Maxie - Σκύλος Δαλματίας

Maxie The Dalmatian

Active Member
21 Ιανουαρίου 2011
44
0
Γειά σας παιδιά και καλώς σας βρήκα! :)

Έχω ένα σκύλο Δαλματίας, 12 μηνών, και το όνομά του είναι Maxie. Τον απέκτησα σε ηλικία
2,5 μηνών, είναι αρσενικός και έχει πάρα πολύ ενέργεια και όρεξη για παιχνίδια. Είναι πολύ φιλικός
με . . .όλους και του αρέσει να διαλύει τα πάντα!

*Στην 3η φώτο, αν αναρωτιέστε, υπάρχει μία γάτα πάνω στο δέντρο και ο Maxie καραδοκεί . . .

http://img340.imageshack.us/i/maxiedive.jpg/

http://img821.imageshack.us/i/maxieforest.jpg/

http://img42.imageshack.us/i/maxiecat.jpg/

Last edited by a moderator:

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Καλώς τα παιδιά!

Είναι πανέμορφος ο νεαρός σου!
Ο πρώτος μου σκύλος ήταν Δαλματός (αλλά με τις καφέ βούλες) και μου αρέσουν πολύ. Είναι πανέξυπνοι σκύλοι, ικανοί για ένα σωρό δουλειές! Μάλιστα στο αντίθετο έχουν πρόβλημα (στο να μην κάνουν τίποτα κι απλά να χαλαρώνουν). Ο δικός μου με κρατούσε σε μεγάλη φόρμα (σαν πρωταθλήτρια του στοίβου με είχε κάνει από τις πολλές βόλτες).

Πες μας λίγο για την φυλή (τα αρνητικά και τα θετικά της).

Να σου ζήσει ο κούκλος!

Last edited:

Maxie The Dalmatian

Active Member
21 Ιανουαρίου 2011
44
0
Γειά σας και πάλι παιδιά και ευχαριστούμε για το καλωσόρισμα!

Μιας και ο Dr.Zhivago ζήτησε πληροφοριές για τη ράτσα ας σας πω λοιπόν τις δικές μου έως τώρα εντυπώσεις.
Ο Maxie είναι πάρα πολύ ενεργητικός σκύλος και του αρέσει πολύ η παρέα, δεν θέλει να μένει μόνος του πάρα μόνο όταν πρέπει να ξεκουράζεται ή να κοιμάται. Η ράτσα αυτή έχει τα χαρακτηριστικά "energy bursts" δηλαδή "εκρήξεις" ενέργειας και τις εμφανίζει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Θα τον δείτε ξαφνικά εκεί που καθέται ήρεμος να αρχίζει το τρέξιμο από δώ και από κεί!
Είναι πολύ φιλικός με όλους και μέχρι στιγμής δεν έχει δημιουργήσει το παραμικρό με όσους αγνώστους έχει βρεθεί. Έχω παρατηρήσει πως έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα παιδιά.
Είναι σκύλος που θέλει μεγάλο χώρο για να μένει και απαιτείται πολύ τρέξιμο και άθληση κάθε μέρα, 2-3 φορές.
Του αρέσει πολύ η καθαριότητα και δεν μυρίζει ιδιαίτερα για σκύλος. Η τρίχα του θέλει περιποίηση και ανά 1-2 μέρες χρειάζεται ένα πέρασμα με το ειδκό βουρτσάκι για να φεύγουν οι "νεκρές" τρίχες και να καθαρίζει από τις σκόνες και τις βρωμιές το δέρμα του.
Όσο αφορά το φαγητό του, δεν είναι καθόλου λαίμαργος, και προτιμάει να παίξει παρά να φάει, και συνήθως τρώει όταν τον βάλω στον χώρο του. Επίσης η ράτσα αυτή χρειάζεται αρκετό και καθαρό νερό για να απομακρύνονται όσο το δυνατό περισσότερο ουσίες που μπορεί να του δημιουγήσουν πέτρες στα νεφρά, στο νερό πάντως δείχνει ιδιαίτερη αδυναμία παρά στο φαγητό του, ειδικά όταν έχει σπαταλήσει πολύ ενέργεια.
Τώρα που έχει γίνει 12 μηνών είναι υπάκουος και χωρίς να έχει περάσει κάποια εκπαίδευση αναγνωρίζει πολλά από τις βασικές εντολές που του δίνω.
Έχει φθάσει περίπου στους 61 πόντους σε ύψος, το οποίο είναι και το μέγιστο για τα αρσενικά και με καθημερινή άθληση ο σκύλος γίνεται ιδιαίτερα δυνατός και γρήγορος.
Όλο αυτό τον καιρό έχει χαλάσει πολλά παιχνίδια, από μικρά μπαλάκια, πιάτα φαγητού και νερού, μεγάλες μπάλες, σχοινιά και άλλα διάφορα. Ο κτηνιάτρος μου είπε πως τα σκυλιά Δαλματιάς χαρακτηρίζονται από αλλοτριοφαγία
με αποτέλεσμα να χαλάει ένα σωρό αντικείμενα, όπως σφουγγάρια, πανιά, σκούπες, κουτιά και σακούλες.

