Beauceron?

giorgos kriti

Well-Known Member
24 Σεπτεμβρίου 2008
584
0
μπωσερόν εκτροφέας υπάρχει στην ελλάδα.... ο εκπαιδευτής που αναφερόταν νωρίτερα η μαρία......
Εψαξα ρε γμτ και δεν βρηκα σαιτ στο νετ.... το ξερεις εσυ??
στειλε εστω σε πμ αν θελεις σε παρακαλω:D

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
γενικα θελω ηρεμια και σωστη κριση στην αντιδραση μιας πιθανης απειλης...να ξερουν δλδ ποτε να δρασουν :D
Αυτό που λες έχει περισσότερο να κάνει με την ανατροφή κι όχι τη φυλή.
Είναι το πιο συμαντικό πράγμα και δεν πρέπει να το ξεχνάμε όση έχουμε σκύλους με ένστικτα προστασίας.

Έμενα Βέλγιο και έχω γνωρίσει (και δουλέψει με) πολλά Μποσερόν.
Τα λατρεύω. Είναι παλαιότερη ράτσα από τα Ντόμπερμαν, Ρόττι, και τους Γ.Π. και ας μην την ξέρει ο κόσμος εδώ.

Είναι ιδιαίτερα δύσκολος σκύλος (για αρχάριο). Πολύ κυριαρχικός και εξαιρετικά έξυπνος. Θεωρώ πως είναι λίγο πιο δύσκολος από το Ρόττι γιατί έχει μεγαλύτερη τάση να εκμεταλλεύεται καταστάσεις. Από την άλλη μου αρέσει αυτός ο χαρακτήρας πολύ περισσότερο.

θεωρώ ότι το είναι πολύ πιο έξυπνα από Ρόττι και αν και αυτό δεν είναι πάντα καλό, ξέρω (και θέλω) να το χρησημοποιώ στην δουλειά.

Δεν αλλάζει εύκολα χέρια το Μποσερόν (σε αντίθεση με το Ρόττι) και αυτό, σε συνδιασμό με το πολύπλοκο (και συχνά πολύ πεισματάρικο)χαρακτήρα του τον έχει κάνει πολύ σπάνιο σκύλο αστυνομίας. Στη χώρα του βέβαια δεν είναι σπάνιο στην αστυνομία (μάλλον τον έχουν συνηθίσει!). Στην Αμερική χρησημοποιείται αρκετά ως φύλακας οικογενειών και στην σωματοφυλακή (από ιδιώτες).

Στα σωστά χέρια είναι υπέροχος σκύλος (από τους καλύτερους) σε λάθος χέρια μάλλον πάει για πρωτιά στους χειρότερους! Το πείσμα του είναι εφιαλτικό αλλά με έξυπνο αφεντικό μπορεί να μάθει να το χρησιμοποιεί στην δουλειά μόνο θετικά (και πουθενά αλλού!).

Τέλος, πολλοί πιστεύουν πως το Μποσερόν έβαλε την "ιδέα" σε κάποιους να κόβουν τ' αυτιά σκύλων (διαφόρων φιλών). Έχει συχνά φυσικά όρθια αυτιά και όταν δεν είχε τα έκοβαν. Αργότερα δοκιμάστικε αυτό και σε φυλές που ποτέ δεν θα είχαν όρθιο αυτί (με τα γνωστά αποτελέσματα).

Αν δεν έχεις εκπαιδεύσει παρόμοιο σκύλο (πανέξυπνο, δυνατό, ευκίνητο, πεισματάρικο φύλακα) μην πάρεις Μποσερών.

Αν στην ουσία σε ενδιαφέρει σκύλος "αποτροπής" (αυτό κατάλαβα εγώ) μπορείς να πάρεις ένα ωραίο Νέας Γης. Έχει σταθερή συμπεριφορά, γαυγίζει όταν πρέπει (και κάνει ΣΕΙΣΜΟ 4,5ρ) και τον φοβούνται ΟΛΟΙ (στην Ελλάδα τουλάχιστον). ΔΕΝ δαγκώνει (ποτέ δεν έχει καταγραφεί ούτε ΕΝΑ δάγκωμα από Νέας Γης) αλλά μάλλον δεν χρειάζεται να δαγκώσει.

