Boerboel και ενστικτα φύλαξης

dkoriss

Well-Known Member
14 Μαϊου 2009
434
115
Αν τον δαγκωσει και τον ακινητοποιησει πρεπει να υπαρξει και συνεχεια?
Θα πρεπει να τον σκοτωσει για να νιωσουμε εμεις ασφαλεις?
Οχι βεβαια.
Το θεμα δεν ειναι το πως θα νιωθουμε εμεις, αυτο ειναι υποκειμενικο στο κατω κατω.
Το θεμα ειναι αν ο σκυλος ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ θα σταματησει τον κακοποιο καποιες φορες.
Γιατι αν τον σταματαει θεωρητικα η υποκειμενικα μονο τοτε την ...εβαψε ο ιδιοκτητης.
Ειναι τοσο απλο οσο ακουγεται.

dkoriss

Well-Known Member
14 Μαϊου 2009
434
115
hailander, Nα σου πω κατι κι εγω απο τη μερια μου. Επειδη εγω ειμαι λιγο παρτακιας, δε μ'ενδιαφερει αν θα μπει καποιος σπιτι σου, σπιτι του γειτονα, σπιτι του ξενου κτλ και τον κλεψει, τον βιασει, τον σκοτωσει κτλ. (Οπως βασικα δεν ενδιαφερει κι εσενα αν θα σκοτωσει ή κλεψει καποιος κακοποιος εμενα.) Ουτε μ'ενδιαφερει τι θα παθει ο καθε ξεμπαρκος που θα μπει στην αυλη σου.. Ταχουμε ξαναματαπει και ακρη εννοειται δε βγαινει.

Με ενδιαφερει ομως οταν ειμαι εξω και κανω την τσαρκα μου κι εχω στο νου μου για παραδειγμα τον καθε ξεμπαρκο που δεν ξερω τι μυαλο κουβαλαει, να ΜΗΝ ειμαι και υποχρεωμενος να εχω στο νου μου και τον καθε στοκο που εχει ενα σκυλο "φυλακα" ανεξελεγκτο, που μπορει στα καλα καθουμενα να μου επιτεθει, ειτε εμενα ειτε στον οποιοδηποτε, ειτε επειδη με θεωρησε απειλη γιατι με ειδε ξαφνικα μπροστα του, ειτε επειδη κραταγα το καινουριο σκουποξυλο στα χερια μου οταν γυριζα απο το σουπερ μαρκετ και το πηρε στραβα και να πρεπει σε μια βολτα 20 λεπτων να αλλαξω 10 φορες πεζοδρομιο, επειδη δεν ξερω τις αντιδρασεις του καθε σκυλου "φυλακα" που βλεπω να πηγαινει βολτα το αφεντικο του (ναι ο σκυλος να πηγαινει βολτα το αφεντικο). Οπως δε γουσταρω ο καθε σκυλος "φυλακας" που ζει σε αυλες, να μου κοβει το αιμα αν καταλαθος περασω μπροστα απο το σπιτι την ωρα που κανω τσαρκα.

Εγω προσωπικα γι'αυτο και μονο θελω ο καθενας που αποφασιζει για σκυλο φυλακα κτλ να ψαχνεται, να μαθαινει τι παιζει, να ξερει τι ακριβως πρεπει να περιμενει, να ξερει οτι εχει στην κατοχη του ενα οπλο, πως να το χειριστει, πως να το συντηρησει, ποσο να προσεχει κτλ.

Προσφατα, σε μια βολτα με το σκυλο μου, ειχα τον εξης διαλογο μενα παληκαρι που εχει ενα ντοπερμαν (δεν το ειχε μαζι του).
-(αυτος): ωραιος ο σκυλος σου
-(εγω): σευχαριστω, νασαι καλα
-(αυτος): θα τον κανεις φυλακα?
-(εγω): δε θα του κανω τετοια εκπαιδευση, για schutzhund εχω αποφασισει (δε φανηκε να καταλαβε, αλλα δεν ειναι και υποχρεωτικο να ξερουν ολοι το schutzhund)
-(αυτος):εγω εχω ενα ντοπ, τον εκανα φυλακα
-(εγω): μπα, εγω δεν ψηνομαι, οπως το σκεφτομαι τωρα τουλαχιστον.
-(αυτος): ε καλα δεν ειναι και τιποτα αν θες, μια εντολη ειναι. Θα βρεις εναν, εθιστη τον λενε (ναι εθιστη ειπε), βαζει ενα πραγμα εδω (χερι) και ο σκυλος δαγκωνει οταν του λες fass.
-(εγω): (μου ψιλογυρισαν τα μυαλα,αλλα τεσπα) ok, φιλος, sorry πρεπει να την κανω

ε φιλε hailander, εγω τετοια ατομα με τετοιους σκυλους, δε θελω να κυκλοφορουν και θα κανω οτι μπορω για να το αποτρεπω.
Φιλε gsdog,

