Mπόμπιρας ο κυριαρχικός

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...το καλοκάγαθο ημίαιμο labrador θηλυκό...

...το να αγριέψει σε κυριαρχικό θηλυκό το καταλαβαίνω σε καλο θηλυκό γιατί??
Ναι, δεν χρειάζεται περαιτέρω περιγραφή...

Σαν να βλέπω τον Casper!!!

Αν και νομίζω ότι έχεις ήδη καταλάβει τι θα γράψω, από τις υπογραμμίσεις μου...

1. Υπάρχουν ορισμένα σκυλιά (κυριαρχικά τις περισσότερες φορές - γιατί τα υπόλοιπα οφείλουν να προσαρμόζονται σε ότι τους συμβαίνει)... ίσως, από κάποιες φυλές που "μπορούν"... δεν ξέρω...
Τα οποία γνωρίζουν άριστα τη γλώσσα σώματος των σκύλων... και μπορούν να την διαβάζουν σε μηδενικό χρόνο...
Και (λες και τα ίδια μεγάλωσαν με γαλλικά και πιάνο και έμαθαν απ' έξω το savoir faire) αντιδρούν αρνητικά (έως πολύ αρνητικά - πάλι σε μηδενικό χρόνο) όταν δεν αντικρύζουν "άψογη" γλώσσα...

2. Και υπάρχουν ορισμένα σκυλιά... και πάλι δεν ξέρω όλες τις φυλές που ανήκουν (ή, μάλλον, ξέρω και έχω γράψει σχετικά στο παρελθόν - βλέπε: Temple Grantin, "Τα Ζώα σε Μετάφραση") ... και πάλι δεν θέλω να γενικεύω, αλλά τις περισσότερες φορές συμβαίνει έτσι...
Τα οποία δεν διαθέτουν άψογη γλώσσα σώματος (σήματα ηρεμίας - "διπλωματίας" - υποταγής), σύμφωνα με τα σκυλίσια (και του λύκου - και, γενικά, τα αγελαία) "ήθη και έθιμα"... και, παρότι εμείς οι άνθρωποι δεν το βλέπουμε αυτό και τα αποκαλούμε (δικαίως, πολλές φορές) "καλοκάγαθα" και "χαρούμενα"... που έρχονται "φιλικά" καταπάνω μας!!!

Στατιστικά, μία φυλή που η πλειονότητα των μελών της λειτουργεί έτσι, είναι τα Labrador (και, σίγουρα, οι μίξεις τους - τουλάχιστον, όπου επικρατούν στη μίξη)...
Τα Labrador είναι σκυλιά "τίμια", χωρίς κακία (εν γένει), χαρούμενα, πολύ κινητικά, που έρχονται "καταπάνω μας" (μέγα ελάττωμα, για τη σκυλίσια γλώσσα) και όχι με την γνωστή, επιφυλακτική - κυκλική κίνηση προσέγγισης... και, μπορεί να μην είναι (εν γένει) επιθετικά σκυλιά, αλλά δεν υποχωρούν... σε κανένα και σε τίποτα!!!

Ετσι, ο δικός σου "διαβάζει" τη γλώσσα και τα παίρνει στο κρανίο, θέλει να πέσει πάνω της να την ξεσκίσει... κι αν δεν το κάνει αυτό, να είσαι σίγουρη ότι θα θέλει να την βάλει κάτω... να την υποτάξει... έστω κι αν είναι το τελευταίο πράγμα που θα κάνει στη ζωή του!

Γι' αυτόν, είναι "κακό θηλυκό"... παρότι, για εμας είναι "καλό θηλυκό"...
Είτε στειρωμένη, είτε αστείρωτη... είτε "αρσενικιά", είτε θηλυκιά... τελεία και παύλα!

silver

Well-Known Member
20 Ιουνίου 2012
813
1
Αθήνα
Ακόμα και έτσι δικαιολογείται να "την πέσει" ένα αρσενικό σε ένα θηλυκό σκυλί? Είχα την εντύπωση ότι τέτοια θέματα κυριαρχίας αφορούσαν μόνο σκυλιά του ίδιου φύλου(ναι τόσο άσχετη:()

ΥΓ: Αν είναι off topic, ζητώ συγγνώμη

mariakala

Well-Known Member
26 Απριλίου 2011
2.117
1.391
ναι αυτό έχω αρχίσει και το καταλαβαίνω.
δεν θέλει να παραβιάζουν τον χώρο του με tpt.
οποιος έρχεται καταπάνω μας είναι και εχθρός μας,
λες και υπάρχει μια νοητή περίμετρος που κανεις δεν μπορεί να εισέλθει
(αδέσποτο η "δεσποζωμενο").
απλά μου έκανε εντύπωση γιατί γνωρίζονταν
αλλα μάλλον έχει αρχίσει να διαγραφει τηλ από το καρνέ του. :D
επαναπροσεγγίζει τα πάντα με νέα ματια και η αλαζονεία - αφέλεια της μικρής μαλλον του την δίνει στα νεύρα.