Αν το βλέπεις μεγάλο, σκέψου το Flat Coated Retriever. Έχει καλό εκτροφείο στην Αθήνα που μπορείς να επισκευτείς και να γνωρίσεις από κοντά αυτό τα υπέροχα ζώα.

giorgos kriti

Well-Known Member
24 Σεπτεμβρίου 2008
584
0
Αν δεν έχεις εκπαιδεύσει παρόμοιο σκύλο (πανέξυπνο, δυνατό, ευκίνητο, πεισματάρικο φύλακα) μην πάρεις Μποσερών.
Η επαφες που ειχα απο τοτε που θυμαμαι τον εαυτο μου να υπαρχει ειναι μονο με λυκοσκυλα γερμανικα. Καποια ηταν εργασιας και αλλα ειχαν ελαφρα μπασταρδεμενο αιμα. και μια φορα ειχαμε ενα σκυλο με τριχωμα οπως του μεγαλου των πυριναιων αλλα ξανθο..ημουν πολυ μικρος και δεν καλοθυμαμαι... αρα μονο με λυκοσκυλα εχω να κανω και μπορω να πω οτι δεν ειχα προβλημα συμπεριφορας των σκυλων.
Ειναι αρκετο αυτο? Νομιζω ειναι αρκετο...
Αυτο που ειμαι σιγουρος ειναι πως οτι και να παρω θα περιμενω λιγους μηνες ακομα για να ειμαι σηγουρος οτι θα εχω το χρονο που θελω

Αν στην ουσία σε ενδιαφέρει σκύλος "αποτροπής" (αυτό κατάλαβα εγώ) μπορείς να πάρεις ένα ωραίο Νέας Γης. Έχει σταθερή συμπεριφορά, γαυγίζει όταν πρέπει (και κάνει ΣΕΙΣΜΟ 4,5ρ) και τον φοβούνται ΟΛΟΙ (στην Ελλάδα τουλάχιστον). ΔΕΝ δαγκώνει (ποτέ δεν έχει καταγραφεί ούτε ΕΝΑ δάγκωμα από Νέας Γης) αλλά μάλλον δεν χρειάζεται να δαγκώσει.
πανεμορφα οντως αλλα οσο και να μου λετε οτι δεν εχουν προβλημα στη ζεστη τα λυπαμαι σε τοσο θερμο κλιμα ...δεν ξερω γιατι αλλα εχω αυτο το κολιμα:rolleyes:

Last edited:

diablo2

Well-Known Member
22 Νοεμβρίου 2007
148
0
Eιχες εργασιακα σκυλια? Πολυ δυσκολο μαλλον λάθος θα κανεις απο που τα΄πηρες?

giorgos kriti

Well-Known Member
24 Σεπτεμβρίου 2008
584
0
Τα χρονια εναι πλεον πολλα και δεν θυμαμαι καλα τα χαρακτηριστικα τους καποια απο αυτα ηταν ημιαιμα...
Τα σκυλια υπαρχουν εδω και 60 χρονια στον τοπο αυτο και σηγουρα οχι και τοσο σωστης επιλεκτικης αναπαραγωγης... ηταν λυκοσκυλα που αφησαν οι γερμανοι και οι κατοικοι παρα πολυ σπανια τα διασταυρωναν με αλλα ζωα... αλωστε ηταν ουσιαστικα οι μανοι φυλακες του τοπου .ολλες οι αλλες φυλες ηταν κυνηγοσκυλα...

Ειμαι σηγουρος οτι τα ποιο πολλα απο αυτα δεν θα επαιρναν και βραβειο αλλα σηγουρα τα χωματα το τριχωμα και η μορφολογια(χονδρικα το λεω μια και δεν ειμαι ειδικος) δεν ειχαν διαφορες απο τα σημερινα σκυλια... απλα δεν ηταν τοσο εντολη η καμπυλη στα ισχια

Το κριτηριο την αναπαραγωγης ηταν ο καλος χαρακτηρας που φυλακα και η σωματοδομη κυριως...

