Groenendael

Viviana

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2011
2.901
546
Χολαργός
(για όσους ασχολούνται, για παράδειγμα, με το πιάνο) το Steinway είναι η κορυφαία μάρκα πιάνων... και μπορεί (όχι ο καθένας, αλλά αρκετοί) να έχουν ένα στο σπίτι τους... και να περηφανεύονται γι' αυτό...
Εσείς, όμως, μάθατε... και καθήσατε να παίξετε τη μουσική που βγαίνει απ' αυτό!:)
Πολύ σωστά το έθεσες Johnk! Σε βλέπω ενημερωμένο περί πιάνων! (είναι η δουλειά μου)! Και σε διαβεβαιώνω ότι είναι η elit των πιάνων,οπότε λογικό είναι να περηφανεύονται όσοι το έχουν,δλδ ελάχιστοι!!!

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.175
3.012
ΑΤΤΙΚΗ
.....(johnk...και μιλάς και σε πιανίστα....:))

η αλήθεια είναι ότι οι σκύλοι μας διδάσκουν....
αυτό είναι κάτι που όλοι μας αργά ή γρήγορα οφείλουμε να το μάθουμε....
εμείς πάντως κάναμε τα σοβαρότερα λάθη τις φορές που ''δεν ακούσαμε'' τον σκύλο μας ...

κάποτε η yasemin είχε γράψει σε ένα θέμα...."Το πιο ωραιο ειναι να σε διορθωνει ο σκυλος υπακουοντας σε, με την ελπιδα οτι μπορει να δεις το λαθος σου''
θεωρώ ότι αυτη η φράση είναι απο τα σοφότερα πράγματα που έχω διαβάσει εδώ...:)

..

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...Σε βλέπω ενημερωμένο περί πιάνων! (είναι η δουλειά μου)! Και σε διαβεβαιώνω ότι είναι η elit των πιάνων,οπότε λογικό είναι να περηφανεύονται όσοι το έχουν, δλδ ελάχιστοι!!!
Και όχι μόνο...
στις μέρες μας, ότι ξέρει κανείς, καλό είναι... και να σερβίρω ξέρω...;)

1. .....(johnk...και μιλάς και σε πιανίστα....:))

2. η αλήθεια είναι ότι οι σκύλοι μας διδάσκουν....
αυτό είναι κάτι που όλοι μας αργά ή γρήγορα οφείλουμε να το μάθουμε....
εμείς πάντως κάναμε τα σοβαρότερα λάθη τις φορές που ''δεν ακούσαμε'' τον σκύλο μας ...

3. ...κάποτε η yasemin είχε γράψει σε ένα θέμα...."Το πιο ωραιο ειναι να σε διορθωνει ο σκυλος υπακουοντας σε, με την ελπιδα οτι μπορει να δεις το λαθος σου''
θεωρώ ότι αυτη η φράση είναι απο τα σοφότερα πράγματα που έχω διαβάσει εδώ...:)
1. Ρε γαμώτο, πέσαμε σε λούκι!!! Όλοι "εδώ μέσα" είναι γνώστες του πιάνου? Δε μίλαγα καλύτερα για χόκεϋ επί χόρτου?:D:p

2. Δηλαδή, εγώ κινούμαι σε σωστή κατεύθυνση? που ακούω τα σκυλιά μου... περισσότερο απ' ότι με ακούνε αυτά???:confused:
Πέρα από το χιούμορ, συμφωνώ μαζί σου... πολύ βασικό!!!

3. Πολύ σωστά και είναι πολύ πιθανόν να το έλεγε για ...εμένα αυτό!!!:cool:

vasgial

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2011
3.531
1.729
50
Μαραθώνας-Κάτω Σούλι
Πολύ σωστά το έθεσες Johnk! Σε βλέπω ενημερωμένο περί πιάνων! (είναι η δουλειά μου)! Και σε διαβεβαιώνω ότι είναι η elit των πιάνων,οπότε λογικό είναι να περηφανεύονται όσοι το έχουν,δλδ ελάχιστοι!!!
Εισαι απο το Χολαργο και ασχολεισαι με πιανο. Μηπως ξερεις την Μπετυ με το Μπομπυ;

