Μαγειρεύοντας για το σκύλο


l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.744
7.892
Ψάχοντας να βρω μπούσουλες για να ξεκινήσω μαγειρεμένο φαγητό στους σκύλους μου έπεσα πάνω σε ένα θαυμάσιο άρθρο της Mary Straus που δημοσιεύτηκε στην Whole Dog Journal, τον Ιούνιο του 2007 και περιέχει πάρα πολλές χρήσιμες πληροφορίες για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε αν αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε το μαγείρεμα για τους σκύλους μας.
Αποφάσισα να το μεταφράσω για να το μοιραστώ με όλους σας, η συγκεκριμένη ταίζει barf στους σκύλους της αλλά έχοντας αποκτήσει τεράστια αποθέματα γνωσης βοηθάει όλους τους σκυλοιδιοκτήτες ανά τον κόσμο για την σωστή διατροφή των σκύλων. Το άρθρο αυτό δεν το παραθέτω ως τυφλοσούρτι, ο καθένας οφείλει να κάνει την δική τους έρευνα και να ανατρέξει σε πολλές πηγές για να αποκτήσει γνώση και να μπορεί να μαγειρεύει σωστά για τον σκύλο του αλλά σίγουρα αποτελεί μια πολύτιμη πηγή. Πραγματικά αν και μπορεί να βρείτε κάποιες λεπτομέρειες κουραστικές αξίζει να το διαβάσετε εάν σας ενδιαφέρει ο τομέας αυτός . Καλό διάβασμα :)

Εισαγωγή

Όσοι επιλέγουν την ωμή διατροφή στους σκύλους πιστεύουν ότι έχουν κάνει την πιο υγιεινή επιλογή για αυτούς. Αλλά δεν μπορούν όλοι να ταίσουν ωμά. Κάποιοι μπορεί να ανησυχούν για τα μικρόβια ή τα παράσιτα στο ωμό κρέας ή στα ωμά κόκκαλα ή μπορεί ο σκύλος τους να μην τρώει τα ωμά.

Εάν προτιμάτε να ταίζετε τον σκύλο σας μαγειρεμένο φαγητό δεν υπάρχει θέμα, πρέπει να ταίζουμε τον σκύλο μας ότι μας κάνει να αισθανόμαστε κι εμείς άνετα.Και σε αυτή την περίπτωση ο σκύλος θα ωφεληθεί από μια ποικιλία φρέσκων φαγητών στις σωστές αναλογίες, ανεξαρτήτου προετοιμασίας.


Η σίτηση με μαγειρεμένο φαγητό στο σκύλο όταν δεν συμπεριλαμβάνουν κόκκαλα ωμά παρουσιάζει την εξής δυσκολία. Είναι πιο περιπλοκο να καταφέρεις να καλύψεις τις διατροφικές του ανάγκες. Μπορούμε να δώσουμε το ασβέστιο που θα έπαιρναν από τα ωμά κόκκαλα από άλλες πηγές αλλά είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς ποιά άλλα θρεπτικά στοιχεία που περιέχονται στα ωμά κόκκαλα θα λείψουν από τον σκύλο σε μια μαγειρεμένη διατροφή.


Επιπροσθέτως το μαγείρεμα καταστρέφει ή μειώνει κάποια θρεπτικά συστατικά όπως ταυρίνη, βιταμίνη C και Ε. Επίσης βράζοντας το κρέας σε νερό "ξεπλένει" κάποια μεταλλα αλλά αυτό μπορεί να λυθεί προσθέτωντας στο φαγητό και το νερό στο οποίο έγινε το μαγείρεμα. Ελαφρύ μαγείρεμα πάντως σε χαμηλές θερμοκρασίες δεν προκαλεί την ίδια καταστροφή θρεπτικών στοιχείων όπως κάνει το υπερβολικό μαγείρεμα.


Οι τρείς βασικοί κανόνες στην διατροφή μαγειρεμένου φαγητού συνοψίζονται στα παρακάτω.

1.) Ποικιλία: Mια διατροφή παρασκευασμένη στο σπίτι πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία τροφών, όχι απλά κρέας και σιτηρά. Το καλύτερο είναι να ταίζετε ποικιλία κρεάτων (μοσχάρι, αρνί, χοιρινό, κοτοπουλο, γαλοπούλα, ψάρι κλπ) όπως και άλλες τροφές όπως εντόσθια, αβγά, γιαούρτι και υγιεινά υπολείματα δικού μας φαγητού.


Οι περισσότεροι άνθρωποι που μαγειρεύουν για τους σκύλους τους δίνουν και σιτηρά και αμυλούχα λαχανικά .Εάν σκοπεύετε να κάνετε το ίδιο πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το κρέας και άλλα παράγωγα ζωικά πρέπει να καλύπτουν το 50% και παραπάνω της διατροφής. Μην ξεχνάτε ότι οι σκύλοι δεν χρειάζονται υδατάνθρακες γιατί δεν τους προσφέρουν την ίδια θρεπτική αξία που προσφέρουν στους ανθρώπους.




2.) Ισορροπημένη διατροφή σε βάθος χρόνου : Όταν ταίζετε μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών φαγητών δεν χρειάζεται κάθε γεύμα να είναι ολοκληρωμένο και ισορροπημένο. Σκεφτείτε πως τρώτε εσείς και πως ταίζετε τα παιδιά σας , δίνοντας διαφορετικές τροφές σε διαφορετικά γεύματα και με διαφορετικό τρόπο. Σιγουρευτείτε ότι ο σκύλος παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται στο διάστημα 1-2 εβδομάδων και όχι σε κάθε γεύμα.