Αλλα η αληθεια ειναι οτι δεν ειχαν σχεση με τους σκυλους εκτροφης...
Αν και στι θεμα χαρακτηρα δεν νομιζω οτι ειχαν μεγαλες διαφορες

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Δεν ρώτησα για τι επαφές είχες. Έχεις εκπαιδεύσει σκύλους με έντονα ένστικτα προστασίας;

Τι σκύλους είχες μέχρι τώρα;
Αν θα είναι ο πρώτος σου (κατα-δικός σου) σκύλος φύλακας, δεν είναι η ιδανικότερη φυλή για σένα...

Επίσης, τώρα πρόσεξα πως σου αρέσουν και τα λαμπραντόρ (το ΑΚΡΙΒΩΣ αντίθετο του Μποσερόν). Με μπερδεύει αυτό.

Συνήθως τα μαύρα Λαμπραντόρ μοιάζουν με υπέροχοι φύλακες. Μήπως πρέπει να το σκεφτείς πιο σοβαρά ;

Στην Ελλάδα υπάρχουν εξαιρετικά εκτροφεία με Λαμπραντόρ.

Αν πάλι δεν είσαι έμπειρος και τελικά αποφασίσεις πως θέλεις σίγουρα φυλή προστασίας, καλύτερα να προτιμήσεις Γ.Π. (αλλά ΟΧΙ εργασιακών γραμμών).

Δεν υπάρχουν ημίαιμα με την μαχητικότητα του εργασιακού ποιμενικού.
ΟΤΙ και να έχεις δει.

ΠΟΛΥ δύσκολο και ενεργητικός σκύλος για αρχάριο (κι εκπληκτικά ενοχλητικός, προβληματικός και καταστροφικός χωρίς έντονη ενασχόληση του εγκεφάλου και του σωματός του).

Το Μποσερόν (μια φυλή που ΠΟΤΕ δεν έχει εκτραφεί μόνο για την μορφολογία της) είναι ακόμη πιο δύσκολος σκύλος (το ίδιο μαχητικός κι ενεργητικός, μα πιο ευαίσθητος σαν χαρακτήρας).

Last edited:

giorgos kriti

Well-Known Member
24 Σεπτεμβρίου 2008
584
0
εκπαιδευση τωρα εννοω οχι να τον κανω οπως θα το νεκανες εσυ πχ.. αλλα προβληματα συμπεριφορας δεν ειχα ποτε μα ποτε(επιθεσεις σε αλλα σκυλια, ανθρωπους κτλ κτλ)εκτος και αν τον προκαλουσαν. και ηταν ΜΟΝΟ λυκοσκυλα Εννοεις ποιο πανω οτι ο εργασιακος γερμανικος ποιμενικος ειναι μαχητικος και θελει εμπειρια?? Θα ψαξω να βρω καμια φωτο να σου δειξω το σκυλο.

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Το μόνο "ΠΙΟ" αντίθετο από το Μποσερόν, από το Λαμπραντόρ, είναι ο Μολοσσός που σου αρέσει πολύ επίσης!

Είναι εύκολος σκύλος (αν και θέλει μελέτη περισσότερο για θέματα υγείας, άσκησης διατροφής) και αυτός επίσης μοιάζει με φύλακα.

Έχει και το καλό (υπέροχο θα ΄λεγα) ότι δεν χρειάζεται να ασχολείσαι τόσο πόλυ καθημερινά όσο οι σκύλοι εργασίας (δεν βαριέται τόσο εύκολα, κι ούτε έχει τόσο ενέργεια).

Ο σκύλος εργασίας θέλει εκτόνωση καθημερινά (σε όλη τη ζωή του) και εκπαίδευση επίσης σε όλη τη ζωή του.... αλλιώς παρουσιάζει πιο εύκολα προβλήματα συμπεριφοράς από ΟΛΟΥΣ τους άλλους σκύλους. Τα προβλήματα ξεκινούν από το να σου καταστρέψει τον κήπο, σπίτι, αμάξι, (βάλε ότι άλλο θες) μέχρι το να δαγκώσει (πολύ άσχημα) κάποιον που δεν έπρεπε.

Δεν είναι τόσο ωραίος σκύλος όσο ίσως νομίζεις.

Άν πχ. γνώριζες ένα Μποσερόν που έχει μόνο τεράστιο κήπο και αφεντικό που τον αγαπάει (αλλά του λείπει η εκπαίδευση κι η άσκηση στον βαθμό που χρειάζεται) ΔΕΝ θα σου άρεσε ΚΑΘΟΛΟΥ...

