ποιος ειναι σωστος;


Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Λιζακι δεν υπάρχει "γιατί?". Έτσι πρέπει να είναι ο σκύλος. Τέλος.
Είναι σαν να ρωτάμε γιατί η μύτη πχ του west highland white terrier πρέπει να είναι μαύρη και όχι ροζ ή γιατί το Dogo πρέπει να είναι άσπρο και όχι μαύρο-πύρινο. ;)
Να πω πως για όλα τα "γιατί" υπάρχει ένας λόγος. Στην περίπτωση των ματιών έχει να κάνει με τα χρωμοσώματα του σκύλου. Ένας αποχρωματισμός στα μάτια (αλλά και στα χείλη) ενός σκουρόχρωμου σκύλου είναι κληρονομικός και συνδέεται με την παραγωγή μελανίνης του οργανισμού.

Είναι λοιπόν θέμα υγείας και κληρονομικών παθήσεων που συνδέονται με την παραγωγή μελανίνης.

Το πόσο σημαντικό είναι το χρώμα των ματιών (αλλά και των χειλιών) για την υγεία στην κληρονομικότητα ενός σκύλου φαίνεται και στο πρότυπο του Ντόγκο Αρτζεντίνο. Το Ν.Α. είναι ένας λευκός σκύλος, αλλά απαγορεύεται να έχει κίτρινα μάτια, γαλάζια μάτια ή μάτια διαφορετικής απόχρωσης μεταξύ τους. Προτιμούνται δε τα σκούρα μάτια, όπως και τα μαύρα χείλη.

Και...
το Ντόγκο είναι άσπρο για να μπορεί ο κυνηγός, ιδιαίτερα στο σκοτάδι να το ξεχωρίζει από το θήραμα. Φαντάσου ένα μαύρο-πύρινο σκυλί να είναι μασούρι με έναν κάπρο και να χρειάζεται να πυροβολήσεις.
 
Last edited:


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Ομολογουμένως δεν ήξερα πως η μειωμένη παραγωγή μελανίνης συνδεεται με κληρονομικές παθήσεις. Μήπως γνωρίζεις και με ποιες συνδεεται? Δεν αναφέρομαι στις περιπτώσεις αλμπινισμού, τον οποίο δεν θεωρώ ασθένεια, (αν και πολλές ασθένειες οφείλονται στις γονιδιακες μεταλλάξεις που προκαλούν αλμπινισμό πχ κώφωση στα λευκά boxer).

Για παράδειγμα ο σκύλος μου έχει ανοιχτόχρωμα μάτια αποτέλεσμα, όπως λες, μειωμένης παραγωγής μελανίνης. Έχει προδιάθεση να ασθενήσει από κάτι που σχετίζεται με αυτό?
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Οι ασθένειες δεν σχετίζονται άμεσα με την μειωμένη παραγωγή μελανίνης αλλά είναι στα πλαίσια συγκεκριμένων γονιδιακών συνδρόμων που δίνουν συμπτωματολογία από διάφορα συστήματα!Φαντάσου για παράδειγμα όπως σε μια τρισωμία στους ανθρώπους, θα υπάρχει και νοητική καθυστέρηση και διαφορετική εξωτερική εικονα και προβλήματα από το κυκλοφοριακό ή τα μάτια ή τον σκελετό ή κάποιο άλλο σύστημα ανάλογα με την κάθε πάθηση!Αντίστοιχα με τους ανθρώπους ισχύει και στα σκυλιά!
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει παθολογικό γονιδιακό υπόβαθρο!:)
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Έχεις δίκιο αλλά άλλο οι περιπτώσεις τρισωμίας στους ανθρώπους που σχετίζονται με σύνδρομα (πχ. σύνδρομο Down) και άλλο το θέμα της μειωμένης παραγωγής μελανίνης που συζητάμε και η σχεση της με κληρονομικές παθήσεις.
Στο Rottweiler, για παράδειγμα, τα ανοιχτόχρωμα μάτια σχετίζονται με κάποια γενετική ανωμαλία? Αν όχι, γιατί θεωρούνται ελάττωμα αποκλεισμού?
 


