"Δεν είναι τόσο δύσκολο, αρκεί να έχετε τον απαιτούμενο χρόνο και υπομονή, και να γνωρίζετε τα ελάχιστα που χρειάζονται πέρα από τροφή, για τον πρώτο καιρό. Προμηθευθείτε ειδικό γάλα, μπιμπερό, ή μια σύριγγα, ένα χαρτόκουτο, καθαρά πανάκια και μπόλικη ζέστη.
Η υποθερμία είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος για τα νεογέννητα, και όχι η πείνα.
Όμως, όλοι τείνουμε να δίνουμε προτεραιότητα στο φαγητό. Και να παραμελούμε την ανάγκη που έχουν τα νεογέννητα ορφανά κουτάβια, για ζέστη. Επειδή δεν μπορούν, ακόμα, από μόνα τους να ζεστάνουν τα κορμάκια τους, συνηθως το έργο αναλαμβάνει η μανα σκύλα, με τη θερμότητα που εκπέμπει το σώμα της. Κρατώντας τα κουτάβια στο στέρνο μας, κάτω από τη μασχάλη, μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με αρκετή επιτυχία στους 36 βαθμούς που είναι απαραίτητοι . Τις υπόλοιπες ώρες, όταν το σώμα μας δεν είναι διαθέσιμο, αναπληρώνουμε τη θερμοκρασία του σώματος με θερμοφόρα, θερμαντικά σώματα, και λάμπες. Τα κουβερτάκια δεν φτάνουν. Αναζητείστε πηγές ικανές να ανεβάσουν θερμοκρασίες στους 36 βαθμούς, για τις πρώτες 14 μέρες της ζωής τους. Προσέξτε μόνο μην το παρακάνετε και τα… παραψήσετε γιατί τα κουτάβια είναι πολύ ευαίσθητα ΚΑΙ στις υψηλές θερμοκρασίες.
Για ένα νεογέννητο κουτάβι προέχει η ζέστη, σταθερή στους 36 βαθμούς κελσίου, και μετά έρχεται το φαγητό. Το κλασσικό λάθος που κάνουμε στο φαγητό; Τα βλέπουμε μικρά, και βιαζόμαστε να μεγαλώσουν. Για αυτό τείνουμε να τα παραταϊζουμε.
Ομως η ημερήσια ποσότητα που πρέπει το κουτάβι να λαμβάνει, είναι ελάχιστη, μόλις 35 εμ ελ για κάθε εκατό γραμμαρια βάρους και πέφτει στα 20 εμ ελ ανά 100 γραμμαρια βάρους, τη δεύτερη βδομάδα.
Το φαγητό είναι χλιαρό γάλα στους 38 βαθμούς, προτιμείστε ειδικά προιόντα για κουτάβια ή έστω για ανθρώπινα μωρά από ότι αραιωμένο εβαπορέ και αποφύγετε αν γίνεται το φρέσκο παστεριωμένο αγελαδινό γάλα. Οι σκόνες είναι πιο θρεπτικές και σχεδιασμένες για το ευαίσθητο πεπτικό τους σύστημα. Φροντίστε να τις δυαλύετε καλά. Και πρέπει να τρώνε συχνά, μικρές ποσότητες, αρχικά κάθε 2-3 ώρες, από λίγο. Για το πότε ,μην πολύανησυχήτε.... συνήθως θα σας ειδοποιούν μόνα τους. Μόλις γίνουν ενός μηνός, 4 ταισματα τη μέρα θα αρκούν. Στην αρχή, χρησιμοποιείστε το ειδικό μπιμπερό ή μια σύριγγα. Και προσέξτε να μην βιάζεστε και να ΜΗΝ παραταϊζετε. Καλύτερα να τους δίνετε λιγότερο παρά περισσότερο κάθε φορά. Πιέζοντάς τα, κινδυνευετε να πάει γάλα στους πνέυμονες, και αυτό να οδηγήσει σε πνευμονία. Επίσης είναι συνηθισμένο να προκληθεί διάρροια – γαστρεντερικά προβλήματα δηλαδή. Τα μικρά κουτάβια είναι ιδιαίτερα ευπαθή. Αν βγαίνουν φούσκες από τα ρουθούνια του, σημαίνει πως η ροή του γάλατος είναι μεγαλύτερη από την επιθυμητή. Ρυθμίστε την ανάλογα. Μην το πιέζετε.
Μόλις η κοιλίτσα του πάρει σχήμα μπαλίτσας θα πρέπει να το ξαλαφρώσετε.
Βοηθείστε το να ρεφτεί ακουμπώντας το στόν ώμο και πιέζοντας το μαλακά.
Μετά, μαλάξτε το, γαργαλίστε το, με ένα βρεγμένο μπαμπάκι χαμηλά στην κοιλίτσα για να το βοηθείσετε να ενεργηθεί.
Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη μέχρι την ηλικία των τριών εβδομάδων. Από την τρίτη εβδομάδα ξεκινείστε να τα απογαλακτίζεται, προσθέτωντας σταδιακά σταθερή τροφή στο διαιτολόγιο. Διαλύστε λίγη κονσέρβα ή μουλιασμένη ξηρά τροφή στο γάλα τους, και αποφύγετε τη γεύση ψαριου για να μη γίνουν μίζερα στο φαγητό. Από τη στιγμή που δίνετε στερεή τροφή, θα χρειάζονται μόνιμα και νεράκι.
Το δωμάτιό τους ουσιαστικά αποτελεί ένα γερό και καθαρό χαρτόκουτο, αρκετά ψηλό για να μη μπορουν να σκαρφαλώσουν και να βρεθουν εκτός.
Προσθέστε ένα αδιάβροχο υπόστρωμα, μια πάνα ή υαλοβάμβακα. Ντύστε με καθαρά υφασμάτινα πανάκια. Τα ισοθερμικά βολεύουν γιατί είναι ζεστά, πλενονται εύκολα και στεγνώνουν αμέσως. Προσθέστε μια θερμοφόρα στη μια πλευρα .Ετσι όταν παραζεσταίνονται θα μπορουν να απομακρυνθούν. Αν δεν έχετε θερμοφόρα, μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας με ένα πλαστικό μπουκάλι. Γεμίστε το με ζεστό νερό και τυλίξτε το καλά με πανιά για να αποφύγετε την άμεση επαφή και εγκαύματα. Τα νεογέννητα κουτάβια είναι ακόμα πολύ ευαίσθητα.
Προσθέστε ένα ασφαλές παιχνίδι για να τα συντροφεύει και να κρατα οικείες μυρωδιές, ακόμα κι όταν αλλάζετε τα λερωμένα πανια, και τοποθετείστε το κουτί μακριά από ρεύματα, άτακτα παιδιά και περίεργα κατοικίδια.
Τοποθετείστε το κοντα στο καλοριφέρ και κάτω από μια λάμπα που εκπέμπει ζέστη. Η θερμοκρασία θα πρέπει να διατηρείται σταθερή, γύρω στους 36 βαθμούς την πρώτη εβδομάδα ζωής, στους 30 την δεύτερη και στους 20 από την τρίτη εβδομάδα και μετα. "