Σε γενικές γραμμές είναι φιλικός και γεμάτος ενέργεια, πάντα ευχάριστος.

Αυτά :)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Καλως ηρθες και να χαιρεσαι τον μαξ.

Να σε ρωτησω ομως λιγο πανω σε αυτο:

*Στην 3η φώτο, αν αναρωτιέστε, υπάρχει μία γάτα πάνω στο δέντρο και ο Maxie καραδοκεί .
Λες οτι ο Μαξ καραδοκει. Με ποιον σκοπο? Για να παιξει?

Γιατι αν καραδοκει με κακο σκοπο, πρεπει να ειναι ορθιος, με υφος δολοφονικο, τα αυτια ολόρθα, με τα ποδια πανω στο δεντρο, τα νυχια χωμενα στον φλοιό και να κουναει το δεντρο με λυσσα, κλαιγοντας ενιοτε. Ετσι εχω ακουσει τουλαχιστον ... :rolleyes::D:paja1:

Maxie The Dalmatian

Active Member
21 Ιανουαρίου 2011
44
0
Καλως ηρθες και να χαιρεσαι τον μαξ.

Να σε ρωτησω ομως λιγο πανω σε αυτο:

Λες οτι ο Μαξ καραδοκει. Με ποιον σκοπο? Για να παιξει?

Γιατι αν καραδοκει με κακο σκοπο, πρεπει να ειναι ορθιος, με υφος δολοφονικο, τα αυτια ολόρθα, με τα ποδια πανω στο δεντρο, τα νυχια χωμενα στον φλοιό και να κουναει το δεντρο με λυσσα, κλαιγοντας ενιοτε. Ετσι εχω ακουσει τουλαχιστον ... :rolleyes::D:paja1:
Ε τότε κάπως έτσι θα πρέπει να είναι . . . ;)

http://img148.imageshack.us/i/maxz.jpg/

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Καλώς ήρθες!

Δεν ξέρω αν ο σκύλος σου θεωρείται σωστός με τα κριτήρια της φυλής του, αλλά στα μάτια μου φαίνεται συμπαθέστατος και κούκλος :)
Τον έχεις πάρει από εκτροφέα? Αν ναι από Ελλάδα?
Δεν είναι πολύ συνηθισμένη επιλογή, αν θέλεις πες μας δυο λόγια και για το πώς επέλεξες τη συγκεκριμένη φυλή.

Επίσης η ράτσα αυτή χρειάζεται αρκετό και καθαρό νερό για να απομακρύνονται όσο το δυνατό περισσότερο ουσίες που μπορεί να του δημιουγήσουν πέτρες στα νεφρά
Τα Δαλαματίας έχουν δηλαδή γενικώς τάση σαν φυλή να δημιουργούν πέτρες στα νεφρά?

Γιατι αν καραδοκει με κακο σκοπο, πρεπει να ειναι ορθιος, με υφος δολοφονικο, τα αυτια ολόρθα
Άρη θυμάσαι ότι μιλάμε για δαλματίας ε? :p Παρασύρεσαι νομίζω! :D

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Μαλλον εχεις δικιο.

Να μας πω και μια προσφατη περιπετειουλα μας, στα πλαισια του καλωσορισματος του Μαξ.
Τα Χριστουγεννα που μας περασαν, καναμε βραδινη βολτα με την Ηρα σε ένα σκοτεινο παρκο στο Κιλκις, γεματο δεντρα και κατω στρωμα με πεσμενα φυλλα.

Παγωνια κι εγω ημουνα στο κοσμο μου. Η Ηρα μυριζε με ενταση. Ξαφνικα πεφτει από τον ουρανο δυο μετρα μπροστα στην Ηρα ένα «πραγμα» και σκαει κατω με έναν δυνατο γδουπο.

Εγω πηδηξα μεχρι απανω, η Ηρα ξαφνιαστηκε για ένα κλασμα, και στο επομενο κλασμα το «πραγμα» σηκωθηκε και αρχισε να τρεχει αλαφιασμενο την στιγμη που η Ηρα ορμηξε κι εγω απογειωθηκα από πισω της, ωσπου συνηλθα και την κρατησα, ενώ η Ηρα εμεινε στο τελος ορθια να διαγραφει τοξα κλαιγοντας, με μενα κεντρο και το λουρι ακτινα.

Maxie The Dalmatian

Active Member
21 Ιανουαρίου 2011
44
0
Καλώς ήρθες!

