gpoul...Χαίρετε! (ντογκο 35 ημερων)

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
προμηθεα, εγω παντα ειχα την απορια, ας την εκφρασω τωρα επι τη ευκαιρια.
ενα ντογκο που δεν αποκτηθηκε απο σωστη εκτροφη, ειναι δηλαδη αποτελεσμα,για παραδειγμα-τι παραδειγμα, τελος παντων- παπυ μιλ- πετ σοπ, και ενας αχταρμας ζευγαρωματων απο ιδιωτες, συνεχιζει να εχει τα χαρακτηριστικα της φυλης?
δηλαδη, εν ολιγοις, αποκλειεται να βγει ενας ομορφος ασπρος σκυλακος που φοβαται την κατσικα και κυνηγαει την κοτα λιγο να παιξει,δεν αντιδρα ακαριαια, δεν ειναι δραστηριο, δεν εχει απιστευτη ενεργεια, κλπ, κλπ?
ενα ασπρο απλοικο γουτσι γουτσι δηλαδη :p
να το πω πιο καθαρα?:D
καθε φορα που διαβαζουμε εδω για ντογκο απο πετ σοπ η ιδιωτες, εσυ πεταγεσαι και λες
"το ντογκο....μπουρου μπουρου..."
και ρωταω
ειναι ντογκο αυτο?

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Βρε Miss τι λύση ανάγκης?
Τι "έσωσες", "έσωσα", "έσωσε"?
Αδέσποτα να σώσουμε υπάρχουν πολλά, δόξα τω Θεώ! Θα σώζουμε και τα κουτάβια του καθενός απ' τον... καθένα? Να κόψουν το λαιμό τους οι bybs με τα κουτάβια τους! Η Ελλάδα έχει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ αδέσποτα. Όταν τα πετάξουν στο δρόμο και γίνουν κι αυτά αδέσποτα (για να σε προλάβω) τα σώζεις αν θες και μπορείς, και καλύτερα να μην το μάθουν και ποτέ. Τους βοηθάς = τους στηρίζεις.
Λιζα, σπανια διαφωνω μαζι σου και όταν δεν συμφωνω δεν το δημοσιευω.
Ουτε τωρα διαφωνω απλά θελω να ρωτησω τη γνωμη σου.

Παρε για παραδειγμα τον «εκτροφεα» που ζευγαρωνει με την λογικη ότι η θυληκια ΠΡΕΠΕΙ να γεννησει μια φορα ή/και θελει να κρατησει ένα και μονο σκυλι, συχνα το καλυτερο αρσενικο.

Αν τα υπολοιπα δεν τα κρατησει και δεν εχει την υπομονη να περιμενει μεχρι να τα δωσει άρον άρον σε καποιους, θα καταληξουν ή αδεσποτα ή σκοτωμενα, ισως και από τον ιδιο.
Αν παρεις ένα δεν το σωζεις από έναν πιθανο θανατο?
Επισης, μη παιρνοντας ενα κουταβι του ΔΕΝ τον αποτρεπεις απο το να μην ξαναζευγαρωσει.
Άλλο αν τα πουλαει. Δεν παιρνεις = του χαλας τις δουλειες και αλλαζει καποια στιγμη επαγγελμα.

Ασε αν είναι καλυτερο να παρεις κατευθειαν ένα αδέσποτο.
Μπορει ο άλλος το αδεσποτο να το θεωρει βρωμικο και αρρωστο, ή παιδι αγνώστου εντελως φυλής, που πραγματικα μπορει να είναι, ενώ του αλλουνού θα εχει τουλαχιστον καποια στοιχειωδη υγεια και χαρακτηριστικα μιας φυλής.

Δεν υποστηριζω αποψη, απλά ρωταω.
Φιλικά
Αρης

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Επισης, μη παιρνοντας ενα κουταβι του ΔΕΝ τον αποτρεπεις απο το να μην ξαναζευγαρωσει.
Και βεβαία τον αποτρέπεις. Τα κουτάβια δεν τα παίρνει κανείς, μεγαλώνουν ραγδαία, γίνονται 1 μήνα, 2, 3, 4, 5 +
Τρώνε, πίνουν, ουρούν και αφοδεύουν ασταμάτητα, κάνουν τον κόσμο Γης Μαδιάμ και όσο μεγαλώνουν οι απαιτήσεις τους αυξάνονται.