Συμφωνω σε ολα αυτα που αναφερεις.
Μονο δυο πραγματα εγω τουλαχιστο δεν τα βλεπω το ιδιο ακριβως.
Το πρωτο ειναι οτι χωρις να θελω να το παιξω ο ρομπεν των δασων, με αγγιζει καπως περισσοτερο οταν κατι κακο συμβαινει σε εναν συνανθρωπο, ακομα και αν εκ του αποτελεσματος δεν μπορω πλεον να βοηθησω καπως, δεν θα ελεγα ...δεν δινω μια.
Το δευτερο ειναι οτι υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα να τρομαξεις περνωντας κοντα στην περιφραξη μιας αυλης και απο εναν σκυλο επαγρυπνησης που το δαγκωμα ειναι ονειρο θερινης νυκτος για αυτον και τον ιδιοκτητη του. Δεν ειναι αναγκα να ειναι σκυλος φυλακας. Ακομα και ενα τσιουαουα μπορει να ξεφνιασει και προς στιγμη να ανεβασεις παλμους κατακορυφα. Τις περισσοτερες μαλιστα φορες ο σκυλος φυλακας θα σε ειδοποιησει για τις προθεσεις του οταν ακομα εισαι πολυ μακρυα. Τουλαχιστο ετσι κανει ο δικος μου στο σπιτι. Αν συνεχιζεις να πλησιαζεις, κανει χειροτερα. Θεωρω οτι πρεπει να εχεις φοβερα ισχυρους λογους για να περασεις διπλα απο τα καγκελα. Αλλα και παλι στο εχει ξεκαθαρισει απο ωρα πριν. Δεν θα πρεπει να κατηγορηθει για εκφοβισμο.
Τωρα αν το σπιτι μου εφαπτονταν σε πεζοδρομιο που περνουν ανυποπτοι ανθρωποι συνεχως, ναι σιγουρα κατι θα εκανα για αυτο, μπορει να ειχα το σκυλο μεσα στο σπιτι, παντως πιστευω δεν θα τον αφηνα να κανει τον μπαμπουλα και ο περαστικος να πεταγεται στον αερα. Σε αυτο το σημειο συμφωνω δεν ειναι σωστο.

dkoriss

Well-Known Member
14 Μαϊου 2009
434
115
Πάρα πολυ ωραιο και σοφο ποστ φιλε gsdog. Κι εγω σιχαινομαι τις καταστασεις που περιγραφεις, ειδικα όταν περπαταω κοιμομενος ορθιος και τιναζομαι μεχρι απάνω επειδη πεταχτηκε καποιο βρωμοσκυλο από μια περιφραξη.
Αλλά τι σχεση εχει με αυτά που ειπε ο Χαιλαντερ ή ο dkoriss ή οποιοσδηποτε φαν της φυλαξης?
Εχεις διαπιστωσει ότι ο dkoriss εχει σκυλο σαν αυτους που απεχθανεσαι και είναι και τετοιος ιδιοκτητης?

(μεχρι να μπει ο dkoriss θα κανω τον δικηγορο του)
Ευχαριστω harry,

Ο gsdog ειπε σωστα πραγματα και του το αναγνωρισα. Σε καποιο σημεια που ειχα καποιους ενδοιασμους του ειπα και πως το βλεπω εγω.

dkoriss

Well-Known Member
14 Μαϊου 2009
434
115
Η κουβέντα πήγε αλλού.Εγώ μιλάω για συγκεκριμένη περίπτωση που κάποιος ''μπουκάρει''.Εσείς μιλάτε γενικά.Εντάξει ενοήτε πως αν έχεις ένα τέτοιο ''πριόνι'' δεν θα το πάς βόλτα στη λαϊκή.Τελικά από ότι καταλαβαίνω η απάντηση είναι:''Τον τρώει'' και ''καλώς τον τρώει''.Οπότε όλα τα υπόλοιπα είναι άνευ σημασίας.
Φιλε hailander,
Εχεις πραγματικα ενα αφοπλιστικο τροπο να λες τα συκα συκα και την σκαφη σκαφη. Αν θες την γνωμη μου αυτο που κρινει και διαφοροποιει τον σκυλο φυλακα απο τα υπολοιπα σκυλια ειναι η απαντηση που εδωσες.
Ομως δεν ειναι κακο να δινουμε και σε αλλα σημασια. Ας πουμε εσυ εχεις την κριση η την εμπειρια να μην τον πας στην λαικη το σκυλο. Ο χ ασχετος ομως η ανεγκεφαλος που επειδη εβγαλε μια φορα το σκυλο του εξω οταν ηταν 5 μηνων και μετα θυμηθηκε να τον ξαναβγαλει οταν εγινε 2 χρονων δεν θα επρεπε να ειχε δωσει και σε αλλα πραγματα σημασια?

