Carlito-Fila Brasileiro

Θανος

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2010
605
42
Επανέρχομαι στο θέμα για να μην ανοίξω νέο thread, μιας και το επεξεργάζομαι κάποιες μέρες, λοιπόν η ερώτηση μου αναφορικά με τα φίλα είναι η εξής. Όπως αναφέρθηκε αν και μεγαλόσωμος σκύλος μπορεί να ζήσει άνετα σε διαμέρισμα (με την επαρκή εκτόνωση) δεδομένου ότι επιθυμεί να είναι κοντά στην οικογένεια του-αγέλη του. Δεδομένου όμως ότι είναι εργασιακή φυλή πώς μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες του να εργαστεί? Μπορούν οι βόλτες να τον κάνουν να αισθάνεται υγιής και να είναι ικανοποιημένος αν δεν επιτελεί εργασίες οι οποίες είναι αποτυπωμένες στο dna του και τον εξέθρεψαν να κάνει? Πόσο μάλλον αν το σπίτι δεν έχει αυλή οπότε τα ερεθίσματα για να ασκεί φύλαξη (έστω σε αυλή) θα είναι εξορισμού περιορισμένα μιας και δεν θα είναι εκτεθειμένος έξω αλλά εντός σπιτιού. Καταλήγοντας το ερώτημα μου είναι αν ο σκύλος θα είναι ικανοποιημένος (το οποίο ισοδυναμεί με ισορροπημένη σχέση με τον ιδιοκτήτη του και αποφυγή προβληματικης συμπεριφοράς) ή λόγω έλειψης αντικειμένου εργασίας θα έρθει η πλήξη και θα αναγκαστεί να βρεί *άλλους* τρόπους για να εκτονώσει την ανάγκη του να εργαστεί. Ευχαριστώ:)

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
κανει φυλαξη κ μεσα στο σπιτι.παρολα αυτα,η εκτονωση δεν εχει ταυτοτητα.η εργασια εχει να κανει με τα ενστικτα,απο εκει κ περα η εκτονωση δεν εχει δεσμους μονο με τα ενστικτα.αν βγεις κ παιξεις μπαλα με το σκυλι,το σκυλι θα κυνηγαει,θα δαγκωνει κτλ.σε ενα μεγαλο βαθμο ,τα ενστικτα ικανοποιουντε με το παιχνιδι κ καποιες αλλες δραστηριοτητες,πχ δαγκωμα σε τσουβαλακι.επισης,μην ξεχναμε ,οτι το ταλεντο-ενστικτο,εαν δεν καλλιεργηθει,δεν θα βγει ποτε στην επιφανεια η δεν θα βγει στον βαθμο που θα υπηρχε, αν το δουλευαμε.

