H άγνοια σκοτώνει

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.768
20.046
Παιδιά να το ξαναπω. Δεν ξέρει ο κόσμος που πρέπει να πάει, λέμε. Δεν είναι όλοι βλάκες. Και αν σκεφτείς ότι κάποιοι πληρώνουν τιμές που πλησιάζουν των εκτροφέων, προφανώς δεν είναι και οικονομικό αρχικώς το πρόβλημα. Είναι άγνοια. Οτι λέει και ο τίτλος του θέματος.

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Αν ζευγαρωσεις σκυλια HD A ED 0, μπρει να βγει κουταβι με δισπλασια; (ειμαι ασχετη, γι αυτο ρωταω).
Αλλα τα λαμπ και τα γκολντεν εχουν ενα θεματακι με τη δισπλασια, αυτο ειναι αληθεια. :(
Ναι , μπορει να βγει ...αλλα οι πιθανοτητες ειναι πολυ μικροτερες.

Επισης πρεπει να εξεταζουμε τι δυσπλασια θα ειναι αυτη ...θα υπαρχει μονο στα χαρτια και την ακτινογραφια ? Θα επηρεασει το σκυλο μονο στα γεραματα του ? (λογω αρθριτικων) κλπ

Γενικες κατευθυνσεις (αναφερονται και τα lab/golden) μπορεις να δεις εδω :
http://www.offa.org/hipguide.html

Σιγουρα ομως το να ζευγαρωνεις σκυλια με εντονη δυσπλασια συν το οτι παρατηρουνται ολοενα βαρυτερα (σαν τυπος) και υπερβαρα (λογω διαβιωσης) lab και golden , ειναι συνδιασμος που σκοτωνει:-|

sir-elric

Well-Known Member
17 Νοεμβρίου 2006
2.589
3
marathon beach
Αν ζευγαρωσεις σκυλια HD A ED 0, μπρει να βγει κουταβι με δισπλασια; (ειμαι ασχετη, γι αυτο ρωταω).
Αλλα τα λαμπ και τα γκολντεν εχουν ενα θεματακι με τη δισπλασια, αυτο ειναι αληθεια. :(
σπάνια αλλά ναι γίνεται
θα προσθετα οτι παιζει ρολο και τι δυσπλασια ειχαν οι προγονοι. επεισης τα γνωστα οτι επηρεαζεται πολυ απο το περριβαλων (αν και στο κουταβι που μιλαμε δεν επαιξαν ρολο αυτα).

sir-elric

Well-Known Member
17 Νοεμβρίου 2006
2.589
3
marathon beach
Πράγματι. Γι' αυτό και θεωρώ την μεγαλύτερη βλακεία να πάρεις τέτοιο σκύλο από μαγαζί.

Η Χ.Ε. έχει δεκάδες γέννες. Ναι, γενετικά την ίδια ποιότητα με τα πετ-σοπ έχουν οι περισσότερες γέννες αυτές (αφού οι γονείς είναι κι αυτοί από μάντρες της ανατολικής ευρώπης) αλλά υπάρχει μιά μεγάλη διαφορά.

ΠΟΛΛΕΣ διαφορές δηλαδή:

1) Τα κουτάβια των ελληνικών γέννων (ακόμη και των BYB) δεν ταλαιπωρούνται (στις περισσότερες περιπτώσεις) αφού δεν "στιβάζονται" σε φορτηγά και κλούβες. Αυτό τα κάνει αυτόματα πιο υγιή (ΚΑΙ ψυχολογικά). Το γάλα της μάνας και η έλλειψη αλλαγής περιβάλλοντος προσφέρει πολύ χαμηλότερο ρίσκο (για μεταδιδόμενες αρρώστιες των πετ-σοπ).

2) Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει το κουτάβι που το αρέσει. Βλέπει τους γονείς (τουλάχιστον τη μάνα). Πληρώνει πολύ λιγότερο (για ΚΑΛΥΤΕΡΟ κουτάβι από το ίδιο του πετ-σοπ) και το κυριότερο:

3) Δεν συμβάλλει στο βασανισμό ζώων.