Last edited:

mariakala

Well-Known Member
26 Απριλίου 2011
2.117
1.391
Ακόμα και έτσι δικαιολογείται να "την πέσει" ένα αρσενικό σε ένα θηλυκό σκυλί? Είχα την εντύπωση ότι τέτοια θέματα κυριαρχίας αφορούσαν μόνο σκυλιά του ίδιου φύλου(ναι τόσο άσχετη:()

ΥΓ: Αν είναι off topic, ζητώ συγγνώμη
καθόλου off. κι εγώ δεν το ήξερα το έμαθα και το είδα
(όχι πέσιμο - γιατί είναι πάντα στο λουρί του υπό έλεγχο
αλλα αν δεν ήταν δεν μπορώ να φανταστώ τι tah γινότανε)

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Ακόμα και έτσι δικαιολογείται να "την πέσει" ένα αρσενικό σε ένα θηλυκό σκυλί? Είχα την εντύπωση ότι τέτοια θέματα κυριαρχίας αφορούσαν μόνο σκυλιά του ίδιου φύλου...
Εν μέρει, έχεις δίκιο... τα σκυλιά του ιδίου φύλου έχουν συχνότερα - εντονότερα "θεματάκια" κυριαρχίας...

Στη γλώσσα των σκυλιών, μπορούν να "δικαιολογηθούν" όλα... δηλαδή, τελικά, να εξηγήσουμε τα "γιατί" σε κάποιες συμπεριφορές...
Ασχετα με το εάν εμείς δεν τα κατανοούμε, πολλές φορές και τα θεωρούμε αδικαιολόγητα...

Αλλά, να σε ρωτήσω και κάτι πιο συνηθισμένο σε μας, τους ανθρώπους: Δεν έχεις συναντήσει ποτέ κάποιον άνδρα (αγενή, κυριαρχικό, τσαμπουκά - πέστο όπως θέλεις), που να σκέφτηκες "σ' αυτόν θα τον σπάσω τον τσαμπουκά"? Εστω κι αν δεν εννοείς ακριβώς ότι θα τον τσακίσεις στο ξύλο...

1. ...οποιος έρχεται καταπάνω μας είναι και εχθρός μας,

2. ...λες και υπάρχει μια νοητή περίμετρος που κανεις δεν μπορεί να εισέλθει
1. Σαφώς, όποιος έρχεται "Καταπάνω μας" (δηλαδή, γρήγορα - κοιτάζοντάς μας κατάματα - και με κατεύθυνση προς τη μούρη μας και όχι προς το πλάϊ και πίσω) είναι εχθρός μας...

Φαντάσου, για μιά στιγμή, να σου έρχεται κάποιος "καταπάνω σου" με αυτό τον τρόπο... πως θα αντιδράσεις?

2. Ισχύει και σε μας αυτό και στα σκυλιά: Οι λεγόμενες περίμετροι αισθήματος ασφαλείας...

Βλέπεις κάποιον να έρχεται "καταπάνω σου"...
Στα 50 μέτρα, τον κοιτάς και λες "ok, έρχεται προς την κατεύθυνσή μου, μπορεί και να με προσπεράσει"...
Στα 10 μέτρα, αυτός εξακολουθεί σε "πορεία σύγκρουσης"... σφίγγεσαι λιγάκι και αναρωτιέσαι "τι γίνεται τώρα?"...
Στα 3-5 μέτρα, πλέον, έχεις ανατριχιάσει από φόβο (για τον κίνδυνο), ή από θυμό (για την αγένεια), ανάλογα με τα αν είσαι πιο "κυριαρχική" ή πιο "υποτακτική"...
Στο 1 μέτρο, τώρα... είτε θα λιποθυμήσεις... είτε θα το βάλεις στα πόδια, όσο πιο γρήγορα μπορείς... είτε θα του ρίξεις γροθιά και θα τον βρίσεις...

