Eρωτήσεις για εκπαίδευση και συμπεριφορά

loukoumas

Active Member
22 Μαρτίου 2017
25
1
32
Λοιπόν ξανά τρίτο θέμα!

Αν έχετε άποψη και θέλετε γράψτε ή έστω πείτε ''α'', ''τίποτα από τα δυο'' κτλ .........το κανα όσο πιο εύκολο γίνεται για να πάρω καμιά απάντηση .......

1 Ζηλεύει και γαβγίζει όταν δει φιλιά και αγκαλιές, πως το προσεγγίζουμε?
α. τον διατάζουμε να καθίσει κάπου μακριά
β .τον παίζουμε με λιχουδιές, παιχνίδι ώστε να καταλάβει ότι δεν έχει να ζηλέψει κάτι

2 Είναι κυριαρχικός, μπαίνει κάποιος στο σπίτι και γαβγίζει, τι κάνουμε?
α. Του λέμε να καθίσει γιατί είμαστε οι αρχηγοί και πρέπει να μας ακούσει
β. Λέμε στο άτομο που θα μπει να του δώσει κάποια λιχουδιά , να του δείξει δηλαδή φιλικότητα...να το συνδυάσει ως καλό δηλαδή

3 Έρχεται η ώρα για μπάνιο, ψάξιμο αυτιών ή το οτιδήποτε ''κακό'', τι κάνουμε?
α. Του λέμε έλα , κάτσε κτλ γιατί υποτίθεται ότι είμαστε αρχηγοί και πρέπει να μας ακούει πάντα..
β. Όχι δεν χρησιμοποιούμε εντολές γιατί θα συνδέσει το έλα κάτσε με κακές καταστάσεις

4 Τον τσακώνουμε στον καναπέ, του λέμε να κατέβει και το κάνει ή κατεβαίνει και από μόνος του γιατί ξέρει ότι έχει κάνει βλακεία , μετά τι κάνουμε?
α. Τον μαλώνουμε γιατί ανέβηκε στον καναπέ ενώ ξέρει ότι 'απαγορεύεται'
β. Αδιαφορούμε γιατί εν τέλει κατέβηκε υπάκουσε κατά μια έννοια..

5 Αν έρθει για χάδια και παιχνίδι
α .Τον αγνοούμε πάντα γιατί είμαστε οι αρχηγοί και χαϊδεύουμε όποτε θέλουμε εμείς
β .Του λέμε να καθίσει πχ και τον χαϊδεύουμε

6 Θέλουμε εμείς να τον χαϊδέψουμε
α. Το καταπιέζουμε , για να μην επιβραβεύεται κάνοντας τίποτα...
β. Τον χαϊδεύουμε δεν υπάρχει πρόβλημα

7 Γρυλίζει ή πάει να γρυλίσει...
α. Δοκιμάζουμε τα όρια του και αν γρυλίσει τον μαλώνουμε, δεν τον φοβόμαστε δηλαδή
β. Τον παίρνουμε με το καλό , αποφεύγουμε να γρυλίζει με το να του δείξουμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος/ λόγος να γρυλίζει......

8 Αν ένα σκυλί δαγκώσει γιατί το φέραμε στα όρια του, του είναι πιο εύκολο να το ξανακάνει χωρίς να υπερβούμε αυτά τα όρια
α. ναι
β. όχι

9 Κατά πόσο οι λάθος συμπεριφορές των άλλων επηρεάζουν την δική μας αρχηγία για το σκυλί?
α .Καθόλου , λίγο
β. Πολύ

10 Οι εντολές έχουν την εξής σειρά, για μένα τουλάχιστον
1 Δείχνω την λιχουδιά και του ζητώ το χ
2 Του ζητώ το χ, δίνοντας κάποιες φορές λιχουδιά που έχω κρυμμένη
3 Κόβω την λιχουδιά
Αν ζητήσουμε να καθίσει για παράδειγμα σε καταστάσεις με ερεθίσματα και δεν ακούει, τι κάνουμε ?
α. Ξεκινάμε από το 1 σε νέες καταστάσεις, σαν να λέμε εκμάθηση εντολών σε νέες καταστάσεις
β. Γυρίζουμε πάλι σε καταστάσεις χωρίς ερεθίσματα δίνοντας που και που λιχουδιές...και μετά στις νέες, πριν κόψουμε την λιχουδιά από τις καταστάσεις χωρίς ερεθίσματα, ταυτόχρονα σαν να λέμε..

