BARF - Τι ταϊζουμε και τι όχι


Status
Κλειδωμένο θέμα

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.365
10.515
Athens
Διαβάζοντας βιβλίο περί BARF (Natural Dog Food), σημείωσα τα εξής:

1. Πατσάς (και άλλα σημεία του πεπτικού) από αρνί/κατσίκι: ΔΕΝ ΤΑ ΤΑΪΖΟΥΜΕ γιατί τα ζώα αυτά μπορεί να είναι φορείς ενός παράσιτου και να το μεταδώσουν στο σκύλο.

2. Πόδι (κάτω μέρος) από αρνί/κατσίκι: ΔΕΝ ΤΑ ΤΑΪΖΟΥΜΕ γιατί μπορεί να "σπλιτάρουν" τα κόκκαλα.

3. Στομάχια από κοτόπουλο και καρδιές από άλλα ζώα: Δεν συγκαταλέγονται στα εντόσθια αλλά στο μυϊκό κρέας - άρα ...πόσο συχνά - πόσα γεύματα την εβδομάδα - μπορούμε να τα ταϊζουμε?

4. Ναι στα κοτόπουλα, ΟΧΙ στις μεγάλες κότες λόγω κόκκαλου. Τα κόκκαλα στις μεγάλες κότες (για κοτόσουπα) μπορεί να "σπλιτάρουν". Τα δικά μας κοτόπουλα του σουπερμάρκετ, τα 2κιλα, τι θεωρούνται?

Τι λέτε για τα παραπάνω? (αυτό με τον πατσά με προβλημάτισε...) :?

 
  • Like
Reactions: Marion_Russel


FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.001
1.510
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Τον πατσα που δινουμε εμεις, ειναι κυριος απο μοσχαρι.

Τα κοτοπουλα στα ΣΜ ειναι ηλικιας περιπου 40 ημερων (στης 7 εβδωμαδες απο περιπου 40 γρ. που ζυγιζει ενα κοτοπουλακι οταν βγαινει απο το αυγο, φτανει τα 2.5 κιλα. αυτο βεβαια με ειδικες τροφες και τετια.)
και θεωρουνται "Νεοτατα"!
Οι κοτες που τις ειχαν για παραγωγη αυγων ειναι γερικες- αυτες να μην τις δινουμε στα σκυλια μας.

Και βεβαια δεν ειναι ακριβος εντοσθια τα στομαχια κοτοπουλων και καρδιες ολων των ειδων.
Εγω παρολα αυτα τα δινω μια φορα την εβδομαδα και μοσχαρισια καρδια και στομαχια απο κοτοπουλο.

Πιστευω οτι ειναι καλο να εχουμε καπιο προγραμμα- αλλα δεν χρειαζεται να τα ψιλαφιζουμε και τοσο πολυ.
Ουτε στα παδια μας η στον εαυτο μας δεν μετραμε καθε μερα αν παιρνουν ολα τα απαραιτητα θρεπτικα στοιχεια και βιταμινες- και παλι ζουμε μια χαρα!

Η διατροφη του σκυλου, αν εχει πολλες εναλλαγες, διαφορα ειδη κρεατος- λαχανικων κλπ. δεν ειναι και τοσο δυσκολα να κανει κανεις μεγαλα λαθοι!
Και δεν χρειαζεται να παιρνει ο σκυλος ολα τα θρεπτικα στοιχια που χρειαζεται σε μια μερα- καθε μερα- αλλα στο BARF σκεπτομαστε σε μεγαλυτερα χρονικα διαστηματα, του ενος μηνα!
 
  • Like
Reactions: Marion_Russel


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.365
10.515
Athens
Πατσά από μοσχάρι δεν έχω δει ποτέ! Στη Βαρβάκειο τον βρίσκεις? Μόνο από αρνί έχω δει εκεί...
 




boxer

Well-Known Member
2 Αυγούστου 2006
529
1
ATHENS
www.petcorner.gr
αυτα που εγραψες ειναι παραθεση απο βιβλιο, ετσι?
μιλαει γενικα?
τα κοκκαλα πιστευω εξαρτωνται και απο τη φυλη. αλλιως θα μασησει μια μικροσωμη αλλιως μια μεγαλοσωμη.
παντως τα βρισκω υπερβολικα ορισμενα.

εγω εντοσθια απο κοτοπουλο δινω συχνα πυκνα, γιατι τα δινω ως συμπληρωμα γευματος (20-25%) συνολικης ποσοτητας και οχι ως ολοκληρα γευματα. το ιδιο και καρδια, την οποια δινω μηνα παρα μηνα.

vrmode στη βαρβακειο θα δεις. ενας εχει τον μαυρο κιολας :shock:

:p
 




vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.365
10.515
Athens
@FrenchieFan

Ναι όντως εγώ σου είχα πει ότι είχα πετύχει πράσινο πατσά - αλλά δεν είπαμε ποτέ από τί ήταν ο πατσάς! Αυτός που είχα πάρει εγώ ήταν από αρνί! Δεν ήξερα καν ότι δίνουν πατσά από μοσχάρι!