3.) Ασβέστιο: Το πιο σύνηθες και σοβαρό λάθος που κάνουν όσοι ταίζουν τους σκύλους τους με μαγειρευτό φαγητό είναι ότι δεν τους δίνουν ασβέστιο . Πρέπει να δίνουμε και ασβέστιο όταν ταίζουμε τους σκύλους μας μαγειρεμένη τροφή που δεν περιλαμβάνει ωμά κόκκαλα.


Οι ενήλικες σκύλοι χρειάζονται 800 μέχρι 1000 mg ασβεστίου ανά 450 γρμ τροφής. Επίσης απαιτείτε η παροχή ασβεστίου σε σωστή αναλογία με το φώσφορο.


Η ιδανική αναλογία ασβεστίου φωσφόρου στους σκύλους είναι 1:1 και 2:1. To κρέας περιλαμβάνει υψηλές ποσότητες φωσφόρου οπότε όσο περισσότερο κρέας δίνουμε τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη παροχής ασβεστίου για να φτάσουμε την ιδανική αναλογία. Προσθέτοντας στην διατροφή 800 με 1000mg ανά 450 γρμ τροφής σε μία διατροφή υψηλή σε κρέας προσφέρουμε την ιδανική αναλογία. Προσοχή σε περίπτωση που δίνουμε συμπληρώματα ασβεστίου φωσφόρου γιατί τότε διαφοροποιούντε τα πράγματα.


Τριμμένο τσόφλι αβγού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ασβεστίου. Ξεπλένουμε καλά τα τσόφλια και τα ξεραίνουμε στο φούρνο μετά τα αλέθουμε. Ένα μεγάλο αβγό δίνει 1 κουταλιά τριμμένου τσοφλιού το οποίο περιέχει 2000mg ασβέστιο, οπότε προσθέτοντας 1/2 κουταλιά τριμμένου τσοφλιού ανά 450 γρμ τροφής είναι ιδανικό. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τσόφλια που δεν έχουμε θρυμματίσει γιατί δεν θα γίνει καλή απορρόφηση.


Πολλοί χρησιμοποιούν οστεοάλευρα σαν πηγή ασβεστίου. Ωστόσο , οστεοάλευρο περιέχει ασβέστιο αλλά και φώσφορο. Διαφορετικές μάρκες οστεόαλευρου περιέχουν διαφορετικές ποσότητες ασβεστίου και φωσφόρου αλλά αυτό δεν αλλάζει την ιδανική αναλογία 2:1 . Για να ισορροπήσουμε μια διατροφή που περιέχει πολύ φώσφορο θα πρέπει να δίνουμε μια ποσότητα οστεοάλευρου που να παρέχει 1000 εώς 1200 mg ασβεστίου ανά 450 γρμ τροφής.


Eπίσης υπάρχουν συμπληρώματα ασβεστίου φωσφόρου που μπορεί να δίνουμε στην περίπτωση που μαγειρεύουμε για τον σκύλο μας ή κάποια μίγματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο (προφανώς όχι στην Ελλάδα) για τέτοιες περιπτώσεις.


Στην περίπτωση που δίνουμε ωμά κόκκαλα όλα τα παραπάνω δεν χρειάζονται γιατί είναι πλούσια πηγή ασβεστίου.
Δεν πρέπει να δίνουμε ποτέ μαγειρεμένα κόκκαλα.
 
Last edited:


l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.744
7.892
Είδη τροφής και ποσότητες


Στη διατροφή μαγειρεμένου φαγητού στους σκύλους μας πρέπει να προσέχουμε να δίνουμε διαφορετικά είδη τροφής στις κατάλογες αναλογίες. Κρέας, αβγά, γαλακτοκομικά και άλλα ζωικά προιόντα πρέπει να συνιστούν τουλάχιστον το 50% της διατροφής, και περισσότερο είναι επιθυμητό.


Συκώτι και νεφρά πρέπει να αποτελούν το 5% της διατροφής, καλύτερα μικρότερες ποσότητες καθημερινά ή μέρα παρά μέρα από μεγάλες ποσότητες γιατί μπορεί να προκαλέσουν διάροια.Καλό είναι τα συγκεκριμένα να ζυγίζονται ωμά λόγω του ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.
Π.χ. αν δίνουμε 600 γρμ φαγητού καθημερινά 30 γρμ (ζυγισμένο ωμό) συκώτι/νεφρό είναι αρκετό αν και μαγειρεμένο μειώνεται ακόμη περισσότερο. Εάν είναι δυνατόν μπορούμε να προσθέσουμε και καρδιά (πιο θρεπτική από κρέας) γύρω στο 5 με 10% της τροφής αν και μεγάλη ποσότητα από καρδιά μπορεί να φέρει μαλακά κόπρανα σε κάποιους σκύλους.
Τα αβγά είναι εξαιρετική πηγή θρέψης. Μπορούμε να τα βράσουμε ή να τα δώσουμε ωμά αν το προτιμούν οι σκύλοι μας. Μπορούμε να δώσουμε όσα θέλουμε αλλά να μην ξεχνάμε ποτέ ότι η ποικιλία παίζει μεγάλο ρόλο.


Γαλακτοκομικά προιόντα όπως γιαούρτι, κεφίρ και κοτατζ είναι πολύ καλά ανεκτά από τα περισσότερα σκυλιά και αποτελούν πολύ καλή τροφή. Γιαούρτι με προβιοτικά και κεφίρ έχουν το επιπλέον πλεονέκτημα να προσφέρουν τα λεγόμενα "καλά" βακτήρια, τα προβιοτικά. Τα γαλακτοκομικά πρέπει να προστίθονται αφού μαγειρευτεί το υπόλοιπο φαγητό. Το κατσικίσιο γάλα επίσης είναι καλό και ο οργανισμός των σκύλων μπορεί να το δεχτεί πιο εύκολα από ότι το αγελαδινό γάλα σε κάποιες περιπτώσεις.