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Δεν γνωρίζω να έχει σχέση με την μελανίνη.
Ξέρω ότι σχετίζονται με γραμμές - χαρακτηριστικά όπου κάποια στιγμή ή ακόμα και σήμερα κρίνονται ανεπιθύμητα για την φυλή. Εχω ακούσει φήμες και παραφιλολογία ότι σχετίζονται μέχρι και με το χαρακτήρα ή αλλα προβλήματα υγείας.
Εχω επίσης την εντυπωση ότι κάπου έχω ακούσει ή διαβάσει μία εξήγηση που όταν την άκουσα δεν άφηνε περιθωρια αμφιβολίας για τό αν είναι σωστό/ χρήσιμο ... αλλά δεν θυμάμαι καθόλου ... σας φώτισα ε ? :D
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Κι όμως!Όλες αυτές οι κληρονομούμενες ασθένειες σχετίζονται σε πολύ γενικές γραμμές στην απουσία ή στην παρουσία κάποιων γονιδίων!Οι τρισωμίες απλά είναι μια ακραία κατάσταση αφού οφείλονται στην ύπαρξη, πάλι σε πολύ γενικές γραμμές, ενός επιπλέον χρωμοσώματος, κι απλά την χρησιμοποίησα γιατί είναι μια εικόνα κατανοητή από τον περισώτερο κόσμο!Αντίστοιχο παράδειγμα είναι και ο αλφισμός που ανέφερες που ανάλογα με το γονιδιακό υπόβαθρο άλλωτε αποχρωματίζεται μόνο το δέρμα, τους βλενογόννους ή ακόμα δίνει και την κώφωση που αναφέρεις!Αλλά οι γονιδιακές ασθένειες είναι μια πολύ μεγάλη ιστορία και πολύ εξειδικευμένη και δεν νομίζω ότι υπάρχει κάνένας λόγος να το αναπτύξουμε εδώ!Δεν θα ενδιαφέρει και κανέναν νομίζω!:)
Πάντως αυτό που λέει ο Denis είναι πολύ σημαντικό!Κατά την περίοδο σταθεροποίησης της φυλής είναι σίγουρο ότι χρησιμοποιήθηκαν σκυλιά που δεν πληρούσαν εξολοκλήρου το μορφολογικό πρότυπο αλλά είχαν κάποια πολύ καλά χαρακτηριστικά που τα ήθελαν!Όμως μαζί με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά κληρονομούνται κι άλλα τα οποία εμφανίζονται στην πορεία ανά διαστήματα!

Να ρωτήσω και κάτι!Στην διαμόρφωση του προτύπου δεν παίζει και ρόλο το γούστο αυτού που δημιούργησε την φυλή;Δεν υπαρχει περίπτωση δηλαδή αυτός που την ξεκίνησε την φυλή να του άρεσε ας πούμε τα πιο σκούρα μάτια και γι αυτό να διαμορφώθηκε έτσι το πρότυπο;:confused:
 




Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Ο foibos το έθεσε σε μια πολύ καλή βάση και πραγματικά λίγα μπορεί να προσθέσει κανείς τουλάχιστον αν θέλει να κρατήσει την συζήτηση κατανοητή για όλους.

Να συνοψίσω ωστόσο πως η μελανίνη ευθύνεται ιδιαίτερα με έμμεσο τρόπο για πολλές παθήσεις αν και κατά κύριο λόγο συνδέεται:
- άμεσα με την δυνατότητα απορόφησης του φωτός από τον ήλιο, άρα και με την λήψη βιταμίνης D. Άρα ευθύνεται έμμεσα για πόλες παθήσεις των οστών, για την δομή τους (ραχήτιδες, οστεομαλακίες, θραύσεις οστών κ.α.), αλλά και για καρδιακές αρυθμίες.
- με την δυνατότητα φιλτραρίσματος βλαβερής ακτινοβολία, άρα και άμεσα με δερματικές παθήσεις και καρκίνο του δέρματος
- άμεσα με τον αλφισμό, και την φωτοφοβία. Έμμεσα και με την κώφωση
- άμεσα με την ταχύτητα γήρανσης ενός οργανισμού

Επιπλέον υπάρχουν αρκετές παθήσεις που ευθύνονται για την αλλοίωση του χρώματος των ματιών.

