Κάτι το Twilight, κάτι τα βρυκολακο-σήριαλ, η ωμή διατροφή barf φαίνεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος σε αυτό το forum και στους σκυλοιδιοκτήτες γενικότερα. Είπα λοιπόν να καταγράψω για τους αιμοσταγείς συνφορουμίτες μερικά tips, που μπορούν ίσως να διευκολύνουν τη ζωή του χασάπη που κρύβουμε όλοι μέσα μας.
Απαραίτητα εργαλεία
Ξύλο κοπής (χοντρό κατά προτίμηση), καλό μαχαίρι κοπής κρεάτος, καλό μπαλταδάκι, καλό ψαλίδι κουζίνας. Ειδικότερα το ψαλίδι κουζίνας μου έχει αλλάξει τη ζωή, καθώς έχω σχεδόν αντικαταστήσει το μαχαίρι σε περιπτώσεις όπως πατσάς, μάγουλα μοσχάρι, ακόμη και κοτόπουλο ολόκληρο, χόρτα κλπ. Χρησιμοποιώ επίσης το κοινό ψαλίδι, όταν τα πράγματα που πρέπει να κοπούν δεν είναι πολύ ζόρικα. Γενικά το καλό με το ψαλίδι είναι, ότι σε μερικές περιπτώσεις δεν χρειάζετα να λερώσεις το ξύλο κοπής, ούτε να κάνεις δικέφαλους ζορίζοντας το μαχαίρι.
Κόψιμο κρεάτων
Γιατί να το κάνετε εσείς? Απλά αναθέστε το! Οι άγιοι άνθρωποι που μας πουλάνε το κρέας, μπορούν, αν τους το ζητήσουμε να μας το κόψουν. Εγώ τους λέω (στη Βαρβάκειο ψωνίζω, αλλά όλοι οι χασάπηδες το κάνουν) "Κόψτε το σε μερίδες". Μου το κόβουν λοιπόν σε μερίδες, απλώς το πλένω και το καταψύχω σε αυτή τη μορφή. Το κόβω σε "μπουκιές" αφού το αποψύξω και πρόκειται να το ταίσω. Ζητάω να μου κόψουν τα μάγουλα μοσχάρι, τον πατσά, το κοτόπουλο, την μοσχαρίσια καρδιά, δηλαδή όλα! Εξαιρετικά χρήσιμο, ειδικότερα αν αναλογιστεί κανείς ότι για κρέατα όπως τα μάγουλα μοσχάρι, θα χρειαζόταν αλυσσοπρίονο ή ότι το κοτόπουλο θέλει να πετάξει - έστω και ψόφιο - όταν πας να το κόψεις με μαχαίρι.
Αναλογίες κρεάτων και λαχανικών
H barf προτείνει αναλογία 70% ζωικές τροφές και το υπόλοιπο 30% λαχανικά-φρούτα - προαιρετικά και λίγα δημητριακά. Ανακάλυψα πως είναι μάταιο να προσπαθεί κανείς να πετύχει αυτό το mix ταυτοχρόνως, διότι μπορεί εύκολα να οδηγηθεί στην απογοήτευση και αυτοκτονία. Τα κρέατα λοιπόν τα συσκευάζω ξεχωριστά από το μίγμα λαχανικών. Για παράδειγμα πριν από 2 εβδομάδες είχα "ημέρα κρεάτων" και σήμερα είχα "ημέρα λαχανικών". Είναι λοιπόν 2 διαφορετικές υποθέσεις και στη καθεμία από αυτές μπορούμε να παρασκευάζουμε ό,τι ποσότητα θέλουμε. Π.χ. στα κρέατα ψωνίζω συνήθως για 1 δίμηνο, ενώ η κάθε δόση λαχανικών που φτιάχνω επαρκεί συνήθως για 2-3 εβδομάδες.