Κρέας από μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, γαλοπούλα, αρνί, πρέπει να αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό της διατροφής. Μπορεί να δίνεται κομμένο σαν κυμάς ή σε κομμάτια. Μπορούμε επίσης να δώσουμε ψάρι σε κονσέρβα όπως σκουμπρί σολωμό και σαρδέλες σε 2 από τα 14 γεύματα της εβδομάδας. (εάν δεν αφαιρέσουμε τα κόκκαλα από τα ψάρια αυτά δεν χρειάζεται να προσθέσουμε ασβέστιο).


Τα λαχανικά είναι προαιρετικά αλλά προσφέρουν πολλά οφέλη. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι τα πιο ωφέλιμα, όπως επίσης το μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια βρυξελών,λάχανο,γογγύλια, σέλινο, αγγούρι, πιπεριές,κολοκύθι, κολοκύθα, καρότο κ.α. Σπανάκι και σέσκουλα μπορούμε να δώσουμε αλλά σε περιορισμένες ποσότητες. Επειδή όλα αυτά τα λαχανικά έχουν λίγες θερμίδες προτείνω να τα δίνετε επιπλέον στην καθημερινή διατροφή χωρίς να συνυπολογίζονται στην ημερήσια ποσότητα.
Ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος των λαχανικών είναι στον ατμό γιατί δεν αφαιρούντε τόσα θρεπτικά συστατικά όπως με το βράσιμο.Καλό θα ήταν το νερό στο οποίο τα βράζουμε να το προσθέσουμε στο φαί γιατί περιέχει μεταλλικά στοιχεία από τα λαχανικά . Επίσης προσοχή στις ποσότητες γιατί κάποια λαχανικά μπορεί να δημιουργήσουν αέρια στον σκύλο σας.


Σιτηρά, φασόλια και αμυλώδη λαχανικά όπως πατάτα, γλυκοπατάτα μπορούν να συμπεριληφθούν στην διατροφή αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι οι σκύλοι δεν έχουν ανάγκη από υδατάνθρακες και δεν προσφέρουν πρωτείνες οπότε οι ποσότητες πρέπει να είναι μικρές και να μην υπερβαίνουν σε καμία περίπτωση το 50% της ημερήσιας διατροφής.
Δημητριακά που μπορούμε να δίνουμε στον σκύλο μας είναι λευκό και καφέ ρύζι, βρώμη,κριθάρι, αμάραντος κλπ. Όπως και για όλες τις άλλες τροφές που μαγειρεύουμε στον σκύλο μας έτσι και στην περίπτωση των δημητριακών η ποικιλία είναι σημαντική, δεν πρέπει να δίνουμε συνέχεια το ίδιο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε για τα δημητριακά πως ενοχοποιούνται για αλλεργίες και παχυσαρκία οπότε αν ο σκύλος σας είναι παχύς ή έχει αλλεργίες , αρθροίτιδα, ωτίτιδες κλπ μπορείτε να πειραματιστείτε εξαιρώντας εντελώς τα δημητριακά και τα αμυλούχα λαχανικά από τ ην διατροφή του.
Τα φρούτα πρέπει να περιλαμβάνονται στην διατροφή του σκύλου μας σε μικρή ποσότητα. Υπερώριμα φρούτα να προτιμούνται γιατί χωνεύονται ευκολότερα. Μην δίνετε σταφύλια και σταφίδες γιατί μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στα νεφρά. Κατάλληλα φρούτα είναι τα μήλα,μπανάνες, παπάγια, πεπόνι, μούρα και μάνγκο.
 


l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.744
7.892
Συνοψίζοντας.


Μπορείτε να προετοιμάζετε ατομικά τα γεύματα του σκύλου σας αλλά είναι πιο εξυπηρετικό να ετοιμάζεται μεγάλες ποσότητες και να τις βάζετε στην κατάψυξη. Επειδή όπως έχουμε πει η ποικιλία είναι σημαντική μπορείτε να δίνετε το ίδιο φαγητό για 2 εβδομάδες και μετά να αλλάζετε.
Το καλύτερο είναι τα συμπληρώματα να τα προσθέτετε την ώρα του φαγητού γιατί κάποια καταστρέφονται με την κατάψυξη. Το ίδιο ισχύει και για το κεφίρ και το γιαούρτι.
Αποφύγετε τα κρεμύδια που προκαλούν αναιμία.


Ποσότητα τροφής


Κάθε σκύλος είναι ξεχωριστός οργανισμός και η ποσότητα εξαρτάται από τον εκάστοτε μεταβολισμό και τα επίπεδα δραστηριότητας. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες. 2% με 3% του σωματικού τους βάρος πρέπει να είναι η ποσότητα της τροφής (ότι μαγειρεύουμε το ζυγίζουμε μαγειρεμένο εκτός από τα εντόσθια). Σε μεγαλύτερα σε μέγεθος σκυλιά μικραίνει το ποσοστό και μεγαλώνει σε μικρότερα.
Μικροσκοπικές φυλές μπορεί να χρειάζονται μέχρι και 4-5% του σωματικού τους βάρος ενώ τεράστια σκυλιά μπορεί να φάνε 1.5% του σωματικού τους βάρους. Εάν το σκυλί είναι παχύσαρκο καλό θα ήταν να αφαιρούμε το λίπος από τα κρέατα όταν υπάρχει.
Σε σκύλο 45 κιλά θα ξεκινούσα με 900 γρμ μαγειρεμένου φαγητού την ημέρα (2% του σωματικού του βάρους). Γενικά παρακολουθούμε πάντα το βάρος του και ανάλογα αυξομειώνουμε τις ποσότητες και τα επίπεδα λιπαρών ώστε να έχουμε έναν υγιή σκύλο. Π.χ. σε ένα υπέρβαρο σκύλο τα πράσινα λαχανικά που έχουν χαμηλές θερμίδες βοηθούν να χορταίνει χωρίς να παχαίνει.
To ποσοστό λίπους στη διατροφή πρέπει να σχετιζεται με την ποσότητα του φαγητού που δινουμε. Οι περισσότεροι σκύλοι πρέπει να καταναλώνουν μέτρια ποσότητα λίπους στην διατροφή τους , αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περιορίζουμε τα κρέατα που είναι υψηλά σε λίπος και όταν δίνουμε πουλερικά καλό είναι να αφαιρούμε το μεγαλύτερο μέρος της πέτσας ιδιαίτερα όταν ταίζουμε σκύλους που δεν είναι ιδιαίτερα δραστήριοι.