Από μοσχάρι δεν έχω ιδέα πως είναι ο πατσάς! (φαντάζομαι πατσάς 5κιλος...)
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.365
10.515
Athens
Οk τον βρήκα τον μαύρο τον μοσχαρίσιο - είμαι στη φάση "κοπή" - κόβεται εύκολα!

@FrenchieFan

Eμ γι αυτό σου λεγα ότι ο καριόλης ο πατσάς δεν κόβεται με τίποτα - είχα πάρει αρνίσιο, που είναι λεπτός. Τον κρατάς στον πάγκο να τον κόψεις, σου γλιστράει και κόβει μόνος του βόλτες μες στην κουζίνα και στο τέλος σου 'ρχεται καπέλο!

Ο μοσχαρίσιος ...καμία σχέση - πολύ πιο εργονομικός.

@boxer
Nαι από βιβλίο τα πήρα τα παραπάνω - Natural Dog Food (εις την Γερμανικήν - το πήρα (μαζί κι άλλο ένα βιβλίο για barf) για να ξεστραβωθώ λίγο!
 


FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.001
1.510
Athens
www.frenchieworld.de.vu
αυτα που εγραψες ειναι παραθεση απο βιβλιο, ετσι?
μιλαει γενικα?
'

Το βιβλίο Natural Dog Food το εχω και εγω.
Ειναι αρκετα καλο, αλλα δεν γραφει και κατι που δεν το ηξερα ηδη μετα απο 4 χρονια BARF.

@vrmode
Παλιοτερα ειχα παρει και εγω αρνισιο πατσα!
Αν εχεις καλα μαχαιρια (που και εγω αγορασα αφου ξεκινισα με BARF), ολα παιχνιδακι ειναι....
 


Savra

Well-Known Member
16 Απριλίου 2007
342
1
Athens
www.happypuppycafe.com
Μετα απο την γριπη των πουλερικων συνεχιζετε να δινετε ωμα εντοσθια και ωμο κοτοπουλο?εχετε αλλαξει καθολου την διατροφη τους?
 




Savra

Well-Known Member
16 Απριλίου 2007
342
1
Athens
www.happypuppycafe.com
FrenchieFan said:
Savra said:
Μετα απο την γριπη των πουλερικων συνεχιζετε να δινετε ωμα εντοσθια και ωμο κοτοπουλο?εχετε αλλαξει καθολου την διατροφη τους?
Νο, δεν αλλαξα τιποτα!
Πρεπει και εγω να ξεπερασω τον φοβο για το ωμο κοτοπουλο και να αρχισω να της δινω παλι,γιατι εχω πολυ καιρο που η βασικη της τροφη ειναι το χοιρινο.Το καλο βεβαια ειναι οτι εχασε λιγο βαρος γιατι η πετσα του κοτοπουλου ειναι αρκετα παχια.
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.365
10.515
Athens
To χοιρινό δεν το δίνεις ΠΟΤΕ ωμό!!! (σε περίπτωση που το έδινες...).

Κι εγώ δίνω ωμό κοτόπουλο - τα εντόσθια τα "σωτάρω" λίγο ...αλλά μάλλον για δικούς μου ψυχολογικούς λόγους :D γιατί είμαι "καινούργια" στην ωμή διατροφή... αλλά θα το σταματήσω να ο κάνω

Αν έχει τάσεις παχυσαρκίας μπορείς να της δίνεις και άλλα πράγματα που "μπουκώνουν" αλλά δεν παχαίνουν (π.χ. πνευμόνι, πατσάς πράσινος κλπ.) - η FrenchieFan τα ξέρει καλά αυτά! Επίσης το βοδινό είναι ...low fat.
 


Savra

Well-Known Member
16 Απριλίου 2007
342
1
Athens
www.happypuppycafe.com
vrmode said:
To χοιρινό δεν το δίνεις ΠΟΤΕ ωμό!!! (σε περίπτωση που το έδινες...).

.
Τις δινω πολλα χρονια χοιρινο ωμο(6 χρονια) αλλα το βαζω 4 βδομαδες πριν στον καταψυχτη και δεν εχει προβλημα,θεωρω περισσοτερο επικινδυνο το κοτοπουλο μετα την γριπη των πουλερικων.
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.365
10.515
Athens
Ειδικότερα το ωμό χοιρινό ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ λόγω ενός συγκεκριμένου ιού, που μπορεί να κουβαλάει, τον Aujeszky virus, o οποίος δεν πειράζει τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά μπορεί να αποβεί ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΣ για το σκύλο ή τη γάτα μετά μάλιστα κι από 2-3 ημέρες από τη μετάδοση!