dkoriss

Well-Known Member
14 Μαϊου 2009
434
115
Aρη αν θυμασαι ο σκυλος του dkoriss μονο που εβλεπε τη νονα του γιου του να αγκαλιαζει το παιδι ετρωγε τα καγκελα...
Δεν το θυμασαι καλα amaliaz, να στο ξαναθυμισω.
Δεν εβλεπε (παρατατικος) την νονα του γιου μου αλλα ειδε (αοριστος και οχι διαρκειας) μια φορα την νυφη μου να περναει το χερι της γυρω απο τον λαιμο του ξαπλωμενου γιο μου, για να τον φιλησει.
Δεν αφησε ποτε την ψευδαισθηση στην νυφη μου οτι μπορει να πλησιασει τον γιο μου (αυτο το σεναριο δεν παιζει για το συγκεκριμμενο σκυλι ουτε σε ταινεια επιστημονικης φαντασιας), η τους υπολοιπους της οικογενειας, η το σπιτι, ακομα και εξω απο το σπιτι να πλησιασουν εμας ...ΑΠΟ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΛΙΓΩΝ ΜΗΝΩΝ. Δεν γουσταρε να γνωρισει κανεναν αλλο εκτος απο αυτους που κοιμοντουσαν στο ιδιο σπιτι με αυτον. Ναι δεν το ξεχασε ποτε αυτο που εγινε και μεχρι σημερα εχει μια ιδιαιτερη αδυναμια στη νυφη μου.Σκεψου την ...αδυναμια που θα δειξει σε αγνωστο που θα προσπαθησει να ακουμπησει τα πιστιρικια στον κηπο οταν αυτα παιζουν. Γιατι και αυτο ακουσθηκε να αρπαζουν παιδακια απο αυλες για ...δωρητες οργανων. Παρεπιπτωντως μηπως προσεξες την φωτογραφια που ανεβασα με τον γιο μου και το σκυλο στο αλμπουμ, αν οχι δες τη, ειναι θολη λιγο αλλα ισως αξιζει τον κοπο.
Γιαυτο υπηρχε και ο νους και η γνωση να φαει τα καγκελα και οχι την νυφη μου. Αν ειχα παραπλανηθει και πιστευα οτι ο σκυλος δεν θα εκανε απολυτως τιποτα χωρις εντολη μου, οταν η νυφη μου επιασε το παιδι απο το λαιμο, το πιο πιθανο θα ηταν να ειχε καταληξει η νυφη μου σαν αυτον τον δημοσιογραφο στο utube που του κατεβασε τα μουτρα εκπαιδευμενος αστυνομικος σκυλος, ενω τον κρατουσε ο αστυνομικος συνοδος του απο το λουρι. Προσπαθω οσο μπορω να αποφυγω τετοιες καταστασεις γιατι ξερω το σκυλι μου και αγαπαω τους συγγενεις και τους φιλους μου και συμπαθω τον καθε ανθρωπο που βαζω εγω στο σπιτι μου. Στους υπολοιπους εξουσιοδοτειται απο εμενα να εχει προσβαση το boerboel.

dkoriss

Well-Known Member
14 Μαϊου 2009
434
115
Συγγνώμη κύριε κακοποιέ...Συγγνώμη...Μα αφήστε σας παρακαλώ κάτω το μαχαίρι και το λοστάρι να σας χερετήσω δια χειραψίας.Μή!! Μή!! παλιόσκυλο δαγκώνεις τον κύριο κακοποιό!!! Μα φυσικααά...Φυσικά μπορείτε να μπουκάρεται στην κρεβατοκάμαρά μου όποτε θέλετε!Ακους εκεί...Και φυσικά με το που σας είδε το παλιόσκυλο έπρεπε να σας υποδεχτεί κουνώντας την ουρά,και να έρθει σφαίρα να με ξυπνήσει να σας φτιάξω καφεδάκι...Πώς τον πίνεται όμως...???Ατιμούλη...αυτό δεν μου το είπατε...Ναι Ναι έχω αρκετά πράγματα να κλέψετε...Μα βεβαίως υπάρχει και γυναίκα στο σπίτι...Πόυ να τρέχεται τώρα στην Φιλής...Εχετε και εσείς τα δίκια σας...Άσε που κοντεύει να φτάσει και 30€! Ναι Ναι σας καταλαβαίνω,Αν ξανατολμήσει το παλιόσκυλο να σας επιτεθεί θα τιμορηθεί παραδειγματικά.Βεβαίως Βεβαίως ξαναπεράστε αύριο πάλι...Ναι Ναι τα μωρά θα τα στήλω στην γιαγια τους να μην σας ενοχλούν.Μα τι λέτε τώώώώραααα.....Εγώ ευχαριστώ που μου κάνατε την τιμή να με προτιμήσετε....Αντε ,Αντε στο καλό και τα ξαναλέμε...
Φιλε hailander,
Αν πω οτι δεν γελασα με αυτα που εγραψες θα ειμαι ψευτης. Αν πω οτι δεν εχω σκεφτει καπως ετσι και εγω, οταν ακουω καποια πραγματα που φαινοται τελειως εξω απο την δικη μου λογικη παλι θα ελεγα ψεματα.
Ομως η σοβαροτητα των ερωτηματων που αναγκαστικα συνοδευει τον πραγματικο σκυλο φυλακα, παραμενει. Η γνωμη μου ειναι πως οποιος βαζει πρωτος στον εαυτο του αυτα τα ερωτηματα και δινει λυσεις και οχι ψευδαισθησεις, δικαιουται να απολαμβανει την πραματικα ιδαιτερη συντροφια και παρεα ενος τετοιου σκυλου. Ισως πολλοι αρνουνται να το κατανοησουν (οι πιο πολλοι απο αυτους που ειδαν αυτο το σκυλι μου ειπαν πως οι μερες μας ηταν μετρημενες, δεν περεξηγω αλλα ακομα μετρανε και περασαν χρονια) αλλα θα το πω για μια ακομη φορα ειχα σκυλους σχεδον σε ολη μου τη ζωη, την συντροφια και την παρεα αυτου του σκυλιου προς ολα τα μελη της οικογενειας δεν την ειχα δει ποτε. Για τους εκτος οιγενειας τα ειπαμε..., αλλα στις μερες μας το εκτιμω και αυτο πολυ για εκει που χρειαζεται.