Αρα, αν δεν σε ενδιαφέρει η ποιότητα του σκύλου (και δεν έχεις ΙΔΕΑ για κληρονομικές ασθένειες και δεν θέλεις να μάθεις), αν δηλαδή θέλεις απλά ένα καθαρόαιμο κουτάβι,
ΚΑΛΥΤΕΡΑ (από ΚΑΘΕ πλευρά) να πάρεις ένα από την Χ.Ε. (από γέννα Ελληνική) κι ας ΕΙΝΑΙ από "άσχετους" ΒΥΒ, παρά να πάρεις σκύλο από μαγαζί.

Στην Αθήνα έχει ΑΠΕΙΡΕΣ γέννες με γκόλντεν και λαμπραντόρ (κι άλλες "διάσημες" φυλές). ΠΟΤΕ επιτέλους θα σταματήσει ο Ελληνας να θέλει "γουρούνι στο σακί" ;

Ως πότε θα είναι ΤΟΣΟ μα ΤΟΣΟ ΒΛΑΚΑΣ;
τι ακριβως εξηπηρετει ενα ποστ με τις διαφορες μεταξυ ΠΕΤ ΣΟΠ - ΒΥΒ? :confused::confused:
ποια η λογικη να προτεινεις να παρει καποιος σκυλι απο ΒΥΒ?
απο ποτε των ΒΥΒ γιναναι καθαροαιμα για αυτους που δεν τους ενδιαφερει η "ποιοτητα"

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
το συγκεκριμένο κουτάβι είχε την επιπρόσθετη ατυχία να μεγαλώσει σε εντελώς ακατάλληλο περιβάλλον γιαλυστερό παρκέ.
Ναι το ξέρω και εγώ κουνούσα το κεφάλι μου.

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
το συγκεκριμένο κουτάβι είχε την επιπρόσθετη ατυχία να μεγαλώσει σε εντελώς ακατάλληλο περιβάλλον γιαλυστερό παρκέ.
.
Ηταν στραβο (κυριολεκτικα) το κλιμα , το φαγε και ο γαιδαρος :(

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
τι ακριβως εξηπηρετει ενα ποστ με τις διαφορες μεταξυ ΠΕΤ ΣΟΠ - ΒΥΒ? :confused::confused:
ποια η λογικη να προτεινεις να παρει καποιος σκυλι απο ΒΥΒ?
απο ποτε των ΒΥΒ γιναναι καθαροαιμα για αυτους που δεν τους ενδιαφερει η "ποιοτητα"

Ηθελα να επισημάνω πως ακόμη κι οι ΒΥΒ έχουν καλύτερους σκύλους από τα πετ-σοπ.

Το ποστ μου εξηπηρετεί (ελπίζω) στο να μειώσει τις πωλήσεις των πετ-σοπ.

Τουλάχιστον στο BYB έρχεσαι αντιμέτωπος με τον "εκτροφέα" και την κατάσταση στην οποία έχει τους σκύλους του. Συνήθως είναι καλύτερη από της μάντρες τις Ουγγαρίας και αν δεν είναι, θα το δει ο αγοραστής με τα ΜΑΤΙΑ του.

Δεν είναι ο σωστός τρόπος να πάρεις καλό κουτάβι (ο αδαής ή ανεύθυνος εκτροφέας) αλλά είναι ένα "γκρι" στάδιο ΠΑΝΩ από τα πετ-σοπ, και προς την σωστή κατεύθυνση.

Όσο για την καθαροαιμία, η πιθανότητες είναι ίδιες (BYB + pet shop). Επιμένω όμως πως οι αγγελίες θα σου βρουν ΚΑΛΥΤΕΡΟ σκύλο (έστω από υγεία!). Ενδέχεται κι όλας να βρεις και καλό εκτροφέα όπου θα μειώσεις το ρίσκο σου κατά πολύ!

Φτάνει να αποκλείσει ο κόσμος τα Π.Σ.
Αυτό θα είναι μια αρχή.