Εννοεις ποιο πανω οτι ο εργασιακος γερμανικος ποιμενικος ειναι μαχητικος και θελει εμπειρια??
Ακριβώς.

Last edited by a moderator:

FAINOMENON

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2008
879
3
Ireland
να σας πω κυρια εκπαιδευτα μου μη μας θιγετε! Σκυλος που διαπρεπει στο ατζιλιτυ δεν εχει ενεργεια? hyper δεν ειμαστε, αλλα απο ενεργεια...βουνα ανεβοκατεβαινουμε! :)

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
εκπαιδευση τωρα εννοω οχι να τον κανω οπως θα το νεκανες εσυ πχ.. αλλα προβληματα συμπεριφορας δεν ειχα ποτε μα ποτε(επιθεσεις σε αλλα σκυλια, ανθρωπους κτλ κτλ)εκτος και αν τον προκαλουσαν. και ηταν ΜΟΝΟ λυκοσκυλα
Ναι, αλλά απ' ότι κατάλαβα ΔΕΝ ήταν δικά σου.

Επίσης ΔΕΝ ήταν εργασιακά Γ.Π., με την κυνολογική έννοια.
Φυσικά καταλαβαίνω πως τους είχε (ο παππούς σου) ; για φύλακες, αυτό όμως δεν σημαίνει πως ήταν κι όλας.

Οι φωτό δεν θα βοηθήσουν να καταλάβω τι θέλεις από έναν σκύλο και τι είσαι έτοιμος να ΚΑΝΕΙΣ για ένα σκύλο και ούτε τι σκύλο ΜΠΟΡΕΙΣ να έχεις.

Πες μου εσύ:

1. Μπορείς να ασχολείσαι με τρέλα για μιά δεκαετία με την εκπαίδευση του σκύλου σου, χωρίς να κουράζεσαι ή να βαριέσαι;
2. Έχεις επισκευτεί εκπαιδευτές με σκύλους εργασίας;
3. Το ξέρεις πως είναι 100% σίγουρο πως θα χρειαστείς έναν (και ιδιαίτερα κάλο κι όλας) με πχ. Μποσερόν;
4. Το ξέρεις πως ΜΙΑ μέρα αν δεν τρέξει για 2 ώρες το νεαρό Μποσερόν σου, θα σου κάνει τα νεύρα τσατάλια (και ίσως και ότι βρει μπροστά του);
5. Διάβασες τι έπαθε ο φίλος με το Ντόγκο (ο Κώστας που δεν το θέλει άλλο πια);
6. Ξέρεις πόσο μοιάζει το Μποσερόν με το Ντόγκο στον χαρακτήρα (αν και είναι πιο έξυπνος και ΠΙΟ δύσκολος και ΠΙΟ καχύποπτος);
7. Ξέρεις πόσο πιθανό είναι κι εσύ να πάρεις και μετά να παρακαλάς να το ξεφορτωθείς, κυρίως αν δεν προετοιμαστείς κατάληλα;
8. Ξέρεις τι θα πει σκύλος φύλακας σε σχέση με σκύλο "αποτροπής" ή "συναγερμός";

9. Ξέρεις πως δεν σε "κράζω" τώρα, αλλά λατρεύω τους σκύλους και θέλω (από τα βάθυ της ψυχής μου ) να καταλήξεις με ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ σκύλο για σένα και να περνάς "ζωή και κότα";

10. Ξέρεις πόσο δύσκολο θα είναι να βρείς να δώσεις (και να ΧΑΡΙΣΕΙΣ ακόμα) τον σκύλο σου αν το αποφασίσεις όταν θα είναι πάνω από έξη μηνών (ΟΤΙ φυλή και να είναι);
11. ΠΧ. θα έπερνες το κουτάβι του Κώστα αν στο χάριζε;;;

Last edited:

giorgos kriti

Well-Known Member
24 Σεπτεμβρίου 2008
584
0
Το μόνο "ΠΙΟ" αντίθετο από το Μποσερόν, από το Λαμπραντόρ, είναι ο Μολοσσός που σου αρέσει πολύ επίσης!