ATREAS

Well-Known Member
8 Νοεμβρίου 2009
874
2
Mesogeia - Attiki
πάντως dkoriss σου αναγνωρίζω ότι τα αναλύεις όλα μέχρι τελικής πτώσεως. Επίσης, καταλαβαίνω πλήρως τη θέση σου και τις απόψεις που έχεις και αν και δεν θα τις εφάρμοζα στο σκυλί μου, για μένα είναι απολύτως σεβαστές, να είστε καλά και να χαίρεστε ο ένας τον άλλον ;-)

dkoriss

Well-Known Member
14 Μαϊου 2009
434
115
Διαβαζω ολο το νημα με πολυ ενδιαφερον , και καλως που ξεκλειδωθηκε.

Κατα την ταβανοθεραπεια μου λοιπον εχω φτιαξει στο μυαλο μου δυο υποθετικα σεναρια για την περιπτωση της μπουκας.
Βγαζουμε τον σκυλο εκτος σεναριου... πειτε οτι δεν υπαρχει.

Το πρωτο¨. Ειμαι στο σπιτι μονος και κοιμαμαι και αντιλαμβανομαι τον μπουκαδορο. Κανω τον μαλακα περιμενω να παρει οτι ειναι να παρει, και αντιδρω μονο αν ερθει απο πανω μου, χωρις να σκεφτω συνεπειες. Αλλωστε εδω μπαινει ενστικτο επιβιωσης.

Το δευτερο¨ Ειμαι στο σπιτι και κοιμαμαι μαζι με τον 6χρονο γιο μου. Αντιλαμβανομαι τον μπουκαδορο. Δεν περιμενω να δω προθεσεις.
Κανω οτι μπορω να προστατεψω το παιδι μου , οτι κι αν αυτο συνεπαγεται....παλι χωρις να σκεφτω τις συνεπειες.

Βαζουμε και τον σκυλο στο παιχνιδι?

Και στις δυο περιπτωσεις αν ειχα σκυλο φυλακα , που δεν εχω, δεν θα με πειραζε να πιασει χερι ποδι λαιμο, και ιδιαιτερα στην δευτερη δεν θα με ενοιαζε αν αφηνε η οχι, ξανα χωρις να σκεφτω τις συνεπειες.
Nacho,

Νιμοζω οτι εκφραζεις την λογικη και την κριση του μεσου ανθρωπου. Και μενα ο γιος μου ειναι πρωτακι φετος, η κορη ειναι πεντε χρονων. Πιστεψε με δεν σκεφτομαι διαφορετικα απο εσενα.

Να ειμαστε καλα και ποτε να μην γινουν τετοια πραγματα. Μακαρι να μην χρειασθει ποτε να αποδειξει κανενας σκυλος τιποτα. Αλλα απο την στιγμη που βαζουμε πιθανοτητες στη ζωη μας, εγω αποφασισα να βαλω και αυτο το σκυλι στη ζωη μου και δεν μετανιωσα.