Δεν ξέρω αν ο σκύλος σου θεωρείται σωστός με τα κριτήρια της φυλής του, αλλά στα μάτια μου φαίνεται συμπαθέστατος και κούκλος :)
Τον έχεις πάρει από εκτροφέα? Αν ναι από Ελλάδα?
Δεν είναι πολύ συνηθισμένη επιλογή, αν θέλεις πες μας δυο λόγια και για το πώς επέλεξες τη συγκεκριμένη φυλή.

Τα Δαλαματίας έχουν δηλαδή γενικώς τάση σαν φυλή να δημιουργούν πέτρες στα νεφρά?
Γειά σου Xotikouli,

Τον Maxie τον απέκτησα από οικογενειακό φίλο ο οποίος και ασχολείται χρόνια με τη συγκεκριμένη ράτσα. Δεν είναι εκτροφέας σε καμία περίπτωση, και είναι το αφεντικό του πατέρα του Maxie, τον οποίο και απέκτησε από εκτρόφέα από το εξωτερικό. Η μητέρα του Maxie, βρίσκεται στην Αθήνα και αυτήν επίσης προέρχεται από το εξωτερικό, και συγκεκριμένα από Γερμανία. Και τα δύο σκυλιά, έχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα και εξετάσεις πιστοποίησης της φυλής.
Αν κρίνω από τις φώτο που έχω ανεβάσει, αυτό που σε έχει βάλει σε σκέψεις πιθανό να είναι η ουρά του. Ίσως να σου έχει μείνει η εικόνα της ίσιας και σκληρής ουράς για τα Δαλματίας, αλλά αυτό δεν συμβαίνει με όλα τα σκυλιά, και όχι πάντα. Πολλά από αυτά που ίσως έχεις δει, προορίζονται για εκθέσεις, σκυλιά τα οποία από μικρά τα εστιάζουν να κάθονται με συγκεκριμένο τρόπο και να έχουν την ουρά τους σηκωμένη και στητή.
Καθ 'όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης του Maxie, κατέγραφα τα χαρακτηριστικά του, διαστάσεις, βάρος και ύψος, δεδομένα που απλώς επιβεβαίωναν του λόγου το αληθές. Ακόμη, και ο διεθνής οργανισμός για τα Δαλματίας, έχει σύμβολο σκύλο ο οποίος δεν διαθέτει τη χαρακτηριστική στητή ουρά.
Αργότερα θα ανεβάσω φωτογραφίες του Μaxie, στις οποίες διακρίνονται πιο ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά του.

Σχετικά με τα νεφρά και το ουρικό οξύ, η συγκεκριμένη ράτσα έχει μεγάλο πρόβλημα με το σχηματισμό πέτρας στα νεφρά και εκτός των άλλων χρειάζονται πολύ και καθαρό νερό κάθε μέρα. Η διατροφή τους θα πρέπει να είναι σωστή και να περιέχει ελάχιστες, αν όχι μηδενικές, πουρίνες (purines), τις οποίες τα Δαλματίας δεν μπορούν να μεταβολίσουν με αποτέλεσμα το σχηματισμό πέτρας στα νεφρά. Με το πολύ και καθαρό νερό, απομακρύνονται όσο το δυνατόν περισσότερο επιβλαβείς ουσίες, τέτοιας φύσεως, και μειώνεται το ποσοστό εμφάνισης πέτρας.

Επέλεξα τη ράτσα, ως κάτι ξεχωριστό εμφανισιακά, κάτι το οποίο διαφέρει από τα συνηθισμένα. Μελέτησα τα χαρακτηριστικά του και το χαρακτήρα του, και επειδή διαθέτω πολύ μεγάλο χώρο για το συγκεκριμένο σκύλο, δεν δίστασα να τον αποκτήσω. Το κοντό του τρίχωμα είναι κάτι το οποίο είδα πολύ θετικά, η ενέργεια του, κάτι το οποίο είναι ένας λόγος παραπάνω και για τον κάθε ιδιοκτήτη για βόλτες στην εξοχή. Είμαι νέος άνθρωπος, ασχολούμαι με τον αθλητισμό και δεν με κουράζει καθόλου το γεγονός πως πρέπει 3 φορές την ημέρα να βγάζω για βόλτα και τρέξιμο τον Maxie.

Αυτά τα . . . λίγα από εμάς!

Ελπίζω να βοήθησα να λυθούν οι όποιες απορίες σας.

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Αν κρίνω από τις φώτο που έχω ανεβάσει, αυτό που σε έχει βάλει σε σκέψεις πιθανό να είναι η ουρά του.
Ίσως δεν το διατύπωσα καλά. Δεν με προβλημάτισε τίποτα γιατί δεν έχω τις γνώσεις να με προβληματίσει! :D
Δεν ξέρω να ξεχωρίσω ένα "σωστό" δαλματίας από ένα με μορφολογικά ελαττώματα, οπότε το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι τον βρίσκω τον σκύλο σου όμορφο.

Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι ο Maxie φαίνεται να περνάει καλά και να έχει όλη τη φροντίδα που χρειάζεται :)