Είναι εύκολος σκύλος (αν και θέλει μελέτη περισσότερο για θέματα υγείας, άσκησης διατροφής) και αυτός επίσης μοιάζει με φύλακα.

Έχει και το καλό (υπέροχο θα ΄λεγα) ότι δεν χρειάζεται να ασχολείσαι τόσο πόλυ καθημερινά όσο οι σκύλοι εργασίας (δεν βαριέται τόσο εύκολα, κι ούτε έχει τόσο ενέργεια).

Ο σκύλος εργασίας θέλει εκτόνωση καθημερινά (σε όλη τη ζωή του) και εκπαίδευση επίσης σε όλη τη ζωή του.... αλλιώς παρουσιάζει πιο εύκολα προβλήματα συμπεριφοράς από ΟΛΟΥΣ τους άλλους σκύλους. Τα προβλήματα ξεκινούν από το να σου καταστρέψει τον κήπο, σπίτι, αμάξι, (βάλε ότι άλλο θες) μέχρι το να δαγκώσει (πολύ άσχημα) κάποιον που δεν έπρεπε.
σαφεστατος θα ελεγα... :D:D:D:D

Επίσης ΔΕΝ ήταν εργασιακά Γ.Π., με την κυνολογική έννοια.
Φυσικά καταλαβαίνω πως τους είχε (ο παππούς σου) ; για φύλακες, αυτό όμως δεν σημαίνει πως ήταν κι όλας.
Δεν τους ειχε ο παππους δεμενους σε μια γωνια οχι....φυλαξη μεγαλων χωρων ηταν η δουλεια τους... Δεν ειμαι εκπαιδευτης αλλα ξερω οτι 1-2 απο αυτα ηταν ΦΥΛΑΚΕΣ που τετοιοι δεν θα ξαναυπαρξουν και δεν το διαπραγματευομαι αυτο:D Αλλα μη σε ανυσυχει αυτο... δεν εχω προβλημα... ποιο ευκολα θα λοιωσει ο σκυλος παρα εγω... τι να περιμενεις?? 6-7 ωρες κοιμαμαι μονο... και μετα... δουλεια και παραλια...:D το βασικο μου θεμα ειναι το ποσα σκυλια μπορω να μεγαλωσω σωστα... Το σκυλο του Κωστα δεν θα τον επαιρνα γιατι δεν ξερω πων τον εχει μεταχειριστει,... Και ακομα ποτε μα ποτε δεν εμεινε σκυλος απο γενα που να αφησαμε να παει στο δρομο... ειχαμε παντα βλεπεις την αναγκη φυλαξης μεγαλων χωρων και θελαμε 4-6 σκυλια...

να σας πω κυρια εκπαιδευτα μου μη μας θιγετε! Σκυλος που διαπρεπει στο ατζιλιτυ δεν εχει ενεργεια? hyper δεν ειμαστε, αλλα απο ενεργεια...βουνα ανεβοκατεβαινουμε! :)
χαχαχαχαχαχαχα

giorgos kriti

Well-Known Member
24 Σεπτεμβρίου 2008
584
0
Dr.Zhivago... εχεις δικιο να ανυσυχεις .δεν ειναι σωστο να πεταμε ενα σκυλο στο δρομο γιατι απλα "καναμε ενα λαθος επιλογης".. Ξερω να μη λυπαμαι το σκυλο(αχου το καημενο και τετοια νταντεματα ) οπως επισεις και να μην τον φοβαμαι. Πολυ συσκολα θα εχω προβλημα συμπεριφορας αυτο το ξερω... Ερχομενος εδω και διαβαζοντας εμαθα ακομα ποιο πολλα... Σας ευχαριστω ολους και να μην σταματισετε ποτε να προστατευετε με ζηλο τους φιλους μας ;)

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Αν σκέφτεσαι να πάρεις ως πρώτο σου σκύλο, ΔΥΟ, τουλάχιστον μην το κάνεις ταυτόχρονα. Δηλαδή άσε τον έναν τουλάχιστον να χρονίσει πρώτα.

Αν και θεωρώ πως θα σου αρέσει (και θα μάθεις πολύ περισσότερα) αν έχεις μόνο έναν σκύλο. Υπάρχει ένα ιδιαίτερο "δέσιμο" όταν είσαστε μόνο οι δυό σας. Είναι κρίμα να μην το ζήσεις αυτό απλώς επειδή βιάζεσαι ν' αναπληρώσεις τα χαμένα σου χρόνια χωρίς σκύλο.

