Γειά μετά από πολύ καιρό!!!!
Ήθελα κι εγώ να προσθέσω πως γενικώς ισχύει το "ότι πληρώνεις παίρεις" και στην αγορά κουταβιού (μέσα σε λογικά πλαίσια φυσικά).
Η τιμές κυμαίνονται γύρω στα χίλια ευρώ για τα περισσότερα κουτάβια καλής ποιότητας από σωστά εκτροφεία, των περισσοτέρων φιλών.
Η άψοψή μου είναι όμως πως δεν είναι μόνο τα λεφτά το θέμα.
Πρέπει να μάθει ο κάθε υποψήφιος αγοραστής (που δεν θέλει να πιαστεί κορόϊδο) ποιές είναι οι λεπτομέριες που πρέπει να προσέξει στους ΓΟΝΕΙΣ του κουταβιού, ώστε να μειώσει το ρίσκο του.
Όταν μιλάμε για μεγαλόσωμες φυλές με ένστικτα προστασίας, επιβάλλετε ακόμη περισσότερο να ξέρουμε τη φυλή και να κρίνουμε χαρακτήρες γονέων. Επίσης, τα προβλήματα υγείας στους μεγαλώσομους σκύλους κοστίζουν πιο ακριβά απ' ότι στους μικρότερους και αυτό κάνει ακόμη πιο απαραίτητο να διαλέξουμε με προσοχή τον εκτροφέα που θα εμπιστευτούμε. Δηλαδή, ένα "φτηνό" κουτάβι (ή και ακριβό ανήθικου εκτροφέα!), πιο συχνά (στατιστικά) σου κοστίζει μια περιουσία σε χρήματα ΚΑΙ ψυχική ωδύνη.
Γνωρίζω πως δεν θέλουν όλοι τον σκύλο που θα σαρώνει στις εκθέσεις.
Οι περισσότεροι θέλουν απλά έναν ΚΑΛΟ ΣΚΥΛΟ, πάνω απ' όλα, που θα αντιπροσωπεύει τι φυλή του, χωρίς να τους πολυ-σπάει τα νεύρα (και την τσέπη).
Και αυτόν όμως, αν δεν θέλεις να το αφήσεις καθαρά στην τύχη, θα τον βρεις σε καλό εκτροφείο. Εκτροφείο με φήμη και συνέπεια και εμπειρία και ηθική. Κάποιο που θα σε αφήσει να γνωρίσεις όσους συγγενείς του κουταβιού σου θέλεις. Με εκτροφέα που θα απαντάει στις ερωτήσεις στου με ελικρήνεια κι αποδείξεις.
Ολ' αυτά ΑΦΟΥ φυσικά μάθεις αρκετά για την φυλή ώστε να κάνεις τις σωστές ερωτήσεις.
Και τέλος,
Προσωπική μου άψοψη για τα Dobermann είναι η εξής:
Είναι από τους καλύτερους σκύλους στον κόσμο
και από τους χειρότερους. Έχω εκπαιδεύσει όλων των ειδών.
Παίζει ΤΕΡΑΣΤΟ ρόλο η εκτροφή. Δεν χτίζεις κάστρα στην άμμο.
Από εκεί και πέρα, το πως θα αναθρέψει/κοινονικοποιήσει/εκπαιδεύσει ο νέος ιδιοκτήτης το "τέλειο" κουτάβι του, είναι ακόμη πιο σημαντικό. Ο έμπειρος εκτροφέας το γνωρίσει αυτό καλά, και δεν "πασάρει" κουτάβι στον κάθε ενδιαφερόμενο.