SOS εκπαιδευτης για κουφο σκυλακι!!!

eirhnh balta

Member
3 Αυγούστου 2016
8
3
34
γεια σε ολους. ειμαι νεα σκηλομαμα και εχω ενα πιτμπουλακι που δεν ακουει ειναι 2 μηνων και χρειαζομαι αμεσα καποιον εκπεδευτη εμπηρο σε κουφα σκυλια ωστε να μπορω να επικοινωνησω μαζι του και να τον μαθω να ειναι κυριως στο σπιτι και στην βολτα. Μηλησα με καποιους εκπεδευτες και μου ειπαν οτι γινετε να εκπαιδευτει αλλα δεν μου φανικαν οτι ξερουν και πολλα απο κουφα σκυλακια οποτε αν καποιος εχει αντιμετοπισει παρομιο θεμα και εχει να συστηνει καποιον θα ηταν το καλητερο.

ευχαριστω εκ των προτερων :)

Miniature Schnauzer

Well-Known Member
30 Ιουνίου 2016
429
619
Δεν νομίζω ότι υπάρχει εξυδικευμένος εκπαιδευτής σκύλων για κουφά σκυλιά στην Ελλάδα.Καταρχίν που μένεις Αθήνα,Θεσσαλονίκη;;

Vromet

Well-Known Member
1 Αυγούστου 2016
82
116
Πως κατάλαβες ότι με αυτούς τους εκπαιδευτές που ήρθες σε επικοινωνία δεν ξέρουν να εκπαιδευσουν κουφά σκυλιά;

eirhnh balta

Member
3 Αυγούστου 2016
8
3
34
διοτι εχω και αλλο ενα σκυλακι μου εδωσαν οδιγιες για αυτο ενω για το κουφο σκυλακι δεν μου εδωσαν καμια πληροφορια ολες οι εντολες και παροτρινσεις ηταν λεκτηκες οπου το κουφο σκυλακι μου δεν θα τις ακουσει

yasemin

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2009
2.789
5.380
Υπαρχουν παρα πολλα βιντεακια που δειχνουν εκπαιδευση σκυλων με νοηματικη.
Επισης υπαρχουν και ειδικα ακουστικα,τα οποια τοποθετουνται απο τον κτηνιατρο και το κοστος ειναι περιπου 350-400 ευρω.

eirhnh balta

Member
3 Αυγούστου 2016
8
3
34
ο κτηνιατρος που το πηγα δεν μου ειπε κατι τετοιο δωσε μου καποιες επιπλεων πληροφοριες για τα ακουστικα που τα βρισκω ;

Vromet

Well-Known Member
1 Αυγούστου 2016
82
116
Εγώ θα σε προτείνω να το εκπαιδεύσεις εσύ. Απλά τις εντολές αντί να τις λες με λέξεις θα τις "λες" με τα χέρια. πχ εγώ τον δικό του κάνω και τα δύο. Όταν τον λέω κάτσε σηκώνω και το χέρι μου πάνω από το κεφάλι του ή όταν τον λέω κάτω κατεβάζω το χέρι στο πάτωμα. Καλή συνέχεια και ελπίζω να βρεις εξειδικευμένο εκπαιδευτή.

eirhnh balta

Member
3 Αυγούστου 2016
8
3
34
ναι και εγω αυτο προσπαθω αλλα το θεμα ειναι οτι δεν με κοιταει σχεδον ποτε για να ερθει και οταν το καλω με ενα παιχνιδακι να ερθει ξεκιναει το παιχνιδει και δεν σταματα :\

δεν με νοιαζει να ειναι εξηδηκευμενος αλλα να εχει μια εμπιρια να το εχει ξανακανει και να μπορει να με καθοδιγισει

mariakala

Well-Known Member
26 Απριλίου 2011
2.112
1.389
Υποθέτω ψάχνεις εκπαιδευτή που κάνει νοηματική... εμείς είχαμε εκπαιδευτεί και με λεκτικές και νοηματικές εντολές αλλα δεν ξέρω αν η εκπαιδεύτρια μας μπορεί να αναλάβει με μονο νοηματική... αν δεν βρείς κάποιον εξειδικευμένο πες μου να σου δώσω στοιχεια να την ρωτήσεις

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.396
10.574
Athens
Ρε παιδιά εγώ ξέρω ότι πρώτα μαθαίνει με το "νεύμα", μετά έχουμε σύνδεση νεύματος με λέξη, μετά αφαίρεση του νεύματος και μένει η λέξη.