Επίσης:
1. μπορεί να μην σ'αρέσει η φυλή τελικά (και να το μετανιώσεις ΔΙΠΛΑ) τουλάχιστον αν ζήσεις έναν χρόνο μόνο με τον ένα σκύλο θα είσαι πλέον σίγουρος αν θες τον δεύτερο (ίδιας ή άλλης φυλής).

2. τα συνομήλικα είναι πολύ πιο πιθανό να τσακόνωνται

3. θέλουν διπλάσιο χρόνο για να μεγαλώσουν σωστά (δεν πρέπει να τα κάνουν όλα μαζί και πρέπει να βγαίνουν χωριστά βόλτες συνήθως για το καλό τους)

4. η εκπαίδευσή τους θα είναι πιο δύσκολη γιατί θα υπάρχουν τρείς "οντότητες" (ο κάθε σκύλος, συν η αγέλη τους).

5. αν είναι ίδιου φύλου αυξάνονται οι πιθανότητες για καβγά αλλά αν είναι διαφορετικού θα πρέπει να κάνεις "οικογενειακό προγραμματισμό" (δηλαδή στείρωση καθώς είσαι πολύ άπειρος για να γίνεις κι εκτροφέας στο καπάκι).

Όσο για τον Μολοσσό, μάλλον καταλάβαμε όλοι πως είναι η καλύτερη φυλή στην ιστορία του κόσμου!!!:rolleyes::p
Με αυτό το σκεπτικό, εννούσα πως δεν ενοχλεί η ενέργειά του (απλώς θαμπώνει το κοινό)!:D

giorgos kriti

Well-Known Member
24 Σεπτεμβρίου 2008
584
0
Αν σκέφτεσαι να πάρεις ως πρώτο σου σκύλο, ΔΥΟ, τουλάχιστον μην το κάνεις ταυτόχρονα. Δηλαδή άσε τον έναν τουλάχιστον να χρονίσει πρώτα.
Αυτο ακριβως ειχα σκοπο .. οσους και να παρω να τους παρω ενα ενα με διαφορα ο καθενας απο τον αλλο...
5. αν είναι ίδιου φύλου αυξάνονται οι πιθανότητες για καβγά αλλά αν είναι διαφορετικού θα πρέπει να κάνεις "οικογενειακό προγραμματισμό" (δηλαδή στείρωση καθώς είσαι πολύ άπειρος για να γίνεις κι εκτροφέας στο καπάκι)
Ναι αυτο ειναι αληθεια...απο καθαροαιμα και εκτροφη ειμαι στουρνος(προτυπα κτλ κτλ) Ασε που δεν θελω να κανω στειρωση ...για αυτο ενα ενα για να βλεπω και πως εξελισεται το πραγμα ;)

giorgos kriti

Well-Known Member
24 Σεπτεμβρίου 2008
584
0
Δεν αλλάζει εύκολα χέρια το Μποσερόν (σε αντίθεση με το Ρόττι) και αυτό, σε συνδιασμό με το πολύπλοκο (και συχνά πολύ πεισματάρικο)χαρακτήρα του τον έχει κάνει πολύ σπάνιο σκύλο αστυνομίας.
Μια απορια εχω... οταν λες "δεν αλλαζει ευκολα χερια" εννοεις οτι δεν αλλαζει/εμπιστευεται ευκολα αλλον ανθρωπο για ιδιοκτητη του εκτος απο αυτον που το μεγαλωσε/εκπαιδευσε??

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Ακριβώς. Μάλιστα τον ευχαριστεί ιδιαίτερα να βασανίζει, τρομάζει, ταλαιπορεί τον οποινδήποτε που έχει το θράσσος να νομίζει πως μπορεί να πάρει την θέση του αφεντικού του. Παράλήλα στενοχωριέται (του λείπει) με αποτέλεσμα πάλι να μην δουλεύει καλά.

Τα Ρόττιε ή οι Γ.Π. στην αστυνομία λειτουργούν πολύ καλύτερα, όχι γιατί δεν είναι πιστά (είναι τρομερά πιστά φυσικά) απλώς δεν είναι τόσο ευαίσθητα και αγαπούν και ΠΑΡΑ πολύ την δουλειά τους.