Κι αν φοβάσαι πως τα αυξηθούν οι κακοί εκτροφείς... μην ανησυχείς. Μονο τώρα με τα πετ-σοπ έχουν κέρδος. Τα έξοδά τους είναι ασύμφορα μεγάλα όταν το κοινό (που θα σνομπάρει τα πετ σοπ) θα απαιτεί καθαρές συνθήκες και μανάδες χαρούμενες.

Και τότε (αν πια υπάρξει το κοινό) θα έχουν ανταγωνιστές τους ΗΘΙΚΟΥΣ εκτροφείς.

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.752
4.016
39
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Tricky ευχαριστω για το λινκ.

Οποιος αγοραζει απο πετ σοπ απο αγνοια ειναι ανενημερωτος.
Οποιος αγοραζει απο πετ σοπ εχοντας πληροφοριες τι κρυβεται πισω απο αυτο (γιατι σκεφτεται "δε θα συμβει σε μενα") ειναι βλακας.

Οσο για τα υπολοιπα... γιατι καποιος να δωσει χιλια ευρω και βαλε σε καλο εκτροφεα εαν εκεινο που ζητα ειναι... Υγιης πετ-quality σκυλος που δεν θα πηγαινει σε εκθεσεις;

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Οσο για τα υπολοιπα... γιατι καποιος να δωσει χιλια ευρω και βαλε σε καλο εκτροφεα εαν εκεινο που ζητα ειναι... Υγιης πετ-quality σκυλος που δεν θα πηγαινει σε εκθεσεις;
Γιατί με τα λεφτά αυτά στον εκτροφέα δεν πληρώνει την πιθανότητα νίκης σε εκθέσεις, αλλά την αυξημένη πιθανότητα να του βγει σωστό και υγιές το κουτάβι του..

Εφόσον μιλάμε για σωστό εκτροφέα!

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
γιατι καποιος να δωσει χιλια ευρω και βαλε σε καλο εκτροφεα εαν εκεινο που ζητα ειναι... Υγιης πετ-quality σκυλος που δεν θα πηγαινει σε εκθεσεις;
berna είναι λίγο απογοητευτικό να κάνεις εσύ αυτήν την ερώτηση.
Γιατί οι καλοί εκτροφείς δημιούργησαν την φυλή με όλα τα χαρακτηριστικά της, οι άλλοι είναι απλά πολύ επικίνδυνοι για την εξέλιξη της.

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Οι περισσότεροι σωστοί εκτροφείς δίνουν πολύ φθηνότερα τα κουτάβια που δεν έχουν εκθεσιακή ποιότητα. Από υγεία είναι όλα ίδια (ως μωρά τουλάχιστον).

Όμως δεν νομίζω πως 1000 ευρώ είναι πάρα πολλά για έναν σκύλο καλού εκτροφείου κι ας είναι μόνο για συντροφιά (υγειής με σωστό χαρακτήρα).

Πιο φτηνό λίγο θα ήταν σωστό βέβαια, αλλά όταν ο κόσμος πληρώνει 800 ευρώ και άνω τα κάκιστα κουτάβια των πετ-σοπ (με ΜΟΝΑΔΙΚΗ εγγύηση την αντικατάστασή τους με ένα εξίσου κάκιστο) τα 200 ευρώ διαφορά μου φαίνονται λογικά εμένα...

Θα το διαπραγματευόμουν όμως. Λίγοι είναι οι εκτροφείς που θα επέμεναν στα 1000 ευρώ για κουτάβι που δεν μπορεί να κάνει καριέρα, έτσι κι αλλιώς.

Επίσης, στην χώρα μας είναι αρκετοί καλοί εκτροφείς που πουλούν ακόμη και τα καλύτερα κουτάβια τους πιο φθηνά από τόσο. Κυρίως αν η γέννα είναι μεγάλη και η ζήτηση μικρή.

Όπως ακριβώς θα κάνεις μια έρευνα αγοράς πριν δώσεις 1000 ευρώ για μία πολυθρόνα, έτσι και παραπάνω (γιατί η πολυθρόνα δεν είναι ζωντανό μέλος της οικογένειας!) δεν πρέπει να ψαχτείς λίγο για το από που προέρχεται το κουτάβι σου;

Έχουμε καλά κουτάβια στην Ελλάδα. Είναι κρίμα να πετάμε τα λεφτά μας σε απατεώνες που βασανίζουν σκύλους (και να καταλήγουμε κι όλας με κατώτερο "προϊόν"!)....