Σε περίπτωση που αισθάνεστε ότι πρέπει ο σκύλος σας να τρώει λιγότερο από τη συνιστώμενη ποσότητα μπορείτε να μειώσετε τα λιπαρά και όχι την ποσότητα του φαγητού έτσι ώστε να παίρνει τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά. Προσοχή όμως να μην μειωθεί το λίπος πολύ γιατί τότε ο σκύλος δεν θα χορταίνει και θα πεινάει συνέχεια.


Στην αντίθετη περίπτωση που νοιώθετε ότι η συνιστώμενη ποσότητα είναι λίγη για τον σκύλο σας μπορείτε να αυξήσετε τα λιπαρά στην διατροφή του. Εργασιακοί σκύλοι που είναι πολύ δραστήριοι και δεν παιρνουν εύκολα βάρος θα ωφεληθούν πολύ από υψηλή σε λιπαρά δίαιτα. Να έχετε στο μυαλό σας ότι σε γενικές γραμμές οι σκύλοι δεν υποφέρουν από υψηλή χοληστερίνη οπότε αυτό δεν θα αποτελέσει πρόβλημα.


Επίσης τα δημητριακά και τα αμυλούχα λαχανικά όπως η πατάτα επηρεάζουν το βάρος οπότε οι σκύλοι που δυσκολεύονται να διατηρήσουν το κανονικό τους βάρος και είναι αδύνατοι μπορούν να ωφεληθούν από μεγαλύτερες ποσότητες των παραπάνω τροφών και φυσικά το αντίθετο σε περίπτωση που πρέπει να χάσουν βάρος.


Η μετάβαση από ξηρά σε μαγειρευτό συνήθως δεν προκαλεί πρόβλημα στο πεπτικό του σκύλου αν όμως έχετε έναν σκύλο με προβλήματα γαστρεντερολογικά καλό θα ήταν να γίνει σταδιακά. Επίσης καλό είναι να προσθέτουμε ένα ένα τα καινούρια συστατικά στο μαγειρευτό αρχίζοντας με κάτι απλό ώστε να μπορούμε να επισημάνουμε σε τυχόν πρόβλημα τι το προκάλεσε.


Συμπληρώματα.


Η επιλογή εάν θα προσθέσουμε ή όχι συμπληρώματα είναι προσωπική για τον καθένα. Ένας υγιής σκύλος που θρέφεται με ποικιλία τροφών στις κατάλληλες ποσότητες λογικά δεν πρέπει να χρειάζεται κανένα συμπλήρωμα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα ωφεληθούν από αυτά. Όσο λιγότερη ποικιλία προσθέτετε στην διατροφή τους σκύλου σας τόσο λιγότερο θα χρειάζονται συμπληρώματα. Επίσης επειδή στο μαγείρεμα καταστρέφονται πολλά θρεπτικά συστατικά πολλές φορές σε διατροφή μαγειρευτού χρειάζονται συμπληρώματα.Ακόμη σκύλοι με προβλήματα υγείας μπορεί να τα χρειαστούν.


Το πιο σημαντικό συμπλήρωμα είναι το λάδι ψαριού (όχι το μουρουνόλαδο) όπως είναι το λάδι σολωμού. Περιέχει Ω3 λιπαρά οξέα τα οποία προσφέρουν πολλά ωφέλη στον οργανισμό των σκύλων και είναι πολύ δύσκολο να το πάρουν από την διατροφή τους. Η συνιστώμενη δόση για υγιή σκυλιά είναι 1 γραμμάριο λάδι ψαριού για 9-13 κιλά σωματικού βάρους (σκύλοι με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας μπορεί να ωφεληθούν με μεγαλύτερη ποσότητα). Οι σαρδέλες μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί για λάδι ψαριού γιατί 2-3 μικρές σαρδέλες δίνουν Ω3 λιπαρά οξέα όσο 1 γρμ λάδι ψαριού.


Εάν δώσουμε μουρουνόλαδο στις συνιστώμενες ποσότητες της EPA και DHA τότε το αποτέλεσμα είναι ότι μπορεί να δώσουμε πολύ περισσότερη βιταμίνη D από το νορμάλ. Συνεπώς μειώστε την ποσότητα μουρουνόλαδου αν δίνετε στον σκύλο σας ώστε να μην υπερβαίνει τα 100IU καθημερινά αν είναι μικρόσωμος και 400 ΙU καθημερινα αν είναι μεγαλόσωμος. Ποτέ μην προσθέτετε μουρουνόλαδο ή άλλη πηγή βιταμίνης D σε έτοιμες τροφές (ξηρές κλπ) γιατί έχουν ήδη την απαιτούμενη ποσότητα.
Χρησιμο είναι να γνωρίζετε ότι λάδι λιναρόσπορου και καρμελίνας δεν είναι καλές επιλογές για την αντικατάσταση του λαδιού από σολωμό γιατί η μορφή που βρίσκονται τα Ω3 λιπαρά σε αυτά δεν μπορούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό του σκύλου σε ικανοποιητικές ποσότητες.
Επίσης, τα ψάρια, τα κρέατα από ζώα που είχα θραφεί με χορτάρι και τα αβγά είναι καλές πηγές Ω3 λιπαρών.