Αν δεν βοηθήσει κανείς τον ιδιώτη να ξεφορτωθεί τα κουτάβια, θα κουκουλωθεί ο ίδιος τις συνέπειες της ανευθυνότητας του. Οι λύσεις, από κει και περα, είναι 3:

- Φορτώνεται τα κουτάβια εφ’ όρου ζωης
- Τα παρατάει στο δρόμο
- Τους κάνει ευθανασία.

Ότι και να κάνει από τα 3, δεν πρόκειται να ξαναζευγαρωσει τη σκύλα του, τουλάχιστον όχι με την ευκολία της πρώτης φοράς.

Θα μου πεις: Και τι είναι καλύτερο, να πεθάνουν αυτά τα κουτάβια?
Σου απαντώ: Ναι. Μερικές φορές είναι καλύτερα να πεθάνουν κάποια για να μην γεννηθούν άλλα που θα διαιωνίσουν το πρόβλημα.

Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
@galazio
Θα ξεκινήσω από το τέλος της ερώτησής σου...
καθε φορα που διαβαζουμε εδω για ντογκο απο πετ σοπ η ιδιωτες, εσυ πεταγεσαι και λες
"το ντογκο....μπουρου μπουρου..."
και ρωταω
ειναι ντογκο αυτο?
Μάλλον με μπερδεύεις με άλλον...:)
Δεν θυμάμαι ποτέ να έχω πει σε κάποιον "μην πάρεις Ντόγκο από πετ-σοπ ή ιδιώτη, αλλά πάρε από εκτροφέα" κι αυτό έχει γίνει ευνόητους λόγους:
1. δεν θεωρώ τον εαυτό μου επαγγελματία... άρα είμαι ιδιώτης.
2. για να μην θεωρηθεί πως ψαρεύω πελάτες Για τους ίδιους λόγους δεν θα δεις ποτέ εδώ μέσα αναγγελία γέννας ή ζευγαρώματός από εμένα, αλλά ούτε θα ακούσεις ή δεις Π.Μ. όπου διαπραγματεύομαι με οποιονδήποτε τρόπο πώληση κουταβιού μου! (Να σε προλάβω... ξέρω πως δεν με μέμφεσαι, αλλά η διευκρίνησή σου χρειάζεται διευκρίνηση)
3. το ξαναλέω γνωρίζοντας πως ίσως γίνομαι κουραστικός, αλλά δεν με απασχολεί το "από που το πήρες", αλλά "αν πραγματικά ήθελες Ντόγκο" (διευκρινίζω για τους παράξενους πως δανείστηκα εσένα). Κι αυτό είναι που έχει για μένα σημασία!

Στο δια ταύτα...
...ενα ντογκο που δεν αποκτηθηκε απο σωστη εκτροφη, ειναι δηλαδη αποτελεσμα,για παραδειγμα-τι παραδειγμα, τελος παντων- παπυ μιλ- πετ σοπ, και ενας αχταρμας ζευγαρωματων απο ιδιωτες, συνεχιζει να εχει τα χαρακτηριστικα της φυλης?
δηλαδη, εν ολιγοις, αποκλειεται να βγει ενας ομορφος ασπρος σκυλακος που φοβαται την κατσικα και κυνηγαει την κοτα λιγο να παιξει,δεν αντιδρα ακαριαια, δεν ειναι δραστηριο, δεν εχει απιστευτη ενεργεια, κλπ, κλπ?
ενα ασπρο απλοικο γουτσι γουτσι δηλαδη :p
Ας προσπεράσουμε το γεγονός πως όλα τα Ντόγκο είναι ούτως ή άλλως πολύ γούτσου - γούτσου! Εκνευριστικά γούτσου - γούτσου θα έλεγα!

Άρα μάλλον εννοείς να πρόκειται για έναν σκύλο χωρίς prey - drive, υποτακτικό, δειλό κλπ. κλπ.

