Εγω προσωπικα δεν εχω ζησει με καμια εκ των δυο φυλων....εχω δει σε βολτα εξω, σε σκυλοπαρκο αλλα ποτε δεν υπηρξα κηδεμονας κανενος εκ των δυο. Οποτε θα γραψω οτι γραψω χωρις προσωπικη εμπειρια...αλλα βασιζομενος σε προσωπικη αντιληψη/κριση. Καθε χρονο παω στην Διεθνη Εκθεση Μορφολογιας του ΚΟΕ στην αθηνα που γινεται σε καποιο απο τα εκθεσιακα κεντρα (αλλωτε αεροδρομιου, αλλωτε παιανιας,κτλπ). Καθε χρονο λοιπον στηνεται ενας στιβος οπου υπηρεσιακα σκυλια μαζι με τον χειριστη κανουν επιδειξη σε ενδεχομενα σεναρια αφοπλισης η ακινητοποιησης κακοποιων.
Εχωντας δει και τις δυο φυλες λοιπον...εχω να πω οτι σιγουρα τα μαλινουα ειναι λιγο πιο ευκινητα...εννοωντας οτι σε ενα u-turn και sprint ειναι λιγο πιο σβελτα, πιο νευροσπαστα. Οσο αφορα το δαγκωμα...δεν εχω ιδεα ποση πιεση τρωει στο μανικι ο ερεθιστης, και ουτε με νοιαζει σαν μετρισιμη μοναδα, θεωρω ενα σκυλι 25+ κιλων αν σε αρπαξει στο γυμνο σου χερι, θα σου κανει τεραστια ζημια και αυτο σαν αποτελεσμα ειναι ιδιο και στις 2 φυλες.
Στο ποια εκπαιδευονται πιο ευκολα...θα σου απαντησω οτι μου χε απαντησει και ενας χειριστης τους μετα τον στιβο....ολα εξαρτωνται απο το χαρακτηρα και το ταπεραμεντο του σκυλου που εχεις στα χερια σου....αλλα σαν ενα γενικο ποσοστο "ατυπα" παντα χωρις σαφες στατιστικο δειγμα, στα 11 χρονια που εχει εκπαιδευσει καμποσα σκυλια υπηρεσιας, θεωρει οτι τα ΓΠ ειναι λιγο πιο ευκολα στο να αφομοιωσουν πραγματα.
Καλο θα ηταν ομως να μας απαντησουν κηδεμονες που κανουν IPO η σωματοφυλακη με τα σκυλια τους....τουλαχιστον να αναφερουν τηην δικη τους προσωπικη εμπειρια....οσο "υποκειμενικη" και να ναι.