Εχοντας διαβασει σχετικα , ο Antonio το 1925 ηταν 18 χρονων , αρα το 1929 οποτε και χρησιμοποιησε το λευκο,κωφο bull terrier θα ηταν 22 ετων.
Δεν γνωριζω φυσικα την εκπαιδευση των ιατρων στην προπολεμικη Αργεντινη αλλα μαλλον τοτε , οταν ξεκιναγε το προγραμμα μαλλον δεν ηταν κορυφαιος γιατρος (δεν γνωριζω αν ηταν καν πεπειραμενος γιατρος) .Αρα δεν αποκλειω να αγνοουσε τη σχεση λευκων σκυλων και κωφωσης.Απο την αλλη ομως ,
O Antonio Nores Martinez, σύμφωνα με το βιβλίο του αδελφού του "Historia del Dogo" (εκδ. Albatros - Buenos Aires) γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1906. Το 1929 ήταν 23 χρόνων και ήδη Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Cordoba. Εδώ γνωρίζουμε εμείς οι μη γιατροί για τον συσχετισμό της παντελούς έλλειψης χρωστικής με την κώφωση, λες ο ίδιος να είχε άγνοια?
,αν ερμηνευω σωστα το παραπανω, ηξερε οτι το terrier ηταν κωφο οταν το χρησιμοποιησε και στηριχτηκε στους ισχυρισμους οτι δεν δινει κωφα κουταβια στις γεννες bull terrier. (αγνοω τους κανονισμους της δηλωσης γεννας της εποχης , αλλα η κωφωση ειναι κατι που διαγνωσκεται οταν το κουταβι ειναι 6-8 εβδομαδων -σιγουρα οχι μολις βγει απο την κοιλια).
Όχι, δεν γνώριζε πως το Μπούλτεριερ είναι κωφό. Ίσως να μην έγινα κατανοητός στην προηγούμενη ανάρτηση.
Τα πράγματα είναι απλά: Ο Antonio Nores Martinez ήθελε μια κορυφαία λευκή Μπουλτεριερίνα. Βρήκε αυτήν την πρωταθλήτρια Αγγλίας η οποία είχε κάνει ήδη τρεις γέννες. Έψαξε και βρήκε τα κουτάβια της για να δει τα γενετικά δείγματα σε σχέση με τους αρσενικούς που είχε ζευγαρώσει (υγεία, χαρακτήρα, κυριαρχία λευκού χρώματος με διαφορετικού χρώματος αρσενικούς κλπ.). Τα αποτελέσματα προφανώς τον ικανοποίησαν. Αυτό που δεν είχε σκεφτεί και αυτό που πιθανώς συνέβη είναι ο ιδιοκτήτης της σκύλας να είχε "εξαφανίσει" (θανατώσει?) όλα τα κωφά κουτάβια πιθανόν και πριν την υποχρέωση δήλωσης της γέννας εκείνη την εποχή. Δηλαδή τα όποια κωφά κουτάβια επίσημα ποτέ δεν υπήρξαν. 25 χρόνια αργότερα ανακάλυψε πως το Μπουλτεριερ που είχε χρησιμοποιήσει ήταν κωφό.
Παρεπιπτόντως, ακόμα και με πολύ πρωτόγονες μεθόδους μια σχετικά σαφή εικόνα της κώφωσης έχεις ήδη όταν το κουτάβι είναι 30 ημερών (εξαιρουμένων των περιπτώσεων σταδιακής κώφωσης που εμφανίζεται αργότερα).
Εγω δεν καταλαβαινω : απο το bull terrier ηθελε να παρει την ελλειψη φοβου (οχι απαραιτητα ενα χαρακτηριστικο που θα το ειχε ο τοτε πρωταθλητης bull) ενω διαλεξε πρωταθλητες ωστε να διασφαλισει την υγεια.Βρεθηκε λοιπον με ενα κωφο bull terrier που χρησιμοποιησε στην εκτροφη.Δεν μου ''καθεται'' καλα και ο μονος τροπος να το ερμηνευσω ειναι οτι δεν μπορουσε να κανει αλλιως (ηταν μικρος σε ηλικια , περιορισμενοι οι ποροι,μεγαλος ο ενθουσιασμος, πληρωσε πρωταθλητη χωρις να ξερει οτι ειναι κωφος , δεν ειχε την πολυτελεια να βρει αλλο).