Δεν αποκλείεται... όπως δεν αποκλείεται να κερδίσω το Κρατικό Λαχείο (κι ας μην αγοράζω - μπορεί να το βρω στον δρόμο).
Θέλω να πω πως πάιζεις όμως με τις πιθανότητες και δυστυχώς ο (γεννετικά κωδικοποιημένος) ολοκληρωμένος χαρακτήρας δεν είναι ορατός δια γυμνού οφθαλμού σ' ένα κουτάβι 35 ημερών. Ένα κουτάβι που έχει πολλές πιθανότητες να τον κληρονόμησε ακόμα κι αν είναι διασταύρωση με Μπασέ.
Όταν όμως τίθεται θέμα "χαρακτήρας Ντόγκο", τότε μιλάμε για τυπικό χαρακτήρα Ντόγκο.

Θεωρητικά όμως υπάρχει η πιθανότητα να βγεί και εντελώς λάθος ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά. Τότε όμως δεν θα μιλάμε για χαρακτήρα Ντόγκο.

Θεωρητικά μπορείς να προβείς στην υιοθεσία μιας αρκούδας και να την στεγάζεις σε μια αποθήκη με ξεσκέπαστα βαρέλια από μέλι. Υπάρχει η πιθανότητα να μην πειράξει το μέλι... ο κανόνας όμως λέει πως θα βρεις τα βαρέλια άδεια και την αρκούδα σκασμένη!

Υ.Γ.: Συγχώρεσε τα Ελληνικά μου... ξέρεις εσύ... ξενιτιά... κλπ. κλπ.:D

Last edited:

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Rottie,
με καλυψες πληρως, ως συνηθως :)

Μερικα πραγματα μπορει να ακουγονται λιγο σκληρα, αλλά δεν μπορει να αμφισβητηθει η ορθοτητα τους.

Ευχαριστω και παλι
Αρης

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Άρη, η Rottie με έβγαλε από τον κόπο να σου απαντήσω :p
Εννοείται ότι συμφωνώ με όλα.
Όσο γι' αυτό:
Μπορει ο άλλος το αδεσποτο να το θεωρει βρωμικο και αρρωστο, ή παιδι αγνώστου εντελως φυλής, που πραγματικα μπορει να είναι, ενώ του αλλουνού θα εχει τουλαχιστον καποια στοιχειωδη υγεια και χαρακτηριστικα μιας φυλής.
Το ίδιο πράγμα είναι. Ημίαιμα τυπικά είναι τα σκυλιά των bybs. Στοιχειώδη υγεία γιατί να έχει? Ποιος byb κάνει προγεννητικό έλεγχο στα σκυλιά του ή ασχολείται με το τι υγεία είχαν οι πρόγονοί τους? Σκυλιά με χαρακτηριστικά, κάποια έστω, ένα σωρό φυλών υπάρχουν άπειρα στα καταφύγια. Αν δεν βρει κάποιος, να ψάξει για σωστό εκτροφέα.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Σε περίπτωση που κάποιος το σκέφτεται αυτό, να πω οτι είναι χειρότερο.... Καλύτερα ημίαιμο πάππου προς πάππου παρά καθαρόαιμο της κακιάς ώρας. Γιατι το δεύτερο κουβαλάει όλα τα προβλήματα του inbreeding, χωρίς τις εγγυήσεις χαρακτήρα που προσφέρει η σωστή επιλεκτική εκτροφή. Οπότε αφου δεν τους ενδιαφέρει να βγει τυπικό δείγμα της φυλής, ας πάρουν τουλάχιστον ενα σκύλο που θα είναι απαλαγμένος απο τα προβλήματα υγείας που προκύπτουν απο τις "μικρες δεξαμενές αίματος".

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Οταν ειπα για αρρωστιες, εννοουσα αυτες που προερχονται απο μικροβια, μηκυτες κλπ., οχι γενετικες ανωμαλιες απο inbreeding.

Στην περιπτωση των αδεσποτων ή καταφυγίου, που πολλά ειναι πρωην αδεσποτα και οχι προϊόντα εγκαταλειψης, ποιος εγγυάται οτι δεν ειναι γόνοι ενδοοικογενειακης συνεύρεσης?

Θα επαναλαβω οτι δεν υποστηριζω συγκεκριμενο τροπο αποκτησης σκυλου και ειδικα Bybs.
Ρωταω εγκυκλοπαιδικα.

