βασικα διαβασα το λινκ που μου επικολλησες και δεν καταλαβα τι εννοεις ακριβως....οτι εχεις ενα yorkshire terrier αλλα επειδη ειναι απο τη φυση του μικροσωμο σε ρωτανε ολοι αν ειναι toy....δηλαδη καταληγουμε στο οτι ετσι κι αλλιως τα yorkshire ειναι μικροσωμα και οτι δεν χωριζονται σε υποκατηγοριες.....ειδα την κλαιρη σου και ειναι ακριβως το σκυλακι που θελω κι εγω....
Aggeliki καταρχήν καλημερα.
Να τα πιάσουμε από την αρχή. Η φυλή είναι μία και ονομάζεται Yorkshire Terrier .-
Ακριβώς όπως και στους ανθρώπους (από 1,50 -2, και βάλε) έτσι και στα Yorkies υπάρχουν διάφορα ύψη χωρίς αυτό να τα χωρίζει σε διάφορες κατηγορίες.
Έχω συναντήσει Yorkie 900 γρ και Yorkie 3,5 k. Αυτό δε λέει τίποτα γιατί όλα είναι θέμα γονιδίων. Και επειδή τα γονίδια είναι εντελώς απρόβλεπτα μπορεί να σου βγει το ο,τι δήποτε από μέγεθος σε μία γέννα, όταν δεν έχεις ιδέα τι έχεις ζευγαρώσει.
Τώρα για να έρθει ο άλλος να σου πει ότι είναι yorkshire terrier toy (κάτι που όπως είπαμε δεν υπάρχει σαν ορολογία) σημαίνει ότι η σε κοροιδεύει όπως στα pet shop που παίρνεις ένα κουτάβι και στου βγαίνει ημίαιμο yorkie 5 κιλών ή ότι με κακή αναπαραγωγή προσπαθεί να βγάλει όσο πιο μικρά σκυλάκια γίνεται αδιαφορόντας για τις συνέπειες στην υγεία τους, στη μορφολογία τους και στο χαρακτήρα.
Δεν αγοράζουμε σκυλακι μόνο και μόνο γιατί μας άρεσε η φάτσα του κουταβιού ρε Αγγελική... όλα τα κουτάβια ειδικά στις μικρόσωμες φυλές είναι γλύκες.
Είπες ότι διάβασες το χαρακτήρα και σου αρέσει.... δηλ.?
Φαντάζομαι ότι κατάλαβες ότι τα Yorkies είναι εξέλιξη κυνηγόσκυλων, έτσι δεν είναι?
Ότι δεν είναι σκυλιά του καναπέ, έχουν απίστευτη ενέργεια, γαυγίζουν πολύ όπως όλα τα Τερριε, είναι αρκετά έως πολύ κυριαρχική φυλή που δε θα δυστάσει να δαγκώσει για να επιβληθεί, θέλει βόλτες και αρκετή άσκηση για μικρόσωμο γιατί θα γίνει καταστροφικό μέσα στο σπίτι αν δεν εκτονωθεί....
Αν είναι όλα αυτά που σου αρέσουν πάω πάσο.... πάντως το Yorkie δεν είναι καναπεδόσκυλο, μη σε ξεγελάει ο φιόγκος και τα ρουχαλάκια... κι εγώ στην Κλαίρη μου έβαζα ρουχαλάκια αλλά για να μπορέσει να είναι ευτυχισμένη την εκτόνωνα καθημερινά με βόλτες, παιχνίδι και εκπαίδευση και δύο φορές τη βδομάδα στο club εκπαίδευση και agility.... δεν σου λέω να τα κάνεις κι εσύ όλα αυτά, αλλά να καταλάβεις ότι ένα σωστό Yorkie είναι ένας μικρός σίφουνας και δεν είναι το σκυλί που θα κάθεται όλη μέρα αγκαλιά.... αντίθετα μάλλον είναι ανεξάρτητα και έρχονται για χάδια όποτε θέλουν και για λίγο....
Επίσης είναι το θέμα της περιποίησης.... τα Υorkies θέλουν καθημερινό χτένισμα, συχνό μπάνιο και σωστή περιποίηση αλλιώς θα καταλήξεις με ένα σκυλάκι είτε τζιβιασμένο είτε κουρεμένο γουλί.... είσαι διατεθιμένη να τα ζήσεις όλα αυτά???
Η δεύτερη μικρή μου η Νεφέλη, είναι τόσο κυριαρχική που εάν έπεφτε σε λάθος χέρια είμαι σίγουρη ότι θα κατέληγε σαν τα σκυλάκια τα υστερικά που συναντάω κατά καιρούς, που κουμαντάρουν ολόκληρες οικογένειες, δαγκώνουν και καταλήγουν σε μπαλκόνια ή στο δρόμο....
Τώρα όσον αφορά τις φωτογραφίες που είδες εάν googlαρεις τη φυλή θα βρεις χιλιάδες τέτοιες... μην είσαστε τόσο ευκολόπιστοι ρε παιδιά με ζωντανούς οργανισμούς που πουλούνται λες και είναι αξεσουάρ στο διαδίκτυο.... είναι τόσο μεγάλο το κύκλωμα από πίσω που ούτε που το φαντάζεστε.... με κανένα σεβασμό για τα ζωάκια ή για τους πελάτες και μοναδικό σκοπό το γρήγορο και εύκολο κέρδος....
Κάτσε διάβασε για τη φυλή ... όχι μόνο στις σελίδες που πουλάνε σκυλάκια που σου λένε μόνο τα μισά, αλλά σωστά και υπεύθυνα, εγώ είμαι εδώ να σε βοηθήσω με ότι γνωρίζω για τη φυλή, την περιποίησή της και την εκπαίδευσή της.... και όταν με το καλό είσαι σίγουρη για αυτό που θες και από που θα το πάρεις σωστά και με τις ευλογίες όλων μας!!
Όσο για το οικονομικό για να μην ανοίξουμε ολόκληρη συζήτηση ο καλός λαός λέει "Το φτηνό το κρέας το τρώνε οι σκύλοι...."