...όχι πέσιμο - γιατί είναι πάντα στο λουρί του υπό έλεγχο αλλα αν δεν ήταν δεν μπορώ να φανταστώ τι θα γινότανε
Μπορεί και τα πράγματα (λέω, τώρα) να ήταν καλύτερα...

Γιατί ο δικός σου (ή ο άλλος σκύλος) θα ήταν ελεύθερος και θα είχε όλες (τρεις) τις επιλογές διαθέσιμες:
- Να το βάλει στα πόδια (flight)
- Να πέσει κάτω, ή να χαμηλώσει πολύ, για να δείξει υποταγή (freeze)...
- Να την πέσει στον άλλο για να τον υποτάξει (fight)...

Ο σκύλος που είναι στο λουρί, πρακτικά αποστερείται από ...μιάμιση επιλογή:
- Δεν μπορεί να τρέξει για να σωθεί...
- Δεν μπορεί να πέσει κάτω με τον τρόπο που θα τον βόλευε για να σωθεί...

Και, συνήθως (επειδή δεν μπορεί να κάνει αλλιώς) θα τσακωθεί...

Τα δε πράγματα χειροτερεύουν, αν δεν έχει απόλυτη εμπιστοσύνη (υπακοή - δέσιμο κλπ.) στον χειριστή του...

Last edited:

mariakala

Well-Known Member
26 Απριλίου 2011
2.117
1.391
η άλλη σκυλίτσα δεν είναι σχεδόν ποτε στο λουρί της.
(αν και ακούει πολύ καλά στο έλα όσο την έχω παρατηρήσει
-όχι πως αυτό δικαιολογεί το αφεντικό της).

την πρώτη φορα που ήρθε καταπάνω μας ειλικρινά δεν είχε καμια αντίδραση προς τον μικρό.
το αντιμετώπισε σαν να της έλεγαν καλημέρα.
εγώ έπιασα τον μικρό από τα μαγουλα
(όπως είπαμε με αμφισβητεί οποτε χρησιμοποιούμε λίγο πιο ακραίες μεθόδους)
η φιλιππινέζα την μάζεψε αρών αρών κι εμείς συνεχίσαμε την βόλτα μας στο κοντά.

την δεύτερη που ήταν με το αφεντικό της κι εμείς στα 20m την φώναξε και της έβαλλε το λουρί.
πάλι καμια αντίδραση απλά μας κοίταγε τύπου τι λέει το UFO τώρα! :alien:

mariakala

Well-Known Member
26 Απριλίου 2011
2.117
1.391
έχω ένα θεματάκι που προέκυψε τις τελευταίες μέρες. ο μικρός έχει αρχίσει να μυξοκλαίει.
παράδειγμα κοιτούσε κάτι αρκούδια μυξόκλαιγε τον κοίταγα με κοίταγε σταματούσε μετά από λίγο πάλι τα ίδια... απομάκρυνα τα αρκούδια.
είχα ένα keik πάνω στον πάγκο της κουζίνας το κοιτούσε και μυξόκλαιγε έκρυψα το keik.
το πρωί πριν την βόλτα του πάλι μυξοκλαίει.
σε άσχετες φάσεις πάει κάθεται στο διάδρομο έξω από το δωμάτιο και πάλι τα ίδια.
έχει αρχίσει και γίνεται εκνευριστικός προσπαθώ να μην δίνω σημασία
και καμια φορα μπορεί να κάνει κανένα gouf σκέτο μετά το κλάμα...

τι είναι αυτό το καινούριο δεν μπορώ αν καταλάβω... καμια ιδέα???

mariakala

Well-Known Member
26 Απριλίου 2011
2.117
1.391
γιατί έτσι κάνουν τα θηλυκά στον οίστρο??? λες να είναι ερμαφρόδιτος???
e όχι τι άλλο να περιμένω!!! xaxaxa.

σοβαρά τώρα γίνεται πολύ εκνευριστικός όταν τον πιάνει αυτή η βλακεία...

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.803
20.123
Εγώ όταν γίνεται εκνευριστικός, τον χώνω στο κλουβί του και ησυχάζουμε όλοι.

