Dogo Argentino με πρόβλημα κοινωνικοποίησης και θέματα συμπερίφορας

irodion

Member
7 Ιανουαρίου 2013
6
3
nadi.jpg Πριν από 3 ήμερες με επισκέφθηκε φίλος που έχει εμπειρία σε μικρά σκυλάκια σαλονιού αλλά καμιά ιδέα τελικά σε μολοσσόειδη και ειδικά τέτοιας ράτσας (για τα χαρακτηριστικά της φυλής και εγώ εδώ και 3 μέρες ενημερώνομαι μέσω διαδικτύου). Ο φίλος πριν από 2 χρόνια σχεδόν είχε σχέση με μια τύπισσα και μαζί είχανε 3-4 σκυλάκια σαλονιού και σπίτι εκτός Αθηνών με χώρο εξωτερικό όπου εκεί αφήνανε και όλη μέρα τα ζώα

Ο 6-7 μηνών Nadi την ''έπεσε'' σε κάποια άλλα σκυλιά της γειτονίας (πως, που, τι, δεν παίρνω εύκολα λόγια για το ιστορικό του σκύλου αλλά τελικά από τα 7 μηνών και μετά ο σκύλος μεταφέρθηκε σε επιχείρηση που λειτουργεί στο κέντρο της Αθηνάς (ζούσε μεταξύ τουαλέτας, υπογείου και ισογείου με ωράριο καταστημάτων και κλειστά φώτα για ώρες και κόσμο έξω από τα ρολά του καταστήματος) και ο φίλος μου έχασε και επαφή γιατί χώρισε με την κυρία ...

Τελικά πριν 5 μέρες του φορτώνει ένα 2 χρόνο μικρόσωμο -45 εκ.ύψος και 35-38 κιλά- Dogo Argentino (ήταν και ο μικρόσωμος της γεννάς) με εμφανή κακή διατροφή, αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλους στο μισό του σχεδόν κορμί, σκουλήκια στα κόπρανα και το χειρότερο από όλα ... χωρίς ιστορικό γιατί έχει χαθεί η επαφή με την κυρία.

Ο σκύλος όταν τον είδα στο σπίτι του φίλου, μοιραζόταν τον ίδιο χώρο με ένα σαλονιού όπου ο Nadi έμενε σε 2 τ.μ βεράντα και το άλλο εντός στο μικρο στούντιο ... και μέσα σε δυο μέρες να υπάρχει ήδη θέμα με τους άλλους στην πολυκατοικία και ο σκύλος ήταν ξανά πάλι σε εχθρικό περιβάλλον ... Αποφασίσαμε να τον πάρουμε τουλάχιστον στο χώρο μας και να ασχοληθούμε μέχρι να βρεθεί κάτι καλύτερο ...

Στον ίδιο χώρο έχουμε περσική γάτα οπού έχει κοινωνικοποιηθεί ... μόνο με σκύλους και και επειδή φιλοξενώ κατά καιρούς μεγαλόσωμο αρσενικό ενός φίλου όταν χρειάζεται να ταξιδεύει μπορούσα και τα άφηνα στο ίδιο δωμάτιο για 2-3 ώρες μονά τους(και εμείς σε στούντιο μένουμε με 70 τετραγωνικά βεραντο-ταρατσα)...

Απο πάνω έχει 2 σκυλιά πιτμπουλοειδη ημίαιμα, αρσ-θηλυκό στον άλλο όροφο που ανεβο-κατεβαινουν για βόλτες και αυτά με τους ιδιοκτήτες! Η γάτα ανεβοκατεβαίνει και στους 2 ορόφους και δεν έχει θέμα με κανένα ζώο άλλα κράτα απόσταση ευγενείας!

Προς το παρόν λόγω ότι η γάτα μπαίνω-βγαίνει και στα άλλα 2 επάνω σπίτια και μένει και 1-2 μέρες εκεί ... μπορώ να το ελέγχω κάπως άλλα δε ξέρω για πόσο...

Τον Nadi το έβαλα για αρχή σε σπιτάκι που του έφτιαξα, με κουβέρτα και ένα πουλόβερ μου και κάτω από τέντες στην 70 τμ βεράντα όπου κάποιες ώρες τον έχω δεμένο και σιγά σιγά αρχίζω να του δίνω χώρο μέχρι να τον βάλω μέσα στο σπίτι ...

