Μπορει οσα λεω καποιες φορες να ακουγονται σκληρα, αλλά καπως ετσι, λιγο ή πολύ, είναι τα πραγματα όταν εχεις να κανεις με σκυλια δυσκολα, υψηλης ενεργειας και κυριαρχικοτητας.
Αν αυτές οι ιδιοτητες συνδιαζονται και με αυξημενη επιθετικοτητα και ισχυρα τα βασικα ενστικτα, τοτε εχεις έναν σκυλο κερατο, που είναι ταυτοχρονα μεγαλη τυχη και χαρα αλλά και μεγαλο βασανο. Είναι ευχη και καταρα μαζι.
Η βασικη υπακοη δεν είναι φυσικα μονο οι εντολες. Αυτές είναι το τελευταιο, αν και πολύ βασικο.
Το θεμα είναι να καταλαβει ο σκυλος (ειδικα αυτος ο σκυλος που περιεγραψα παραπανω) ότι όλα ξεκινανε από εσενα και τελειωνουν από εσενα, την ωρα που εσυ θα αποφασισεις και με τον τροπο που θα αποφασισεις.
Φαγητο, παιχνιδι, βολτα, χαδια, υπνος, τα παντα κινουνται/αποφασιζονται από εσενα.
Εισαι σε συνεχη εγρηγορση και αυτό πρεπει να φαινεται.
Τι πετυχαινεις με αυτό. Ο σκυλος σε κοιταζει στα ματια κάθε φορα που πας να κινηθεις ή να μλησεις.
Ελπιζει και ευχεται να αποφασισεις κατι που θα του αρεσει, πχ μια ξαφνικη βολτα, ένα δεκαλεπτο παιχνιδι με μπαλακι, ένα καλο κερασμα. Περιμενει κοιτωντας σε βαθεια στα ματια να του δωσεις free για να αφησει το platz και να λυσσαξει στο τρεξιμο στο βουνο.
Μονο ετσι ακουγοντας την εντολη σου θα κανει στροφη στον αερα και θα επιστρεψει σφαιρα στο καλεσμα σου.
Μονο ετσι, και οταν ξερει ότι υπαρχουν συνεπειες και επιβραβευσεις, ενιοτε και κατά περιπτωση ισχυρες, υπαρχει ελπιδα να μην ξεκινησει τον καυγα που σκεφτεται βλεποντας τον απεναντι σκυλο.
Σε βλεπει και αισθανεται ότι εισαι σε εγρηγορση και τον παρακολουθεις. Όταν αισθανθει ότι αρμενιζεις και χαλαρωνεις, το εχασες το παιχνιδι.
Προσωπικα, το εχω χασει τοσες πολλες φορες και εχω δοκιμασει τοσες διαφορετικες τεχνικες, που εχω καταληξει ότι η παραπανω θεωρηση εχει σαφως το μεγαλυτερο ποσοστο επιτυχιας.