Επειδή ακριβώς ο ιός Aujeszky είναι ακίνδυνος για τον άνθρωπο και δεν μεταδίδεται σε αυτόν, δεν δίνεται έμφαση/σημασία στον εντοπισμό του κατά τον έλεγχο των κρεάτων (ή δεν τον ψάχνουν καθόλου! ... παρά μόνο ίσως σε πολύ ελάχιστες χώρες και εκεί ...παίζεται...).

Ο ιός αυτός σκοτώνεται με θέρμανση στους 60 βαθμούς Κελσίου - άρα μπορείς να τους δίνεις μαγειρεμένο χοιρινό αλλά ποτέ ωμό χοιρινό ή αγριογούρουνο!

Για τον ίδιο λόγο, καλό είναι να αποφεύγει κανείς να δίνει π.χ. και ωμό κιμά μοσχάρι/βόδι που έχει κοπεί στην ίδια μηχανή, όπου έχει κοπεί και ο χοιρινός κιμάς. Κοινώς δηλαδή - στη Βαρβάκειο ψωνίζεις το βοδινό από πάγκο που δεν έχει και γουρούνια!
 


FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.001
1.510
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Βαση μιας ερευνας απο το 1980, "Durham P.J.K., Gow A. &Poole W.S.H. (1980). Survival of Aujeszky's disease
virus in frozen pig meat. Research in Veterinary Science, 28, 256-258."

λεγεται, οτι αν καταψυχουμε χοιρινο κρεας στους -18 βαθμους για πανω απο 35 μερες, σκοτονεται ο ιος του Aujetzki.

Εγω ομος δεν ειμαι και τοσο σιγουρη, οτι οι θερμοκρασιες στον καταψυκτι μου φτανουν τοσο χαμηλα-
και για να μην ζω με τον φοβο- δεν δινω χοιρινο.
Μιας που η Ελλαδα ειναι αναμεσα στις χορες με συχνη εμφανιση του ιου!
 


Savra

Well-Known Member
16 Απριλίου 2007
342
1
Athens
www.happypuppycafe.com
FrenchieFan said:
Βαση μιας ερευνας απο το 1980, "Durham P.J.K., Gow A. &Poole W.S.H. (1980). Survival of Aujeszky's disease
virus in frozen pig meat. Research in Veterinary Science, 28, 256-258."

λεγεται, οτι αν καταψυχουμε χοιρινο κρεας στους -18 βαθμους για πανω απο 35 μερες, σκοτονεται ο ιος του Aujetzki.

Εγω ομος δεν ειμαι και τοσο σιγουρη, οτι οι θερμοκρασιες στον καταψυκτι μου φτανουν τοσο χαμηλα-
και για να μην ζω με τον φοβο- δεν δινω χοιρινο.
Μιας που η Ελλαδα ειναι αναμεσα στις χορες με συχνη εμφανιση του ιου!
Σε αυτο εχω βασιστει και δινω χοιρινο στην Αυρα,ο καταψυκτης μου φτανει τους -18 βαθμους και θελω να πιστευω οτι δεν θα εχω προβλημα.Εχουμε δει τοσες πολλες ασθενειες στα ζωα τα τελευταια χρονια...στα κοτοπουλα,στις αγελαδες,στα αρνια...,καθε 2-3 χρονια εμφανιζεται μια ασθενεια που ηταν καν την ειχαμε ακουσει,ποιος μπορει να ειναι σιγουρος για το τι τρωει και τι ταιζει τα σκυλια του?
 


mariatito

Well-Known Member
2 Νοεμβρίου 2009
101
1
Ηράκλειο Κρήτης
Για τον ίδιο λόγο, καλό είναι να αποφεύγει κανείς να δίνει π.χ. και ωμό κιμά μοσχάρι/βόδι που έχει κοπεί στην ίδια μηχανή, όπου έχει κοπεί και ο χοιρινός κιμάς. Κοινώς δηλαδή - στη Βαρβάκειο ψωνίζεις το βοδινό από πάγκο που δεν έχει και γουρούνια!
Εμένα ο καταψύκτης μου φτάνει τους -20'C.
Αν ψυχθούν για ένα-ενάμισυ μήνα οι κιμάδες (χοιρινός και βοδινός) και γενικά τα κρέατα και τα κόκκαλα τότε είναι ασφαλές για κατανάλωση για το σκύλο μας;
Το ίδιο ισχύει και για το κοτόπουλο που συνήθως έχει σαλμονέλα;
Δηλαδή, αν παίρνω τα κρέατα και τα χωρίζω σε μερίδες και τα βάζω στην κατάψυξη σε σακουλάκια τροφίμων και τα αποψύχω στην συντήρηση, και μετά τα αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου για να τα δώσω ως γεύμα στο σκύλο, είναι ασφαλές, ή αναπτύσσονται μικρόβια έτσι; Έχουν πεθάνει οι πιθανοί ιοί με την κατάψυξη ή όχι;
 


