Η ερώτηση είναι ποιό είναι το χαρακτηριστικό της φυλής rottweiler που επιμένει να εμφανίζεται παρά την θέληση των εκτροφέων της, ποιό δηλαδή είναι το "αγκάθι" της φυλής, το οποίο ανασύρεται ξανά και ξανά από την γεννετική δεξαμενή της φυλής.
Τέτοια χαρακτηριστικά υπάρχουν και θα υπάρχουν σε όλες τις φυλές, και εντοπίζονται σε όλα τα επίπεδα, στην ΥΓΕΙΑ, τον ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, και τέλος την ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ.
Κάποια, ή μάλλον σχεδόν όλα από τα παρακάτω συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους, δηλαδή κάποιο πρόβλημα υγείας συνδέεται με μορφολογικό χαρακτηριστικό, ή ακόμα και κάποιο του χαρακτήρα με υγείας κ.ο.κ
Στο rottweiler συγκεκριμένα, έχουμε :
1) Υγεία
- Δυσπλασία (ισχύου και αγκώνα)
Το γνωστό πρόβλημα με καλή αλλά όχι πολύ καλή ανταπόκριση στον έλεγχο, επιβαρύνεται και μεγενθύνεται από μορφολογικά και άλλα χαρακτηριστικά (βάρος, γρήγορη ανάπτυξη, κατασκευή της λεκάνης κλπ) αλλά και από παράγοντες μη σχετιζόμενους με τον σκύλο σαν οργανισμό (εμπορικότητα, οικονομικά και άλλα συμφέροντα, ή πραγματική ασυννενοησία διεθνών οργανισμών κλπ κλπ)
Ενα πολυγονιδιακό ελάττωμα, μία δυσμορφία δύσκολη στον εντοπισμό, προγραμματισμό, και περιορισμό, σχετιζόμενη με περιβαλλοντικούς παράγοντες, μη εξακριβωθείσα ώς πρός την μετάδοση και εξέλιξη, μη εξακριβωθείσα ώς το πρός με ποιόν τρόπο και σε τί ποσοστό προκαλεί την ασθένεια ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ είναι για μένα ένα "αγκάθι" που θα παραμείνει, θα περιοριστεί αλλά θα παραμείνει για πάντα.
- Προβλήματα οδοντοστοιχίας (κυρίως προγναθισμός, level ή cross bite)
Προβλήματα που οφείλονται και στην συστηματική παραμέληση του προτύπου (κυρίως ώς πρός το μέγεθος την δύναμη και την αναλογία κρανίου - ρύγχους, αλλά και στα πραγματικά προβλήματα εντοπισμού της γεννετικής προδιάθεσης, με απόκρυψη σκύλων που παρουσιάζουν το πρόβλημα με συνέπεια να είναι σχεδόν αδύνατος ο σοβαρός έλεγχος.
- Kαι σε πολύ μικρότερο ποσοστό (σε σημείο που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν "αγκάθι"), καρδιοπάθειες, entropium - ectropium, κάποιες δερματίτιδες τις οποίες συχνά εμφανίζει ή είναι ευαίσθητη η φυλή όπως demodex και αλλεργικές δερματίτιδες, και τέλος κάποια ευαισθησία ή υπολειτουργία του παγκρέατος, που εμφανίζεται με χρόνιες διάρροιες και αδυναμία λειτουργίας του.
2) Χαρακτήρας
Εδώ πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι το rottweiler είναι ένας κλασσικός all rounder σκύλος, και επίσης οικογενεακός σκύλος και μέλος της κοινωνίας, και να μην "αναπολούμε" ένα σκυλί απλησίαστο, "πολύ άγριο" κλπ κλπ, γιατί ουσιαστικά ΠΟΤΕ δεν υπήρχε, όποιο υπήρχε ΔΕΝ ΗΤΑΝ rottweiler αλλά αποτέλεσμα λανθασμένων εστιάσεων στην αναπαραγωγή (ή εκπαίδευση) σε πολλές γωνιές του πλανήτη, και στην Ελλάδα ΦΥΣΙΚΑ.