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Πρεπει πρωτα να ξεχωρισουμε την εργασια,αλλιως δουλευει μια ευρωπαικη ρατσα και αλλιως ενα Φιλα δεν θα δεις Φιλα να τρεχει πανω κατω πισω απο ενα φραχτη(Ντομπερμαν,Μαλι) ολη μερα,ουτε να ειναι στην βολτα του λες και ειναι σε περιπολο(Γ.Π.,Ροττ.),ουτε να σου φερνει την μπαλα για να παιξει(αντε να παει μια φορα)ειναι χαλαρων νευρων σκυλι καλο φυλακα το κανει η μεγαλη του καχυποψια η αν θες ελλειψη εμπιστοσυνης απεναντι σε ξενους,ολα τα υπολοιπα που χρειαζεται ενας φυλακας τα εχει και αυτα,δαγκωνει χωρις να ντρεπεται η να εχει τυψεις και δεν χρειαζετε καθολου να το προτρεψεις,προπονηση για τεχνικο δαγκωμα δεν χρειαζεται κανενας σκυλος αυτου του μεγεθους(γνωμη μου).
Με λιγα λογια εργασιακο Φιλα δεν σημαινει τρεχαλα ουτε φρισμπυ ουτε μπαλες κ.τ.λ. παιζει οπως καθε αλλο νορμαλ σκυλι αλλα βαριετε γρηγορα τις πολλες εντολες,3 φορες την ημερα βολτα ειναι για το Φιλα αρκετες και μπορει να μενει στο σπιτι πολλες ωρες χωρις προβλημα μετα απο καποια ηλικια φυσικα,γαυγιζει σπανια πολυ σπανια και δεν απανταει σε αλλα γαυγισματα ουτε στην βολτα ουτε στο σπιτι.
DNA το Φιλα εχει εκει την καχυποψια απεναντι σε ξενους,τεραστια αγαπη στην οικογενεια του,και πολυ καλη οσφρηση,εχει εκτραφει για φυλακας προστατης περιουσιας και οικογενειας στην Βραζιλια(οχι τσομπανης αλλα φυλακας)και χρησημοποιηθηκε και σαν κυνηγος μεγαλων θηραματων με μεγαλη επιτυχια,απλο σκυλι σε οτι αφορα την διαβιωση του στο σπιτι και γενικα με την οικογενεια(εκτος απο το μεγεθος φυσικα)με μονη ιδιαιτεροτητα την καχυποψια και την υπευθινοτητα ποθ θα πρεπει να δειχνη καποιος κατοχος ενος καχυποπτου σκυλου οχι επιθετικου αλλα καχυποπτου.
Πιο βασικο σε ενα Φιλα θα ελεγα οτι ειναι ο ιδιοκτητης του η δικη του σοβαροτητα υπευθυνοτητα και τρυφεροτητα απεναντι σε ενα σκυλο που την χρειαζεται ,και να δειξη ανοχη στο θεμα της καχυποψιας και οχι να προσπαθει να αλλαξει ενα σκυλι το οποιο εχει την καχυποψια εμφυτη,να μπει λιγο και αυτος στο πετσι του σκυλου να προσπαθησει να καταλαβει τον σκυλο του και οχι να παει να τον κανει ανθρωπο η καποια αλλη ρατσα,να του δωσει χρονο και χωρο για να δημηουργησει και αυτο γνωμη και αποψη, ενα Φιλα σωστα κοινωνικοποιημενο μπορει να ζησει παντου οπου ειναι τα δικα του ατομα,αν καποιος ζωντας με ενα Φιλα καταλαβει τον τροπο σκεψης ενος Φιλα θα αισθανεται σαν νικητης του λοττο που δεν το λεει σε κανεναν επειδη μονο αυτος ξερει πως ειναι αφου αυτο δεν δειχνη φιλικα αισθηματα προς τριτους.

Θανος

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2010
605
42
Κατατοπίστικότατες πληροφορίες. Με φόβο να κουράσω έχω άλλα δύο ερωτήματα. Μπορεί να χαρακτηριστεί ανρωποκεντρική ράτσα? Είναι εκδηλωτικό σκυλί με τον ιδιοκτήτη του? η είναι αδιάφορος και *ψυχρός* όπως τα ποιμενικά? Ζώντας με ένα στάφ το οποίο κυριολεκτικά κάνει κωλοτούμπες όταν με βλέπει, κάτι που με τρελαίνει, θα ήθελα να μάθω τη συμπεριφορά του φίλα απέναντι στην οικογένεια. Θα ζητήσει το χάδι? Του αρέσει η επαφή με το αφεντικό του και την επιζητά ή είναι λιγότερο εκδηλωτικός και αποστασιοποιημένος? Και η δεύτερη ερώτηση είναι αν η φύλαξη που βγάζει το φίλα είναι και εκτός του χώρου του? Δηλαδή εκτός από φύλακας χώρου είναι και σωματοφύλακας, έχει το νού του ποιος πλησιάζει το αφεντικό του στη βόλτα?