Για την πρωινή βόλτα και την απογευματινή βόλτα αποφάσισα να του βάλω φίμωτρο για να μπορώ να τον ελέγχω σε σχέση με τα άλλα ζώα γιατί η συμπεριφορά του είναι εκρηκτική όταν βλέπει άλλο ζώο (είτε ίδιου είτε άλλου φίλου ασχέτως μεγέθους), με τις γάτες προσέχει περισσότερο και δεν τρελαίνετε τόσο... Στη βραδινή βόλτα τον πάω χωρίς φίμωτρο που δεν έχει καθόλου κόσμο και βλέπω από μακρυά άλλα τυχόν ελεύθερα ζώα για να τα αποφύγω!

Μέτα την αποπαρασιτωση την αλλαγή διατροφής (τροφή με κοτόπουλο και λιχουδιές σολομού) και τα πρώτα σημάδια βελτίωσης των δερματικών και του τριχώματος σήμερα είδα και τα σκουλήκια στα κόπρανα στη πρωινή βόλτα, όπου και του έδωσα το χάπι μόλις επιστρέψαμε.

Εκπαίδευση ... χωρίς λιχουδιά ακόμα δεν είναι διατεθειμένος να κάνει οτιδήποτε... όποτε έχω καταλήξει το μισό φαγητό να του το δίνω χέρι μετά τις βόλτες όπου και κάνω βασικές εντολές ΕΛΑ, ΚΑΤΣΕ, ΜΕΙΝΕ, ΜΑΖΙ οπού είναι αρκετά ξεροκέφαλος αρχικά αλλά και στο τέλος όταν γίνετε βαρετή η επανάληψη ...

Σχετικά με τα άλλα σκυλιά έξω όταν φτάνουμε κοντά ... μπαίνω μπροστά του και του μιλάω ήρεμα άλλα με άλλο τόνο ''μαλώματος'' και με λίγο μασάζ στους σιαγόνες τον ηρεμώ και χαλαρώνει ... ακόμα βεβαία έχει τον νου του διπλά στο άλλο ζώο άλλα δείχνει ηρεμει ...

Γενικά ο χαρακτήρας του μαζί μας και με τους άλλους ανθρώπους είναι άψογος και χαδιάρης σαν γάτος, δεν λερωνει μέσα στο χώρο του και περιμένει τις βόλτες του παρόλο που τα κάνει σε ότι να ναι σημεία, εύκολος στο περπάτημα εκτός εάν πλησιάσει άλλο ζώο στα δέκα μετρά ... Δεν παίζει με σκοινιά και γενικά παιχνίδια ούτε δαγκώνει έτσι για πλάκα το σκοινί ... Η μονή εκδήλωση τρελής χαράς ήταν μόνο όταν τον άφησα ελεύθερο και μέσα στο σπίτι ... (Η γάτα μας κρατάει μούτρα ακόμα και απομονώνεται σε απόσταση ασφάλειας στο δωμάτιο ντουλάπα που σημαίνει ότι καταλαβαίνει ότι είναι επικίνδυνος)

Το ζώο όμως πέραν των παθολογικών που πάνε καλά μέχρι τώρα
δείχνει να έχει έντονα σημάδια ''κακοποίησης'' θα έλεγα (μαζί με την λάθος συμπεριφορά) και ακόμα και εάν δεν βρω κάποιον να θέλει να ασχοληθεί σοβαρά μαζί του ... πιστεύει κάνεις ότι θα μπορούσε να επαναπρογραμματιστεί η συμπεριφορά του με πολύ δουλειά και χρόνο?

Last edited:

kora

Member
16 Μαρτίου 2016
18
31
44
Βασικα φιλε μου κανενας σκυλος δεν ειναι "καταδικασμενος" και οπως και για τους ανθρώπους ,ετσι και για τους σκυλους υπάρχουν ελευθεριες και περιορισμοι...και συ πρεπει να κανεις σωστα και μικρα βήματα για να απολαυσεις ελευθεριες μαζι του. Το οτι ο σκυλος δεν θεωρειτε επικινδυνος για σενα ή με αλλους ανθρώπους είναι πολυ θετικο και σιγουρα δεν θα προβληματιστεις να βρεις εναν εκπαιδευτη που να εχει εμπειρια σε τετοιες περιπτωσεις και να σας βοηθησει... το φιμωτρο να ξερεις ειναι εργαλειο και τα σκυλια μου με φιμωτρο τα χω μαθει ακομα και στις καθημερινες βολτες... (πριν χρονια μας επιτεθηκε στη βόλτα σκυλος αλλου ιδιοκτητη που το βγαζε βόλτα χωρίς λουρί,αλλα παρα την αμεση ενεργεια μου,ο δικος μου του πιασε την ουρα και δεν την άφηνε...τελικα βγηκα εγω ο "κακος" με τον επικινδυνο σκυλό και γι αυτο και βάλαμε στον εξοπλισμο παντα φίμωτρο και μην σου πω θα κανω και την ασφαλεια αστικης ευθυνης που εχουν βγάλει να είμαστε πλήρης). Δεν ειμαι εκπαιδευτης για να σε βοηθήσω ,ιδιοκτητης είμαι που εχω σκυλια απο μικρό παιδί απλα και με φιλους μου και με συγγενεις μου που αντιμετωπισαμε διαφορα και θελαμε να διορθωσουμε ανάλογες συμπεριφορες σου προτείνω το παρακάτω: βημα 1 Προσπαθησε να βρεις ιδιοκτητες (φιλους σου πχ ) με σκυλια ήπιων τόνων (και ενας κανει - προτιμησε 2) που για αρχη θα βγαινεται βολτα- περπατημα , ο δικος σου παντα με φιμωτρο και σε μια απόσταση και αστον να προηγειτε...ωστε να μαθει να ανεχεται,να μην φοβαται και να μην προβληματιζεται με αλλους σκυλους. Σιγα σιγα μειωνεις τις αποστάσεις και να αποφευγεις να συναντιεστε με αλλα σκυλια γιατι μπορει να αντιδρουν το ιδιο επιθετικα και αυτα και συ να αρχιζεις πάλι απο την αρχη. βημα 2 Με τα σκυλια που εχει συνηθησει και γνωριζει πλεον ,(ο δικο σου με φιμωτρο παντα) αστα να εχουν ελευθερη επαφη σε περιφραγμενο χωρο αλλα οχι στο σπιτι σου και αυτο λογω κτητικοτητας που μπορει να εχει αποκτησει ο δικος σου, στην αρχη με τους οδηγους και μετα χωρίς, βημα 3 εφοσον εχει περασει με επιτυχια το βημα 1 και το βημα2 μπορεις να προσθετεις επαφες με σκυλους και να επισκεπτεσαι παρκα, ο δικος σου παντα με φιμωτρο και με τον οδηγο στο χερι ετσι ωστε να αρχισει να επικοινωνει και με αλλους σκυλους και καλο ειναι να εχεις και τους φιλους του απο το βημα 1 και το βημα 2. βημα 4 ο δικος σου να μπαινει σε παρκο και να ερχετε σε επαφη με αλλους σκυλους ελευθερος , -προσεξε στην αρχη να μην εχει πολλα σκυλια- που αυτο δεν σημαινει οτι τον παρατας χυμαδιο και συ αραζεις για καφε , παντοτε απο πανω του και τον ελεγχεις και αν χρειαστει τον περιοριζεις για να αποχτησει πειθαρχια και εγκρατεια. Για την βασικη που προσπαθεις ποτε δεν ειναι αργα να μαθει απλα αρκεσου για αρχη στα σημαντικα και βαλε προτεραιοτητες! Αν τον κρατησεις θα εχεις μια δεκαετια τουλαχιστον μαζι του και θα μαθαινεται αφου ειναι και medium δεν θα προβληματιστεις για τη συμβιωση στο σπίτι. Την αλυσιδα μην την χρησιμοποιεις και καλυτερα παρε ενα crate και βαλτον το βραδυ μεσα. Αυτα και βασικα ενας επαγγελματιας θα αξιολογησει καλύτερα τη περιπτωση σου και θα σου δωσει και συμβουλες τι θα κάνεις και πως θα πρατεις!!!

myEnzo

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2015
1.444
4.640
Άρτα
Καλησπέρα! Έχει τραβήξει τα πάνδεινα ο έρμος και εν θα είναι εύκολα τα πράγματα όμως με πολλή αγάπη, δουλειά, συνέπεια και υπομονή πιστεύω ότι θα σε εμπιστευτεί και θα πάνε όλα καλά... Μπράβο που του δώσατε άλλη μια ευκαιρία! Άλλοι εδώ στο φόρουμ που γνωρίζουν καλύτερα τη φυλή θα σε βοηθήσουν περισσότερο... Υπάρχει η δυνατότητα για εκπαιδευτή;