Cicaci

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2010
353
3
Ξάνθη
Η όλη ιδεα του BARF ειναι οτι γυριζουμε παλι στη διατροφη που ειχαν τα σκυλια, πριν αρχισουμε να κατασκευαζουμε μη φυσικες αποξηραμενες τροφες ή απλα να τα ταιζουμε οτι έμενε απο το τραπεζι (με ολες τις σαλτσες και τα κρεμμυδια).
τα σκυλια όταν πιασουν το θύραμα, το πρωτο πραγμα που τρωνε ειναι τα εντοσθια.

μπορει να φαει όλων των ειδων τα κοκκαλα απο οποιοδηποτε ζώο φτανει να ειναι ΩΜΑ!!!!

Δεν προτεινετε το χοιρινο απλα γιατι ειναι κρεας με πολυ παχος. αν ομως ο σκυλος ζει σε κρυα περιοχη και ασκητε πολύ τοτε το παχος ειναι ιδανικο.

προσωπικα του δεινω κοτοπουλο,Πετσες, κεφαλια απο κοταπουλο (με ολα τα καλα :)... ματια, ραμφος, πουπουλα κλπ) μοσχαρι, κατσικακι αν ειναι τυχερος και βρω, χοιρινο και ψαρι αν και το αποφευγω γιατι το ψαρι ειναι νερο στην ουσια και του προκαλει συχνοουρια, οποτε το αντικαθιστω με σαρδελα σε κονσερβα με ηλιελαιο. συκωτι που εχει ολα τα καλα, αλλα οχι συχνα.
αραια και που ψιλοκοβω ελαχιστο μαιντανο ή σελινο. καροτο, που το λατρευει. ηλιελαιο καθε μερα. και 1-2 σκελιδες σκορδο την εβδομαδα.
 
  • Like
Reactions: Marion_Russel


kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Η όλη ιδεα του BARF ειναι οτι γυριζουμε παλι στη διατροφη που ειχαν τα σκυλια, πριν αρχισουμε να κατασκευαζουμε μη φυσικες αποξηραμενες τροφες ή απλα να τα ταιζουμε οτι έμενε απο το τραπεζι (με ολες τις σαλτσες και τα κρεμμυδια).
τα σκυλια όταν πιασουν το θύραμα, το πρωτο πραγμα που τρωνε ειναι τα εντοσθια.

μπορει να φαει όλων των ειδων τα κοκκαλα απο οποιοδηποτε ζώο φτανει να ειναι ΩΜΑ!!!!

Δεν προτεινετε το χοιρινο απλα γιατι ειναι κρεας με πολυ παχος. αν ομως ο σκυλος ζει σε κρυα περιοχη και ασκητε πολύ τοτε το παχος ειναι ιδανικο.

προσωπικα του δεινω κοτοπουλο,Πετσες, κεφαλια απο κοταπουλο (με ολα τα καλα :)... ματια, ραμφος, πουπουλα κλπ) μοσχαρι, κατσικακι αν ειναι τυχερος και βρω, χοιρινο και ψαρι αν και το αποφευγω γιατι το ψαρι ειναι νερο στην ουσια και του προκαλει συχνοουρια, οποτε το αντικαθιστω με σαρδελα σε κονσερβα με ηλιελαιο. συκωτι που εχει ολα τα καλα, αλλα οχι συχνα.
αραια και που ψιλοκοβω ελαχιστο μαιντανο ή σελινο. καροτο, που το λατρευει. ηλιελαιο καθε μερα. και 1-2 σκελιδες σκορδο την εβδομαδα.
Xοιρινό δε δίνουμε γιατι μπορεί να έχει τον ιό Aujeszky (o οποίος εξουδετερώνεται με βαθιά κατάψυξη για 20 μέρες).

Oσο για το ψάρι, πως σου ήρθε οτι "είναι νερό στην ουσία"??? Εχει (οπως και το κρέας) περίπου 20% πρωτεϊνη, καθώς και λίπος (το ποσοστό εξαρτάται απο το ποιο διαλέγεις). Η πρωτεϊνη του ψαριού είναι εξαιρετικά υψηλής ποιότητας και περιέχει επίσης και πολλά εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.
 
  • Like
Reactions: Marion_Russel


Status
Κλειδωμένο θέμα