Και κάποιες απορίες...
Πως γίνεται η συμμετοχή/κρίση σε έκθεση μορφολογίας να σου εξασφαλίζει το χαρακτήρα ?
Πως γίνεται η συμμετοχή/κρίση σε έκθεση μορφολογίας να σου εξασφαλίζει την υγεία ?
Νομίζω δε γίνεται, εκτός από τα πολύ βασικά (το σκυλί δεν είναι κουτσό/δεν αγριεύει σε όλο το σύμπαν)
Η έκθεση μορφολογίας σου εξασφαλίζει την μορφολογία και η εξετάσεις εργασίας σου εξασφαλίζει τον χαρακτήρα!
Όλα αυτά υπόκεινται σε ένα πρότυπο!Το πρότυπο είναι ο ορισμός της υγείας!
Στην έκθεση μορφολογίας ο σκύλος εκτίθεται σε έναν κριτή και κρίνεται για την μορφολογία του σύμφωνα με το πρότυπο!Οι εξετάσεις δυσπλασίας αγκώνων και ισχύων έρχονται να καλύψουν και συμπληρώσουν την υγεία του ζώου!Οι απόγονοι επίσης που δίνουν τα σκυλιά αυτά που έχουν κριθεί σε εκθέσεις και που είναι διαπιστωμένα απαλλαγμένα δυσπλασίας έρχονται με την σειρά τους να δείξουν ότι ο σκύλος αυτός-χώρια του ότι έχει κριθεί σε εκθέσεις, χώρια που είναι απαλλαγμένοι από παθήσεις- δίνει και καλούς απογόνους!
Αντίστοιχα στις εξετάσεις εργασίας(korung) γίνεται ο αντίστοιχος έλεγχος κτλ κτλ
Τι άλλο θέλουμε για να καταλάβουμε αν ο σκύλος είναι υγιής και ικανός?
Για να πάρεις pet πόσα χρόνια πρέπει να ψάχνεις ?
Σε πόσες εκθέσεις μορφολογίας πρέπει να πας αν η μορφολογία για σένα είναι δευτερεύον ζήτημα μπροστά στην υγεία και στο χαρακτήρα ?
Πρέπει να γίνεις ειδικός και να ξέρεις από αίματα και γραμμές ?
Αν μιλάγαμε για εκτροφικό πχ τσιουάουα (ή άλλη φυλή από την ομάδα 9) ισχύουν τα ίδια ?
Εξαρτάται, το να πηγαίνεις σε εκθέσεις δεν σε κάνουν και ενημερωμένο!
Μπορεί να πηγαίνεις για τον τζερτζελέ!Το θέμα είναι να κάτσεις και αν παρατηρείς τα σκυλιά, τα γκρουπ απογόνων, τις κρίσεις, και έπειτα περνάς και στις κατα τόπους λεπτομέρειες!
Συμμετέχεις σε συζητήσεις που αναλύουν τα χαρακτηριστικά του σκύλου παραπάνω από τον μέσο και σιγά σιγά αρχίζεις και ξεχωρίζεις, μαζεύεις γνώσεις και κρίνεις με αυτά που έχεις!Συνεχής προσπάθεια είναι!
Η μορφολογία δεν πρέπει να είναι δευτερεύον ζήτημα!Πρέπει αν είναι πρωτεύον!Αν εσένα σου δώσει έναν σκύλο που το ένα κόκκαλο κοιτάει στην δύση και το άλλο στην ανατολή(υπερβολική διατύπωση) θα είναι οκ ο σκύλος?Θα είναι εργονομική η μοροφλογία του σκύλου?Θα βοηθάει στην κίνηση?Η θέση του θα είναι εντάξει όσον αφορά την υγεία?Η γωνίωση του κοκάλλου θα είναι σωστή?Αν προκαλεί όχι καλή κίνηση τι θα πεις?
Sorry αν ακούγομαι προκατειλημμένη (είμαι λίγο από όταν είδα το Pedigree dogs exposed) ή ειρωνική (δεν είμαι και δεν θέλω να προσβάλω κανένα) αλλά νομίζω πως κάποια μέλη είναι λίγο υπερβολικά
Το Dog Exposed είναι ένα ντοκυμαντέρ για τον υπετυπισμό στα σκυλιά!
Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο!Δεν είναι ο κανόνας και δεν πρέπει αν το παίρνουμε σαν να είναι!
Το βίντεο αυτό μιλάει για τα υπερτυπικά σκυλιά και το πως κατάντησαν μερικοί εκτροφείς των εκάστοτε φυλών τα σκυλιά έτσι!
Ναι, υπάρχει υπερτυπισμός!Αλλά υπάρχουν και κανονικά σκυλιά, χιλιάδες!Μην βλέπουμε μόνο μερικά από τα πάμπολλα δείγματα που υπάρχουν!
Τέλος, για όποιον ενδιαφέρεται να ψάξει και να μάθει πως συσχετίζεται η έκθεση μορφολογίας με την υγεία του ζώου και πως η εξέταση εργασίας σχετίζεται με την υγεία του χαρακτήρα μπορεί να ανατρέξει σε βιβλιογραφίες εικονογραφημένες με μετρήσεις κτλ, με λεπτομερέστατη εξέταση της ανατομία του ζώου, με εμπεριστατωμένες απόψεις για το πως πρέπει είναι το κάθετι και να προάγει την υγεία του ζώου κτλ!
Υπάρχουν αυτά, είναι μελέτες, δεν είναι θεωρίες που βγήκαν από τα μυαλά κάποιων!
Συγκεκριμένα για αυτόν τον ρημαδοβηματισμό του Γερμανικού Ποιμενικού και για το πως πρέπει να είναι η μορφολογία του έχουν γραφτεί άπειρα άρθρα!Για το πως πρέπει να είναι γωνιώσεις του ζώου,
για την λιγότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας με την μεγαλύτερη δυνατή απόδοση κτλ!Όλα αυτά είναι λεπτομέρειες που χρησιμεύουν στην υγεία του ζώου!Δεν πρόκειται για τρελούς!Καταλαβαίνουμε ότι το να λέμε ότι η μορφολογία του ζώου είναι δευτερεύον ζήτημα είναι λάθος!