Ζύγισμα κρεάτων
Για κάποιον που ξεκινά την barf, είναι σημαντικό να ζυγίζει, για να έχει ένα μπούσουλα. Συνεπώς χρειάζεται και ζυγαριά κουζίνας. Στην αρχή λοιπόν ζύγιζα το κομμάτι, πρόσθετα λίγο από εδώ, έκοβα λίγο από εκεί και γενικώς έκανα χειροτεχνία για να πετύχω για παράδειγμα τα 148 γραμμάρια που μου έβγαινε η δόση του γεύματος. Στην πορεία άρχισα να αδιαφορώ για το ζύγισμα κατά τη συσκευασία, απλά έβαζα τα κομμάτια στο σακουλάκι "με το μάτι". Όταν είχε γίνει η απόψυξη των 2-3 σακουλακίων και ήταν έτοιμα προς βρώση, ζύγιζα τη μερίδα. Αν ήταν μεγαλύτερη και περίσσευε, κρατούσα το περίσσευμα για το επόμενο γεύμα. Αν πάλι το ένα σακουλάκι ήταν λίγο, πρόσθετα λίγο από το δεύτερο. Τώρα πια δεν ζυγίζω καθόλου - ταίζω "με το μάτι".
Κιμαδοποίηση πλαταρίων
Μερικοί από εμάς έχουμε σκυλιά-καταπιόνες, όπως εγώ. Τα σκυλιά αυτά θεωρούν ότι, ό,τι χωράει μετά βίας στο στόμα τους μπορούν και να τα καταπιούν. Κακώς, και μάλιστα πολύ κακώς στην περίπτωση των πλαταριών κοτόπουλου, που έυκολα και γρήγορα μπορούν να γίνουν "καταπόσιμα" σε μέγεθος, συνεπώς επικίνδυνα. Εγώ εφήρμοσα τη μέθοδο της σχεδόν κιμαδοποίησης. Βάζω το αποψυγμένο πλατάρι επάνω στο σανίδι κοπής και αρχίζω να το κοπανάω με μίσος με το μπαλταδάκι της κουζίνας. Εξαιρετική δουλειά κάνει επίσης ένα καλό σφυρί για σνίτσελ, αλλά: βγάζει ένα πλαταρο-σνίτσελ που μετά πρέπει να το κόψεις με το ψαλίδι ή μαχαίρι, λίγο το κακό... Το βασικό μειονέκτημα είναι ότι με το σφυρί πετάγονται πιτσιλιές αίματος στην κουζίνα - όσοι λατρεύουν τα σπλάτερ θα το εκτιμήσουν.
Πολτοποίηση λαχανικών
...Ή αλλιώς πως δαμάζεις το καρότο! Η πολτοποίηση θέλει τέχνη για να μην σε ωθήσει να δώσεις στο σκύλο λεφτά για να φάει έξω! Το τρυκ είναι να χρησιμοποιούμε "υποβοηθήματα" όπως το αγγούρι, το ώριμο ροδάκινο, το ώριμο ακτινίδιο ή ότι άλλο γίνεται εύκολα πολτός. Πολτοποιούμε λοιπόν πρώτα τα "υποβοηθήματα" και μετά χρησιμοποιούμε τον πολτό τους (που έχει και πολλά ζουμιά) στα hardcore λαχανικά όπως τα καρότα . Eάν βάλεις στο μπλέντερ σκέτο καρότο δεν πρόκειται να κάνεις δουλειά - αν όμως ρίξεις μέσα και λίγο από τον έτοιμο πολτό με τα ζουμιά του, τα καρότα πολτοποιούνται πολύ πιο εύκολα.
Πολτοποίηση χόρτων
Εγώ ως πράσινο λαχανικό στον πολτό (που πρέπει να είναι 50% πρασινάδα και 50% έγχρωμα μαζί και με τα φρούτα) χρησιμοποιώ κυρίως ραδίκια. Το ραδίκι ανθίσταται σθεναρά στο μπλέντερ - τα φύλλα του κάνουν σβούρες μέχρι να ζαλιστούν, αλλά δεν λένε να γίνουν "νιανιά". Ωστόσο, αν ψιλοκόψουμε το ραδίκι (με το μαγικό ψαλίδι!) και μετά το βάλουμε στο μπλέντερ μαζί με πολτό από τα άλλα λαχανικά, του σπάμε τον τσαμπουκά.
