Sfinas,
Μπορείς να περιγράψεις λίγο την ζωή του σκύλου (την καθημερινότητα) μέχρι του 6 μήνες;
Σε ποιά ηλικία πρωτοέβαλε πνίχτη;
Με ποιούς τρόπους εκπαιδεύτηκε (εφ' όσον κι ο εκπαιδευτής αναγνώρισε πως είναι ευαίσθητος σκύλος);
Κάποιοι σκύλοι είναι πολύ "μαλακοί" και χρειάζονται ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορετικοί αντιμετώπιση. Σε χέρια πρωτάρη, πολύ εύκολα καταστρέφονται τελείως (πχ με έντονες διορθώσεις που του "κόβουν τα φτερά"). ΔΕΝ εκπαιδεύουμε όλους τους σκύλους με τον ίδιο τρόπο.
Πρέπει να το γυρίσεις το θέμα στο μυαλό σου 180 μοίρες από την άλλη, πριν κάνεις ανεπανώρθωτη ζημιά στον σκύλο (και τον βγάλεις άχρηστο και ΜΟΝΗΜΑ πια).
1. Βγάλε τον πνίχτη και μην τον ξαναβάλεις μέχρι να πάει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 12 μηνών.
2. Μαλάκωσε τις διορθώσεις σε ένταση (να φτάσεις στην ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ένταση που μπορείς ... ίσως μόνο ένα απλό "Μη!").
3. Αρέωσε τις διορθώσεις. Αρχικά του σου έλεγα να μην διορθώσεις ΠΟΤΕ (ούτε φωνητικά) για 15 μέρες.
4. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως δεν διορθώνεται ο φόβος με μάλωμα. Τον τρομάζεις κι άλλο έτσι. Αντί να μαλώνεις προσπαθείς να δείξεις πως δεν το κατάλαβες πως φοβάται, και να του τραβήξεις την προσοχή με κάτι ΠΟΛΥ χαρούμενο (μία μπάλα, έναν μεζέ).
5. Θα σου πω κι άλλα για την "κουταβίσια ηλικία" αν μου απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις, αλλά υποψιάζομαι πως ΕΧΑΣΕ την παιδική του ηλικία. Αν το υποπτεύεσαι αυτό, δώσε του την ΤΩΡΑ. Φέρσου δηλαδή λες κι είναι 4ων μηνών και συνέχισε από εκεί. Βάζε τον στον σπίτι για 2 μισάωρα κάθε μέρα (με το λουρί της βόλτας) ΜΟΝΟ για χάδια. Δες το σαν φάρμακο που ΠΡΕΠΕΙ να ΠΑΡΕΙ.
Το να κατουράει ΤΟΣΟ πολύ πια είναι αρκετά σοβαρό θέμα. Κάτσε (μόνος σου) και σκέψου τι μπορεί να έχεις κάνει λάθος.
ΒΑΛΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ. Δουλεψέ το στο μυαλό σου με έντονη αυτοκριτική.
Αν όντως μένει μόνος του ο σκύλος (ΟΠΟΥ και να είναι αυτό) για 17 ώρες είναι ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ. ΚΑΝΕΝΑΣ σκύλος δεν "αποδίδει" πουθενά έτσι.
Και νεαρός σκύλος με τόση ενέργεια κι όρεξη για παιχνίδι; Φυσικό είναι να "λαλήσει" από λίγο εώς πολύ (ανάλογα την ευαισθησία του).
Όπως και να έχει, να ξέρεις πως έχεις ΠΟΛΥ μαλακό σκύλο κι ευαίσθητο. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Κάποιοι τέτοιοι σκύλοι γίνονται φύλακες, αλλά δυστυχώς ΜΟΝΟ σε πολύ έμπειρα χέρια.
Αν θα είσαι δυστυχισμένος με αυτόν τον σκύλο και θα συνεχίσεις να τον κάνεις κι εκείνο δυστυχισμένο, ίσως θα πρέπει να σκεφτείς να τον δώσεις σε κάποιον με περισσότερη υπομονή και κατανόηση.... σε κάποιον που δεν θέλει σκύλο φύλακα αλλά σύντροφο.
Όμως να ξέρεις πως έχεις ΠΟΛΛΑ να μάθεις, ακόμη κι αν πάρεις νέο σκύλο με τις καλύτερες προυποθέσεις. Η έλλειψη υπομονής σου θα σου κοστίσει ακριβά ΚΑΙ στον επόμενο σκύλο, και στον μεθεπόμενο.
Και να σου ΧΑΡΙΣΟΥΝ τον καλύτερο φύλακα του κόσμου, δεν θα σου δουλεύει σωστά μετά από πολύ λίγο καιρό.
Μάθε να ελέγχεις την οργή σου, γιατί ποτέ δεν θα καταφέρεις τίποτα.