Όποτε προσθέτετε στην διατροφη έλαια οποιούδηποτε είδους μην ξεχνάτε να προσθέτετε και βιταμίνη E αλλιώς ο οργανισμός σε βάθος χρόνου θα αρχίσει να έχει έλλειψη απο την E. Δίνετε περίπου 100 IU σε μικρόσωμα σκυλάκια (κάτω από 11.5 κιλά) 200 ΙU σε μεσαίου μεγάθους σκύλους ( 11.5-27 κιλά) και 400 IU σε μεγαλόσωμους σκύλου (27 κιλά και πάνω) από μία φορά την ημέρα εώς και 1 φορά την εβδομάδα.


Επειδή o οργανισμός των σκύλων παράγει βιταμίνη C δεν θεωρείται ουσιώδης αλλά η ικανότητά τους να την παράγουν μπορεί να μειωθεί σε περιόδους στρες ή ασθένειας αλλά ακόμη και σε υγιη σκυλιά η πρόσθετη βιταμίνη C μπορεί να ωφελήσει.
Ομοίως, οι σκύλοι μπορούν να πάρουν βιταμίνη D απο τον ήλιο όπως οι άνθρωποι αλλά στους χειμερινούς μήνες αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό. Επίσης σκύλοι που ζουν πολύ μέσα στο σπίτι ή που έχουν πολύ βαρύ τρίχωμα μπορεί να παίρνουν μειωμένη ποσότητα βιταμίνης D απο τη λιακάδα.


Καλό να μην δίνουμε μεταλλικά στοιχεία αφού οι υπερβολικές ποσότητες μπορεί να γίνουν βλαβερές για τον οργανισμό ή αν δεν συνδιαστούν σωστά μεταξυ τους Π.χ. Ο ψευδάργυρος δεσμεύεται σε συνδιασμό με το χαλκό, εάν δώσεις ψευδάργυρο αλλά οχι χαλκό για μεγάλο διάστημα αυτό θα δημιουργήσει έλλειψη χαλκού.


Τα μεταλλικά στοιχεία ειναι να καλό να τα παρέχουμε μόνο με την μορφή τροφής. Π.χ. Mίγμα βοτάνων από φύκια σπιρουλίνα τριγωνέλλα (fenugreek), ιρλανδικά βρύα και αλφάλφα (ένα λουλούδι σαν χαμομήλι) είναι πολύ καλή πηγή ιχνοστοιχείων. (σημειώστε εδώ ότι ποσότητα φυκιών που δίνουμε πρέπει να είναι πολύ μικρή γιατί τα φύκια είναι πηγή ιώδιου που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στον θυροειδή). Οπότε για ένα μεγαλόσωμο σκύλο 1/4 κουτ. Γλυκού είναι αρκετό.
Βιολογικά μήλα, ξύδι μηλιτη, μαγιά μπύρας και σκούρα μολάσσα παρέχουν επίσης ιχνοστοιχεία. Άλλα φρέσκα φαγητά που ωφελούν είναι το μέλι, το τζίντζερ (πιπερόριζα, πολύ ωφέλιμη για την καλή χώνεψη) και φρέσκο λιωμένο σκόρδο (προσοχή όχι παραπάνω από μισή μιας μικρής σκελίδας ανά 9 κιλά βάρος σκύλου γιατί περισσότερο μπορεί να δημιουργήσει αναιμία.


Τέλος μπορεί να προσθέσετε προβιοτικά , ειδικά αν ο σκύλος σας είναι στρεσαρισμένος ή άρρωστος παίρνει αντιβίωση ή έχει διάροια.
 


l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.744
7.892
ΚΟΥΤΑΒΙΑ


Oι διατροφικές απαιτήσεις των κουταβιών διαφέρουν από αυτές των ενήλικων σκύλων, και ελλείψεις ή υπερβολές είναι πιθανό να προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα. Τα κουτάβια χρειάζονται περισσότερη πρωτείνη , λίπος, ασβέστιο και φώσφορο από ότι τα ενήλικα σκυλιά αλλά περισσότερο από το κανονικό ασβέστιο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα. Αυτό ισχύει ειδικά για κουτάβια μεγαλόσωμων φυλών. Οι αυξημένες ανάγκες ενός κουταβιού αυξάνονται περισσότερο ακόμη τους μήνες που οι ανάπτυξη βρίσκεται στο αποκορυφωμά της.
Η ακριβής ποσότητα ασβεστίου που χρειάζεται ένα κουτάβι αποτελεί θέμα διαρκών διαφωνιών ανάμεσα στους διατροφολόγους. Εγώ θα αναφέρω τις πιο εξέχουσες συστάσεις και εσείς θα επιλέξετε προσπαθώντας να βρίσκεστε στο μέσο όρων αυτών.
Το 2006 οι οδηγίες του NRC (εθνικό συμβούλιο έρευνας) συστήνουν τα κουτάβια να λαμβάνουν 3 γρμ. Ασβεστίου / 1000 θερμίδες τροφής το οποίο αποτελεί 3 φορές την συνιστώμενη ποσότητα για ενήλικες σκύλους. Η ελάχιστη απαιτούμενη ποσότητα σύμφωνα με την οδηγία αυτή είναι 2 γρμ / 1000 θερμίδες αλλά είπαν επίσης ότι κουτάβια που ανήκουν σε μεγαλόσωμες φυλές (αναμενόμενο τελικό βάρος μεγαλύτερο από 25 κιλά) πρέπει να παίρνουν το ελάχιστο 250 mg ασβεστίου ανά 450 γρμ σωματικού βάρους μέχρι να κλείσουν τις 14 εβδομάδες.