Μήπως έχετε στην περιοχή θηλυκό σε οίστρο; Είναι στειρωμένος;
Μήπως είναι ανάδρομος ο Ερμής;
Είχε και πανσέληνο αυτές τις μέρες :rolleyes:

mariakala

Well-Known Member
26 Απριλίου 2011
2.117
1.391
δυστυχώς δεν ξέρω αν έχει κανένα θηλυκό οίστρο τριγύρω μας.
πάντως το ξεκίνησε από κυριακή αν δεν κάνω λάθος και δευτερα είχαμε πανσέληνο...λες να σεληνιάστηκε??
crate δεν χρησιμοποιούμε έχει την εντολή θέση σου και πάει και κάθεται αλλα και πάλι μυξοκλαίει.
καταλήξαμε μετά από πολύ σκέψη να μην τον στειρώσουμε.

fotis_utmost

Well-Known Member
23 Απριλίου 2012
501
0
California
Όλα καλά! Η Μάγια είναι πολύ καλύτερα, ευτυχώς... Περιμένουμε να γίνει γυναίκα σιγά σιγά και να δούμε τι άλλο θα αντιμετωπίσουμε με δαύτη :) ...

Φιλιά στα αγόρια σου!

mariakala

Well-Known Member
26 Απριλίου 2011
2.117
1.391
βρήκαμε τι έφταιγε... μίλησα με την δασκάλα του και μου το εξήγησε πολύ απλά...

τον τελευταίο καιρό με τα τρεξίματα με τον bobby τον είχα παραμελήσει
με αποτέλεσμα παρόλο που έβγαινε τις καθημερινές του βόλτες
να μην εκτονώνεται σε καθημερινή βάση και σε συνδυασμό με την ακόρεστη ενέργεια που έχει οδήγησε σε αυτή την γκρίνια...

ξαναμπαίνουμε στην ρουτίνα σιγά σιγά να διοχευτεθεί η ενέργεια εκεί που πρέπει :)

Last edited:

mariakala

Well-Known Member
26 Απριλίου 2011
2.117
1.391
έχω πολύ καιρό να γράψω στο θέμα του μικρού και δεν ξέρω από που να αρχίσω...

ο μικρός σε ένα μηνα περίπου πλησιάζει τα 2 χρονια...
φυσικά ακόμα παραμένει κουτάβι και από εμφάνιση (έμοιασε σε εμενα το χρυσό μου) αλλα και από χαρακτήρα δώστου παιχνίδι και γίνεται σκλάβος!!!
η απίστευτη ενέργεια σε σχέση με όσα σκυλιά είχα μέχρι στιγμής συνεχίζεται (το ίδιο και η γκρίνια οποτε δεν έχω το κουράγιο να τον εκτονώσω όπως πρέπει).
το δέσιμο κυρίως μαζί μου αλλα και με τον αγαπημένο του γάτο είναι τεράστιο (κοιμούνται σχεδόν αγκαλιά και βασικά ο γάτος έχει γίνει αυτοκόλλητος του μικρού από την μέρα που ήρθε- οι άλλες 2 μικρές είναι απλοί συγκάτοικοι)

συνεχίζουμε τις επαναλήψεις της εκπαίδευσης που είχαμε κάνει το καλοκαίρι...
η αλήθεια είναι ότι είναι ένας πολύ ενδιαφέρον σκύλος με έντονη προσωπικότητα η ταμπεραμέντο όπως θα έλεγαν κάποιοι άλλοι.

έχουμε καταλήξει σε κάποιες σταθερές για την ανάλυση της ψυχοσύνθεσης του. καταρρίψαμε κάποιες άλλες αλλα γενικά είναι ένα σκυλί που μας μπέρδεψε αρκετά όχι μονο εμάς αλλα και εκπαιδευτές...