Θέλω να τονίσω εδώ πως γενικώς οι αστυνομικοί σκύλοι ΔΕΝ αλλάζουν χέρια (όχι συχνά τουλάχιστον) αλλά ίσως χρειαστεί 1- 2 φορές στην ζωή τους.

Πρέπει όμως να μπορούν να "δανείζονται" για μερικά λεπτά σε άλλον αστυνομικό (για διάφορους λόγους).

Το να κάνει ο σκύλος 2-6 μήνες να αποδεχτεί τον καινούργιο χειρηστή του κοστίζει ΑΠΕΙΡΑ λεφτά την εκάστοτε κυβέρνηση....

Επίσης, τα εκτροφεία με εξαιρετικά Ρόττιε για εργασία είναι πολλά (όπως και για Γ.Π.) ενώ το Μποσερόν (ενώ εκτρέφεται μόνο για εργασία) είναι πολύ πιο σπάνιο. Αυτό σημαίνει αυτόματα πως οι περισσότεροι αστυνομικοί κι εκπαιδευτές ξέρουν ΚΑΛΑ τις πρώτες ράτσες (κι πως να τις "δουλεύουν") ενώ είναι άπειροι με το Μποσερόν.

Κάποιος που παίρνει τον πρώτο του σκύλο, δεν έχει εκπαιδεύσει κανέναν σκύλο απολύτως και δεν έχει γνωρίσει ποτέ σκύλο εργασίατας καν, δεν πρέπει να αγοράσει σκύλο εργασιακής εκτροφής ΚΑΜΙΑΣ ΦΥΛΗΣ.

Αν το θέλει πολύ, πρέπει να πάει σε σχολή που έχει την φυλή που τον ενδιαφέρει και να την γνωρίσει από κοντά. Πρέπει να παρακολουθίσει μαθήματα εργασίας και να μίλήσει με έμπειρους ανθρώπους (ΧΩΡΙΣ σκύλο πρώτα).

Το πιο πιθανό είναι τελικά να ΜΗΝ του αρέσουν αυτοί οι σκύλοι και ν' αλλάξει γνώμη.
Δεν είναι καλύτερα ν' αλλάξει γνώμη χωρίς να ταλαιπορηθεί ούτε αυτός αλλά ούτε και κανένας σκύλος;

Από την άλλη ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως αν κάνει τα παραπάνω και εξακολουθεί να θέλει Μποσερόν (ή άλλο εξαιρετικά δύσκολο στην συμβίωση σκύλο εργασίας) θα είναι ΠΟΛΥ καλύτερος ιδιοκτήτης γιατί θα είναι πιο σίγουρος και πιο προετοιμασμένος για τα προβλήματα που θα συναντήσει.

Μερικά συνηθισμένα προβλήματα είναι:

1. Υπερπροστατευτικότητα, ακόμη και προς μέλη της οικογένειας
2. Επιθετικότητα για χίλιους λόγους, ακόμη και προς το αφεντικό του
3. Κτητικότητα
4. Τσακωμοί με άλλους σκύλους (ΚΑΙ της οικογένειάς του!)
5. Υπερβολική ενέργεια, νευρικότητα
6. Ελλείψη υπακοής, επικοινωνίας
7. Καταστροφές (υλικές) και ζημιές γενικότερα
8. Μείωση των φίλων και έλλειψη επισκεπτών
9. Έλλειψη προσωπικής ζωής
10. Σπάσιμο νεύρων και αναζήτηση ψυχοφαρμάκων και νέου ιδιοκτήτη για τον σκύλο.
11. Δέσιμο του σκύλου με 24ωρο γαύγισμα
12. Διαφυγή του σκύλου με δάγκωμα σε παιδί του γείτονα και ακόλουθα δικαστήρια.
13. Ευθανασία σκύλου.

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Πρέπει να σημειωθεί εδώ, πως κι οι υπερβολικά έμπειροι ιδιοκτήτες Μποσερόν (ή άλλων εργασιακών σκύλων) κουράζονται ΠΑΡΑ πολύ (δίχως εξαίρεση).