Όλα τα παραπάνω σε μια υπεραπλούστευσή τους οδήγησαν αυτούς που δημιούργησαν και συμμετείχαν στην πρώτη εξέλιξη της φυλής να πουν απλά "σκούρο μάτι - υγιέστερος σκύλος".

Πληροφοριακά, όσο περισσότερη ευμελανίνη (καφέ χρωστική) έχει ένα σκυλί, τόσο πιο σκούρο είναι το δέρμα του αρχίζοντας από το λευκό και φτάνοντας μέχρι το μαύρο.
Τα ανοιχτά φαιόχρωμα (κοκκινα ή ακόμα και ξανθά) σκυλιά παράγουν περισσότερη φαιομελανίνη (κοκκινοκίτρινη χρωστική), που απορροφά λιγότερο τις υπεριώδεις ακτίνες από τη συνήθη μελανίνη και γι' αυτό είναι πιο επιρρεπείς στα ηλιακά εγκαύματα. Οι λευκοπαθικοί (αλμπίνο) σκύλοι δεν έχουν καθόλου μελανίνη (παντελής έλλειψη).
 


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Συμφωνώ σε αυτά αλλά δείχνει το χρώμα ματιού την ποσότητα - ποιότητα της μελανίνης ? Γιατί ?

Γιατί οι μισές μαύρες γάτες έχουν κίτρινα μάτια ενώ οι δίχρωμες - τρίχρωμες σκουρότερα ?

Και πώς συνδέεται με το χρώμα του τριχώματος ?
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Συμφωνώ σε αυτά αλλά δείχνει το χρώμα ματιού την ποσότητα - ποιότητα της μελανίνης ? Γιατί ?
Το χρώμα των ματιών εξαρτάται κυρίως από το ποσοστό μελανίνης στα μελανοκύτταρα της ίριδας.
Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι αυτό που επισήμανες και εσύ. Αφ’ ενός πως συνδέεται το χρώμα των ματιών με το χρώμα του τριχώματος και για ποιο λόγο το σκούρο μάτι έχει ταυτιστεί με την υγεία στο ζώο.
Γιατί δεν ισχύει αυτό στο Weimaraner, για παράδειγμα, που το κίτρινο/πορτοκαλί (Amber colour) μάτι είναι αποδεκτό?
 


Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Δεν έγινε λόγος από εμένα για χρώμα τριχώματος, αλλά περισσότερο για χρώμα δέρματος.

Το γιατί δεν ίσχύει κάτι τέτοιο για όλες τις φυλές έχει να κάνει με αυτούς που την εξέλιξαν και με αυτά που είχαν κατά νου.
Υπάρχουν φυλές όπου επιτρέπεται το merle, υπάρχουν και φυλές όπου επιτρέπεται το γαλάζιο μάτι... ακριβώς όπως υπάρχουν φυλές όπου επιτρέπεται ο προγναθισμός με μετατόπιση 2 και 3 εκ.!
 