dkoriss

Well-Known Member
14 Μαϊου 2009
434
115
Εδώ μωρέ κοντεύουμε να πηνοικοποιήσουμε την φύλαξη.Ζήτω τα gay καυκάσου που μπουκάρεις μέσα και κοιμούντε!Ζήτω τα καθαρώαιμα ποιντερ που βλέπουν πέρδικα και νομίζουν οτι είναι ελέφαντας! (τα παραπάνω σκυλιά είναι πρωταθλητές,οι ιδιοκτήτες είναι φίλοι μου και οι συμπεριφορές που περιγράφω πραγματικές)Ζήτω και στους κλέφτες-βιαστές-μανιακούς-τρελούς και ότι άλλο γουστάρετε και στα δικαιώματά τους όταν βρίσκονται απρόσκλητοι 3:30 το βράδυ στις κρεβατοκάμαρές μας.Ζήτω Ζήτω Ζήτω η κουλτούρα!
Υ.Γ Το ότι έχω χάσει δικό μου άνθρωπο από εισβολή κακοποιού στο σπίτι μου,δεν έχει παίξει σχεδόν κανένα ρόλο στη διαμόρφωση της άποψης μου για το θέμα.Περίπου τα ίδια πίστευα και πριν.
Δεν εχω λογια...
Ξερεις πολυ καλα ποιες ειναι οι θεσεις μου και οι αντιληψεις μου. Πριν απο το Υ.Γ. που παρεθεσες εβρισκα εντονο το υφος σου παροτι ταυτιζομαστε σε μεγαλο ποσοστο, τωρα ντρεπομαι που σκεφτηκα εστω και για υφος.
Η δικη μου τουλαχιστο λογικη, κριση και αξιοπρεπεια δεν θα προσβληθει ποτε με οποιοδηποτε υφος και τροπο να γραψεις, η δικη μου δημοκρατια ωχρια μπροστα σε αυτο το Υ.Γ.

Ευχομαι εσυ και οι δικοι σου να ειστε ολοι καλα, στο μελλον.

dkoriss

Well-Known Member
14 Μαϊου 2009
434
115
Τα posts μου, και το προηγουμενο και αυτο, καθολου μα καθολου δεν αφορουν το σκυλο του dkoriss, ειναι πιο γενικα με αφορμη τα ποστ του hailander. Με την ευκαιρεια και γιατι τοχα ξεχασει, dkoriss ειδα τις φωτο, κουκλαρος το μπουρμπουλι σου!!!

Αν πιασουμε το παραδειγμα της φυλαξης χωρου κυριε δικηγορε ( :p ) ο σκυλος πρεπει να γαυγισει οταν καποιος απειλησει ή κινηθει προς το χωρο αλλα οχι να γαυγισει στον καθε ενα που περναει απο εκει για βολτα. Αυτο ειναι λαθος ειτε απο τον εκπαιδευτη ειτε απο εμας που νομιζουμε οτι ο σκυλος αφου κανει ετσι ειναι σουπερ. Χωρια του οτι τετοια συμπεριφορα οδηγει και σε φολες συχνα πυκνα...

Για τους φαν της φυλαξης, σωματοφυλακης κτλ που λες, εγω ειμαι μαζι τους, γιατι αν ειναι φαν, εχουν ασχοληθει, εχουν ψαχτει, ξερουν εστω και 2 πραγματα. Ειμαι τρομερα εναντιον σε οσους δηλωνουν οτι θελουν σκυλο "φυλακα" και δεν ξερουν τιποτα, ουτε καν απο υπακοη και εχουν χωρις να το ξερουν ενα οπλο στα χερια τους. Αυτο με χαλαει εμενα, οτι εχεις οπλο στα χερια σου (ειτε γιατι σου βγηκε ετσι ο σκυλος, ειτε γιατι καποια στιγμη εκπαιδευτηκε οσο εκπαιδευτηκε για να λειτουργει ετσι) και δεν το ξερεις ...

ps. ξαναλεω, δεν αναφερομαι στο σκυλο του dkoriss
Φιλε gsdog,

Τις αποψεις σου τις βρισκω απολυτως υγιεις.
Σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια για το μπουρμπουλι.

dkoriss

Well-Known Member
14 Μαϊου 2009
434
115
σαφως κ δεν πρεπει να τον σκοτωσει κ δεν θα το κανει.το σκυλι κραταει με δυναμη αναλογη τησ συμπεριφορας του εισβολεα.δεν κουνιεται?ολα καλα.ειναι ανυσηχος?σφιγγει το ζωο.το θεμα ειναι οτι ενα ανεκπαιδευτο ζωο κ σε υπακοη κ σε φυλαξη ολα αυτα δεν τα ξερει.δεν θα σταματησει οταν του πουμε αλλα οταν γουσταρει.λειτουργει καθαρα το ενστικτο το οποιο δεν εχει μαθει να σταματαει απο επιλογη μας.στην ουσια,ειναι σαν οπλα οπως καποιοι ειπαν, με αισθητηρα κινησης .
επισης δεν θα εμπιστευομουν ποτε τον σκυλο μου κ δεν το κανω,λυμενο μεσα σε κοσμο.κρινει αρκετα καλα,αλλα ποτε δεν ξερεις τι θα θεωρησει απειλη.μην ξεχναμε οτι διαβαζουν την γλωσσα του σωματος.κ αν διαβασει κατι λαθος?ειναι δικοπο μαχαιρι η φυλαξη παιδια.μπορουν ευκολα να ξεγελαστουν τα σκυλια μας.του dk πιο δυσκολα.δεν κρινει,δεν καθεται να σκεφτει.απλα δεν θελει κανεναν μεσα στο σπιτι.απαιτει μεγαλη προσοχη απο ολους ενα τετοιο ζωο οπως εχω πει,αλλα ειναι το ζωο που θα ξεγελαστει πολυ πιο δυσκολα απο ενα αλλο.
Φιλε laurence,
Οσο και να ψαξεις δεν θα βρεις αλλον να συμφωνει πιο πολυ με αυτα που εγραψες.

dkoriss

Well-Known Member
14 Μαϊου 2009
434
115
Λαυρεντη, να θυμισουμε εδω οτι ενας σκυλος εκπαιδευμενος σε φυλαξη, δεν λυνεται ποτέ εκτος της περιοχης του.
Θα ελεγα το ιδιο πρεπει να γινεται σε οποιονδηποτε σκυλο με ενστικτα προστασιας. Ποτέ δεν ξερεις.

