλαταρια, μοσχαρισιο κιμα (λιπαρο αρα φθηνο), και καποιο φθηνο ψαρι νομιζω ειναι υπερπληρης η διατροφη. Επισης το 90-95% κρεας, ειναι σιγουρα OK? Γιατι εγω υπολογιζω με 70%, οπως μου εχουν πει οι γνωστοι μου "BARFιστες" , αλλα και οπως εχω διαβασει απο κτηνιατρους και διατροφολογους.
 


George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Καλα , εσυ εδινες καλυτερα απο αυτα που τρως εσυ! :D
Με μαρουλι, καροτο, μηλο, πλαταρια, μοσχαρισιο κιμα (λιπαρο αρα φθηνο), και καποιο φθηνο ψαρι νομιζω ειναι υπερπληρης η διατροφη. Επισης το 90-95% κρεας, ειναι σιγουρα OK? Γιατι εγω υπολογιζω με 70%, οπως μου εχουν πει οι γνωστοι μου "BARFιστες" , αλλα και οπως εχω διαβασει απο κτηνιατρους και διατροφολογους.
Υπάρχουν αρκετές απόψεις για την αναλογία. Υπάρχουν εκτροφείς που ταϊζουν 100%, άλλοι περίπου στις δικές μου αναλογίες, άλλοι στις αναλογίες που αναφέρεις. Και στις τρεις περιπτώσεις, τα σκυλιά που έχω δει ήταν σε άριστη κατάσταση. Η φωτό που παρέθεσα παραπάνω είναι απο εκτροφείο στην Ολλανδία που δίνει 100% ζωικής προέλευσης.
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
100% ζωικής προέλευσης ονομάζεται prey-diet.
Δίνεται ας πούμε κοτόπουλο ολόκληρο. Θα φάει σήμερα τα μπούτια, αυριο το στήθος και την επόμενη πλάτη/φτερούγς για παράδειγμα. Λαχανικά και φρούτα συνήθως δεν υπάρχει στην δίαιτα αυτή.
 




vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.523
Athens
Vrmode, μερικές απορίες.....δοκίμασες να ξαναδώσεις κάποια στιγμή αυτά που έκοψες από την σκύλα όταν ανέβασε τα ηπατικά;
Ο κτηνίατρος πως δικαιολόγησε την συσχέτηση αυξημένων τιμών με την Barf με κόκκινο κρέας;
Έχω ξεκινήσει από Σεπτέμβρη αλλά με ρέγουλο. Δηλαδή δεν αφαιρώ τις πέτσες από το κοτόπουλο και τα πλατάρια εκτός από τα σημεία με το πολύ χοντρό και κίτρινο λίπος. Πετάω καμιά φορά και 3-4 κομμάτια πατσά μέσα στο κοτόπουλο ή ανακατεύω και λίγο μοσχάρι ή βόδι μέσα. Σταμάτησα και την L/D - ξέχασα να πως ότι μέσα στη βδομάδα έδινα και δύο κονσέρβες L/D στη φάση της διαίτας (την ανακάτευα με λίγο κρέας για να "αραιώσει" το κρέας). Θα έχουμε πάλι εξετάσεις σε ένα μήνα οπότε θα δουμε πως πάει και η μεγάλη και η μικρή. Η μικρή τρώει μεν κόκκινα κρέατα αλλά όχι όπως έτρωγε η Κάρλα παλιά - πιο συντηρητικά.

Για τον κτηνίατρο τα ανεβασμένα ηπατικά έχουν συνήθως 3 αιτίες:
- Σοκ σκύλου (π.χ. μετά από ατύχημα)
- Δηλητηρίαση
- Διατροφή

Ψάχνοντας στο web δεν έβγαλα άκρη, διότι τα ηπατικά μπορεί να ανέβουν από χίλιους δύο λόγους. Αποκλείοντας από την άλλη τα 2 πρώτα, καταλήγουμε στη διατροφή. Σχετικά με τη διατροφή με παρέμπεψε σε L/D όπερ και ακολούθησα αρχικά για να συνέρθουμε. Περαιτέρω πορίματα δεν υπάρχουν. Πιθανόν η Κάρλα να μην ανέχεται κάποια κρέατα. Πιθανόν να έφταιγε και κάτι άλλο? Εγώ φυλάω τα ρούχα μου πάντως για να χω τα μισά - κοτόπουλο και άγιος ο θεός!
 


Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
56
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
σας γραφω απο επαρχεια ,δεν αναφαιρω που ακριβως θα καταλαβετε γιατι,λοιπον μολις εφτασα εχτες μιλησα με δυο μονιμους κατοικους εδω οι οποιοι ασχολουνται με την κτηνοτροφια ,τους ρωτησα τι και πως γινονται οι ελεγχοι στα ζωα που ειναι για σφαγη ,και ειπαν απλα δεν υπαρχουν ελεγχοι και στα σφαγεια ο αρμοδιος ελεγχου κτηνιατρος απλα σφραγιζει τα σφαχτα ,δεν το αναφερω για την ανευθυνοτητα του καθε ενα, αλλα το λεω για την υγειινη και καταλληλοτητα καταναλωσης ωμου
 


omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Παρ ολα αυτα εγω τα στεικ τα τρωω παντα Μηντιουμ.
Το πασχα εμεις τα αρνια η το κατσικι τα παιρνουμε απο την στανη,και εκει δεν εχουν ελεγχθει για σφαγη.
Τα αγριογουρουνα?ουτε αυτα ελενχονται
Ασε που εμεις εδω γενικα προτιμαμε αυτους που σφαζουν στην αυλη.
 


George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Παρ ολα αυτα εγω τα στεικ τα τρωω παντα Μηντιουμ.
Το πασχα εμεις τα αρνια η το κατσικι τα παιρνουμε απο την στανη,και εκει δεν εχουν ελεγχθει για σφαγη.
Τα αγριογουρουνα?ουτε αυτα ελενχονται
Ασε που εμεις εδω γενικα προτιμαμε αυτους που σφαζουν στην αυλη.
Όντως ήταν και είναι ακόμα συχνό φαινόμενο στην επαρχία. Φυσικά υπάρχει και η λογική εξήγηση: διαλέγουν το ζώο αρκετά πριν σφαχτεί και οι άνθρωποι της υπαίθρου, εμπειρικά, ήξεραν να επιλέξουν ενα υγιές ζώο. Δεν είναι το σωστό αλλά συμβαίνει.

Επίσης, όπως πολλοί γνωρίζουμε το 70% απο τα κοτόπουλα έχουν ίχνη σαλμονέλλας. Ωστόσο αυτό συμβαίνει στα κοτόπουλα πτηνοτροφείων. Αν όμως σφάξετε το κοτόπουλο που έχετε στην αυλή σας (όσοι αντέχουν να το κάνουν) και το καταναλώσετε μέσα σε δύο -τρεις ώρες, θα μπορούσατε κάλλιστα να το φάτε ωμό χωρίς να πάθετε το παραμικρό. Στην ιαπωνική κουζίνα υπάρχουν παρασκευές με ωμό κοτόπουλο (είναι φοβεροί οι ιάπωνες, έχουν τη μοναδική κουζίνα χωρίς ανάγκη κουζίνας :D )
 


FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.001
1.510
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Στην ιαπωνική κουζίνα υπάρχουν παρασκευές με ωμό κοτόπουλο (είναι φοβεροί οι ιάπωνες, έχουν τη μοναδική κουζίνα χωρίς ανάγκη κουζίνας :D )
Στην γερμανια τρωνε αρκετο ωμο χοιρινο (Mett- κιμας χοιρινος) και μοσχαρισιο (Tartar- κιμας απο φιλετο που τρωγεται ωμο)
Μολις τωρα γυρισα μετα απο μια εβδομαδα στην πατριδα μου- και καθε μερα ετρωγα το πρωι "Mettbroetchen" (ωμος κιμας χοιρινος- αλατοπιπερο και κρεμυδια σε ενα ψωμακι με βουτηρο), οπος καθε φορα που παω γερμανια. Και ναι- ειμαι μια χαρα!!!
 


doggie

Well-Known Member
20 Σεπτεμβρίου 2010
57
0
omg και εχει ωραια γευση?????????γευση που ανυπομονεις να ξαναδοκιμασεις????
 


George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Το φιλέτο Ταρτάρ (απο τους Μογγόλους ή Τάταρους) είναι κλασικό πιάτο της γαλλικής και διεθνούς πλέον κουζίνας: πρόκειται για φιλέτο μοσχάρι ψιλοκομμένο με το μαχαίρι, κρόκο αυγού και σαλότ (τα γλυκά κόκκινα κρεμμύδια), φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι ;)