11 Θα ταν καλό αντί για κάθισε και μείνε να βρούμε μια άλλη λέξη και να του μάθουμε από την αρχή ότι η τάδε λέξη σημαίνει κάθισε και μείνε εκεί μέχρι να σου πω να σηκωθείς ?
α.Ναι
β.Όχι

manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
1 και 2: δεν διωρθωνονται με λιχουδιές. Δεν είναι απόλυτο. Εξαρτάται και από τον σκύλο.

3. Τίποτα από τα δύο. Σε μια αρμονική συμβίωση αυτά είναι λυμένα.

4. Αν αυτά οριοθετηθουν από την αρχή δεν υπάρχουν τέτοια θέματα. Πχ αν ο σκύλος μας δεν θέλουμε να ανεβαίνει στον καναπέ,δεν τον ανεβάζουμε ποτέ από την 1η μέρα. Αν πχ όταν είναι κουτάβι τον έχουμε στον καναπέ και αργότερα θέλουμε να μην ανεβαίνει, είναι δύσκολο και δεν φταίει ο σκύλος.

5 και 6. Σε μια αρμονική συμβίωση αυτά είναι λυμένα.

7, 8και 9: Ανάλογα την περίπτωση.

10. Εκπαιδεύεις τον σκύλο σου από την αρχή χωρίς λιχουδιές.

11. Ότι βολεύει τον καθένα.

• Like
Reactions: loukoumas

Kahlan

Well-Known Member
2 Νοεμβρίου 2011
170
208
Καλησπέρα, θα προσπαθήσω κι εγώ να απαντήσω, χωρίς να γνωρίζω τον σκύλο σου, οπότε ίσως οι απαντήσεις μου να είναι επηρεασμένες από τους σκύλους που είχα ως τώρα και το τι θα έκανα μαζί τους.

1. Τίποτα από τα δύο. Τον αγνοούμε.

2. Φροντίζουμε να τον κοινωνικοποιήσουμε εκτός σπιτιού. Όταν έρχονται επισκέπτες του δίνουν λιχουδιά αν και εφόσον είναι ήρεμος. Αν δεν είναι, μπαίνουμε εμείς ανάμεσα στο σκύλο και τον επισκέπτη μέχρι ο σκύλος να ηρεμήσει. Εναλλακτικά, αν δεν είμαστε σίγουροι για την συμπεριφορά του και υπάρχει κίνδυνος να δαγκώσει, τον περιορίζουμε πριν ο επισκέπτης εισέλθει στο χώρο.

3. Ξεκινάμε σιγά σιγά σε άσχετες στιγμές το ψαχούλεμα, με ήρεμες κινήσεις, δίνοντας ίσως και κάποια λιχουδιά, με σκοπό να τον κάνουμε να το συνηθίσει και να το συνδυάσει με κάτι ευχάριστο όσο γίνεται. Θα μπορούσαμε να του πούμε να κάτσει για να είναι πιο εύκολο να τον διαχειριστούμε.

4. Δεν μαλώνουμε, τον πηγαίνουμε στο κρεβάτι του και τον επιβραβεύουμε όταν ξαπλώσει εκεί.

5. Αν θέλουμε να τον χαιδέψουμε και να παίξουμε μαζί του το κάνουμε, αν δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε εκείνη τη στιγμή, τον αγνοούμε μέχρι να φύγει.

6. Τον χαιδεύουμε.