Σωστος. Για τα δικα μου κριτηρια πολυ σωστος.
Αλλη μια αυξημενη ευθυνη για ιδιαιτερη εκτονωση του σκυλου παιρνοντας υποψη ...παραγοντες. Αν το αγαπας το σκυλι και αυτο που κανει το ευχαριστιεσαι κιολας. Το βελεπεις σαν ευκαιρεια να βρεθεις και εσυ στην εξοχη.Αν οχι ειναι ενα βαρος ακομη.

hailander

Well-Known Member
2 Μαϊου 2008
425
15
Παιδιά Εννοήτε πως με τέτοιο σκύλο δεν ''παίζεις'' Εννοήτε πως δεν τον δίνεις στην μικρή σου κόρη να τον βγάλει βόλτα στην πλατεία.Ενοήτε πως είσαι υπεύθυνος.Εδώ δεν συζητάμε για την υπευθυνότητα του ιδιοκτίτη.Για την οικονομία της συζήτησης την λαμβάνουμε σαν δεδομένη.Μιλάμε για τον σκύλο φύλακα και πως αντιδρά στον χώρο του μετά από εισβολή κάποιου.Αυτό συζητάμε.Εσείς το τραβάτε από δω, το τραβάτε από κεί,και χανόμαστε.Αν θέλετε ανοίγουμε καινούριο topic με θέμα ''Καθήκοντα ιδιοκτίτη σκύλου φύλακα'' η κάτι παρόμοιο.

ΛΕΞΙΚΟ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

φύλακας ο [fílakas] Ο5 : αυτός που έχει αναλάβει τη φύλαξη, την επιτήρηση, τη φρούρηση (προσώπων, πραγμάτων, χώρων κτλ.): Zητούνται φύλακες για εργοστάσιο. Οι ληστές εξουδετέρωσαν το φύλακα και διέρρηξαν το χρηματοκιβώτιο. ~ αρχαιολογικού χώρου. (έκφρ.) ~ άγγελος*. ΠAΡ ΦΡ έχουνε γνώση* οι φύλακες. [λόγ. < αρχ. φύλαξ, αιτ. -ακα]

dkoriss

Well-Known Member
14 Μαϊου 2009
434
115
Δεν νομιζω οτι υπαρχουν πολλα σκυλια, για να μην πω κανενα, που θα σκοτωσει αν ο αντιπαλος δειξει υποταγη.
Ακριβως το ιδιο πιστευω και εγω.
Αν καποιος δεν το μαχεται μπορει να δαγκωσει αγρια αλλα οχι να σκοτωσει, το ενστικτο του σα ζωο εφοσον υπαταχθει και υποχωρησει ο εισβολεας δεν του λεει οτι εκτεθει σε περαιτερω κινδυνο, δεν υπαρχει λογος ουτε αναγκη. Αλλωστε δεν βλεπει τον ανθρωπο σαν θηραμα με το οποιο τρεφεται, αλλα σαν εχθρο στην περιοχη του, αν η αντισταση του εχθρου καμφθει, νομιζω δεν εχει λογους να εκτεθει αλλο σε κινδυνο.
Αλλωστε εγω τουλαχιστο γνωριζω πολλες περιπτωσεις προσωπικα, που σκυλος φυλακας να δακγωσε και μαλιστα αγρια.
Δεν γνωριζω καμμια που να σκοτωσε, ουτε καν κοντα σε αυτο. Στις περιπτωσεις που γνωριζω ο σκυλος με μεγαλυτερη η μικροτερη δυσκολια απομακρυνθηκε απο το επεισοδειο, οι ανθρωποι (τις περισσοτερες φορες ηταν συνδυασμος ανθρωπινης βλακειας και εγκληματικης αμελειας ιδιοκτητη, αλλα γνωριζω και δυο περιπτωσεις με κακοποιους) βρηκαν την ομιλια τους μετα απο καποια λεπτα της ωρας και οδηγηθηκαν σε νοσοκομειο για πρωτες βοηθειες αλλα παντως μακραν απο παρολιγο μοιραιο ατυχημα η συμβαν (αναλογα ποιος ειναι το θυμα)

hailander

Well-Known Member
2 Μαϊου 2008
425
15
omrock, πιες διαφορές εντοπίζεις στην συμπεριφορά των fila σου από το πριόνι του dkoriss? Στα καθήκοντα φύλαξης ενοώ.Φτού!!! Είπα πάλι την λάθος λέξη!!!!!!!!!!!!!! Ούτε ''ΤΑΜΠΟΥ'' να πάιζαμε....