Μπλέντερ
Απαραίτητο για τα λαχανικά. Μετά από crash test 3 διαφορετικών τύπων συσκευών, κατέληξα ότι τον καλύτερο πολτό τον κάνουν οι συσκευές τύπου Multi. Οι οποίες έχουν ωστόσο το μειονέκτημα ότι είναι μικρότερες σε χωρητικότητα.
Συσκευασία πολτού λαχανικών
Yπήρξε μια τραγική περίοδος στη ζωή μου, όταν πρωτοξεκίνησα τη barf, όπου συσκεύαζα το λαχανικο-πολτό σε σακουλάκια. Ήταν οδυνηρό να πασαλείβεται το σακουλάκι απ΄έξω όταν το έδενες και μετά να κολλάνε και όλα μαζί στην κατάψυξη, συν του ότι η κουζίνα έφερνε κάτι προς τη γνωστή σκηνή του Εξορκιστή. Εν συνεχεία ανακάλυψα τις παγοθήκες, τις κλασικές πλαστικές, για μεγάλα παγάκια. Ετοίμαζα λοιπόν τον πολτό, γέμιζα παγοθήκες και όταν πάγωναν τα παγάκια τα άδειαζα σε μεγάλη σακούλα και τα διατηρούσα στην κατάψυξη. Για κάθε γεύμα έβγαζα για απόψυξη "τα παγάκια" του σκύλου. Η μέθοδος αυτή ενδείκνυται ιδιαίτερα αν έχει κανείς 1 σκύλο και μικρό, Τώρα πια, με δύο σκυλιά, χρησιμοποιώ μικρά τάπερ. Κάθε τάπερ με βγάζει για δύο μέρες περίπου.
Αυτά τα μακροσκελή. 'Ο,τι άλλο θυμηθώ, θα το προσθέσω. Να θυμόμαστε πάντα ότι η barf είναι μια "ζωντανή" διαδικασία μέσα από την οποία ζούμε νέες εμπειρίες, βλέπουμε και κάνουμε πράγματα που δεν θα κάναμε ποτέ πριν, εξάπτει τη φαντασία μας, καλλιεργεί τη δημιουργικότητά μας και δίνει ένα χαρούμενο και διασκεδαστικό τόνο στο lifestyle της κουζίνας! Και πάνω απ' όλα, ο σκύλος μας το γλεντάει - οπότε γι αυτό και μόνο αξίζει τους κόπους μας!
Απαραίτητα εργαλεία
Ξύλο κοπής (χοντρό κατά προτίμηση), καλό μαχαίρι κοπής κρεάτος, καλό μπαλταδάκι, καλό ψαλίδι κουζίνας. Ειδικότερα το ψαλίδι κουζίνας μου έχει αλλάξει τη ζωή, καθώς έχω σχεδόν αντικαταστήσει το μαχαίρι σε περιπτώσεις όπως πατσάς, μάγουλα μοσχάρι, ακόμη και κοτόπουλο ολόκληρο, χόρτα κλπ. Χρησιμοποιώ επίσης το κοινό ψαλίδι, όταν τα πράγματα που πρέπει να κοπούν δεν είναι πολύ ζόρικα. Γενικά το καλό με το ψαλίδι είναι, ότι σε μερικές περιπτώσεις δεν χρειάζετα να λερώσεις το ξύλο κοπής, ούτε να κάνεις δικέφαλους ζορίζοντας το μαχαίρι.
Κόψιμο κρεάτων
Γιατί να το κάνετε εσείς? Απλά αναθέστε το! Οι άγιοι άνθρωποι που μας πουλάνε το κρέας, μπορούν, αν τους το ζητήσουμε να μας το κόψουν. Εγώ τους λέω (στη Βαρβάκειο ψωνίζω, αλλά όλοι οι χασάπηδες το κάνουν) "Κόψτε το σε μερίδες". Μου το κόβουν λοιπόν σε μερίδες, απλώς το πλένω και το καταψύχω σε αυτή τη μορφή. Το κόβω σε "μπουκιές" αφού το αποψύξω και πρόκειται να το ταίσω. Ζητάω να μου κόψουν τα μάγουλα μοσχάρι, τον πατσά, το κοτόπουλο, την μοσχαρίσια καρδιά, δηλαδή όλα! Εξαιρετικά χρήσιμο, ειδικότερα αν αναλογιστεί κανείς ότι για κρέατα όπως τα μάγουλα μοσχάρι, θα χρειαζόταν αλυσσοπρίονο ή ότι το κοτόπουλο θέλει να πετάξει - έστω και ψόφιο - όταν πας να το κόψεις με μαχαίρι.
Αναλογίες κρεάτων και λαχανικών
H barf προτείνει αναλογία 70% ζωικές τροφές και το υπόλοιπο 30% λαχανικά-φρούτα - προαιρετικά και λίγα δημητριακά. Ανακάλυψα πως είναι μάταιο να προσπαθεί κανείς να πετύχει αυτό το mix ταυτοχρόνως, διότι μπορεί εύκολα να οδηγηθεί στην απογοήτευση και αυτοκτονία. Τα κρέατα λοιπόν τα συσκευάζω ξεχωριστά από το μίγμα λαχανικών. Για παράδειγμα πριν από 2 εβδομάδες είχα "ημέρα κρεάτων" και σήμερα είχα "ημέρα λαχανικών". Είναι λοιπόν 2 διαφορετικές υποθέσεις και στη καθεμία από αυτές μπορούμε να παρασκευάζουμε ό,τι ποσότητα θέλουμε. Π.χ. στα κρέατα ψωνίζω συνήθως για 1 δίμηνο, ενώ η κάθε δόση λαχανικών που φτιάχνω επαρκεί συνήθως για 2-3 εβδομάδες.
Ζύγισμα κρεάτων
Για κάποιον που ξεκινά την barf, είναι σημαντικό να ζυγίζει, για να έχει ένα μπούσουλα. Συνεπώς χρειάζεται και ζυγαριά κουζίνας. Στην αρχή λοιπόν ζύγιζα το κομμάτι, πρόσθετα λίγο από εδώ, έκοβα λίγο από εκεί και γενικώς έκανα χειροτεχνία για να πετύχω για παράδειγμα τα 148 γραμμάρια που μου έβγαινε η δόση του γεύματος. Στην πορεία άρχισα να αδιαφορώ για το ζύγισμα κατά τη συσκευασία, απλά έβαζα τα κομμάτια στο σακουλάκι "με το μάτι". Όταν είχε γίνει η απόψυξη των 2-3 σακουλακίων και ήταν έτοιμα προς βρώση, ζύγιζα τη μερίδα. Αν ήταν μεγαλύτερη και περίσσευε, κρατούσα το περίσσευμα για το επόμενο γεύμα. Αν πάλι το ένα σακουλάκι ήταν λίγο, πρόσθετα λίγο από το δεύτερο. Τώρα πια δεν ζυγίζω καθόλου - ταίζω "με το μάτι".
Κιμαδοποίηση πλαταρίων
Μερικοί από εμάς έχουμε σκυλιά-καταπιόνες, όπως εγώ. Τα σκυλιά αυτά θεωρούν ότι, ό,τι χωράει μετά βίας στο στόμα τους μπορούν και να τα καταπιούν. Κακώς, και μάλιστα πολύ κακώς στην περίπτωση των πλαταριών κοτόπουλου, που έυκολα και γρήγορα μπορούν να γίνουν "καταπόσιμα" σε μέγεθος, συνεπώς επικίνδυνα. Εγώ εφήρμοσα τη μέθοδο της σχεδόν κιμαδοποίησης. Βάζω το αποψυγμένο πλατάρι επάνω στο σανίδι κοπής και αρχίζω να το κοπανάω με μίσος με το μπαλταδάκι της κουζίνας. Εξαιρετική δουλειά κάνει επίσης ένα καλό σφυρί για σνίτσελ, αλλά: βγάζει ένα πλαταρο-σνίτσελ που μετά πρέπει να το κόψεις με το ψαλίδι ή μαχαίρι, λίγο το κακό... Το βασικό μειονέκτημα είναι ότι με το σφυρί πετάγονται πιτσιλιές αίματος στην κουζίνα - όσοι λατρεύουν τα σπλάτερ θα το εκτιμήσουν.
Πολτοποίηση λαχανικών
...Ή αλλιώς πως δαμάζεις το καρότο! Η πολτοποίηση θέλει τέχνη για να μην σε ωθήσει να δώσεις στο σκύλο λεφτά για να φάει έξω! Το τρυκ είναι να χρησιμοποιούμε "υποβοηθήματα" όπως το αγγούρι, το ώριμο ροδάκινο, το ώριμο ακτινίδιο ή ότι άλλο γίνεται εύκολα πολτός. Πολτοποιούμε λοιπόν πρώτα τα "υποβοηθήματα" και μετά χρησιμοποιούμε τον πολτό τους (που έχει και πολλά ζουμιά) στα hardcore λαχανικά όπως τα καρότα . Eάν βάλεις στο μπλέντερ σκέτο καρότο δεν πρόκειται να κάνεις δουλειά - αν όμως ρίξεις μέσα και λίγο από τον έτοιμο πολτό με τα ζουμιά του, τα καρότα πολτοποιούνται πολύ πιο εύκολα.
Πολτοποίηση χόρτων
Εγώ ως πράσινο λαχανικό στον πολτό (που πρέπει να είναι 50% πρασινάδα και 50% έγχρωμα μαζί και με τα φρούτα) χρησιμοποιώ κυρίως ραδίκια. Το ραδίκι ανθίσταται σθεναρά στο μπλέντερ - τα φύλλα του κάνουν σβούρες μέχρι να ζαλιστούν, αλλά δεν λένε να γίνουν "νιανιά". Ωστόσο, αν ψιλοκόψουμε το ραδίκι (με το μαγικό ψαλίδι!) και μετά το βάλουμε στο μπλέντερ μαζί με πολτό από τα άλλα λαχανικά, του σπάμε τον τσαμπουκά.
Μπλέντερ
Απαραίτητο για τα λαχανικά. Μετά από crash test 3 διαφορετικών τύπων συσκευών, κατέληξα ότι τον καλύτερο πολτό τον κάνουν οι συσκευές τύπου Multi. Οι οποίες έχουν ωστόσο το μειονέκτημα ότι είναι μικρότερες σε χωρητικότητα.
Συσκευασία πολτού λαχανικών
Yπήρξε μια τραγική περίοδος στη ζωή μου, όταν πρωτοξεκίνησα τη barf, όπου συσκεύαζα το λαχανικο-πολτό σε σακουλάκια. Ήταν οδυνηρό να πασαλείβεται το σακουλάκι απ΄έξω όταν το έδενες και μετά να κολλάνε και όλα μαζί στην κατάψυξη, συν του ότι η κουζίνα έφερνε κάτι προς τη γνωστή σκηνή του Εξορκιστή. Εν συνεχεία ανακάλυψα τις παγοθήκες, τις κλασικές πλαστικές, για μεγάλα παγάκια. Ετοίμαζα λοιπόν τον πολτό, γέμιζα παγοθήκες και όταν πάγωναν τα παγάκια τα άδειαζα σε μεγάλη σακούλα και τα διατηρούσα στην κατάψυξη. Για κάθε γεύμα έβγαζα για απόψυξη "τα παγάκια" του σκύλου. Η μέθοδος αυτή ενδείκνυται ιδιαίτερα αν έχει κανείς 1 σκύλο και μικρό, Τώρα πια, με δύο σκυλιά, χρησιμοποιώ μικρά τάπερ. Κάθε τάπερ με βγάζει για δύο μέρες περίπου.
Αυτά τα μακροσκελή. 'Ο,τι άλλο θυμηθώ, θα το προσθέσω. Να θυμόμαστε πάντα ότι η barf είναι μια "ζωντανή" διαδικασία μέσα από την οποία ζούμε νέες εμπειρίες, βλέπουμε και κάνουμε πράγματα που δεν θα κάναμε ποτέ πριν, εξάπτει τη φαντασία μας, καλλιεργεί τη δημιουργικότητά μας και δίνει ένα χαρούμενο και διασκεδαστικό τόνο στο lifestyle της κουζίνας! Και πάνω απ' όλα, ο σκύλος μας το γλεντάει - οπότε γι αυτό και μόνο αξίζει τους κόπους μας!