Pedigree: Πότε ΔΕΝ πρέπει να δίνεται;

ChilliJRT

Well-Known Member
21 Αυγούστου 2011
1.970
139
Πάτρα
Με αφορμή αυτό το θέμα, που ξέφυγε εντελώς, ήθελα να κάνω αυτήν την ερώτηση γτ πραγματικά δν καταλαβαίνω το σκεπτικό κάποιον εκτροφέων...

Το πιο εύκολο για να δείξω τι εννοώ είναι αυτό το βίντεο όπου μιλάει η Πρόεδρος του Κ.Ο.Ε.

Εν συντομία λέει λοιπόν ότι το pedigree είναι ένα πιστοποιητικό καθαροαιμίας. Ενας γενεαλογικός χάρτης που πιστοποιεί την καθαρόαιμη καταγωγή του σκύλου. (Εμφαση στο "καταγωγή" γτ έχει έχει σχέση με τα παρακάτω)

Λέει επίσης ότι ο Κ.Ο.Ε. έχει 3 ειδών από δαύτα: export - μπλε - κόκκινα
Τα τελευταία είναι αναβαθμισμένα. Πιστοποιούν ότι το κουτάβι προέρχεται από επιλεγμένους γεννήτορες που τους έχουν γίνει ειδικές εξετάσεις (εργασιακές/ιατρικές)
Τα μπλε είναι για όλα τα άλλα κουτάβια κ τα export τα ζητάνε εκτροφείς που θα κάνουν τα κουτάβια τους εξαγωγή. Ωραία μέχρι εδώ? Οκ...

Κ έρχομαι τώρα να ρωτήσω εγώ: Εχουμε μια γέννα με 5 κουτάβια ΓΠ πχ. Τα 2 γεννιούνται με στραβή ουρά (τυχαίο παράδειγμα) κ τα αλλα 3 είναι μια χαρα. Γιατί ο εκτροφέας να δώσει pedigree μόνο στα 3 τελευταία? Τα άλλα στο πηγάδι κατούρησαν? Δν προέρχονται από την ίδια γραμμή αίματος? Κ αφού το pedigree είναι πιστοποιητικό για την καταγωγή του σκύλου κ σε καμία περίπτωση δν εγγυάται την εξέλιξή του γτ να μην το πάρουν κ αυτά?

Αφού στην πορεία της ζωής του σκύλου υπάρχουν άααααλλες εξετάσεις για να διαπιστώσουν το κατά πόσο είναι σύμφωνος με το πρότυπο της φυλής, σωστός κ κατάλληλος για αναπαραγωγή δεν έχει δικαίωμα ο ιδιοκτήτης του να ξέρει από που κρατάει η σκούφια του?

Θα μου πείτε για το όνομα του εκτροφέα? Ναι αλλά έχω κ εδώ ένσταση. Αν ο εκτροφέας δν θέλει να "χαλάσει" το όνομα του δεν πρέπει να αποσύρει από την αναπαραγωγή κ τους γονείς -που ο συνδυασμός των γονιδίων τους είχε το ανεπιθύμητο αποτέλεσμα- κ την υπόλοιπη τοκετοομάδα που επίσης έχει το ίδιο γεννετικό υλικό? Κ αν πέσουμε σε τόοοοσο έντιμο εκτροφέα τι γίνεται με τους γονείς που αποσύρονται? Τους παίρνουν το pedigree πίσω? Γτ βάσει αυτής της λογικής θα έπρεπε...

Μπορεί με γεννήτορες που έχουν κόκκινο pedigree να έχεις μια δικλείδα ασφαλείας παραπάνω (που και πάλι -υποθέτω- τα κουτάβια τους δν το κληρονομούν το μαγικό χαρτάκι), αλλά με το μπλε που είναι πιο εύκολο τι γίνεται? Δν θα έπρεπε να το παίρνουν ΟΛΑ τα κουτάβια από πιστοποιημένους γονείς?

Να διευκρινήσω δεν έχω σκύλο με pedigree αλλά με όσα έχω ακούσει τελευταία για εκτροφείς που δν δίνουν χαρτιά σε κάποια κουτάβια μου γεννήθηκε η απορία...