Η δικιά μου ας πούμε στο μείνε υπακούει με νεύμα. Για κάποιο λόγο βολεύτηκα εγώ το νεύμα περισσότερο παρά στη λέξη "Μείνε", τουλάχιστον όταν έχουμε οπτική επαφή. Ή μπορεί να το κανα γιατί μερικές φορές κάνει την κουφή...:p

Άρα στην περίπτωση αυτή λογικά θα γίνει το ίδιο και δεν θα εμπλακεί καθόλου η λέξη.

Βέβαια η οπτική επαφή είναι ένα θέμα...

reinmeister2

Well-Known Member
23 Μαϊου 2014
864
2.298
125
τα κουφα σκυλια εκπαιδευονται με νευματα και κραδασμους...

το πρωτο σταδιο αφορα εκμαθηση νοηματικων εντολων,κατι που ειναι αρκετα δυσκολοτερο απο την κλασσικη υπακοη στις φωνητικες εντολες,αλλα ειναι απολυτως εφικτο εαν εχεις υπομονη...

οταν το ζωο μαθει να υπακουει στην νοηματικη θα ξεκινησει το δευτερο σταδιο που περιλαμβανει εκμαθηση σε συγκεκριμενο κραδασμο...

μπορεις να χρησιμοποιησεις ενα ξυλινο μπαστουνι η οποιοδηποτε σκληρο αντικειμενο σε βολευει να χτυπας στο πατωμα για να παραγεται ο κραδασμος...εσυ θα κρινεις τι ειναι αυτο που παραγει την μεγαλυτερη δονηση με την μικροτερη δυναμη απο την πλευρα σου...το σκληρο ξυλο παντως λειτουργει πολυ καλα σε ολα τα πατωματα χωρις να κανει ζημια...

στο δευτερο σταδιο θα πρεπει το ζωο να μαθει να αντιδρα στον κραδασμο,κατι που θα πετυχεις παραγοντας τον κραδασμο με τον σκυλο να σε εχει στο οπτικο του του πεδιο δινοντας παραλληλα την εντολη "ελα" με το νευμα που θα εχει ηδη μαθει...

ο κραδασμος λειτουργει μονο μεσα στο σπιτι και σε πολυ ιδιαιτερες περιπτωσεις σε εξωτερικους χωρους...

την καλυψη της υπακοης σε εξωτερικους χωρους θα την πετυχεις μαθαινοντας το σκυλι να εχει μονιμα οπτικη επαφη μαζι σου οσο βρισκεστε στον ιδιο χωρο...

αυτα χονδρικα για να καταλαβεις το σκεπτικο...

Μάρθα & Σίλβα

Well-Known Member
28 Μαϊου 2014
1.705
3.933
40
Ειναι αρκετα μικρο ακομα για να διατηρεί βλεμματικη επαφη.κ οσα ακούν αλλιως σε κοιτούν 2 μηνων αλλιως 6.
Νομιζω με λιχουδιες ειναι εύκολο να εχεις τη προσοχη του (ισως να μαθει κ το κοιτα με) κ μετα νευματα. Η κάθε εντολη εχει απο ενα κ εμεις τα μαθαμε,νομιζω πανε πακετο με τη εντολή

yasemin

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2009
2.789
5.380
Οταν το πηρες το σκυλακι καταλαβες οτι ηταν κουφο η το διαπιστωσε ο κτηνιατρος?

eirhnh balta

Member
3 Αυγούστου 2016
8
3
34
ευχαριστω για τις συμβουλες σας... ναι αν με κοιταει και του κανω σημα να ερθει ερχεται αλλα το προβλημα ειναι μεχρι να με κοιταξει που τρεχω σαν παλαβι πισω του να του τραβηξω την προσοχη χαχαχαχαχα

eirhnh balta

Member
3 Αυγούστου 2016
8
3
34
το καταλαβα εγω μετα απο περιπου μια βδομαδα που το ειχα και το επιβεβαιωσε ο κτηνιατρος

sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Καλωσήρθες, να χαίρεσαι τα σκυλιά σου και να περάσετε μια όμορφη ζωή!

Δεν ξέρω εκπαιδευτή για να σου προτείνω, απλά επειδή κάποια στιγμή είχα κάνει αρκετή έρευνα σχετικά επειδή ήθελα να υιοθετήσω ένα κουφό σκυλάκι, είχα βρει τις παρακάτω συμβουλές σε βιβλία εκπαίδευσης και στο ιντερνετ. Δες μήπως μπορούν να σε βοηθήσουν σε πρώτη φάση μέχρι να βρεις κάποιον εκπαιδευτή:

Είναι βασικό να βρεις ένα τρόπο να κάνεις γνωστή την παρουσία σου προτού σε δει. Μπορείς να χτυπήσεις το χέρι ή το πόδι σου στο πάτωμα (αναλόγως του υλικού), να «σκουντήσεις» το σκύλο με το δάχτυλο στον ώμο, να αναβοσβήσεις ένα φως αν είναι νύχτα. Για να μάθει αυτά τα «σήματα», επιβραβεύεις κάθε φορά που ανταποκρίνεται σε αυτά (πχ. Σκουντάς το σκύλο στη ράχη, γυρίζει το κεφάλι του να δει τι συμβαίνει, επιβράβευση.)