Dina1984

Well-Known Member
2 Μαϊου 2011
176
1
Σε κοβω να ψηνεσαι....Κανω λαθος; :p :p
Κ εγω καπως ετσι θα ξεκινουσα αν ηθελα να αποκτησω ενα... :D
Εδώ έχω αρχίσει και εγώ να ψήνομαι..που μου αρέσουν τα κόκερ σε αποκλειστικότητα!! Και τα springer..όλα τα σπάνιελ looking! Αλλά σκέφτομαι το μέγεθος του θεριού και το ότι μάλλον αν θυμώσει με τα κόκερ θα βρεθούν μόνο τα αυτιά...:lol::lol:

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.175
3.012
ΑΤΤΙΚΗ
Θα προσπαθήσω να μιλήσω για τα Groenendal όπως τα ξέρω/ τα νιώθω εγώ
Τα γκρένενταλ καταρχήν κερδίζουν με την εμφάνιση…
Όλοι θαυμάζουμε την αγέρωχη ‘’αριστοκρατική’’ όψη, το πανέμορφο και συνήθως λαμπερό μαύρο τρίχωμα …..μερικοί βλέπουν και δύο πολύ έξυπνα παρατηρητικά μάτια…

Γιατί να μην αποκτήσω και εγώ Groenendal….;
Είναι ένα ερώτημα που μπορεί εύκολα να απασχολήσει τον υποψήφιο ιδιοκτήτη σκύλου…
Σκυλί εργασίας, φύλακας, οικογενειακό σκυλί , με απίστευτη ενέργεια-άρα κατάλληλο για δυναμικούς ανθρώπους…..και βέβαια σκυλί που χαίρεσαι να το βλέπεις….:)

Όντως είναι πολλοί οι λόγοι για να αποκτήσει κανείς Groenendal….
όμως οι ουσιαστικοί και οι πιο σοβαροί –για μένα είναι άλλοι….

Ζώντας με ένα Groenendal έμαθα τον εαυτό μου…
Τα δικά μου όρια- τα προς τα πάνω, αλλά και τις δικές μου αδυναμίες….
Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα μαυρόσκυλα έχουν την απίστευτη ικανότητα να βγάζουν στην επιφάνεια πράγματα που εμείς πρέπει να διορθώσουμε στον εαυτό μας…

…..και αυτό θεωρητικά είναι και το μεγαλύτερο τους ‘’ελάττωμα’’….

Τα έχουν χαρακτηρίσει ως νευρικά σκυλιά …-ένας νευρικός ιδιοκτήτης θα κάνει το γονιδιακά προτυπικό Groenendal νευρικό και ανισσόροπο….
Τα έχουν πει ανασφαλή……-ένας ανασφαλής ιδιοκτήτης θα κάνει το ίδιο σκυλί ανασφαλές και δειλό…..
Θα μου πείτε …μα μπορεί ένας άνθρωπος να επηρεάσει τόσο απόλυτα και καθοριστικά τον σκύλο του;….
Η απάντηση είναι ΝΑΙ αν το σκυλί είναι Groenendal….και αυτό γιατί είναι μια φυλή που ταυτίζεται όσο καμία άλλη με τον ιδιοκτήτη της…

…..όμως το ίδιο αυτό το ‘’ελάττωμα’’ αποτελεί ταυτόχρονα και το μεγαλύτερο τους προτέρημα γιατί έτσι αναγκάζει αυτόν που έχει αποφασίσει να βάλει στην ζωή του ένα Groenendal να αλλάξει και να γίνει καλύτερος…..

Η ζωή με ένα γκρένενταλ δεν είναι εύκολη….όχι μόνο γιατί είναι ένα σκυλί με έντονη προσωπικότητα που απαιτεί άσκηση και πολύωρη καθημερινή σωματική και πνευματική εκτόνωση….αλλά και γιατί το γκρένενταλ περιεργάζεται και επεξεργάζεται τα πάντα γύρω του….!

Και αυτή είναι άλλη μια θεωρητικά μεγάλη ‘’αδυναμία’’ του …..