7 και 8. Προσπαθούμε να βρούμε τι τον ενοχλεί και αναλόγως την περίσταση το αντιμετωπίζουμε με εκπαίδευση. Καλό είναι να μην φέρνουμε το σκύλο στα όρια του χωρίς λόγο και χωρίς να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να τον διαχειριστούμε σε κάθε περίπτωση.

9. Αναλόγως πόσο συχνά τους βλέπει και αναλόγως τον σκύλο και την σχέση του με τον ιδιοκτήτη.

10. Γυρίζουμε σε κατάσταση χωρίς ερεθίσματα δουλεύοντας περισσότερο τις εντολές και δοκιμάζουμε ξανά μετά από κάποιο διάστημα. Παράλληλα του δείχνουμε ότι μόνο θετικό γι αυτόν είναι να έχει την προσοχή του πάνω μας, επιβραβεύοντας τον κάθε φορά που το κάνει ενώ υπάρχουν κι άλλα ερεθίσματα γύρω του.

11. Δεν πιστεύω ότι παίζουν ρόλο οι λέξεις που θα χρησιμοποιήσεις, αρκεί να δουλευτούν οι εντολές περισσότερο.

Ελπίζω να σε βοήθησα. Επίσης τονίζω και πάλι ότι αυτά είναι που θα έκανα, ή έκανα στους δικούς μου σκύλους. Πιθανόν να μην λειτουργήσουν στη δική σου περίπτωση. Επίσης είμαι της άποψης ότι δεν χρειάζονται όλοι οι σκύλοι να είμαστε αυστηροί μαζί τους και να σκεφτόμαστε συνεχώς πως θα είμαστε οι ''αρχηγοί''. Ο δικός σου δεν γνωρίζω σε ποια περίπτωση ανήκει :)

Μαρια&Ηρα

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2013
2.513
3.753
39
1)Τον γραφεις κ οταν με το καλο ηρεμήσει του δινεις παλι σημασια
2)εξαρτάται...προσωπικα το γαυγισμα δεν θελω να το κοβω,αλλα αμα πω στοπ ειναι στοπ.
3)αυτα τα ξεκινας απο κουταβι που ειναι,σιγα σιγα κ με υπομονη του παρουσιαζει,το μπανιο,τις σαπουναδες,το πιστολάκι κλπ κλπ...οταν πια μεγαλωσει ερχεται κ καθεται απο μονο του εφοσον εκανες σωστη δουλεια εξαρχης
4)εφοσον δε θες λες...ναι...αφου τον τσακωνεις μετα εορτής τι να τον μαλωσεις?του λες να κατεβει,κατεβαινει,τελος.
5)χαιδευω,ζουμπαω,φιλαω,πασπατευω κ αμα βαρεθουμε απο δω η μια απο κει η αλλη...
6)το χαιδεμα δεν ειναι επιβραβευση...ειναι διαχυτικοτητα μεταξυ εσου κ ενος πλασματος που υποτιθεται αγαπας...αμα θελω να χαιδεψω,χαιδευω (κ βλεπε κ ολα τα παραπανω)
7)υπαρχουν λογιων λογιων γρυλισματα...αναλογα...
8)το σκυλι ΣΟΥ να σε δαγκωσει?κατι εχεις κανει λάθος...εαν ευθυς εξαρχης,εστω σκεφτεί να σε δαγκωσει!παρτο απτην αρχη οποτε...
9)οι αλλοι ειναι αλλοι κ εσυ εισαι εσυ,τα λαθη τους οι αλλοι τα λουζονται αυτοι...κ ισως μετεπειτα κ εσυ που κληθεις να μαζεψεις τα ασυμαζευτα.
10)εαν δεν υπακουσει,παει να πει ουδεποτε το εμαθε,δεν υπαρχει επιλεκτικη ακοη στα σκυλια...παει να πει το πιανεις απτην αρχη κ κατα προτιμηση με αλλη προσέγγιση μιας κ (προφανως) την πρωτη φορα απετυχες (γιατι ειναι δικη μας αποτυχία,οχι δικη τους)
11)ο καθενας χρησιμοποιει οτι τον βολευει,δεν υπάρχουν ντε φακτο λεξεις...