gsdog

Well-Known Member
16 Ιανουαρίου 2009
136
1
Φιλε gsdog,

Συμφωνω σε ολα αυτα που αναφερεις.
Μονο δυο πραγματα εγω τουλαχιστο δεν τα βλεπω το ιδιο ακριβως.
Το πρωτο ειναι οτι χωρις να θελω να το παιξω ο ρομπεν των δασων, με αγγιζει καπως περισσοτερο οταν κατι κακο συμβαινει σε εναν συνανθρωπο, ακομα και αν εκ του αποτελεσματος δεν μπορω πλεον να βοηθησω καπως, δεν θα ελεγα ...δεν δινω μια.
Μωρε δεν ειναι οτι δε δινω μια στο τι συμβαινει τριγυρω αυτο ελειπε, αναισθητοι δεν ειμαστε, παροτι με τοσα που γινονται, ακουμε κτλ εχουμε υποστει τρομερη απευαισθητοποιηση σε σημαντικα θεματα. Anyway, εν γνωση μου εγραψα το συγκεκριμενο, στην πιο ακραια ισως μορφη, για να επικεντρωσω σε αλλο σημειο την κουβεντα.

Το δευτερο ειναι οτι υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα να τρομαξεις περνωντας κοντα στην περιφραξη μιας αυλης και απο εναν σκυλο επαγρυπνησης που το δαγκωμα ειναι ονειρο θερινης νυκτος για αυτον και τον ιδιοκτητη του. Δεν ειναι αναγκα να ειναι σκυλος φυλακας. Ακομα και ενα τσιουαουα μπορει να ξεφνιασει και προς στιγμη να ανεβασεις παλμους κατακορυφα. Τις περισσοτερες μαλιστα φορες ο σκυλος φυλακας θα σε ειδοποιησει για τις προθεσεις του οταν ακομα εισαι πολυ μακρυα. Τουλαχιστο ετσι κανει ο δικος μου στο σπιτι. Αν συνεχιζεις να πλησιαζεις, κανει χειροτερα. Θεωρω οτι πρεπει να εχεις φοβερα ισχυρους λογους για να περασεις διπλα απο τα καγκελα. Αλλα και παλι στο εχει ξεκαθαρισει απο ωρα πριν. Δεν θα πρεπει να κατηγορηθει για εκφοβισμο.
Τωρα αν το σπιτι μου εφαπτονταν σε πεζοδρομιο που περνουν ανυποπτοι ανθρωποι συνεχως, ναι σιγουρα κατι θα εκανα για αυτο, μπορει να ειχα το σκυλο μεσα στο σπιτι, παντως πιστευω δεν θα τον αφηνα να κανει τον μπαμπουλα και ο περαστικος να πεταγεται στον αερα. Σε αυτο το σημειο συμφωνω δεν ειναι σωστο.
Στην ουσια δε λεμε κατι διαφορετικο. Ο σκυλος σου (και εσυ με το σκεπτικο σου) συμπεριφερεται αψογα και ακριβως οπως θα επρεπε.

πάντως dkoriss σου αναγνωρίζω ότι τα αναλύεις όλα μέχρι τελικής πτώσεως. Επίσης, καταλαβαίνω πλήρως τη θέση σου και τις απόψεις που έχεις και αν και δεν θα τις εφάρμοζα στο σκυλί μου, για μένα είναι απολύτως σεβαστές, να είστε καλά και να χαίρεστε ο ένας τον άλλον ;-)
Συμμφωνω απολυτα με το post του ATREAS.

hailander

Well-Known Member
2 Μαϊου 2008
425
15

Παιδιά Εννοήτε πως με τέτοιο σκύλο δεν ''παίζεις'' Εννοήτε πως δεν τον δίνεις στην μικρή σου κόρη να τον βγάλει βόλτα στην πλατεία.Ενοήτε πως είσαι υπεύθυνος.Εδώ δεν συζητάμε για την υπευθυνότητα του ιδιοκτίτη.Για την οικονομία της συζήτησης την λαμβάνουμε σαν δεδομένη.Μιλάμε για τον σκύλο φύλακα και πως αντιδρά στον χώρο του μετά από εισβολή κάποιου.Αυτό συζητάμε.Εσείς το τραβάτε από δω, το τραβάτε από κεί,και χανόμαστε.Αν θέλετε ανοίγουμε καινούριο topic με θέμα ''Καθήκοντα ιδιοκτίτη σκύλου φύλακα'' η κάτι παρόμοιο.