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Ειναι ισως η πιο ανθρωποκεντρικη ρατσα που υπαρχει,ειναι τοσο εκδηλωτικο που θα εχεις μελανιες απο της αγκαλιες του,ολα τα σκυλια που εχω και ολα τα αλλα που γνωριζω ειναι αγκαλιτσες 70 κιλα αλλα μαλλον δεν το καταλαβαινουν ολη μερα να το εχεις στην αγκαλια σου οχι δεν θα πει,και τους αρεσει πολυ και το κανουν ολα αν τα χαιδεψεις καθοντε και σε ξεψειριζουν με τα μπροστινα δοντια,προβλημα εχουν τα Φιλα μεγαλο οταν επιστρεφει ο ιδιοκτητης στο σπιτι και δεν το χαιδευει για κανα 15λεπτο και το διωχνει απο κοντα του,μελανχολει και χρειαζετε ιδιαιτερη προσπαθεια για να το φερεις παλι στο κεφι, με τα παιδια ειναι προστατευτικο εχει ενας φιλος παρει Φιλα στην Αθηνα η κορη του 2,5 ετων παιρνει τα κοκκαλα απο το στομα της σκυλας αλλα αλλος δεν περναει ουτε απο διπλα,ο τυπος που πηγε για απογραφη πριν 2-3 μηνες ανεβηκε στον καναπε και η σκυλα ηταν 8 μηνων,συνολικα εχω δωσει 4 Φιλα σε οικογενειες με παιδια κατω των 5 ετων καμμια ενδειξη κυριαρχικοτητας αλλα πολυ προστασια.
Εκτος χωρου ειναι πολυ χαλαρο περνανε οι σερβιτοροι απο πανω τους(θυληκες)στην πολυκοσμια κανενα προβλημα αλλα αυτο θελει να το μαθει απο μικρο,δεν χρειαζετε καμμια εντολη για επιθεση και αν κανεις εικονικη ισως να μην αντιδρασει αν ερθει ομως καποιος με αγριες διαθεσεις τοτε θα σηκωθει και το τραπεζι μαζι και αλλα 5 γυρω γυρω(ετσι εκανε ενα αρσενικο μου οταν ενας φιλος παλιος που ειχα να δω χρονια ηρθε πανω μου φωναζοντας και σηκωνοντας τα χερια ψηλα το κλασσικο που εισαι ρε μαλακα???),οσοι παντως τα βλεπουν στον δρομο δεν πιστευουν οτι αυτα τα σκυλια παιρνουν ευκολα αναποδες,και το εντελως απιστευτο ειναι οτι σε 1 λεπτο μπορεις παλι να παιζεις μαζι τους δεν ειναι αλλες 2 ωρες στην τσιτα,η την ωρα που κανει επιθεση εσυ μπορεις να του κοβεις τα νυχια η να του τριβεις το τριχωμα και να του λες ηρεμησε,θελώ να πω οτι δεν θα φας καμμια αδεσποτη οταν το σκυλι νευριαζει(δεν ειναι δηλαδη εκτος εαυτου)αυτο για μενα δειχνη δυναμη και αυτοπεποιθηση.

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
μία απορία-
δεν "αντιδρά" με εικονική επίθεση
μετά όμως αν έρθει ένας φίλος και με σηκωμένα χέρια ψηλά σου πεί που είσαι ρε ... φίλε...
"αντιδρά"?

ή λάθος κατάλαβα?

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
δεν υπαρχει περιπτωση να μην αντιδρασει κ με εικονικη,απλα μαλλον ο ηλιας ηθελε να δωσει καποια εμφαση.σε εικονικη,αντε να μην αντιδρασει μικρο σκυλι σε ηλικια,μετα δεν υπαρχει περιπτωση πιστευω...

Ricos

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2009
2.046
82
Athens
Ηλία, η περιγραφή σου για τα Φιλα ταιριάζει άψογα στον σκύλο μου με εξαίρεση μόνο την έντονη καχυποψία. Αν την αλλάξεις με "χαρακτηριστική απάθεια" προς την καθημερινή ρουτίνα έχεις περιγράψει απόλυτα το δικό μου μπουλμαστιφ.
Αφού είναι φορές που σκέφτομαι τι μπορει να τον νευριασει και να τον φέρει εκτός ευατου, μιας και δεν τον έχω δει ποτέ έτσι ( όχι ότι το επιζητω).