Χρησιμοποιησες πολλες φορες τις λεξεις "αρχηγος" κλπ...δεν ημαστε "αρχηγοι" τους...πιο πολύ σαν "συνεταίρους" θα μας χαρακτηριζα.
Επιλεγει να σε υπακουσει γιατι εχεις αποδείξει (με το σπαθι σου) οτι το αξιζεις να σε υπακουσει,κ μονο χαμενος δεν θα βγει...

• Like

archodea

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2009
870
770
Πειραιάς
Είναι δύσκολο ν απαντήσω επειδή ψάχνω τ λύση αν εντοπίσω πρόβλημα που μ ενοχλεί μ βάση τ χαρακτήρα σκύλου που έχω δίπλα μου.

• Like

loukoumas

Active Member
22 Μαρτίου 2017
25
1
32
Eυχαριστώ για τις απαντήσεις....

Και εγώ τις απαντήσεις βάσει του σκύλου μου τις έφτιαξα, πχ στο 1 δεν μπορώ να τον αγνοήσω ούτε είμαι σίγουρη για την συμπεριφορά του, στο 2 είναι πιο εύκολη η κατάσταση.....

Δεν θα κάνω αντίλογο γιατί από ότι κατάλαβα το μπαλάκι πέφτει σε μας να ψυχολογήσουμε το σκύλο μας και να κάνουμε ότι καταλαβαίνουμε..

Batcat

New Member
14 Μαϊου 2017
2
2
34
'Εχω μια απορία! Η σκυλίτσα μου είναι σχεδόν δύο μηνών. Πότε πιστεύεται είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσω την εκπαίδευσή της?

• Like
Reactions: GRDANE

cygor

Well-Known Member
15 Νοεμβρίου 2015
623
1.496
41
'Εχω μια απορία! Η σκυλίτσα μου είναι σχεδόν δύο μηνών. Πότε πιστεύεται είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσω την εκπαίδευσή της?
απο τη μερα που ερχεται σπιτι το κουταβι ξεκιναμε να το εκπαιδευουμε, βεβαια η αντιληψη του σκυλου οπως και του ανθρωπου εχει να κανει με την ηλικια και την ωριμοτητα του, ετσι αλλα πραγματα θα πρεπει να του δειξεις τωρα, αλλα οταν παει 5 μηνων και παει λεγοντας..

• Like
Reactions: akis1323

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.862
5.113
patra
grdane.blogspot.com
@loukoumas

οι ερωτησεις σου φανταζομαι πηγαζουν απο την εμπειρια με το σκυλο σου..
ολες οι ερωτησεις πηγαζουν απο το ιδιο πρωταρχικο ζητημα...
δεν θα σου απαντησω λοιπον..σε καθε ερωτηση με α΄λφα βητα κλπ...
απλά θ ασου πω ότι πισω απο τα προβλήματα που περιγραφεις κρυβεται η "προβληματικη σχεση σας"
υπαρχει θεμα ιεραρχιας αγελης... και οριων...
εγω πρωτα θ ακοιταγα να διορθωσω την σχεση σας
να εισαι ο θεος του.. σε δευτερη φάση και ταυτοχρονα... θα εθετα ορια....
κι αμεσως μετα θα αρχιζα εκπαιδευση βασικης υπακοης...
αυτος ο κυκλος θα ελυνε αν οχι ολα, τα περισσοτερα προβληματα σου..
αν απλα προσπαθεις επιμερους το καθε ενα ξεχωριστα το πιθανοτερο ειναι να μην εχεις αποτελεσμα...

• Like

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.862
5.113
patra
grdane.blogspot.com
εχεις αργησει..
οπως σου ειπαν απο την πρωτη ημερα...

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.241
Μέλη
20.016
Νεότερο μέλος
Nikos_Ν