Έχω παρατηρήσει πολλές φορές ότι ο σκύλος μου καταλαβαίνει χαρακτήρες ανθρώπων και περίεργες καταστάσεις ΠΡΙΝ χτυπήσει το καμπανάκι σε εμένα, οπότε και με …‘’αναγκάζει’’ να μη ‘’κοιμάμαι’’…..
Επίσης πολλές φορές ο σκύλος μου έχει καταλάβει τις ανησυχίες και τα άγχη μου πριν γίνουν αντιληπτές και από εμένα την ίδια…..
(αυτονόητο είναι βέβαια ότι για ένα σκυλί που έχει την τάση να δένεται τόσο απόλυτα με το αφεντικό του, το παραπάνω μπορεί να είναι πηγή ενός μεγάλου άγχους……)

Last edited:
  • Like
Reactions: Orjo

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.175
3.012
ΑΤΤΙΚΗ
Πολλές φορές –και εδώ μέσα από το φόρουμ- με ρωτάνε πολλοί…..κάνει για μένα ένα Groenendal;
συνήθως απαντάω βάζοντας δύο προϋποθέσεις……

-Για να ζήσετε ευτυχισμένοι με ένα τέτοιο σκυλί θα πρέπει να σας αρέσουν τα πολύ συναισθηματικά σκυλιά, που δένονται πολύ με τον ιδιοκτήτη τους…. Αν θέλετε το σκυλί σας να είναι πιο ανεξάρτητο , ένα απόλυτα αφοσιωμένο σκυλί όπως το Groenendal μπορεί για εσάς να είναι βάρος..

-Η δεύτερη προϋπόθεση για μένα –που αποτελεί και ένα είδος ‘’στοιχήματος’’ είναι το αν ο νέος ιδιοκτήτης θέλει/ μπορεί να διαχειριστεί με επιτυχία το εκρηκτικό τρίπτυχο-πολύ ενέργεια-πολύ συναίσθημα-πολύ μυαλό…..
…χαρακτηριστικά που ‘’αναγκάζουν’’ τους ιδιοκτήτες των Groenendal να παρατηρούν με λεπτομέρεια τα σκυλιά τους (…δεν ανέφερα τυχαία ότι ο σκύλος μου με έμαθε πολλά…) και μέσα από την παρατήρησή τους αυτή να ερμηνεύουν τις λεπτές διαφοροποιήσεις των αντιδράσεων του σκύλου τους ,καθοδηγώντας τον έτσι στην επιθυμητή συμπεριφορά …

Βέβαια ως ιδιαιτέρως ευφυή σκυλιά τα Groenendal εκπαιδεύονται πολύ εύκολα. Τους αρέσει πολύ να μαθαίνουν καινούργια πράγματα όμως δεν μπορείς να τα κοροϊδέψεις. Απαιτούν ήρεμο και σταθερό χειρισμό στην εκπαίδευση και γνώση της συμπεριφοράς της φυλής. Κάτι που επίσης πρέπει να προσέξει κανείς είναι ότι δύσκολα κάνουν delete.....άρα τα λάθη μας μένουν και διορθώνονται με πολύ κόπο... Αν τα αδικήσεις τους στοιχίζει πολύ. Ως σκυλιά εργασίας μπορούν να δεχτούν πίεση όμως σε ένα Groenendal είναι απόλυτα απαγορευτική η χρήση βίας.

Είναι κοινωνικά, φιλικά και αγαπησιάρικα με γνωστούς αλλά επιφυλακτικά με τους ξένους χωρίς να είναι επιθετικά. Με τα παιδιά κάνουν πολύ καλή παρέα όταν τα παιδιά ξέρουν να φερθούν στα σκυλιά.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να κοινωνικοποιηθούν σωστά και με επάρκεια από πολύ μικρή ηλικία για να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και όσο το δυνατόν περισσότερες θετικές εμπειρίες. Το Groenendal πρέπει απο 2 μηνών να βγεί έξω και ας δεν έχει τελειώσει τα εμβόλια...