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Οχι εννοω οτι αν ερθει καποιος και σε χτυπησει στην πλατη η αν καποιος οπως κανουν με αλλες ρατσες κανει πως σε χτυπαει δεν θα αινσθανθει το σκυλι απειλη και δεν θα κανει τιποτα χωρις εντολη,θελει αρκετο θεατρο να μοιαζει δηλαδη με πραγματικο σεναριο οχι με ενα χτυπημα να πεταχτει ο σκυλος.
Με λιγα λογια αν καποιος ερθει υποπτα σιγα η πολυ αποτομα με αποτομες κινησεις και φωνες το σκυλι θα τον αρπαξει σε χρονο μηδεν.
Αν καποιος σε χτυπαει με γελακια και χαζα και καθετε στο τραπεζι σου με σκοπο να ερεθισει τον σκυλο ισως να τον γρυλισσει αλλα μονο με εντολη θα ορμηξει ειναι δηλαδη αρκετα ελγχομενο,αλλα στα αποτομα θελει μεγαλη προσοχη διοτι οταν εκραγει 2 πραγματα θελεις υπακοη και τυχη πολυ τυχη(φυσικα παιζει μεγαλο ρολο η σχεση χειριστη σκυλου και η εμπειρια του σκυλου αλλα σε γενικες γραμμες εκτος δικου του χωρου ενα Φιλα ειναι ετσι).

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Εχουν μαθει να με υπακουν και να με εμπιστευονται,εντολη επιθεσης δεν εχουμε,εχουμε εντολη στοπ,η επιθεση γινεται με δικη του κριση στην οποια εγω εχω δωσει ειδικο βαρος και ο σκυλος την αφομοιωνει με τον καιρο,
με λιγα λογια παντα ηρεμουσα τα σκυλια απο μικρα οταν ηταν λιγο γρηγορα στις αποφασεις τους με τον καιρο και την ωριμοτητα διαμορφωνουν κριση οπως την θελω εγω(χειραγωγηση),αυτα για εξω στον χωρο τους δεν υπαρχει καμμια εντολη ουτε στοπ εκει δεν ακουνε τιποτα και πρεπει οταν εχεις επισκεψεις να αλλαξει το σκυλι χωρο(τα θυληκα ειναι πολυ πιο μαλακα και οι τακτικοι επισκεπτες δεν εχουν προβλημα).
Το εχουν ολα αλλα το βγαζουν αλλα νωρις αλλα πιο αργα,σαν χειριστης πρεπει απλα να εχεις τον ελεγχο.
Θα σου δωσω ενα παραδειγμα σκυλα που οποιον εβλεπε να μπαινει στην αυλη κατουραγε απο την χαρα της,την πηρα πισω γιατι ο τυπος μου ειπε Ηλια ολα οσα ειπες βγηκαν αλλα αυτο το σκυλι δεν θα γινει φυλακας ποτε,του εξηγησα οτι φταιει αυτος και δεν το παραδεχτηκε,πηρα την σκυλα που ακομα ευτυχως ειχαμε καλες σχεσεις,και την κρατησα 2 μηνες στο σπιτι (αν την πηγαινα αμεσως στα αλλα θα την ετρωγαν)καθε μερα μαζι παντου και οταν λεω παντου το εννοω,
μια μερα καθομασταν στο καφε του φιλου και ηρθε καποιον να παρει ενα τηλεφωνο απο εναν θαλαμο που ειναι εκει διπλα,αλλα ηρθε τρεχοντας η σκυλα του αρπαξε το ποδι μιλαμε αστραπιαια αυτο εγινε πισω μου,και μιλαμε για σκυλα που αφηνα τον καθενα να την χαιδευει,αρχισε να μην αφηνει κανεναν στο σπιτι,στο αυτοκινητο κ.τ.λ. στα καφε εγινε πολυ επιφυλακτικη με ξενους και γενικα απεκτησε αυτοπεποιθηση,σημερα ζει ειρηνικα με τα αλλα σκυλια,αλλα ειναι σε χαρακτηρα οπως πρεπει να ειναι ενα Φιλα(το εβγαλε δηλαδη)χωρις καμμια ενθαρυνση χωρις καμμια εντολη,απλα ειδε εμπιστοσυνη μερικοι νομιζουν οτι ειναι τερατα,ΛΑΘΟΣ θελει πολυ αγαπη στοργη και τρυφεροτητα ενα Φιλα απο τον ιδιοκτητη του αν δεν τα εχει αισθανετε καταπιεσμενο.

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
είχα πριν λίγες ημέρες συζήτηση με βραζιλιάνα σχετικά με τα φίλα, δεν θέλω να πω λεπτομέρειες αλλά η ιστορία της ταιριάζει τέλεια με την περιγραφή της φυλής απο τον ηλία..