Από την άλλη ο all rounder αυτός σκύλος είναι θαραλλέος, με ισχυρά ένστικτα, προστάτης κλπ κλπ άρα μιλάμε για μία ισορροπία δύσκολη και "επικίνδυνη" σε όποιον θέλει να παίξει με τον χαρακτήρα αυτόν, που όπως και στην μορφολογία, κρέμεται από ένα τεντωμένο σκοινί, και χαρακτηρίζει (ή αποχαρακτηρίζει) ένα rottweiler όσο τίποτα άλλο!
Και έχουμε με αυτήν την λογική:
- πολύ νευρικός και ασταθής χαρακτήρας - έλλειψη θάρρους
- μειωμένη libido σε αρσενικά και θηλυκά ζώα (με ισχυρότερο το πρόβλημα των θηλυκών που αρνούνται την επίβαση)
3) Μορφολογία
Εδώ πρέπει να επικεντρωθούμε και να μιλήσουμε για χαρακτηριστικό ΓΕΝΙΚΩΣ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟ που ΕΜΜΕΝΕΙ, και είναι συχνό, και όχι για προβλήματα γενικά, ούτε για χαρακτηριστικά που δεν προτιμούμε, ούτε για προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν στο μέλλον με τον ένα η τον άλλο τρόπο.
Ναι, ένα rottweiler δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί και να "προσδιορισθεί" από τίποτα άλλο, εκτός από το soundness και αυτό γιατί είναι μία φυλή μη extreme σε καμία έκφανση της ζωής, εμφάνισης, δυνατοτήτων και χαρακτήρα της. Αρα το soundness, το να ΕΙΝΑΙ αλλά και να ΦΑΙΝΕΤΑΙ rottweiler είναι πολύ σημαντικό για εμάς, και εκεί πρέπει να εντοπίσουμε τα σοβαρά λάθη που ίσως χαρακτηρίσουμε "αγκάθια" και είναι :
- ελαφριά, εκλεπτυσμένη κατασκευή (με συνέπεια λάθος κίνηση, παρουσία στον χώρο και ουσία)
- πολύ βαριά, "mastiff" κατασκευή (με συνέπειες όπως παραπάνω αλλά και στον χαρακτήρα και τις δυνατότητες εργασίας)
- πολύ μεγάλο κεφάλι με πολύ κοντό ρύγχος (χαρακτηριστικό με "συνέπειες" σε ΠΑΡΑ πολλά άλλα θέματα)
- άσπρα σημάδια στο στήθος
Εδώ μπορούμε να συμπληρώσουμε πολλά άλλα όπως κεκλιμμένες πλάτες, μάκρος, υπερβολικές ή ελλειπείς γωνιώσεις πίσω, λάθος τοποθετημένο σύστημα ωμοπλάτης και συνεπώς λάθος γωνίωση μπροστά, κοντοί εμπρόσθιοι βραχίονες, ανοιχτόχρωμα μάτια, ΟΥΡΑ ... κλπ κλπ κλπ ... ΑΛΛΑ επαναλαμβάνω η ερώτηση μιλάει για "αγκάθι" (ένα χαρακτηριστικό που είναι πολύ συχνό - απερριπτέο από όλους και συνεχώς επαναλαμβανόμενο παρόλο που είναι εντελώς ανεπιθύμητο) ... ίσως με αυτήν την λογική εντοπίσουμε μόνο το πρώτο και το τελευταίο μορφολογικό χαρακτηριστικό ...
Τέλος, κάτι που ούτε εγώ (αλλά ούτε πολλοί θεωρούν σημαντικό) αλλά γι'αυτό ακριβώς εμμένει (όπως και κάποια από τα παραπάνω) και αφού σε κανέναν δεν αρέσει, είναι "αγκάθι" όπως ορίζει η ερώτηση ... τα ψευδοδάχτυλα.