Όσο για τις πιο σπάνιες φυλές, το ίντερνετ μπορεί να βοηθήσει τον καθένα να βρει καταπληκτικό εκτροφείο της όποιας φυλής. Εγώ από το νετ πήρα τον σκύλο μου (και πολλοί γνωστοί μου). Βασικό βέβαια είναι να έχεις ενημερωθεί για το τι πρέπει να παρέχει ένα σωστό εκτροφείο (να μάθεις να ξεχωρίζεις τους απατεώνες, γιατί και το νετ είναι γεμάτο). Το φόρουμ αυτό είναι αρκετά επιμορφωτικό στο θέμα.

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.752
4.016
39
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Μα εγω μιλαω υποθετικα! (πρωτη παντως δεν εχω show quality σκυλο).
Αν καποιος δεν εχει λεφτα, δεν θελει show-quality σκυλο, θελει μονο να ειναι υγιης και (βεβαια) ρατσας, το βρισκω λιγο δυσκολο να παρει σκυλο απο γονεις πρωταθλητες.
Απ την αλλη παλι το ποσο ενα σκυλι ειναι κοντα στο πρωτυπο ειναι σχετικο και αν και υπαρχει γενικα μια συμφωνια, εμπλεκονται και πολλοι αλλοι παραγοντες.

Αν ο Κουκης ειχε δεν ξερω ποσους τιτλους, κι αν εγω η σχετικα ασχετη τον ζευγαρωνα, δεν θα ημουν byb?

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Πρέπει να έχεις κορίτσι για να είσαι εκτροφέας (ή και BYB). Οχι πως δεν έχει κι ο ιδιοκτήτης του αρσενικού ευθύνες (αλλά αυτό είναι άλλο μεγάλο κεφάλαιο).

Εγώ δεν το βρήσκω καθόλου δύσκολο να πάρει πετ κουτάβι από γονείς πρωταθλητές κάποιος. Γιατί το λες αυτό; Συνέχεια συμβαίνει...

Στην όποια γέννα, μακράν τα περισσότερα κουτάβια για πετ προορίζονται. Εξού κι η επιμονή μου με την κληρονομικότητα του χαρακτήρα (και το πόσο συμαντικό είναι να βλέπουμε γονείς κι ο εκτροφέας να ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ για τους χαρακτήρες που ζευγαρώνει).

Ακόμη κι εγώ (που πλήρωσα μιά μικρή περιουσία για σκύλο εκθεσιακό) είχα ως ΒΑΣΙΚΟ μέλημα το χαρακτήρα του κουταβιού.

Γιατί ακόμη κι αν εξελισσόταν σε σκύλο χάλια εκθεσιακά, θα μπορούσα να ζω ευτυχισμένη μαζί του. Ενώ το αντίθετο θα ήταν ένας εφιάλτης.

Last edited:

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.752
4.016
39
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Μπορεις να πεις με σηγουρια αν ενα κουταβι 2 μηνων θα γινει show ή pet?
Απ την αλλη βλεπω για τα λαμπ συγκεκριμενα ποσο αλλαξε το προτυπο απο το 1915 (το βιβλιο που εδωσε ο amalthea) μεχρι σημερα.
Ειναι για καλο; Για κακο; Αλλαξαν τα γουστα; Και ποιος αποφασιζει; :confused:

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Σε πολλές περιπτώσεις ναι, φαίνεται το ελλάτωμα (αν και ίσως φεύγει αργότερα). Σε άλλες (πιο πολλές) υπάρχει σοβαρή ένδειξη πως ενώ δεν έχει κάτι "στραβό" ένα κουτάβι, δεν έχει επίσης και κάτι πολύ θετικό.

Σε αυτά τα κουτάβια, επειδή κανείς δεν θέλει να ρισκάρει (που θέλει σκύλο εκθεσιακό) δίνουμε την ταμπέλα "πετ".