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Κανένας. Όπως κανένας δεν σου εγγυάται ότι το κουτάβι που θα σου δώσει ο κάθε "εκτροφέας" δεν θα σου πεθάνει στις 3 μέρες. Παίρνεις ρίσκο μεγάλο όταν υιοθετείς σκύλο που δεν προέρχεται από επιλεκτική εκτροφή. Σε αυτή την περίπτωση ένα σωματείο-καταφύγιο μπορεί να σου δώσει πολύ περισσότερες εγγυήσεις από τον οποιονδήποτε άσχετο που έβαλε το σκυλί του να γεννήσει.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Στην περιπτωση των αδεσποτων ή καταφυγίου, που πολλά ειναι πρωην αδεσποτα και οχι προϊόντα εγκαταλειψης, ποιος εγγυάται οτι δεν ειναι γόνοι ενδοοικογενειακης συνεύρεσης?

.
Κανείς.... αλλά ακόμα και ενδοοικογενειακή συνευρεση μεταξύ ημίαιμων, έχει λιγότερο ρίσκο απ'οτι ενδοοικογενειακό ζευγάρωμα καθαρόαιμων της κακιάς ώρας.... γιατι σ'ενα ημίαιμο υπάρχει εκ των πραγμάτων μεγαλύτερη γεννετική "ποικιλία" απ'οτι σ'ενα καθαρόαιμο ζώο. Είναι αυτό που λενε ο εκτροφεις ανοιχτά ή κλειστά αίματα.....

Οσο για τις μη γεννετικές αρρώστιες, πχ τύφος, μόρβα κτλ, αυτές συνήθως οδηγούν γρήγορα στο θάνατο αν ο σκύλος είναι στο δρόμο και δε γίνει θεραπεία, οπότε δε θα τις συναντήσεις συχνά..... (υπάρχουν φυσικά και οι πιο ήπιες τύπου ψώρα, που όμως διορθώνονται οπότε δεν τίθεται θέμα).

Miss

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2009
278
0
Αργυρούπολη
Αν δεν βοηθήσει κανείς τον ιδιώτη να ξεφορτωθεί τα κουτάβια, θα κουκουλωθεί ο ίδιος τις συνέπειες της ανευθυνότητας του. Οι λύσεις, από κει και περα, είναι 3:

- Φορτώνεται τα κουτάβια εφ’ όρου ζωης
- Τα παρατάει στο δρόμο
- Τους κάνει ευθανασία.

Ότι και να κάνει από τα 3, δεν πρόκειται να ξαναζευγαρωσει τη σκύλα του, τουλάχιστον όχι με την ευκολία της πρώτης φοράς.
Οπότε λόγω της πρώτης δυσκολίας, ο "άσχετος" ιδιοκτήτης θα συνετιστεί.

Θα μου πεις: Και τι είναι καλύτερο, να πεθάνουν αυτά τα κουτάβια?
Σου απαντώ: Ναι. Μερικές φορές είναι καλύτερα να πεθάνουν κάποια για να μην γεννηθούν άλλα που θα διαιωνίσουν το πρόβλημα.
Να διαιωνίσουν ποιό πρόβλημα?

1-Το να ξαναγεννήσει η ίδια σκυλίτσα? (αυτό έχει ήδη αποτραπεί από ότι κατάλαβα)
2-Το να μην υπάρχουν αδέσποτα? (Ναί σίγουρα, το έκανε ο θείος μου αυτό, τα έπνιγε όλα στη θάλασσα)
3-Το να μη γεννήσουν τα θυλικά κουτάβια όταν έρθει η ώρα τους σε χέρια άσχετων? (αν υποθέσουμε ότι οι γέννες οσον αφορά το φύλο ειναι 50%-50%, οι πιθανότητες μειώνονται στο μισό και ίσως ακόμα λιγότερο αν βάλουμε και τον παράγοντα του καλού ιδιοκτήτη.

Δε θέλω να το συνεχίσω άλλο, απλά δε θεωρώ ότι είναι καλύτερα να σκοτώσεις κάποιο πλάσμα (πέραν από ότι αφορά τη διατροφή) Δε δέχομαι να μην αφήνω περιθώρια ζωής, της οποιασδήποτε ζωής (ποιότητα) σε ένα ον, δεν είμαι θεός...

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
@galazio
Θα ξεκινήσω από το τέλος της ερώτησής σου...