Ο αδελφός του αναφέρει πως ο Antonio έλεγε συχνά πως ήθελε το drive και την επιμονή των τέριερ σε συσκευασία μεγάλου σκύλου.
Ο σκοπός του Μπούλτεριερ στο foundation stock ήταν (πέρα απ' το λευκό χρώμα) να προσθέσει drive, επιμονή, αντοχή στον πόνο, θάρρος και μαχητικότητα. Η ψαλίδα ανάμεσα στην χρήση και την μορφολογία την εποχή εκείνη ήταν σαφώς πολύ πιο κλειστή απ' ότι σήμερα, άρα μην αποκλείουμε το ενδεχόμενο ένας τότε πρωταθλητής να είχε και αρετές χρηστικότητας. Άλλωστε στην Βρετανία (αναφέρομαι σε αυτήν διότι από εκεί ήταν ο σκύλος) διεξάγονταν εκείνη την εποχή ακόμα (ανεπίσημα έστω) αιματηρά κυναθλήματα... ειδικά στους κύκλους των εργατών.
Βγαινοντας λιγο off topic , αλλα με αφορα
:
Μηπως γνωριζεις λιγες περισσοτερες λεπτομερειες για το ποιο ηταν το αθλητικο αγγλικο bulldog παλαιου τυπου που χρησιμοποιησε ? Ηταν και αυτος πρωταθλητης ?
Γενικά δεν γνωρίζουμε πολλά για τα σκυλιά που χρησιμοποίησε στην συνταγή του. Για το Μπούλτεριερ γνωρίζουμε πέντε πράγματα παραπάνω επειδή έχουμε το συγκεκριμένο περιστατικό. Όπως και για τα Πόιντερ που χρησιμοποιήθηκαν, επειδή επρόκειτω για Γάλλους πρωταθλητές στο κυνήγι και η εισαγωγή τους στην Αργεντινή δημιούργησε μεγάλο ντόρο τόσο στην κυνόφιλη όσο και στην κυνηγετική κοινότητα της χώρας.
Ο σκοπός της χρήσης του Μπούλντογκ ήταν να προσθέσει σε μάζα, θάρρος και αφοσίωση. Μορφολογικά ήταν επιθυμητή η συνεισφορά του σκύλου στον καθορισμό της πίσω γωνίωσης η οποία θεωρήθηκε από τον Martinez ιδανική για να μπορεί ο σκύλος να κρατάει τον κάπρο στην κόντρα (Άλλωστε γνωρίζεις πως θεωρείται ακόμα και σήμερα προμοιώδης η δυνατότητα του Μπουλντογκ στο κόντρα κράτημα λόγω κατασκευής).
Ναι αλλα ο ολολευκος παντα θα κερδιζει ..λογικο ειναι η εκτροφη να κοιταζει προς ολολευκα σκυλια χωρις μπαλωμα.
Λες?
Talisman de la Vieja Diana (καστανό μπάλωμα δίπλα και άνω του δεξιού ματιού) - Παγκόσμιος Πρωταθλητής 2000.
H αλήθεια είναι πως ανάμεσα σε δύο πανομοιότυπους σκύλους θα κερδίσει αυτός που δεν έχει μπάλωμα (όχι ο "ολόλευκος"... είπαμε για το pigment στα μάτια, την μύτη και τα χείλη)
Αλλά είναι
επίσης αλήθεια πως
για την εκτροφή θα προτιμηθεί από όλους τους μεγάλους εκτροφείς ο "Πειρατής" ή ο σκύλος που φέρει μπάλωμα στο κεφαλι!
Υ.Γ.: Περιορισμένους πόρους δεν είχε η οικογένεια Nores Martinez ποτέ! Ήταν ιδιαίτερα εύποροι άνθρωποι!