ξεκινήσαμε να νομίζουμε πως είναι φοβικός μετά μας είπαν πως μπορεί να είναι θέμα τεστοστερόνης και σεξουαλικής κυριαρχικοτητας
εν ολίγης καταλήξαμε ότι ο μπόμπιρας είναι ένα αρκετά δυναμικό σκυλί και όχι τόσο απόλυτα κυριαρχικό όπως είχα γράψει.
ένας δυναμισμός που συγκρούεται με ανασφάλεια κι εκεί τα πράγματα μπερδεύονται για εμενα.
θα επιλέξει πια σκυλιά θα κάνει "φίλους" θα τα χαιρετήσει θα κάνει 2 παιχνιδίσματα και μετά θα αδιαφορήσει και θα πάει παρα κάτω.
θα επιλέξει ποια σκυλιά δεν θα του κάτσουν καλά στο μάτι και θα θελήσει να επιτεθεί-υποτάξει. (ευτυχώς δεν είναι handler - aggressive)
εκεί εγώ υστερώ καθώς δεν έχω μάθει τόσο καλά να διαβάζω την γλώσσα του σώματος άλλων σκυλιών.
είναι αρκετά συνεργάσιμος στην εκπαίδευση εντάξει δεν είναι και γερμανικός η μάλλι αλλα του αρέσει όταν του δίνω εντολές που συνεχίζονται από επιβράβευση με παιχνίδι
αλλάζει το βλέμμα του δεν το έχω ξαναδεί αυτό σε σκύλο μου - είναι sna να χαμογελάει με τα ματια.

η ανασφάλεια του όμως είναι ένα μαχαίρι στην καρδια. ότι κι αν δοκιμάσαμε νύχια δεν έχουμε καταφέρει να του κόψουμε
στρεσάρετε μέχρι αηδίας και μια στο τόσο που καθαρίζω αυτιά ιδρώνουμε... παθαίνει πανικούς ακόμα!!!

αυτή η ανασφάλεια πρέπει να είναι κληρονομική η επίκτητη από την μητέρα του καθώς και 2 από τα αδέρφια έχουν κάποιες συμπεριφορές που δείχνουν προς τα εκεί.
το χειρότερο είναι όμως ότι ακριβώς επειδή έχουμε τόσο μεγάλο δέσιμο ότι μεταφέρω και την δικη μου ανασφάλεια σε αυτόν.
πράγμα που προσπαθώ η δουλέψω μαζί του και νομίζω πως έχουμε και οι 2 βελτιωθεί.

θεωρώ τον εαυτό μου ακόμα άπειρο ιδιοκτητη... όσα γνωρίζω για τα γατιά μου δεν είναι ούτε στο 50% για τα όσα γνωρίζω για τον σκύλο μου...αλλα μου έχει μάθει πολλά!!!

έχω γενικά πολλές απορίες που προσπαθώ να λύσω και γενικά προσπαθώ να παρακολουθώ τον θησαυρό του forum...

και αναρωτιέμαι τελευταία αν στο πολύ μακρινό μέλλον αποκτήσω έναν δεύτερο σκύλο...υποθέτω πως θα του κάνει απίστευτο καλο...
αλλα από την άλλη αναρωτιέμαι ποσο κακό μπορεί να κάνει σε ένα κουτάβι και κατά ποσο το μελλοντικό μου αυτό σκυλί
θα αντιγράψει και υοθετήσει συμπεριφορές του μπόμπιρα που είναι προβληματικές όπως η ανασφάλεια του...

sorry για το πάπλωμα αλλα είναι και χειμώνας...
:p

Nizinny

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2011
3.210
927
Καναδάς
2 χρονων ε? Σαν χτες μου φαινεται που παρουσιασες στο φορουμ το κουταβι απο τα σκουπιδια... :)

Μεγαλη διαδρομη ολη αυτη που περιεγραψες και μεγαλη προοδος! Δεν ξεχναω και την εμφανιση σας στην τιβι! ;) Ποσο ομορφος και ποσο συγκεντρωμενος, ισορροπημενος κι ελεγχομενος σκυλος μου φανηκε! Πραγματικα αν δεν ελεγες κατι για την ανασφαλεια του δεν θα το φανταζομουν ποτε. :)

mariakala

Well-Known Member
26 Απριλίου 2011
2.117
1.391
περνάνε γρήγορα τα άτιμα...αν κι εγώ ανυπομονώ να πάει 3 για να έχω μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα... βεβαια οι "κουταβοημερες" του μας λείπουν απίστευτα χτες είχε και τον marley πάλι στην tv και αναπολούσαμε με τον φίλο μου.

είδες ρε παιδί μου τι κάνει η κάμερα άλλους τους αδυνατίζει και άλλους τους δείχνει ισορροπημένους...χα χα χα \\:D/

δεν έχω παράπονο είναι ένα πολύ καλο σκυλί... απλά θα ήθελα οι βόλτες μας να ήταν πιο ξένοιαστες...να καταφέρω να τον κάνω να αδιαφορεί και να μην είναι τόσο alert

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.250
Μέλη
20.029
Νεότερο μέλος
Stefaniadoul