Eπειδή πρόκειται για άκρως ανθρωποκεντρικά σκυλιά ένα Groenendal με έναν δίκαιο και αφοσιωμένο ιδιοκτήτη που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του σκύλου του χαίρεται πολύ να δουλεύει!
Αν κάποια σκυλιά δουλεύουν για το μπαλάκι ή μερικές φυλές δουλεύουν γιατί έτσι είναι γονιδιακά προγραμματισμένες ...το Groenendal δουλεύει απόλυτα και μόνο για τον άνθρωπό του και για την σχέση μαζί του!...άρα όποιος σκύλος κάνει με τον ιδιοκτήτη του κάποιου είδους σπορ (IPO,Mondioring, SchH ,Agility) -είναι ευτυχισμένος……και ο ιδιοκτήτης του το ίδιο…

Τα Groenendal μπορούν επίσης να δουλέψουν με επιτυχία ως σκύλοι διάσωσης, συνοδοί κοπαδιών, ως σκυλιά εντοπισμού ναρκωτικών και γενικά ως αστυνομικοί σκύλοι…

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.175
3.012
ΑΤΤΙΚΗ
..Βέβαια όλα τα παραπάνω ισχύουν με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για σκυλιά από καλή εκτροφή ….αφού μόνο ένα πολύ καλό επιλεκτικό ζευγάρωμα μπορεί να πετύχει την αναγκαία ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ χαρακτήρα.

Σίγουρα τα Groenendal ΔΕΝ είναι φυλή που μπορεί να ‘’πειραματισθεί’’ κανείς εύκολα και χωρίς κόστος ….ούτε εκτρέφοντάς την αλλά ούτε και ζώντας ή μεγαλώνοντάς την…

Δυστυχώς και αυτή η φυλή-όπως και άλλες, έχει δεχτεί τις ‘’επεξεργασίες και τις παρεμβάσεις’’ αρκετών ΒΥΒ με αποτέλεσμα να έχουν γεννηθεί αρκετά μαύρα κουτάβια τα οποία κουβαλούν πολλά προβλήματα χαρακτήρα με έντονα στοιχεία φοβιών, επιθετικότητας ή αστάθειας χαρακτήρα….
Προσωπικά σε πολλά θέματα που ανοίγουν κάτοχοι τέτοιων σκυλιών –(που με χαρά χαρακτηρίζουν το κουτάβι τους Groenendal μόνο και μόνο επειδή είναι μαύρου χρώματος και με όρθια αυτιά) -γίνομαι δυσάρεστη λέγοντας τους το αυτονόητο….ότι δηλ. το σκυλί που πήρανε από έναν ΒΥΒ είναι τόσο Groenendal όσο εγώ είμαι βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής …. ;)

….και ο λόγος δεν είναι μόνο γιατί πρέπει ο καθένας να γνωρίζει την αλήθεια για τον σκύλο του αλλά και γιατί όλοι οφείλουμε να προστατέψουμε την φυλή που αγαπάμε από κακές εκτροφές που σαν τελικό αποτέλεσμα έχουν την δυσφήμηση αλλά και τον εκφυλισμό της.

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.175
3.012
ΑΤΤΙΚΗ
μερικoί εκπρόσωποι της φυλής ...

Woodlyn Black Jack at Revloch-Ch.GB. IR.

Kadour De La Quievre

Buddy van Lana's Hof

Nelson de Kenatier

Rolin Ridge's Fourteen Karat

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.175
3.012
ΑΤΤΙΚΗ

Fakaisers Nowak d'Nuit
το πρώτο βέλγικο ποιμενικό που έγινε δεκτό στο σώμα πεζοναυτών της Σουηδίας

christos79

Well-Known Member
20 Νοεμβρίου 2011
633
27
Εκπληκτικά σκυλιά!!!

Αν και δεν ήμουν ''στο κοπή τη πίτα'' από τις photo ερωτεύτηκα και εγώ τον Ακίρα!!!

Επίσης και αυτός είναι πολύ ωραίος Rolin Ridge's Fourteen Karat

Έχω αρχίσει να σκέφτομαι να πάρω παρέα στον Fabio μόλις μετακομίσουμε και μεγαλώσει λίγο!!

Δεν μου φτάνει να χτενίζω τον μικρό το θέλω Χ2!!!