marcia

Well-Known Member
18 Δεκεμβρίου 2008
642
124
Ερώτηση: Δηλαδή το πρότυπο δεν υπάρχει; είναι ένας εικονικός σκύλος, άριστος σε όλα του τα σημεία, όπως φαντάστηκαν αυτοί που καθιέρωσαν τα πρότυπα οτι πρέπει να είναι ή όντως στηρίχθηκαν σε αληθινά σκυλιά που πλησίαζαν κατά πολύ το πρότυπο και λίγο το τράβηξαν; Επίσης τα πρότυπα αλλάζουν σύμφωνα με την περιοχή; Δηλαδή στην Αμερική υπάρχουν αποκλήσεις από το ευρωπαικό πρότυπο; και αν ναι γιατί;
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
1. Το πρότυπο περιγράφει το ιδεατό. Όσο περισσότερο πλησιάζει ένας σκύλος το ιδεατό, τόσο καλύτερο δείγμα της φυλής του είναι.
2. Ένα είναι το πρότυπο για κάθε φυλή. Δεν αλλάζει. Δεν υπάρχουν ευρωπαϊκά και αμερικάνικα πρότυπα.

:)
 


marcia

Well-Known Member
18 Δεκεμβρίου 2008
642
124
Πάντως τώρα της μόδας και κυρίως στην αμερική είναι τα tea cup και καλά, που αν δεν είχα μπει εδώ μέσα για να το μάθω, θα έλεγα οτι είναι καινούρια παραλλαγή της ράτσας. Και πουλιούνται πιο ακριβά από τα εντός πρότυπου και τα σπρώχνουν λες και είναι φαινόμενο. Και οι ράτσες τύπου maltese-tsou, maltese-poo και κάπως έτσι λέγονται δεν θυμάμαι. Αυτά τώρα δεν πάνε για καινούρια φυλή ή μου φαίνεται;
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Σχετικά με τα designer dogs και τις λοιπές ...«αμερικανιές» υπάρχει εδώ σχετικό θέμα. Ρίξε αν θες μια ματιά!

:)
 




Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Ερώτηση: Δηλαδή το πρότυπο δεν υπάρχει; είναι ένας εικονικός σκύλος, άριστος σε όλα του τα σημεία, όπως φαντάστηκαν αυτοί που καθιέρωσαν τα πρότυπα οτι πρέπει να είναι ή όντως στηρίχθηκαν σε αληθινά σκυλιά που πλησίαζαν κατά πολύ το πρότυπο και λίγο το τράβηξαν;
Ουσιαστικά πρόκειται για τα επιθυμητά σημεία που υπήρχαν σε περισσότερα σκυλιά και όχι μόνο σε έναν!
 


Afroditi

Well-Known Member
29 Δεκεμβρίου 2008
509
0
Θεσσαλονίκη,Αθήνα
Μας πάσαραν τα τελευταία της γέννας ως το ιδανικό πρότυπο ράτσας,όλοι οι byb κ θεωρούμε πως έχουμε το καλύτερο σκυλί.
Στον τομέα γιορκσάιρ,δύσκολα να βρεις γιόρκι που να μοιάζουν.Αλλο θα είναι εξτρα μίνι,της τάξεως των 1,5-2 κιλών κ άλλο θα είναι 3 κιλά κ το πιο εκνευριστικό από όλα είναι ότι ΟΛΟΙ ψάχνουν για το εξτρα small για να κάνουν 'επίδειξη' κ ότι κ καλά αυτό είναι το επιθυμητό μέγεθος γιόρκι.
 


marcia

Well-Known Member
18 Δεκεμβρίου 2008
642
124
Πράγματι και εγώ στο δρόμο τα περισσότερα από αυτά που βλέπω είναι πολύ μικρά, πιο μικρά από τα μαλτέζ, δύσκολο να τα βάλεις με τη μόδα.
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Δύσκολα να τα βάλεις με τη ημιμάθεια.;)
Αν όλοι όσοι ψώνιζαν σκύλο έκαναν ένα κόπο να διαβάσουν το πρότυπο της φυλής που τους ενδιαφέρει, θα μάθαιναν να επιλέγουν σωστά και όχι να πιάνονται κοροΐδα επειδή ο κάθε απατεωνίσκος τους πούλησε «φύκια για μεταξωτές κορδέλες».
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.223
Μηνύματα
897.714
Μέλη
19.995
Νεότερο μέλος
lindaTheDog