Σύμφωνα με το AAFCO η διατροφή του κουταβιού πρέπει να περιλαμβάνει 1-2.5% ασβέστιο της ξηράς ουσίας της τροφής. (ξηρά ουσία είναι η μέτρηση της μάζας της τροφής όταν είναι εντελός αποξηραμένη). Σε αντιδιαστολή αυτού η πρόταση του NRC ήταν 0.8-1.7% για μικρόσωμες φυλές και 0.8-2% για μεγαλόσωμες φυλές.
Κάποιες διατροφικές έρευνες έχουν καταλήξει ότι τα κουτάβια μεγαλόσωμων φυλών έχουν την ιδανική σκελετική ανάπτυξη όταν στη διατροφή τους τα επίπεδα ασβεστίου κυμαίνονται από 0.8-1% (DM) οπως επίσης είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται στην διατροφή τους υψηλής βιολογικής αξίας πρωτείνη (από ζωικά προιόντα) που παρέχουν 420 θερμίδες ανά 100 γρμ τροφής. Οι ανάγκες για ασβέστιο αυξάνονται σε δίαιτες με υψηλότερα επίπεδα λίπους έτσι ώστε η ποσότητα ασβεστίου ανά θερμίδα να παραμένει σταθερή. Επίσης όσο περισσότερα δημητριακά ταίζουμε τόσο αυξάνεται η ανάγκη για ασβέστιο καθώς τα αντιοξιδωτικά που βρίσκονται στα δημητριακά δεσμεύουν το ασβέστιο.


Επίσης έρευνες έχουν δείξει ότι προβλήματα στην σκελετική ανάπτυξη στα μεγαλόσωμα κουτάβια μπορεί να προκληθούν όταν το ασβέστιο που παρέχουμε ξεπερνάει τα 6500mg ανά 1000 θερμίδες οπότε και έχουν θέσει ως ανώτερο όριο ασφαλείας τα 4500 mg ανά 1000 θερμίδες τροφής. Τα κατώτερα όρια δεν έχουν τεθεί με τέτοια ακρίβεια αλλά κάτω από 0.6% σε ξηρά ύλη θεωρείται επιζήμιο. Επίσης η ποσότητα βιταμίνης D παίζει ρόλο εφόσον αυξάνει την αποροφητικότητα του ασβεστίου.


Η πρόταση η δική μου είναι η εξής. Εάν προσθέσετε μία ποσότητα οστεοαλεύρων στην διατροφή τους σκύλου σας που να παρέχει από 1000 εώς 2000mg ασβεστίου ανά 450 γρμ τροφής (χωρίς να υπολογίζετε στο βάρος της τροφής τα χαμηλής θερμιδικής αξίας λαχανικά) αυτό θα παρέχει στο ζώο σας επαρκή και όχι υπερβολική ποσότητα ασβεστίου. Ο υπολογισμός να γίνεται σε μαγειρεμένο φαγητό αν μαγειρεύετε το κρέας.


Επειδή τα κουτάβια χρειάζονται περισσότερο φώσφορο επίσης από ότι τα ενηλικα σκυλιά για αυτό προτείνω τα οστεοάλευρα για χορήγηση ασβεστίου (περιέχουν και φώσφορο) και όχι συμπληρώματα ασβεστίου. (τα οστεοάλευρα θυμίζω ότι περιέχουν ασβέστιο και φώσφορο σε αναλογία 2:1).


Eάν πιστεύετε ότι η διατροφή του κουταβιού σας δεν περιέχει αρκετό ασβέστιο καλό θα ηταν να αυξήσετε και την ποσότητα βιταμίνης D που βοηθάει στην απορόφησή του. (ποτέ μην χρησιμοποιείτε όμως συμπληρώματα ασβεστίου που να περιέχουν και βιταμίνη D γιατί τότε θα ξεπεράσετε τα επιτρεπτά όρια).


Βέβαια θυμίζω ξανά ότι αν δίνετε ωμά κόκκαλα στα σκυλιά σας συμπληρώματα ασβεστίου φωσφόρου δεν χρειάζονται γιατί παρέχονται σε αυτά ( δεν είναι υπέροχη η φύση; ).


Τα κουτάβια επίσης χρειάζονται περισσότερη πρωτείνη από ότι τα ενήλικα σκυλιά. Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος με διατροφή υψηλής πρωτείνης στα κουτάβια, αν θέλετε σε μεγαλόσωμες φυλές να εξασφαλίσετε αργή ανάπτυξη μειώστε την συνολική ποσότητα τροφής και όχι την πρωτείνη που δίνετε.


Τα περισσότερα κουτάβια θα ωφεληθούν επίσης με μια δίαιτα σχετικά υψηλή σε λίπος. Χρειάζονται περισσότερο λίπος στην διατροφή τους από ότι τα ενήλικα σκυλιά αλλά υπερβολικά πολύ μπορεί να προκαλέσει πολύ γρήγορα ανάπτυξη. Σε υψηλής δραστηριότητας κουτάβια που τρώνε περισσότερο από ότι το αναμενόμενο για το μέγεθός τους μπορείτε να αυξήσετε το λίπος στην διατροφή του χωρίς πρόβλημα. Ποτέ δεν πρέπει να διατρέφετε ένα κουτάβι με δίαιτα χαμηλού λίπους.


Για να βρείτε πόσο πρέπει να ταίζετε το κουτάβι σας πρέπει να λάβετε υπόψη σας την ηλικία του, το τωρινό του βάρος, και το αναμενόμενο βάρος που θα φτάσει σαν ενήλικας. Τα κουτάβια τρώνε πολύ περισσότερο ανάλογα με το βάρος του από ότι τα ενήλικα σκυλιά . Είναι σημαντικό να ταίζετε τα κουτάβια σας 3-4 γεύματα την ημέρα.


