Θα προσπαθήσω να μιλήσω για τα Groenendal όπως τα ξέρω/ τα νιώθω
εγώ…
Τα γκρένενταλ
καταρχήν κερδίζουν με την εμφάνιση…
Όλοι θαυμάζουμε την αγέρωχη ‘’αριστοκρατική’’ όψη, το πανέμορφο και συνήθως λαμπερό μαύρο τρίχωμα …..μερικοί βλέπουν και δύο πολύ έξυπνα παρατηρητικά μάτια…
Γιατί να μην αποκτήσω και εγώ Groenendal….;
Είναι ένα ερώτημα που μπορεί εύκολα να απασχολήσει τον υποψήφιο ιδιοκτήτη σκύλου…
Σκυλί εργασίας, φύλακας, οικογενειακό σκυλί , με απίστευτη ενέργεια-άρα κατάλληλο για δυναμικούς ανθρώπους…..και βέβαια σκυλί που χαίρεσαι να το βλέπεις….
Όντως είναι πολλοί οι λόγοι για να αποκτήσει κανείς Groenendal….
όμως οι ουσιαστικοί και οι πιο σοβαροί –για μένα είναι άλλοι….
Ζώντας με ένα Groenendal έμαθα τον εαυτό μου…
Τα δικά μου όρια- τα προς τα πάνω, αλλά και τις δικές μου αδυναμίες….
Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα μαυρόσκυλα έχουν την απίστευτη ικανότητα να βγάζουν στην επιφάνεια πράγματα που εμείς πρέπει να διορθώσουμε στον εαυτό μας…
…..και αυτό θεωρητικά είναι και το μεγαλύτερο τους ‘’ελάττωμα’’….
Τα έχουν χαρακτηρίσει ως νευρικά σκυλιά …-ένας νευρικός ιδιοκτήτης θα κάνει το γονιδιακά προτυπικό Groenendal νευρικό και ανισσόροπο….
Τα έχουν πει ανασφαλή……-ένας ανασφαλής ιδιοκτήτης θα κάνει το ίδιο σκυλί ανασφαλές και δειλό…..
Θα μου πείτε …μα μπορεί ένας άνθρωπος να επηρεάσει τόσο απόλυτα και καθοριστικά τον σκύλο του;….
Η απάντηση είναι ΝΑΙ αν το σκυλί είναι Groenendal….και αυτό γιατί είναι μια φυλή που ταυτίζεται όσο καμία άλλη με τον ιδιοκτήτη της…
…..όμως το ίδιο αυτό το ‘’ελάττωμα’’ αποτελεί ταυτόχρονα και το μεγαλύτερο τους προτέρημα γιατί έτσι αναγκάζει αυτόν που έχει αποφασίσει να βάλει στην ζωή του ένα Groenendal να αλλάξει και να γίνει καλύτερος…..
Η ζωή με ένα γκρένενταλ δεν είναι εύκολη….όχι μόνο γιατί είναι ένα σκυλί με
έντονη προσωπικότητα που απαιτεί άσκηση και πολύωρη καθημερινή σωματική και πνευματική εκτόνωση….αλλά και γιατί το γκρένενταλ
περιεργάζεται και επεξεργάζεται τα πάντα γύρω του….!
Και αυτή είναι άλλη μια θεωρητικά μεγάλη ‘’αδυναμία’’ του …..
Έχω παρατηρήσει πολλές φορές ότι ο σκύλος μου καταλαβαίνει χαρακτήρες ανθρώπων και περίεργες καταστάσεις ΠΡΙΝ χτυπήσει το καμπανάκι σε εμένα, οπότε και με …‘’αναγκάζει’’ να μη ‘’κοιμάμαι’’…..
Επίσης πολλές φορές ο σκύλος μου έχει καταλάβει τις ανησυχίες και τα άγχη μου πριν γίνουν αντιληπτές και από εμένα την ίδια…..
(αυτονόητο είναι βέβαια ότι για ένα σκυλί που έχει την τάση να δένεται τόσο απόλυτα με το αφεντικό του, το παραπάνω μπορεί να είναι πηγή ενός μεγάλου άγχους……)