Last edited:

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Το Pedigree είναι το γενεαλογικό δέντρο του σκύλου και εκδίδεται έτσι και αλλιώς άσχετα αν έχουν κάποιο ελάττωμα τα σκυλιά!

Το αν έχει ελάττωμα δεν έχει να κάνει με το Pedigree!

Οι επιπτώσεις κάποιων ελαττωμάτων είναι ότι εν μέρει σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να πάρει μέρος στις εκθέσεις ο σκύλος, σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να πάρει μέρος αλλά να παίρνει συνέχεια όχι καλές κριτικές!

Βεβαίως σε βάθος χρόνου όμως ο σκύλος που θα έχει ναι μεν Pedigree αλλά θα έχει ένα σοβαρό ελάττωμα, άρα θα πάρει μέρος σε εκθέσεις αλλά θα παίρνει όχι καλές κριτικές κτλ, θα τεθεί προφανώς εκτός πλάνου του εκτροφέα...

Άρα αυτό που λες ισχύει έπειτα από κάποια διαδικασία...
Τα άλλα στο πηγάδι κατούρησαν?
Συνοπτικά λοιπόν, ο κάθε σκύλος που φεύγει από ένα εκτροφείο συνοδεύεται από το Pedigree του άσχετα του ελαττώματος που μπορεί να φέρει!

Περιττό να πω για εκτροφείς που δεν δίνουν Pedigree...

Αν αποκλειόταν ο κάθε σκύλος που έχει κάποια ελάττωμα θα έπαυε και ο όρος εκτροφή!
Θα άδειαζε η εκτροφική δεξαμενή και δεν θα υπήρχαν σκυλιά πάλι σε βάθος χρόνου!
Η εκτροφή είναι πείραμα!Δεν σου κάνει αυτό?Το αλλάζεις μετά με κάτι άλλο!Δεν σου έδωσε το ταδε χαρακτηριστικό?Ζευγαρώνεις αλλιώς κ.ο.κ.

Last edited:

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
Ο Εκτροφέας δηλώνει πόσα κουτάβια γεννήθηκαν -παίρνει τα πιστοποιητικά καθαροαιμίας τους και τα δίνει στους ανάδοχους των. σε περίπτωση συνιδιοκτησίας το κρατάει ο ίδιος ή ότι συμφωνηθεί.
Πάντως το πιστοποιητικό πάει μαζί με το κουτάβι ακόμα κι αν είναι γεμάτο ελαττώματα αποκλεισμού ή ότιδήποτε άλλο.
και πάντα εκδίδεται πιστοποιητικό όταν οι γονείς έχουν πιστοποιητικά και η γέννα είναι δηλωμένη όπως πρέπει.

το τι θα κάνει ο εκτροφέας με το εκτροφικό του πλάνο είναι δικό του θέμα και αλλάζει κατα περίπτωση ελαττώματος (βαθμό κληρονομικότητας/διείσδυσης ή ότι άλλο)

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
ΟΛΑ τα κουτάβια μιας γέννας πρέπει να συνοδευονται απο το πεντιγκρί τους,
και όλα είναι υποψήφιοι πρωταθλητές μορφολογίας ή εργασίας, με ποιό σκεπτικό να αποφασίσει ενας εκτροφέας να μην δώσει το πεντιγκρί?

Εαν δεν θεωρεί κατάλληλο τον ιδιοκτήτη τότε να ΜΗΝ του δώσει κουτάβι
Εαν έχει φανερό κληρονομικό πρόβλημα τότε κανονικά δεν πρέπει να βγεί καθόλου πεντιγκρί και να ψάξει να βρεί έστω και αργά τι έκανε λάθος.
Εαν δεν θέλει να δώσει σε άλλους τα αίματα του τότε να κρατήσει ΟΛΑ τα κουτάβια για τον εαυτό του.

Πάντως το πεντιγκρί σε κάθε περίπτωση ανήκει στον σκύλο και τον ιδιοκτήτη που το πλήρωσε.

Last edited:

ChilliJRT

Well-Known Member
21 Αυγούστου 2011
1.970
139
Πάτρα
Καλημέρα!

Χαίρομαι που το έχω καταλάβει σωστά τουλάχιστον... Τελευταία έχω ακούσει περιπτώσεις για εκτροφείς που δίνουν φτηνότερα κουτάβια που δν θεωρούν άριστα κ φέρονται σαν το να δώσουν pedigree είναι δική τους επιλογή

Νοιώθω ότι ζω σε παράλληλο σύμπαν.....:(
Sea-mol φτιάξε καφέ κ για μας τους υπόλοιπους γτ είμαστε γείτονες...

Last edited:

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
ΟΛΑ τα κουτάβια μιας γέννας πρέπει να συνοδευονται απο το πεντιγκρί τους,
και όλα είναι υποψήφιοι πρωταθλητές μορφολογίας ή εργασίας, με ποιό σκεπτικό να αποφασίσει ενας εκτροφέας να μην δώσει το πεντιγκρί?

Εαν δεν θεωρεί κατάλληλο τον ιδιοκτήτη τότε να ΜΗΝ του δώσει κουτάβι
Εαν έχει φανερό κληρονομικό πρόβλημα τότε κανονικά δεν πρέπει να βγεί καθόλου πεντιγκρί και να ψάξει να βρεί έστω και αργά τι έκανε λάθος.
Εαν δεν θέλει να δώσει σε άλλους τα αίματα του τότε να κρατήσει ΟΛΑ τα κουτάβια για τον εαυτό του.

Πάντως το πεντιγκρί σε κάθε περίπτωση ανήκει στον σκύλο και τον ιδιοκτήτη που το πλήρωσε.
Μου το εξηγείς λίγο αυτό? Γιατί να μην εκδοθεί καθόλου pedigree? Σε αυτήν την περίπτωση(κι εφόσον το κουτάβι μπορεί να ζήσει χωρίς να βασανίζεται) γιατί να μην προτιμηθεί η στείρωση ή η δέσμευση να μην ζευγαρώσει (ουτε κάν "στην πίσω αυλή")?

Ρε παιδιά, εμένα χωρίς καφέ θα με αφήσετε?? Δεν με βλέπετε?

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
Η δήλωση γέννας στον ΚΟΕ προβλέπει για γενετικές δυσμορφίες που πρεπει να πιστοποιήσει ο κτηνίατρος, πριν την έκδοση πεντιγκρί, αλλά και ο εκτροφέας που π.χ. έβγαλε δίχρωμο λαμπραντορ απο μόνος του δεν πρεπει να το δηλώσει.

Φωτεινή

Well-Known Member
2 Ιανουαρίου 2011
1.846
33
Αχαρναί Αττικής
Να ρωτήσω κάτι.
Ένας γνωστός μου ήθελε να πάρει κουτάβι (ράτσα δεν λέω) και έψαξε σε κάποια εκτροφεία στην Ελλάδα, ρωτούσε απλά πράγματα για τους γονείς, για τίτλους στις εκθέσεις, για pedigree και όλα τα σχετικά.
Και του απάντησε ένας εκτροφέας:

Τα σκυλιά μου είναι εγγραμένα στον ΚΟΕ άλλοστε υπαρχει και στο σαϊτ κάρτα με όλα τα στοιχεία. Τωρα σχετικά με τις εκθέσεις εγώ δεν ασχολούμε, δεν με ενδιαφέρουν όσο αν είναι σωστά μορφολογικά μου το λένε οι κτηνίατροι μου και οι κτηνίατροι των πελατών μου εδώ και πολλά χρόνια.
Συγνώμη τώρα οι κτηνίατροι γίνανε κριτές ?
Και αν εκτροφείς δεν εκθέτει τα σκυλιά του καθόλου μπορεί να τα ζευγαρώνει μέσω ΚΟΕ κανονικότατα και τα κουτάβια να έχουν pedigree ?

tangerin

Well-Known Member
25 Μαϊου 2008
741
1
πληροφοριακά να σας πως ότι υπάρχουν πολλά καλά και διάσημα εκτροφεία που δεν παίζουν στις εκθέσεις!!!
Διάσημα γίνανε από τους σκύλους τους που έχουν δώσει σε άλλους ιδιοκτητες!!!
Τρανό παράδειγμα το SHANTALLAH που ποτε οι ιδιοκτητες τους δεν έδειξαν σκύλους στις εκθέσεις.
Αυτό τους έκανε λιγότερο χαρισματικούς?????
δεν νομίζω!!