Όλη μέρα χτένισμα και τρέξιμο!!!!! :) :) :)

Last edited:

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.175
3.012
ΑΤΤΙΚΗ
ξέχασα να πω ότι οι τελευταίες φωτογραφίες είναι σκαναρισμένες σελίδες απο το πολύ αξιόλογο βιβλίο ''The belgian sheperd'' των Janet Andrews & Judith Cloutt, που περιέχει σπάνιες φωτογραφίες και πολλά pedigree σπουδαίων εκπροσώπων της φυλής που επέδρασαν σημαντικά την εξέλιξή της.:)

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.175
3.012
ΑΤΤΙΚΗ
Επίσης και αυτός είναι πολύ ωραίος Rolin Ridge's Fourteen Karat
2 x πρωταθλητής Αμερικής

όχι το βιβλίο δεν είναι μεταφρασμένο αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο να το βρεί κανείς στην Ελλάδα...
πιθανά μόνο με παραγγελία απο ξένα site ...

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.175
3.012
ΑΤΤΙΚΗ
όποιος ενδιαφέρεται να διαβάσει για την φυλή μπορεί να αναζητήσει εκτός απο το...

-''The belgian sheperd'' των Janet Andrews & Judith Cloutt

-το επίσης εξαιρετικό βιβλίο ''Les bergers belges'' των Fabio C. Fioravanzi & M Salmoiraghi (δυστυχώς ούτε αυτό δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα, εγώ το έχω σε μια γαλλική έκδοση)

-το ''The belgian sheperd Dog'' της Deborah Fleming (κυκλοφορεί σε ελληνική μετάφραση απο τις εκδόσεις Βασδέκη) πιστεύω ότι είναι αρκετά αναλυτικό και περιέχει πολλές πληροφορίες...

-''Το τέλειο βιβλίο για τον Βελγικό Ποιμενικό'' του Polet Robert (....ένα βιβλίο που μόνο τέλειο δεν είναι...απο τις εκδόσεις Καρακώτσογλου)

- όπως και το ''The Belgian Shepherds'' του Γ.Κουζή ...(ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1998 και μάλλον είναι δύσκολο να το βρείτε και αυτό... )

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Δε θα πω πόσο θαυμαζω τη φυλή, αφού έχω ήδη "ξαδερφάκι" του Ακίρα (aka tervuren), άλλωστε είναι γνωστό.

Το μόνο που θα πω είναι ότι εύχομαι να μη γίνει "μόδα" μία απαιτητική φυλή όπως αυτή, λόγω μόνο της εμφάνισής τους κ όχι λόγω σεβασμού, κατανόησης κ εκτίμησης του ταμπεραμέντου κ των απαιτήσεων που χαρακτηρίζουν τα βελγικά.

Μπράβο Μαργαρίτα για τις πληροφορίες κ τις φωτό που παράθεσες ;)
:)

christos79

Well-Known Member
20 Νοεμβρίου 2011
633
27
Το μόνο που θα πω είναι ότι εύχομαι να μη γίνει "μόδα" μία απαιτητική φυλή όπως αυτή, λόγω μόνο της εμφάνισής τους κ όχι λόγω σεβασμού, κατανόησης κ εκτίμησης του ταμπεραμέντου κ των απαιτήσεων που χαρακτηρίζουν τα βελγικά.

Μπράβο Μαργαρίτα για τις πληροφορίες κ τις φωτό που παράθεσες ;)
:)
Συμφωνώ απόλυτα!!

Αν και νομίζω ότι στην Ελλάδα πέρασε αυτή η περίοδος για την φυλή όπως και για τα collie πριν περίπου 20 χρόνια!!

Τότε θυμάμαι είχε γεμίσει ο τόπος ''βέλγικα'' 'οπως τα έλεγαν

Τώρα δεν βλέπω καθόλου πλέον στο δρόμο ή σε αυλές.

Δυστυχώς όμως δεν τελείωσε η μόδα, απλά άλλαξε ράτσα και τώρα έχουμε τα τύπου Πιτ όπου έχει γεμίσει ο τόπος από ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα τι σκύλος είναι και τι ανάγκες έχει, απλά τον παίρνουν για να λένε έχω πιτ μπουλ.