ΛΕΞΙΚΟ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

φύλακας ο [fílakas] Ο5 : αυτός που έχει αναλάβει τη φύλαξη, την επιτήρηση, τη φρούρηση (προσώπων, πραγμάτων, χώρων κτλ.): Zητούνται φύλακες για εργοστάσιο. Οι ληστές εξουδετέρωσαν το φύλακα και διέρρηξαν το χρηματοκιβώτιο. ~ αρχαιολογικού χώρου. (έκφρ.) ~ άγγελος*. ΠAΡ ΦΡ έχουνε γνώση* οι φύλακες. [λόγ. < αρχ. φύλαξ, αιτ. -ακα]​

dkoriss

Well-Known Member
14 Μαϊου 2009
434
115
Συμφωνω με τα 1000 και βαλε, αν και ειμαι της αποψης οτι γενικα ποτε δε λυνεται κανεις σκυλος σε μη περιφραγμενο χωρο.
Με βρισκεις συμφωνο, εκτος των αυξημενων ευθυνων του φυλακα, υπαρχουν τα αυτοκινητα, οι κακοπροαιρετοι, οι απροβλεπτοι σκυλοι και ανθρωποι, το μπαλακι που λοξοδρομησε, το γατακι η το σκυλακι που περασε, εγω θα ελεγα παντα με λουρι το καθε σκυλι στη βολτα η στο παρκο, τα σκυλια με ισχυρα ενστικτα η βολτα η το παρκο πρεπει να ειναι ιδιαιτερα, χωρις λουρι μονο οταν αισθανεσαι πιο σιγουρος απο ...σιγουρος.

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Για την οικονομία της συζήτησης την λαμβάνουμε σαν δεδομένη.Μιλάμε για τον σκύλο φύλακα και πως αντιδρά στον χώρο του μετά από εισβολή κάποιου.Αυτό συζητάμε.Εσείς το τραβάτε από δω, το τραβάτε από κεί,και χανόμαστε.
Γιατι καλε , βαριεσαι ? :D Κανεις που παρακολουθει τη κουβεντα δεν πρεπει να ''χαθει'' ...

Για μενα , ο ιδανικος σκυλος-φυλακας ειναι ο σωστα εκπαιδευμενος σκυλος-φυλακας ...εγω μονο τετοιο θα ηθελα να ειχα :) ...θα μου πεις , εχει κοστος.Πρεπει να εκτιμηθει στην κουβεντας μας αυτο ? φυσικα... (αλλα δεν συμπεριλαμβανεται στον τιτλο του thread , ουτε στον ορισμο φυλαξης που παρεθεσες :D).

Ας το παμε αλλιως δηλαδη και ας κανουμε ενα mini gallop :):

Ποιος ειναι ο ιδανικος σκυλος φυλακας στις αστικες κοινωνιες του 2010 ?

1) ο σωστα εκπαιδευμενος σκυλος-φυλακας , πληρως ελεγχομενος απο το αφεντικο του στις αντιδρασεις του και στα αντιμετρα που θα εφαρμοσει

2) ο ανεκπαιδευτος σκυλος με φυσικα ενστικα φυλαξης που αδιακριτα και χωρις ελεγχο θα προκαλεσει τη μεγιστη ζημια στον οποιοδηποτε εισβολεα

Το κοστος δεν μας ενδιαφερει ...ας πουμε πως τα σκυλια θα αποκτηθουν ή εκπαιδευτουν δωρεαν.Μας ενδιαφερει η αποτελεσματικοτητα στη φυλαξη, η ευζωια του σκυλου και οι δεδομενες αστικες συνθηκες ζωης (σχετικα περιορισμενοι χωροι φυλαξης , μικρη ανοχη στην ηχορυπανση κλπ :D)

Εγω πχ ψηφιζω τον πρωτο ...θα τον ειχα διπλα στο κρεβατι και θα ημουν οκ :)

dkoriss

Well-Known Member
14 Μαϊου 2009
434
115
dkoriss,
Πολύ μου αρεσε αυτό που ειπες:

Εχω ξαναπει και παλια ότι όταν η σκυλα μου κανει νυχτερινες περιπολιες στο κτημα ή ορμαει αγρια στην πορτα επειδη καποιος πλησιασε, βλεπω φανερα ότι αυτό που κανει το καραγουστάρει. Και μετα επιστρεφει ολο καμαρι σαν να λεει εκανα το καθηκον μου (σε αυτό βοηθησα κι εγω βεβαια).
Θελω να πω ότι δεν καταπιεζεται καθολου για να κανει αυτό που κανει.

(Δυστυχως γουσταρει και άλλα πραγματα όπως καυγα με σκυλους και γατες :mad:).
Harry,

Παρατηρησε κατι στην Ηρα και γραψε μου. Οταν επιστρεφει ολο καμαρι οπως λες αφου εχει διωξει ξενο, εχεις προσεξει να τριποδιζει καπως φουσκωμενη με το κεφαλι πιο ψηλα απο οτι συνηθως, το στηθος προτεταμενο και ο τριποδισμος να ειναι πιο εντονος πιο ψηλος απο οτι συνηθως, σιγουρα παντως καπως διαφορετικα?
Παρατηρησε για αυτο το καμαρι που γραφεις, του δικου μου του βγαινει ακριβως οπως σου ειπα.