Η ποσότητα που πρέπει να δίνετε στο κουτάβι έχει σχέση με την φάση ανάπτυξης την οποία διανύει.
Φάσεις ανάπτυξης
1/4 της ανάπτυξης : 4.5-6.5% του βάρους του
1/2 της ανάπτυξης : 3.5-5.25% του βάρους του.
3/4 της ανάπτυξης :2.75-4% του βάρους του.
Πλήρης ανάπτυξη: 2-3% του βάρους του


Τα μικρόσωμα κουτάβια φτάνουν στο τελικό στάδιο ανάπτυξης πιο γρήγορα από ότι τα κουτάβια μεγαλόσωμων φυλών. Ένα μικρόσωμο κουτάβι θα τρώει ίδια ποσότητα με ένα ενήλικο σκύλο στην ηλικία μόλις των 3 μηνών ενώ ένα μεγαλόσωμο κουτάβι θα τρώει όσο ένας ενήλικος σκύλος όταν φτάσει τους 5 μήνες ζωής.


Να έχετε υπόψη σας ότι η όρεξη σε ένα κουτάβι ποικίλει δραματικά ανάλογα με την φάση ανάπτυξης που διανύει – τρώνε περισσότερο όταν βρίσκονται σε φάση μεγάλης ανάπτυξης παρά όταν βρίσκονται σε φάση που έχουν να αντιμετωπίσουν αλλαγές δοντιών και ορμονών- οπότε παίζει μεγάλο ρόλο να παρακολουθείτε το δικό σας κουτάβι και να προσαρμόζετε την τροφή στις ανάγκες του. Είναι καλύτερο το κουτάβι σας να είναι λεπτό και όχι παχουλό, ιδιαίτερα αν ανήκει σε μεγαλόσωμες φυλές, διατηρώντας το λεπτό μειώνεται τις πιθανότητες για δυσπλασία ισχύων και άλλα ορθοπεδικά προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν. Οπότε έχετε στο μυαλό σας να δίνετε στο κουτάβι σας όση τροφή χρειάζεται για να είναι λεπτό, να μπορείτε να αγγίζετε ελαφρά τα πλευρά του χωρίς να είναι καλυμένα από λίπος.


Η ανταμοιβή.


Ταίζοντας τον σκύλο σας μαγειρεμένο φαγητό ειδικά για αυτόν είναι πολύ πιο χρονοβόρο και ίσως ακριβότερο από ότι οι έτοιμες τροφές αλλά τα ωφέλη είναι πολλά.
Συνήθως οι σκύλοι που διατρέφονται με μαγειρεμένο φαγητό είναι πιο υγιής από αυτούς που τρώνε ξηρά τροφή και θα δείτε τον λογαριασμό του κτηνιάτρου σε πολλές περιπτώσεις να μειώνεται. Θα παίρνετε μεγάλη χαρά βλέποντας τον σκύλο σας να τρώει φρέσκα , υγιεινά γεύματα που προετοιμάσατε μόνοι σας γνωρίζοντας την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιείτε όπως επίσης και την φανερή απόλαυση των σκύλων όταν τα γεύονται.


Πηγή :http://www.dogaware.com/articles/wdjhomemade3.html
 






betelgeusse

Well-Known Member
14 Μαϊου 2011
301
2
38
germany
Αν έχεις χρήματα και χρόνο όμως, είναι ό,τι καλύτερο.
Ναι συμφωνω οτι ειναι καλυτερο αλλα πραγματι κοστιζει πολυ.Εμεις δινουμε ξηρα τροφη 3 φορες την εβδομαδα και τις αλλες ωμο κρεας και καποιες φορες δικα μας φαγητα και μας κοστιζει περιπου 80 ευρω τον μηνα.Και να σκεφτεις οτι τα εντοσθια και τα κοκαλα ειναι φιλικη προσφορα του χασαπη και δεν τα πληρωνουμε.Αν ακολουθησεις το παραπανω πραγραμμα μπορει να φτασει τα 300 με 400 τον μηνα.Και οσο να ναι πρεπει να εισαι αρκετα ευκαταστατος για να το κανεις
Και ακομα εχω μια ενσταση για τα οστεαλευρα.Δεν τα εμπιστευομαι καθολου.Καπως ετσι ειχαν ξεκινησει οι τρελλες αγελαδες.
Παντως το αρθρο ειναι αρκετα καλο
 


l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.744
7.892
Mα το παραπάνω δεν είναι πρόγραμμα, δίνει καποιες βασικές οδηγίες. Από κει και πέρα και η barf αλλά και η μαγειρεμένη διατροφή σαφέστατα μπορεί να γίνουν πολύ ακριβότερες από την ξηρά, παίζει όμως πολύ ρόλο από που προμηθεύεσαι το κρέας, ποσο το ψάχνεις κλπ...αν πας στην βαρβάκειο πχ όπως κάνουν πολύ μπαρφάδες τα πράγματα /τιμές αλλάζουν πολύ.
 
  • Like
Reactions: marria-ektwras


l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.744
7.892
Και ακομα εχω μια ενσταση για τα οστεαλευρα.Δεν τα εμπιστευομαι καθολου.Καπως ετσι ειχαν ξεκινησει οι τρελλες αγελαδες.
Συμφωνώ. Προτιμώ χίλιες φορές να δίνω αλεσμένο τσόφλι αβγού παρά οστεοάλευρο .
 


blackpit35

Well-Known Member
19 Απριλίου 2011
374
0
Kalamata
Μπράβο, πολύ καλό και κατατοπιστικό άρθρο. Δεν συμφωνώ ότι κοστίζει πολύ ακριβά. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες η συνολική τελική τιμή. Δεν σου κοστίζει με τίποτα 300-400 ευρώ όπως αναφέρθηκε, τουλάχιστον στην Ελλάδα, και φυσικά αυτό εξαρτάται και από την ηλικία και το βάρος του σκύλου. Άλλο να μαγειρεύεις για σκύλο 10 κιλών και άλλο για σκύλο 60 κιλών, ή για κουτάβι. Νομίζω ότι από την στιγμή που ταίζουμε ξηρά τροφή, τα κρεατάλευρα-οστεάλευρα-ιχθυάλευρα δεν τα γλυτώνουμε, και αν κάνω λάθος διορθώστε με, όλες έχουν.
 




Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.752
4.016
39
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Να ρωτήσω κάτι, τι σχέση έχουν τα οστεάλευρα, οι τρελές αγελάδες και ο σκύλος; Οι αγελάδες δεν είναι σαρκοφάγα ζώα, ο σκύλος είναι παμφάγο.
 


l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.744
7.892
Να ρωτήσω κάτι, τι σχέση έχουν τα οστεάλευρα, οι τρελές αγελάδες και ο σκύλος; Οι αγελάδες δεν είναι σαρκοφάγα ζώα, ο σκύλος είναι παμφάγο.
Τότε που είχε σκάσει το θέμα με τις τρελές αγελάδες είχε ακουστεί ότι ταιζόντουσαν με οστεοάλευρα αμφιβόλου προέλευσης και περιεχομένου...Τώρα βέβαια μεγάλη σχέση δεν έχει απλά εγώ στον σκύλο μου θα προτιμούσα να ξέρω τι πηγή ασβεστίου του δίνω, στα οστεοάλευρα μπορεί να βάζουν τα πάντα μέσα δεν μπορείς να το ελέγξεις.
Και θα συμφωνήσω με τον black ότι σιγά μην οι ξηρές τροφές δεν έχουν..
 


Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.752
4.016
39
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Τότε που είχε σκάσει το θέμα με τις τρελές αγελάδες είχε ακουστεί ότι ταιζόντουσαν με οστεοάλευρα αμφιβόλου προέλευσης και περιεχομένου...Τώρα βέβαια μεγάλη σχέση δεν έχει απλά εγώ στον σκύλο μου θα προτιμούσα να ξέρω τι πηγή ασβεστίου του δίνω, στα οστεοάλευρα μπορεί να βάζουν τα πάντα μέσα δεν μπορείς να το ελέγξεις.
Και θα συμφωνήσω με τον black ότι σιγά μην οι ξηρές τροφές δεν έχουν..
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο οργανισμός της αγελάδας δεν έχει φτιαχτεί για να επεξεργάζεται τροφές που προέρχονται από ζώα (τα οστά τους), μπορεί να μη φταίει το οστεάλευρο αυτό-καθαυτό που οι αγελάδες "τρελάθηκαν" αλλά το γεγονός ότι δεν είναι η κατάλληλη τροφή για φυτοφάγο ζώο.
 


betelgeusse

Well-Known Member
14 Μαϊου 2011
301
2
38
germany
Μπράβο, πολύ καλό και κατατοπιστικό άρθρο. Δεν συμφωνώ ότι κοστίζει πολύ ακριβά. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες η συνολική τελική τιμή. Δεν σου κοστίζει με τίποτα 300-400 ευρώ όπως αναφέρθηκε, τουλάχιστον στην Ελλάδα, και φυσικά αυτό εξαρτάται και από την ηλικία και το βάρος του σκύλου. Άλλο να μαγειρεύεις για σκύλο 10 κιλών και άλλο για σκύλο 60 κιλών, ή για κουτάβι. Νομίζω ότι από την στιγμή που ταίζουμε ξηρά τροφή, τα κρεατάλευρα-οστεάλευρα-ιχθυάλευρα δεν τα γλυτώνουμε, και αν κάνω λάθος διορθώστε με, όλες έχουν.
Δεν ξερω αν εχουν οι ζωοτροφες.Σε αυτη που χρησιμοποιω δεν αναφερει.
 
Last edited by a moderator:




Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Επίσης βράζοντας το κρέας σε νερό "ξεπλένει" κάποια μεταλλα αλλά αυτό μπορεί να λυθεί προσθέτωντας στο φαγητό και το νερό στο οποίο έγινε το μαγείρεμα
Δεν το προτείνω σε κανέναν εγώ έχω αυτή τη δυνατότητα γιατί ούτως ή άλλως κι εγώ έτσι τρώω, αν όμως την έχετε είναι η καλύτερη πρακτική. Το παραπάνω το αποφεύγετε με ήπιο μαγείρεμα στον ατμό. Και ταχύτερη διαδικασία και ηπιότερη και σωστός έλεγχος της φάσης βρασμού και λιγότερα άπλυτα και το κυριότερο καταστρέφονται πολύ λιγότερα θρεπτικά συστατικά. Επίσης το κρέας κατά το βρασμό ή ψήσιμο έχει απώλειες που μπορούν να φτάσουν στο 80% της υγρασίας του, κάτι που δεν ισχύει με τον ατμό αν μαγειρεύεις με έλεγχο και συντηρητικά γνωρίζοντας τις διαθρεπτικές πληροφορίες και ανάγκες αυτού που ταϊζεις (του εαυτού σου δηλαδή, ή του σκύλου, ή ενός ασθενή κλπ).
 




blackpit35

Well-Known Member
19 Απριλίου 2011
374
0
Kalamata
Ναι ναι αυτά τα meals είναι! Scarlett νομίζω ότι οι περισσότερες εταιρείες έτσι τα λένε...γεύματα. Α ρε δούλεμα που μας ρίχνουν. Σε κάποιο άλλο site είχα διαβάσει ότι η τιμή του ιχθυάλευρου είναι περίπου 1,10 και του κρεατάλευρου περίπου 60 λεπτά. Φανταστήτε τι κέρδος αποκομίζουν. Για να μην αναφερθώ στην προελευσή τους!:p Με αυτά και αυτά με βλέπω να αναθεωρώ και να το γυρνάω σε ωμό!