Μάλλον με μπερδεύεις με άλλον...:)
Δεν θυμάμαι ποτέ να έχω πει σε κάποιον "μην πάρεις Ντόγκο από πετ-σοπ ή ιδιώτη, αλλά πάρε από εκτροφέα" κι αυτό έχει γίνει ευνόητους λόγους:
1. δεν θεωρώ τον εαυτό μου επαγγελματία... άρα είμαι ιδιώτης.

(.......................)

Άρα μάλλον εννοείς να πρόκειται για έναν σκύλο χωρίς prey - drive, υποτακτικό, δειλό κλπ. κλπ.

Δεν αποκλείεται... όπως δεν αποκλείεται να κερδίσω το Κρατικό Λαχείο (κι ας μην αγοράζω - μπορεί να το βρω στον δρόμο).
Θέλω να πω πως πάιζεις όμως με τις πιθανότητες και δυστυχώς ο (γεννετικά κωδικοποιημένος) ολοκληρωμένος χαρακτήρας δεν είναι ορατός δια γυμνού οφθαλμού σ' ένα κουτάβι 35 ημερών. Ένα κουτάβι που έχει πολλές πιθανότητες να τον κληρονόμησε ακόμα κι αν είναι διασταύρωση με Μπασέ.
Όταν όμως τίθεται θέμα "χαρακτήρας Ντόγκο", τότε μιλάμε για τυπικό χαρακτήρα Ντόγκο.

Θεωρητικά όμως υπάρχει η πιθανότητα να βγεί και εντελώς λάθος ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά. Τότε όμως δεν θα μιλάμε για χαρακτήρα Ντόγκο.

Θεωρητικά μπορείς να προβείς στην υιοθεσία μιας αρκούδας και να την στεγάζεις σε μια αποθήκη με ξεσκέπαστα βαρέλια από μέλι. Υπάρχει η πιθανότητα να μην πειράξει το μέλι... ο κανόνας όμως λέει πως θα βρεις τα βαρέλια άδεια και την αρκούδα σκασμένη!

Υ.Γ.: Συγχώρεσε τα Ελληνικά μου... ξέρεις εσύ... ξενιτιά... κλπ. κλπ.:D
ναι καλε, ξερω
[ame="http://www.youtube.com/watch?v=1va36vmXqb8&feature=related"]YouTube - stelios kazantzidis - to psomi tis ksenitias[/ame]

οταν λεω "ιδιωτης", εννοω τους ιδιωτες της χρυσης ευκαιριας, δεν εννοω τους ιδιωτες εκτροφεις.
ενταξει, δεν εισαι επαγγελματιας, εισαι εραστης της τεχνης ?:p
ουτε αυτο εισαι?
εκτροφεας εισαι, δεν μπορει να κανω λαθος.
παει αυτο.

δηλαδη θεωρεις πως ενα ντογκο αγορασμενο απο χρυση ευκαιρια, η πετ σοπ, εχει τις ιδιες πιθανοτητες να μην εχει τον τυπικο χαρακτηρα του ντογκο, με την αρκουδα που δεν θα φαει το μελι, η του να κερδισουμε τον πρωτο αριθμο του λαχειου που θα βρουμε καταχαμα?

ξαναρωταω, γιατι πραγματικα μπερδευτηκα πολυ.
ο κανονας , δεν λεει πως τυπικο χαρακτηρα ντογκο, εχουμε μονο με την σωστη εκτροφη της φυλης?

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Να διαιωνίσουν ποιό πρόβλημα?
Των αδέσποτων ζώων.
(Για να υπάρχουν 300.000 αδέσποτα σκυλιά στην Ελλάδα, μερικά κουτάβια πρέπει να γλίτωσαν τον πνιγμό από τον θειο σου και τους άλλους «θειους» που επιδίδονταν στο «ευγενες» σπορ).

Κατά τα άλλα, δικαίωμα στη ζωή έχουν και τα παρατημενα ζώα που ζουν στους δρόμους. Δεν βλέπω να κόπτεται όμως πολύς κόσμος γι’ αυτά.
Συνήθως τους παίρνει ο πόνος του δικαιώματος στην ζωή όταν νομίζουν ότι θα γλιτώσουν κανα ευρώ ψωνίζοντας σκύλο από αγγελία της ΧΕ.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.247
Μέλη
20.026
Νεότερο μέλος
Μάρα