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Νομίζω ότι επηρεάζεσαι από την ιστορία του σκύλου, και τον βλέπεις ίσως περισσότερο ως "πρόβλημα" από ότι πράγματι είναι ο κακομοίρης. Γράφεις τόσες πληροφορίες για να εξηγήσεις τα προβλήματά του, κι όμως ανάμεσα σε όλα αυτά μπορεί κάποιος αν θέλει να αναγνωρίσει έναν σκύλο - διαμάντι!

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι εμπιστεύεται τους ανθρώπους.
Δεν λερώνει μέσα και περπατάει καλά στο λουρί.
Δέχτηκε αμέσως το φίμωτρο.
Αν και περνάει ώρες μόνος του στο μπαλκόνι και μάλιστα κάποιες δεμένος, δεν αναφέρεις τίποτα για κλάψα, γάβγισμα κλπ. (Πρόσεξέ το όμως να μην σου προκύψει στην πορεία. Καταλαβαίνω τη δυσκολία λόγω γάτας, αλλά δες και άλλες εναλλακτικές, αν πχ μπορούν να χωριστούν σε διαφορετικά δωμάτια. Το δέσιμο είναι σίγουρα κακή ιδέα και η μόνιμη παραμονή σε μπαλκόνι δεν επιτρέπεται. Ο νόμος δεν καταλαβαίνει αν το κάνεις με αφορμή να προσφέρεις βοήθεια σε ένα ζώο.)

Έναν σκύλο που έχει δώσει τέτοια δείγματα στις πρώτες κιόλας μέρες σε άγνωστο περιβάλλον με άγνωστους ανθρώπους, δεν θα τον χαρακτήριζα προβληματικό!

Ok, δεν θέλει τα άλλα σκυλιά. Υπάρχουν σκυλιά που έχουν μεγαλώσει στα πούπουλα από 2 μηνών, με τις βόλτες τους, εκπαίδευση από επαγγελματία και πάλι δεν γουστάρουν τα ξένα σκυλιά. Καταλαβαίνω (περισσότερο από ότι θα ήθελα! :rolleyes: ) ότι αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα στην καθημερινότητα, αλλά αν αυτό είναι στην ουσία το μόνο πρόβλημα μπορεί σιγά σιγά να μάθει να μην αντιδράει στις λογικές αποστάσεις. Το να μάθει σώνει και ντε να χαίρεται και να παίζει με ξένους σκύλους δεν το βρίσκω απαραίτητο. Και δε νομίζω ότι είναι καλή ιδέα να προσπαθήσεις να το πετύχεις, τουλάχιστον μόνος σου.

Είναι πιθανό να πρόκειται απλά για έλλειψη κοινωνικοποίησης (άμυνα) και όχι πραγματικά επιθετική συμπεριφορά. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να κάνεις πειράματα, που θα μπορούσαν να έχουν άσχημη εξέλιξη σε περίπτωση λάθος χειρισμού. Ένας σωστός και έμπειρος εκπαιδευτής θα μπορούσε να βοηθήσει αξιολογώντας τη συμπεριφορά του, και δίνοντας κατευθύνσεις για τον κατάλληλο χειρισμό του.

Όσο για την ιστορία της επίθεσής του σε άλλα σκυλιά σε ηλικία 7 μηνών είναι πολύ πιθανό να μην στέκει και άδικα να πλήρωσε τις συνέπειες...

Σχετικά με τις βασικές εντολές, το να μιλάς για δυσκολία και ξεροκαφαλιά στις 3 μέρες το βρίσκω υπερβολή... Και σίγουρα δεν είναι πρόβλημα. Ακόμα και αν θέλει λίγη περισσότερη δουλειά να μάθει εντολές, απλώς δίνεις (εσύ ή όποιος τον υιοθετήσει) περισσότερο χρόνο στην εκπαίδευσή του.

Τη γάτα προφύλαξέ την και φρόντισε για την ασφάλειά της, όχι μόνο με αυτόν τον σκύλο αλλά και με τον σκύλο του φίλου που φιλοξενείς κατά καιρούς. Δεν θα άφηνα μόνα τους τα ζώα ακόμα και αν μεγάλωσαν μαζί, πόσο μάλλον με φιλοξενούμενο. Και σίγουρα δεν είναι καλή ιδέα να σουλατσάρει η γάτα μόνη στους ορόφους.