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
Μπορεις να πεις με σηγουρια αν ενα κουταβι 2 μηνων θα γινει show ή pet?
Όχι με απόλυτη σιγουριά, αλλά αυτό δεν έχει καμμιά σημασία για τον ιδιώτη ιδιοκτήτη.
Απ την αλλη βλεπω για τα λαμπ συγκεκριμενα ποσο αλλαξε το προτυπο απο το 1915 (το βιβλιο που εδωσε ο amalthea) μεχρι σημερα.
Η εξέλιξη του Λάμπραντορ στην σημερινή του μορφή είναι μια συναρπαστική ιστορία και είναι σίγουρα προς το καλύτερο.
Η φυλή είχε την μεγάλη τύχη που είχε και που έχει ακόμα πολύ καλούς εκτροφείς παγκοσμίως, γι αυτό είναι και στην θέση που είναι σήμερα, η Νο 1 φυλή στον κόσμο :)

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά

Αυτό είναι ΠΟΛΥ μεγάλο θέμα (κι άσχετο), όπως και το ότι τα Λαμπραντόρ που είναι πρωταθλητές στην εργασία (κυνήγι) δεν μοιάζουν καθόλου με τα των εκθέσεων (και ούτε καν στον χαρακτήρα!).

Ο κάθε αγοραστής όμως μπορεί να βρεί εκτροφεία που ζευγαρώνουν τον "τύπο" που προτιμά. Αν ΞΕΡΕΙ βέβαια ποιόν τύπο προτιμάει...:p

Είναι καλό πιστεύω που στις περισσότερες φυλές υπάρχουν διαφορετικοί τύποι. ΚΑΙ γενετικά, αλλά ΚΑΙ για να καλύπτονται όλες οι ανάγκες και να μην βαριόμαστε (εκτός βέβαια από κάποιους τύπους γραμμών με περισσότερα προβλήματα υγείας λόγο "ακραίας" μορφολογίας -αυτό είναι εγκληματικό).

kiara

Well-Known Member
29 Αυγούστου 2008
372
1
θεσσαλονικη
Θα ήθελα και γω να προσθέσω ότι ο κόσμος γενικά δεν ξέρει τι του γίνεται στο θέμα σκύλος.
Μια μέρα ήμουνα σε ένα κτηνιατρείο με ένα σκυλάκι και ήταν εκεί και μια γειτόνισα και μου λέει:
Τι γλυκό τι ράτσα είναι;
Καθαρό κοπρόσκυλο σαν το δικό σας :) και μου λέει
Τι λές εμένα είναι ράτσας
Α ναι και τι ράτσα είναι;
Λαμπραντορ με κάτι άλλο τον αγοράσαμε 200ε:eek:
τι να πείς τώρα σε 40 χρονών γυναίκα που καμαρώνει κιόλας ότι έχει καθαρόαιμο σκύλο.

Και γενικά εγώ όταν μιλάω με ανθρώπους για σκυλιά και τους εξηγώ γιάτι πρέπει να πάρουν απο εκτροφέα κτλ καταλαβαίνουν το πετ σοπ άλλα όχι τους ΒΥΒ όλοι λένε έ δεν θα το πάω και σε έκθεση γιάτι να δωσω 1000 ένω μπορώ να βρώ με 300.

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Μπορείς να βρεις και κοντά στα 300 από καλό εκτροφείο στην χώρα μας.

Φτάνει να σε ΝΟΙΑΖΕΙ να μιλήσεις με καλό εκτροφέα.

Αυτό που έπαθες με την κυρία το έχω πάθει πολλές φορές και είναι πολύ αστείο. Πια προσέχω πως το λέω...

Επίσης μου έχει κάνει ΜΕΓΑΛΗ εντύπωση το πόσοι άνθρωποι με ημίαιμα από τον δρόμο φαγώνονται να το "βαφτίσουν" ράτσα (κι ότι να ναι!). Τόσο σημασία έχει; Στο παίζουν "αρχιφιλόζωοι" κι είναι πιο ψωνάρες (περί καθαροαιμίας) από εμάς που τρέχουμε στις εκθέσεις!

Last edited: