BARF: Tips παρασκευής και συσκευασίας


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.523
Athens
Κάτι το Twilight, κάτι τα βρυκολακο-σήριαλ, η ωμή διατροφή barf φαίνεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος σε αυτό το forum και στους σκυλοιδιοκτήτες γενικότερα. Είπα λοιπόν να καταγράψω για τους αιμοσταγείς συνφορουμίτες μερικά tips, που μπορούν ίσως να διευκολύνουν τη ζωή του χασάπη που κρύβουμε όλοι μέσα μας.

Απαραίτητα εργαλεία
Ξύλο κοπής (χοντρό κατά προτίμηση), καλό μαχαίρι κοπής κρεάτος, καλό μπαλταδάκι, καλό ψαλίδι κουζίνας. Ειδικότερα το ψαλίδι κουζίνας μου έχει αλλάξει τη ζωή, καθώς έχω σχεδόν αντικαταστήσει το μαχαίρι σε περιπτώσεις όπως πατσάς, μάγουλα μοσχάρι, ακόμη και κοτόπουλο ολόκληρο, χόρτα κλπ. Χρησιμοποιώ επίσης το κοινό ψαλίδι, όταν τα πράγματα που πρέπει να κοπούν δεν είναι πολύ ζόρικα. Γενικά το καλό με το ψαλίδι είναι, ότι σε μερικές περιπτώσεις δεν χρειάζετα να λερώσεις το ξύλο κοπής, ούτε να κάνεις δικέφαλους ζορίζοντας το μαχαίρι.

Κόψιμο κρεάτων
Γιατί να το κάνετε εσείς? Απλά αναθέστε το! Οι άγιοι άνθρωποι που μας πουλάνε το κρέας, μπορούν, αν τους το ζητήσουμε να μας το κόψουν. Εγώ τους λέω (στη Βαρβάκειο ψωνίζω, αλλά όλοι οι χασάπηδες το κάνουν) "Κόψτε το σε μερίδες". Μου το κόβουν λοιπόν σε μερίδες, απλώς το πλένω και το καταψύχω σε αυτή τη μορφή. Το κόβω σε "μπουκιές" αφού το αποψύξω και πρόκειται να το ταίσω. Ζητάω να μου κόψουν τα μάγουλα μοσχάρι, τον πατσά, το κοτόπουλο, την μοσχαρίσια καρδιά, δηλαδή όλα! Εξαιρετικά χρήσιμο, ειδικότερα αν αναλογιστεί κανείς ότι για κρέατα όπως τα μάγουλα μοσχάρι, θα χρειαζόταν αλυσσοπρίονο ή ότι το κοτόπουλο θέλει να πετάξει - έστω και ψόφιο - όταν πας να το κόψεις με μαχαίρι.

Αναλογίες κρεάτων και λαχανικών
H barf προτείνει αναλογία 70% ζωικές τροφές και το υπόλοιπο 30% λαχανικά-φρούτα - προαιρετικά και λίγα δημητριακά. Ανακάλυψα πως είναι μάταιο να προσπαθεί κανείς να πετύχει αυτό το mix ταυτοχρόνως, διότι μπορεί εύκολα να οδηγηθεί στην απογοήτευση και αυτοκτονία. Τα κρέατα λοιπόν τα συσκευάζω ξεχωριστά από το μίγμα λαχανικών. Για παράδειγμα πριν από 2 εβδομάδες είχα "ημέρα κρεάτων" και σήμερα είχα "ημέρα λαχανικών". Είναι λοιπόν 2 διαφορετικές υποθέσεις και στη καθεμία από αυτές μπορούμε να παρασκευάζουμε ό,τι ποσότητα θέλουμε. Π.χ. στα κρέατα ψωνίζω συνήθως για 1 δίμηνο, ενώ η κάθε δόση λαχανικών που φτιάχνω επαρκεί συνήθως για 2-3 εβδομάδες.

Ζύγισμα κρεάτων
Για κάποιον που ξεκινά την barf, είναι σημαντικό να ζυγίζει, για να έχει ένα μπούσουλα. Συνεπώς χρειάζεται και ζυγαριά κουζίνας. Στην αρχή λοιπόν ζύγιζα το κομμάτι, πρόσθετα λίγο από εδώ, έκοβα λίγο από εκεί και γενικώς έκανα χειροτεχνία για να πετύχω για παράδειγμα τα 148 γραμμάρια που μου έβγαινε η δόση του γεύματος. Στην πορεία άρχισα να αδιαφορώ για το ζύγισμα κατά τη συσκευασία, απλά έβαζα τα κομμάτια στο σακουλάκι "με το μάτι". Όταν είχε γίνει η απόψυξη των 2-3 σακουλακίων και ήταν έτοιμα προς βρώση, ζύγιζα τη μερίδα. Αν ήταν μεγαλύτερη και περίσσευε, κρατούσα το περίσσευμα για το επόμενο γεύμα. Αν πάλι το ένα σακουλάκι ήταν λίγο, πρόσθετα λίγο από το δεύτερο. Τώρα πια δεν ζυγίζω καθόλου - ταίζω "με το μάτι".

Κιμαδοποίηση πλαταρίων
Μερικοί από εμάς έχουμε σκυλιά-καταπιόνες, όπως εγώ. Τα σκυλιά αυτά θεωρούν ότι, ό,τι χωράει μετά βίας στο στόμα τους μπορούν και να τα καταπιούν. Κακώς, και μάλιστα πολύ κακώς στην περίπτωση των πλαταριών κοτόπουλου, που έυκολα και γρήγορα μπορούν να γίνουν "καταπόσιμα" σε μέγεθος, συνεπώς επικίνδυνα. Εγώ εφήρμοσα τη μέθοδο της σχεδόν κιμαδοποίησης. Βάζω το αποψυγμένο πλατάρι επάνω στο σανίδι κοπής και αρχίζω να το κοπανάω με μίσος με το μπαλταδάκι της κουζίνας. Εξαιρετική δουλειά κάνει επίσης ένα καλό σφυρί για σνίτσελ, αλλά: βγάζει ένα πλαταρο-σνίτσελ που μετά πρέπει να το κόψεις με το ψαλίδι ή μαχαίρι, λίγο το κακό... Το βασικό μειονέκτημα είναι ότι με το σφυρί πετάγονται πιτσιλιές αίματος στην κουζίνα - όσοι λατρεύουν τα σπλάτερ θα το εκτιμήσουν.

Πολτοποίηση λαχανικών
...Ή αλλιώς πως δαμάζεις το καρότο! Η πολτοποίηση θέλει τέχνη για να μην σε ωθήσει να δώσεις στο σκύλο λεφτά για να φάει έξω! Το τρυκ είναι να χρησιμοποιούμε "υποβοηθήματα" όπως το αγγούρι, το ώριμο ροδάκινο, το ώριμο ακτινίδιο ή ότι άλλο γίνεται εύκολα πολτός. Πολτοποιούμε λοιπόν πρώτα τα "υποβοηθήματα" και μετά χρησιμοποιούμε τον πολτό τους (που έχει και πολλά ζουμιά) στα hardcore λαχανικά όπως τα καρότα . Eάν βάλεις στο μπλέντερ σκέτο καρότο δεν πρόκειται να κάνεις δουλειά - αν όμως ρίξεις μέσα και λίγο από τον έτοιμο πολτό με τα ζουμιά του, τα καρότα πολτοποιούνται πολύ πιο εύκολα.

Πολτοποίηση χόρτων
Εγώ ως πράσινο λαχανικό στον πολτό (που πρέπει να είναι 50% πρασινάδα και 50% έγχρωμα μαζί και με τα φρούτα) χρησιμοποιώ κυρίως ραδίκια. Το ραδίκι ανθίσταται σθεναρά στο μπλέντερ - τα φύλλα του κάνουν σβούρες μέχρι να ζαλιστούν, αλλά δεν λένε να γίνουν "νιανιά". Ωστόσο, αν ψιλοκόψουμε το ραδίκι (με το μαγικό ψαλίδι!) και μετά το βάλουμε στο μπλέντερ μαζί με πολτό από τα άλλα λαχανικά, του σπάμε τον τσαμπουκά.

Μπλέντερ
Απαραίτητο για τα λαχανικά. Μετά από crash test 3 διαφορετικών τύπων συσκευών, κατέληξα ότι τον καλύτερο πολτό τον κάνουν οι συσκευές τύπου Multi. Οι οποίες έχουν ωστόσο το μειονέκτημα ότι είναι μικρότερες σε χωρητικότητα.

Συσκευασία πολτού λαχανικών
Yπήρξε μια τραγική περίοδος στη ζωή μου, όταν πρωτοξεκίνησα τη barf, όπου συσκεύαζα το λαχανικο-πολτό σε σακουλάκια. Ήταν οδυνηρό να πασαλείβεται το σακουλάκι απ΄έξω όταν το έδενες και μετά να κολλάνε και όλα μαζί στην κατάψυξη, συν του ότι η κουζίνα έφερνε κάτι προς τη γνωστή σκηνή του Εξορκιστή. Εν συνεχεία ανακάλυψα τις παγοθήκες, τις κλασικές πλαστικές, για μεγάλα παγάκια. Ετοίμαζα λοιπόν τον πολτό, γέμιζα παγοθήκες και όταν πάγωναν τα παγάκια τα άδειαζα σε μεγάλη σακούλα και τα διατηρούσα στην κατάψυξη. Για κάθε γεύμα έβγαζα για απόψυξη "τα παγάκια" του σκύλου. Η μέθοδος αυτή ενδείκνυται ιδιαίτερα αν έχει κανείς 1 σκύλο και μικρό, Τώρα πια, με δύο σκυλιά, χρησιμοποιώ μικρά τάπερ. Κάθε τάπερ με βγάζει για δύο μέρες περίπου.

Αυτά τα μακροσκελή. 'Ο,τι άλλο θυμηθώ, θα το προσθέσω. Να θυμόμαστε πάντα ότι η barf είναι μια "ζωντανή" διαδικασία μέσα από την οποία ζούμε νέες εμπειρίες, βλέπουμε και κάνουμε πράγματα που δεν θα κάναμε ποτέ πριν, εξάπτει τη φαντασία μας, καλλιεργεί τη δημιουργικότητά μας και δίνει ένα χαρούμενο και διασκεδαστικό τόνο στο lifestyle της κουζίνας! Και πάνω απ' όλα, ο σκύλος μας το γλεντάει - οπότε γι αυτό και μόνο αξίζει τους κόπους μας!
 


Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
vrmode πάρα πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο ποστ.
Μιας και σκέφτομαι να ξεκινήσω BARF πιστεύω ότι θα είμαι αρκετα προετοιμασμένη.
Ειδικα αυτό με τα παγάκια είναι πολύ καλή ιδέα!!
Ευχαριστώ! :)
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Το κόψιμο το κάνω ο ίδιος για να δίνω όσο γίνεται πιο μεγάλα κομμάτια. Αν τα κόψει ο χασάπης σε μερίδες απλα θα τα καταπιεί αμάσητα :)
Δηλαδή vrmode αν δώσεις ας πούμε 150γρ κρέας θα μπορέσει το Γαλλικό να το καταπιεί ολόκληρο?

Για της αναλογίες και την προετοιμασία έχω τα κρέατα μετρημένα όσο χρειάζεται την ημέρα σε σακουλάκια. Λαχανικά-φρούτα φτιάχνω ένα μεγάλο τάπερ και το έχω στο ψυγείο. Κάθε μέρα δηλαδή βάζω μια σακούλα κρέας και 2-3κουταλιές απο το τάπερ με τα λαχανικά-φρούτα.

Στην αρχή όντως η ζυγαριά καλό είναι να υπάρχει. Τώρα πια ξέρω πόσο ζυγίζει κάθε κομμάτι φτερούγα, πλατάρι, μπούτι κτλ, και μόνο το κρεας που κόβω ζυγίζω.

Όσο για την κιμαδοποίηση των πλαταριών... ιουουουου! Φαντάζομαι πως είναι ο τοίχος της κουζήνας! :D

Για την πολτοποίηση των δύσκολων λαχανικών βάζω μπανάνα πάντα στο μίξερ. Είναι αρκετά πυχτό-γλυώδες σαν φρούτο και βοηθάει.

vrmode said:
Και πάνω απ' όλα, ο σκύλος μας το γλεντάει - οπότε γι αυτό και μόνο αξίζει τους κόπους μας!
Πες μου ότι είσαι σαν εμένα που κάθομαι απο πάνω της και την χαζεύω όταν τρώει :D

Να συμπληρώσω ότι έχω μια πετσέτα που την απλώνω κάτω ώστε να μη λερώνει το πάτωμα. Το μπωλ το έχουμε μόνο για το πολτό και τα εντόσθια μας. Κρέατα και κοτόπουλα τα παλεύει πάνω στην πετσέτα της.
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.523
Athens
Δηλαδή vrmode αν δώσεις ας πούμε 150γρ κρέας θα μπορέσει το Γαλλικό να το καταπιεί ολόκληρο?
Tα 150gr όχι, αλλά στα 100gr ξεκινάμε να έχουμε φιλοδοξίες! :D

Όσο για την κιμαδοποίηση των πλαταριών... ιουουουου! Φαντάζομαι πως είναι ο τοίχος της κουζήνας! :D
Καθάρισμα με Dettol spray για τα "βαριά" και ξύδι για τις πιο οικολογικές μέρες! ;)

Πες μου ότι είσαι σαν εμένα που κάθομαι απο πάνω της και την χαζεύω όταν τρώει :D
Τώρα πια όχι πάντα. Όταν πρωτοάρχισα όμως, έχοντας τότε ένα σκύλο προβληματικό στο φαγητό που έτρωγε ανά 2 μέρες, έτριβα τα μάτια μου και χοροπηδούσα απ' τη χαρά μου!
 


FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.001
1.510
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Οταν ειχα μονο εναν σκυλο, της εδινα τα πλαταρια/φτερουγες κλπ.ολοκληρα- πανω σε μια κουρελου που ειχαμε μονο για το φαι!
Τωρα που εχω 4 σκυλια και ολα τρωνε με διαφορετικο ρυθμο, τους δινω κοτοπουλο σε μικρα κομματια (οχι κιμα) - μπουκιες που χωρανε στο στομα τους με μια.

Δηλαδή vrmode αν δώσεις ας πούμε 150γρ κρέας θα μπορέσει το Γαλλικό να το καταπιεί ολόκληρο?
Πολλα γαλλικα νομιζουν, οτι μπορουν να καταπινουν, οτι χωραει στο στομα τους, το οποιο χαρη των μεγαλων και ελαστικων χειλιων εχει σχετικα μεγαλη χωρητηκοτητα!! Καμια σχεση οστοσο με την τραχεια τους= με αποτελεσμα να πνηγουνται αρκετα ευκολα!
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
@FrenchieFan & vrmode
Εχετε να μου προτείνεται κάποιο βιβλίο στα Αγγλικά?
Γνωρίζετε για τα "Give Your Dog a Bone" του Ian Billinghurst, και "Raw Meaty Bones Promote Health" του Tom Lonsdale?
 


FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.001
1.510
Athens
www.frenchieworld.de.vu
@FrenchieFan & vrmode
Εχετε να μου προτείνεται κάποιο βιβλίο στα Αγγλικά?
Γνωρίζετε για τα "Give Your Dog a Bone" του Ian Billinghurst, και "Raw Meaty Bones Promote Health" του Tom Lonsdale?
Nope!
Εγω γερμανικια βιβλια διαβασα. "Natural Dog Food" von Susanne Rheinhard (δεν ξερω αν τιν εγραψα σωστα την τυπισσα),διαφορα BARF βιβλια της Swanie Simmons- alla kai " Ηilfe mein Hund ist unerziehbar" von Vera Biber (που υποστειρηζει, οτι εαν καπιοα σκυλια φαινονται υπερκινητικα και μη- εκπαιδευσιμα, οτι ειναι αποτελεσμα της διατροφης= πολυ ενδιαφερον) και βεβαια το " Jahrtausendirrtum der Veterinaermedizin" του K. D Kammerer, οπος επισης και το "Katzen wuerden Maeuse kaufen" του Ullrich Grimm!
Επισης ενιωθα παντα, οτι εχω ενα πολυ καλο Back up με το BARF-Forum της Swanie. Εκει μεσα μαζευονται χιλιαδες barfers και βρισκεις πολυ καλες συμβουλες για το οποιο προβλημα προκυπτει!

Αλλα με Billinghurst kai Lonsdale εισαι πολυ καλα εφοδιασμενος νομιζω!
O Lonsdale ηταν ομιλιτης/καλεσμενος παλια σε ενα BARFERS Meeting της Swanies που καταφερα να παω- στην αρχη αρχη που εμαθα για BARF.
Τον εχω γνωρισει απο κοντα και ειναι φοβερος!
 
Last edited:


μπουλης

Well-Known Member
23 Σεπτεμβρίου 2010
752
306
n.smirni
Πολύ έξυπνα τα tips σου, ειδικά για εμάς τους νέους στην barf.
Εξίσου έξυπνος και ο τρόπος γραφής σου.
Μπράβο.:)
 




katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Εγω προσπαθώ να βγάλω άκρη με τις ποσότητες Πόσο κρέας και πόσα λαχανικά χρειάζεται ένας σκύλος 46 κιλά και ένας τριάντα κιλά την ημέρα?
Και όταν λες λαχανικά πράσινα ποια εννοείς? Μαρούλια , βλήτα , ραδίκια επιτρέπονται? Παντζάρια ?
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.523
Athens
Να ρωτήσω κάτι;
Στην κατάψυξη του ψυγείου τα αποθηκεύετε ή σε καταψύκτη;
Έχω πάρει καταψύκτη γιατί μόνον έτσι μπορώ να ψωνίζω μαζικά και να καταψύχονται τα κρέατα τουλάχιστο 15 μέρες πριν την κατανάλωση. Νομίζω αξίζει η επένδυση στον καταψύκτη - εξάλλου τον χρησιμοποιούμε και για τις δικές μας ανάγκες.
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.523
Athens
Εγω προσπαθώ να βγάλω άκρη με τις ποσότητες Πόσο κρέας και πόσα λαχανικά χρειάζεται ένας σκύλος 46 κιλά και ένας τριάντα κιλά την ημέρα?
Και όταν λες λαχανικά πράσινα ποια εννοείς? Μαρούλια , βλήτα , ραδίκια επιτρέπονται? Παντζάρια ?
Το 46κιλο φαντάζομαι ότι είναι ο χοντρός οπότε εκεί θα πρέπει να παίξεις μάλλον με 2%. Άρα έχουμε 46 * 2% = 920 γραμμάρια ημερήσια δόση. Από αυτά τα 70%, ήτοι τα 644 γραμμάρια θα είναι ζωικές τροφές και τα υπόλοιπα λαχανικά. Δημητριακά μην του δώσεις του χοντρού - παχαίνουν.

Για την κορμάρα των 30 κιλών, αν είναι κανονικός σε κιλά, μπορούμε να πάμε με 3% του βάρους, που βγάζει 900 γραμμάρια. Αντίστοιχα οι ζωικές τροφές βγαίνουν στα 600 γραμμάρια και τα υπόλοιπα λαχανικά.

Με βάση τα παραπάνω μπορούν να τρώνε δηλαδή την ίδια ποσότητα.

Από πράσινα λαχανικά μπορείς να δίνεις μαρούλια (αν και νομίζω ότι είναι ψιλοανούσια - σκέτο νερό), ραδίκια, βλήτα ή ότι άλλη πρασινάδα τρώμε και εμείς. Μπορείς να βάζεις και λίγο σέλινο (όχ ι πολύ γιατί τους βρωμάει), ελάχιστο μαιντανό, λίγη ρόκα, ό,τι σου βρίσκεται τελοσπάντων. Φαντάζομαι και πατζάρι αλλά δεν μπήκα ποτέ στον κόπο να βάψω την κουζίνα κόκκινη. Εγώ τους πήρα τις προάλλες κάτι πικρά ραδίκια ...ωραιότατα! (μισά-μισά τα φάγαμε!).
 




ΜMaritina

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2009
954
3
Νέα Σμύρνη
Έχω πάρει καταψύκτη γιατί μόνον έτσι μπορώ να ψωνίζω μαζικά και να καταψύχονται τα κρέατα τουλάχιστο 15 μέρες πριν την κατανάλωση. Νομίζω αξίζει η επένδυση στον καταψύκτη - εξάλλου τον χρησιμοποιούμε και για τις δικές μας ανάγκες.
Δηλαδή, δεν έχει να κάνει με τη θερμοκρασία που "πιάνει" ο αποθηκευτικός χώρος (που ο καταψύκτης "πιάνει" πιο χαμηλές θερμοκρασίες...), αλλά μόνο θέμα χωρητικότητας του αποθηκευτικού χώρου;
Δηλαδή... μπορούμε να τα δώσουμε και μόλις τα έχουμε αγοράσει; Δεν χρειάζεται να μπουν στη βαθειά κατάψυξη πριν;

(ευχαριστώ για το λύσιμο των αποριών μου :) )
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.523
Athens
Σπανάκι... απο τα κάλυτερα πράσινα που μπορείς να δώσεις :D

Για το σπανάκι έχω διαβάσει ότι πρέπει να δώσεις μαζί και κάποιο γαλακτοκομικό (π.χ. cottage, γιαούρτι) - δεν βρίσκω όμως το γιατί. Επίσης όχι σε μεγάλες ποσότητες και όχι σε κουτάβια γιατί αναστέλλει τη δράση του ασβεστίου για κάποιο λόγο.

Δηλαδή, δεν έχει να κάνει με τη θερμοκρασία που "πιάνει" ο αποθηκευτικός χώρος (που ο καταψύκτης "πιάνει" πιο χαμηλές θερμοκρασίες...), αλλά μόνο θέμα χωρητικότητας του αποθηκευτικού χώρου;
Δηλαδή... μπορούμε να τα δώσουμε και μόλις τα έχουμε αγοράσει; Δεν χρειάζεται να μπουν στη βαθειά κατάψυξη πριν;

(ευχαριστώ για το λύσιμο των αποριών μου :) )
Καλό είναι - εγώ το θεωρώ απαραίτητο - να έχουν καταψυχθεί τουλάχιστον 15 μέρες στους -18 βαθμούς.
 




katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
644 κρέας? Και άλλο τόσο περίπου ο Τσούφι ,μιλάμε για τριάντα κιλά κρέας το μήνα ρε παιδιά Πως είναι δυνατόν να συμφέρει οικονομικά ? Θα μείνω άφραγκη Εκτός αν βρω χασάπη που να μου δίνει κρέας τζάμπα
Από κρέατα ζηταω πλαταρια,εντόσθια, καρδιές και τι άλλο?
Ερώτηση : τι γίνεται με τις τοξίνες?
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.523
Athens
644 κρέας? Και άλλο τόσο περίπου ο Τσούφι ,μιλάμε για τριάντα κιλά κρέας το μήνα ρε παιδιά Πως είναι δυνατόν να συμφέρει οικονομικά ? Θα μείνω άφραγκη Εκτός αν βρω χασάπη που να μου δίνει κρέας τζάμπα
Από κρέατα ζηταω πλαταρια,εντόσθια, καρδιές και τι άλλο?
Ερώτηση : τι γίνεται με τις τοξίνες?
Το κιλό τα πλατάρια στη Βαρβάκειο έχει € 0,35. Δηλαδή τα 30 κιλά έχουν € 10,5. Τα στομάχια κοτόπουλου έχουν γύρω στο € 1,0 - μπορείς να πάρεις λίγα από αυτά, π.χ. κανά 5κιλο έτσι για ποικιλία. Γαύρο ή σαρδέλα βρίσκεις στην εποχή τους πάλι στην ψαραγορά με € 1,0 οπότε χτύπα και λίγο ψαράκι για ένα γεύμα τη βδομάδα. Τέλος δεν χρειάζεται να δίνεις μόνο barf, μπορείς να το πας μισό-μισό, π.χ ένα γεύμα σκυλοτροφή και ένα ωμά.
 


katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Thanks, πρέπει να τα βάλω κάτω να δω πως θα το κάνω Το σκέφτομαι πολύ καιρό για μπαρφ Απλά η Βαρβάκειος δεν πάιζει Από Νέα Κηφισιά -Αθήνα ούτε για πλάκα
Πρέπει να βρω έναν χασάπη εδώ κοντά να κάνω μία συνεννόηση
Thanks vrmode
 


zouzounos

Well-Known Member
19 Ιανουαρίου 2009
1.954
317
ωραιο θεμα! χρησιμο που θα με βοηθησει.
τονος κονσερβα για ψαρι
με μια ενσταση μονο δινετε περισσοτερο σημασια στα γραμμαρια απο οτι πρεπει
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.223
Μηνύματα
897.715
Μέλη
19.995
Νεότερο μέλος
lindaTheDog