Ασχολούνται συνεχώς με υπακοή και με διάφορα κυνο-αθλήματα, για να δώσουν στον σκύλο αυτό που χρειάζεται, ώστε να ηρεμεί και να είναι και καλός σύντροφος μετά.
"Αγωνίζονται" σ'αυτό μέχρι που ο σκύλος φτάσει 9-10 ετών (όπου πια αυτός ο τρόπος ζωής, τους έχει γίνει φυσικός).

Έχουν μία "τρέλα" γιατί πραγματικά, αν είσαι φυσιολογικός άνθρωπος, δεν αξίζει τον κόπο να κουράζεσαι τόσο για κάτι.

Ο εργασιακός σκύλος όμως δεν είναι "απλά ένας σκύλος". Είναι τρόπος ζωής. Είναι ένα χόμπυ από μόνος του, αναγκαστικά. Ένα χόμπυ ακριβό (και οικονομικά αλλά κυρίως σε χρόνο και κόπο) που αν δεν έχεις την "τρέλα" δεν θα υπάρχει η αρμονική συμβίωση με το ζώο.

betelgeusse

Well-Known Member
14 Μαϊου 2011
301
2
38
germany
Αν δεν ειχα μποσερον και διαβαυα αυτο το αρθρο θα νομιζα οτι τα μποσι ειναι ο διαολος προσωποποιημενος.Ναι χρειαζονται καθημερινη προπονηση αλλα αν για μια ή δυο μερες δεν τρεξει δεν χαλασε ο κοσμος ουτε θα καταστρεψει τα παντα.
Ναι δεν εμπιστευονται ευκολα ξενους αλλα δεν ορμαν ουτε δαγκωνουν.Χρειαζονται εκπαιδευση αλλα δεν χρειαζονται καθημερινα υπενθυμιση.
dr zhivango Καταλαβαινω οτι θελεις να τονισεις οτι ειναι λιγο δυσκολος χαρακτηραςκαι οτι χρειαζεται εμπειρα χερια αλλα το παρακανες.Τονισες τα αρνητικα του σημεια υπερβολικα ενω τα θετικα τα ξεχασες

betelgeusse

Well-Known Member
14 Μαϊου 2011
301
2
38
germany
και συνεχιζω
1. Υπερπροστατευτικότητα, ακόμη και προς μέλη της οικογένειας. Μονο απεναντι σε ξενους αλλα αν τον μαλωσουμε υπακουει
2. Επιθετικότητα για χίλιους λόγους, ακόμη και προς το αφεντικό του. Δεν μας εχει εκδηλωσει επιθετικοτητα προς τα εμας
3. Κτητικότητα. Ναι προς το δελφινακι του και την μπαλα του
4. Τσακωμοί με άλλους σκύλους (ΚΑΙ της οικογένειάς του!)Μονο μια φορα οταν ενα ροτ που το ειχε αφησει ο ιδιοκτητης του χωρις λουρι και (το ροτ) πηδηξε πανω στον αντρα μου

5. Υπερβολική ενέργεια, νευρικότητα. Ναι αλλα αν ασκηται οσο πρεπει δεν υπαρχει προβλημα
6. Ελλείψη υπακοής, επικοινωνίας. Ειναι ελαχιστες φορες που δεν ακουει
7. Καταστροφές (υλικές) και ζημιές γενικότερα Δεν εχει τυχει ποτε
8. Μείωση των φίλων και έλλειψη επισκεπτών Δεν υπαρχει κανενα προβλημα με αυτο
9. Έλλειψη προσωπικής ζωής Ουτε αυτο
10. Σπάσιμο νεύρων και αναζήτηση ψυχοφαρμάκων και νέου ιδιοκτήτη για τον σκύλο. Οχι τον λατρευουμε και δεν τον δινουμε
11. Δέσιμο του σκύλου με 24ωρο γαύγισμα Τον δενουμε μονο οταν κανουμε διακοπες σε καμπινγκ και δεν γαυγιζει περισσοτερο απο το τσοου τσοου του γειτονα
12. Διαφυγή του σκύλου με δάγκωμα σε παιδί του γείτονα και ακόλουθα δικαστήρια. δεν εχει τυχει
13. Ευθανασία σκύλου. Δεν θελουμε να συμβει