Βρες ένα τρόπο για να ξυπνάς το σκύλο και χρησιμοποίησε πάντα τον ίδιο, ας πούμε ένα συγκεκριμένο απαλό χάδι στο ίδιο πάντα μέρος του σώματός του. Γενικά επέμεινε πολύ στο να αντιδρά θετικά όταν αισθάνεται ένα άγγιγμα πάνω του από εκεί που δεν το περιμένει, είτε κοιμάται είτε κοιτάζει αλλού.

Αποφάσισε κάποιες χειρονομίες που θα χρησιμοποιείς για τις εντολές που θέλεις να του μάθεις. Μπορείς να τις αντιγράψεις από τη νοηματική γλώσσα, ή πολύ απλά να φτιάξεις δικές σου. Προσοχή μόνο να μη μοιάζουν οι κινήσεις μεταξύ τους, και για κάποιες εντολές όπως το «έλα», φρόντισε η κίνηση να είναι ορατή και από κάποια απόσταση (για παράδειγμα ένα χέρι τεντωμένο ψηλά κάθετα).

Το ίδιο και για το νόημα που θα σημαίνει την επιβράβευση, μια κίνησή σου που ο σκύλος θα μπορεί να δει από απόσταση, και θα σημαίνει ότι κάτι κέρδισε (χάδι, λιχουδιά, ό,τι επιλέξεις).

Δώσε μεγάλη προσοχή στη στάση του σώματός σου και ακόμα περισσότερο στις εκφράσεις του προσώπου, καθώς θα είναι η κύρια ερμηνεία της διάθεσής σου από τον σκύλο. Αν και δε σε ακούει, εσύ να μιλάς όπως θα μιλούσες σε οποιοδήποτε σκυλί, γιατί συνήθως η ομιλία μας επηρεάζει και τις εκφράσεις μας.

Για την κοινωνικοποίηση και απευαισθητοποίηση σε ερεθίσματα του περιβάλλοντος, κάνεις ότι ακριβώς θα έκανες και με ένα σκυλί που ακούει. Όταν είστε έξω πρόσεχε τις συναναστροφές με άλλα σκυλιά, καθώς έχει περισσότερες πιθανότητες να παρεξηγήσει τις αντιδράσεις ενός άλλου ζώου, ή να ξαφνιαστεί επειδή κάποιος σκύλος/άνθρωπος τον ακούμπησε πριν ο σκύλος σου τον αντιληφθεί. Επίσης, ιδίως σε εξωτερικό χώρο, θα σε βοηθήσει πολύ μια εντολή τύπου "κοίτα με", για να αποζητά ο σκύλος συχνή οπτική επαφή μαζί σου.

Υπάρχουν κάποια τεστ κώφωσης (baer test) τα οποία γίνονται σε ορισμένα κτηνιατρεία και διαπιστώνουν αν η κώφωση είναι ολική ή μερική. Θα σε βοηθούσε ενδεχομένως να διαπιστώσεις μήπως ο σκύλος σου ακούει σε κάποιο φάσμα, οπότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις συγκεκριμένους ήχους για την επικοινωνία σας (κάποια ειδική σφυρίχτρα ίσως).

Αν ψάξεις στο ίντερνετ θα βρεις αρκετές συμβουλές (αν και τα περισσότερα που βρήκα ήταν στα αγγλικά) και βίντεο στο youtube που δίνουν καλές οδηγίες.

Και άνοιξε κι ένα θέμα να μας τον παρουσιάσεις τον πιτσιρίκο και το άλλο σου σκυλάκι!

mariakala

Well-Known Member
26 Απριλίου 2011
2.112
1.389
Ρε παιδιά εγώ ξέρω ότι πρώτα μαθαίνει με το "νεύμα", μετά έχουμε σύνδεση νεύματος με λέξη, μετά αφαίρεση του νεύματος και μένει η λέξη.
μπορείς να κανεις και εναλλακτικά μια εβδομάδα νεύμα μια λεκτικές μια και τα 2 σαν άσκηση... (εγώ πλέον ότι μου έρθει κάνω για αν είμαι ειλικρινής...) εμενα ποτε δεν μου είπε ότι αφαιρούμε κάτι από τα 2 πάντως και κρατάμε μονο το ένα...

• Like
Reactions: dnassib