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Και αν εκτροφείς δεν εκθέτει τα σκυλιά του καθόλου μπορεί να τα ζευγαρώνει μέσω ΚΟΕ κανονικότατα και τα κουτάβια να έχουν pedigree ?
Και βεβαια μπορει... το οτι δεν ασχολειται με εκθεσεις δε θα προβληματιζε τοσο οσο οτι εμπιστευεται κτηνιατρους για τη μορφολογια των σκυλων του...

θησέας

Well-Known Member
8 Σεπτεμβρίου 2011
96
8
Η έκδοση pedigree πιστοποιητικού αφορά την γεννεαλογία του ατόμου και όχι την πιστοποίηση καλής υγείας ή εξαίρετης μορφολογίας ή ακόμα κ εργασίας του σκύλου.
΄Οσο για τις εκθέσεις κ τη σύνδεση με το pedigree αναγάγετε απλά την διαφορά για σκύλους εκθεσιακούς και εργασιακούς,πάντα της ίδιας φυλής.
Πρέπει να αποδεχθούμε πως κατά ένα σημαντικότατο ποσοστό η εκτροφή είναι μια επαγγελματική δραστηριότητα που διέπεται από τις ίδιες αρχές(όχι ηθικές) με κάθε άλλο εμπορικό ανταλλακτήριο.Δυστυχώς έχουμε υπερεκτιμήσει τους όρους εκτροφέας,pedigree,εκθέσεις και πάνω απ όλα τον ΚΟΕ.Ας σκεφτούμε ως παράδειγμα ενός εκτροφέα με τίτλους εργασίας κ συμμετοχή στην εθν.ομάδα ο οποίος κατέχει μια αρκετά μεγάλη εκτροφική ομάδα σκύλων στο κένελ του.Τι τον εμποδίζει λοιπόν στην περίπτωση σχετικά ταυτόχρονων γεννών 2 θηλυκών του να 'παίξει' με τα pedigree των κουταβιών?
Το να κρατηθεί το πιστοπ από τον εκτροφέα σε περίπτωση συνιδιοκτησίας προυποθέτει τεράστια ποσά εμπιστοσύνης ανάμεσα στους συμβαλλόμενους κ απόλυτη ταύτιση απόψεων στο γεννετικό μέλλον του σκύλου.Αυτό απαιτεί πολύχρονη εμπειρία!

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Φωτεινή said:
Θέλω να μου απαντήσει κάποιος γνώστης.
Γίνεται να εκδοθεί πιστοποιητικό pedigree μέσω ΚΟΕ απο γονείς οι οποίοι δεν έχουν κριθεί ως "καλή" για αναπαραγωγή και να μη έχουν περάσει εξέταση εργασίας?

ChilliJRT

Well-Known Member
21 Αυγούστου 2011
1.970
139
Πάτρα
Θέλω να μου απαντήσει κάποιος γνώστης.
Γίνεται να εκδοθεί πιστοποιητικό pedigree μέσω ΚΟΕ απο γονείς οι οποίοι δεν έχουν κριθεί ως "καλή" για αναπαραγωγή και να μη έχουν περάσει εξέταση εργασίας?
Ναι γτ να μην πάρουν μπλε πέντιγκρι, όταν για αυτό το μόνο προαπαιτούμενο είναι να προέρχεται από καθαρόαιμους γεννήτορες? Δν λέει τπ για κριθέντες/εξετασθέντες γεννήτορες.

Ρωτάω κ γω, δν απαντάω... :D