Τα σκυλιά των από πάνω δεν κατάλαβα αν βγαίνουν ελεύθερα εντός πολυκατοικίας, αν ναι ενημέρωσέ τους για τον φιλοξενούμενό σου ώστε να βγαίνουν με λουρί από την πόρτα τους και να μην έχετε καμία απρόοπτη συνάντηση. Όπως θα έπρεπε να γίνεται έτσι κι αλλιώς δηλαδή.

irodion

Member
7 Ιανουαρίου 2013
6
3
Κοιτά το βασικό μου πρόβλημα είναι ότι το σπίτι, είναι στούντιο (ένας χώρος βασικά) όπως προανέφερα και έχει μόνο ένα δωμάτιο ντουλάπα με τζαμαρία όπου πάει η γάτα και αράζει την ημέρα όταν θέλει την ησυχία της. Οπότε έχω δυσκολία στο να κυκλοφορεί ο σκύλος άνετα στο χώρο ... πρέπει να περιορίζω την γάτα και είναι κρίμα να έχω εκτός σπιτιού είτε κλειδωμένη αυτήν που στην τελική προϋπήρχε στο χώρο.

Από εχθές, από την ώρα που έγραφα άρχισα να τον βάζω σπίτι όπου μια χαρά κοιμάται στο καναπέ όσο δουλεύω και εάν δεν έχω κόσμο είναι ήσυχος ... όταν έχω, του βγαίνουν τα σεξουαλικά και στο τέλος τους καβαλάει... μετά το βασικό μας πρόβλημα είναι ότι δουλεύουμε βράδυ και οι δυο και η δουλειά μας που έχει σχέση με τη μουσική και μόλις αλλάξει η σεζόν το πιο πιθανό είναι να είμαστε συνεχώς στα ταξίδια είτε σε κάποιο νησί -όπου πάλι δεν θα είμαστε στο χώρο μας- και με ένα τέτοιο σκυλί και με αυτά τα θέματα, το κόβω πολύ δύσκολο να προλάβω να τα καταφέρω να τον έχω έτοιμο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Όσο για τη την γάτα που σουλατσάρει μονή της ... εξ αρχής το εκτιμήσαμε ότι μπορεί να γίνεται και εφόσον είχαμε το θέμα των ταξιδίων και όταν λείπουμε η γάτα διαμένει στα άλλα δυο μέχρι να επιστρέψουμε ... πολλές φορές ακόμα και όταν είμαστε εδώ μπορεί να μείνει 1-2 μέρες σε ένα από τα άλλα και να μην επιστρέψει (ειδικά τις 1-2 πρώτες μέρες όταν φιλοξενώ άλλο ζώο).

Τώρα σχετικά με την διάθεση να τον κρατήσουμε (εάν δε βρεθεί κάτι πραγματικά καλύτερο για αυτόν) ... υπάρχει μεν ...άλλα! Είχα πριν από 20 χρόνια Αμσταφ (και αυτό το είχα πάρει 1μιση-2 χρονών τότε και μέχρι να τον στρώσω, είχα θέματα (και να με στρώσει ...ήταν και το σκυλί που με έμαθε πολλά σαν αφεντικό) ... Παρόλο που το σκέφτομαι εδώ και 3-4 χρονιά, συνήθως απέφευγα να το επιχειρήσω γιατί μέτραγα όλα τα υπόλοιπα που έχω γράψει παραπάνω και θεωρούσα ότι δεν είμαστε έτοιμοι για τέτοιο ζώο.
Επέλεξα να τον πάρω προσωρινά γιατί υπήρχε τεράστιο πρόβλημα στον προηγούμενο χώρο και ο άνθρωπος που το είχε ήταν πιο ακαταλληλος και από εμένα από θέμα χώρου κατάστασης άλλα και εμπειρίας.

• Like
Reactions: l.Kyveli

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Με αυτά τα δεδομένα, μάλλον βάλε μπρος για υιοθεσία το συντομότερο!
Εδώ μπορείς να βρεις κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για την προώθησή του.
Καλή επιτυχία! :)

• Like
Reactions: l.Kyveli