Σχετικά με τη βασική υπακοή/εκπαίδευση, θα συμφωνήσω ότι πρέπει να αρχίσει η θετική (τονίζω) εκπαίδευση από την πρώτη μέρα. Πρέπει να βάλεις τις βάσεις γρήγορα, γιατί μεγαλώνουν τόσο γρήγορα που δεν θα μπορείς να το ελέγξεις μετά.
Ο πατέρας μου έχει ένα ροτβάιλερ ενός έτους και είναι ένα τεράστιο κουτάβι που σε τσιμπάει/δαγκώνει για να παίξει και να του δώσεις προσοχή. Επίσης έχει καταστρέψει όλο τον κήπο και το μισό σπίτι (ότι άφησε το μεγαλύτερο θηλυκό ροτβάιλερ). Δεν είμαι καθόλου ειδική στη ράτσα, αλλά ασχολούμαι και διαβάζω πολύ για την θετική εκπαίδευση των σκύλων. Επίσης, έχω διαβάσει ότι τα ροτβάιλερ ωριμάζουν μετά τα 2 έτη, οπότε ετοιμάσου για ένα τεράστιο, δυνατό κουτάβι για πολύ καιρό.
Με το πρώτο κουτάβι που είχα εγώ αποκλειστικά, και πήραμε πριν από ένα χρόνο, ένα θηλυκό English Springer Spaniel, η θετική εκπαίδευση ξεκίνησε από την πρώτη μέρα και είναι συνεχής και καθημερινή. Δεν εννοώ ότι κάνω μαθήματα συνέχεια, αλλά στην καθημερινότητα είμαι συνεπής σε αυτά που ζητάω (π.χ. για να πάρει μεζεδάκι πρέπει να κάτσει και να μη χοροπηδάει). Υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές που γίνονται πλέον αυτόματα και αυτό προσπαθείς να το ξεκινήσεις από κουτάβι. Εγώ έδωσα ιδιαίτερη βάση στο Springer Spaniel γιατί είναι σκυλιά με απίστευτη ενέργεια.
Ελπίζω να μη σας κούρασα. Τα ροτβάιλερ είναι πανέμορφα σκυλιά και ψυχούλες, και πανέξυπνα!