BARF συνοπτικά για αρχάριους.

vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
στα Γρήγορα ποσοστό κόκαλου ανά κρέας ,στην μπαρφ μπορείς να δίνεις κόκαλο απο 15 -20 % )
Beef Ribs 52%
Chicken (Whole) 31%
Chicken Back 44%
Chicken Breast 20%
Chicken Drumstick 33%
Chicken Foot 60%
Chicken Head 75%
Chicken Leg Quarter 27%
Chicken Neck (w/ skin) 36%
Chicken Neck (w/o skin) 75%
Chicken Quarter 30%
Chicken Rib Cages 88%
Chicken Thigh 21%
Chicken Wing 46%
Lamb Leg 15%
Lamb Ribs 45%
Lamb Shoulder 25%
Rabbit (Whole with Pelt) 10%
Rabbit (Whole without Pelt) 28%
Rabbit Head 75%
Turkey (Whole 21%
Turkey Back (w/ skin) 41%
Turkey Back (w/o skin) 51%
Turkey Breast 10%
Turkey Drumstick 30%
Turkey Leg Quarter 17%
Turkey Neck 42%
Turkey Wing 33%
καλό είναι να ταίζεις τουλαχιστων 3 διαφορετικές πρωτείνες (πχ κοτοπουλο αρνι μοσχαρι )μην ξεχνάς όργανα 5%
10-15 % λαχανικά το μισό τους καλό είναι να είναι φυλλώδη πράσινα και να δίνεις αυγό γιαούρτι η κεφίρ ή καποιο τυρί τυπου κοτατζ λάδι

Marco 4

Active Member
11 Μαρτίου 2014
39
42
Αχ πολυ ωραια! Σε ευχαριστω παρα πολυ για ολο αυτο! Οποτε αν καταλαβα καλα αν δωσω
πχ. Chicken Back 44% που εχει περισσοτερο κοκκαλο θα πρεπει να προσθεσω περισσοτερο καθαρο κρεας για να ισορροπησει ωστε να ειναι 15 -20 % η αναλογια, σωστα καταλαβα ή παλι τα μπερδευω? Τα ποσοστα που λεμε ειναι για την ημερα ή το μηνα? Δηλαδη εννοω 70% κρεας, 5%εντοσθια 15-20% κοκκαλο και 10% λαχανικα/φρουτα?
Δωσε μου σε παρακαλω ενα παραδειγμα της 1ης μερας αν σου ειναι ευκολο! Κεφιρ,αυγο,μηλοξυδο,ελαιολαδο,λαδι σολωμου,λαδι καρυδας και λαχανικα/φρουτα εδινα ανεκαθεν!Μονο το σκορδο φοβαμαι ακομα!

• Like
Reactions: vek

vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
τα ποσοστά είναι σε κάποια χρονική περίοδο , πχ εγώ έχω την μανία και δεν ανακατευω πρωτείνες οπότε στο κοτόπουλο δίνω συνήθως μπούτι και λαιμό, καποιες φορες φευγω απο τα ποσοστά αλλα δεν με νοιαζει γιατι 2-3 μερες την εβδομαδα θα δωσω γαλοπουλα η μοσχαρι ή αρνι και εκει θα βαλω λιγοτερο κόκαλο 'αλλες φορές αφαιρώ το κόκαλο απο το μπουτι και έτσι υπολογίζω να εχω χαμηλο κόκαλο.
Εγω λαχανικά δινω κάθε μέρα το ίδιο και γιαουρτι και αυγο και λαδι , αλλά συκώτι δίνω μόνο απο κοτόπουλο οπότε τσιμπάω πανω απο 5 % υπολογζοντας χοντρικα να ειναι στο 5 % σε εβδομαδιαία βάση.
Τα ποσοστά που περίπου κρατάω τώρα (παλιά είμουν με μια ζυγαριά ενσωματωμένη στο ένα μου χέρι :p) έιναι 80 % κρέας που μέσα σε αυτό είναι τα όργανα 5% τα κόκαλα 15 -20% καποια κομάτια όπως η καρδιά η ο πατσάς 5-10 % που δεν θεωρούνται εντοσθια και το υπολοιπο 20 % λαχανικά αυγό λάδι γιαουρτι κλπ αυτό στα 5 μου σκυλια στο έκτο που δεν του καθονται καλα τα λαχανικά και το γιαούρτι δίνω αυστηρά 80 κρέας 10 κόκαλο 5 συκώτι και 5 υπολοιπα όργανα και έξτρα αυγό και λίγη κολοκύθα κίτρινη η γλυκοπατάτα που της κάθετε καλα
ελπίζω να βοήθησα :)

Marco 4

Active Member
11 Μαρτίου 2014
39
42
Σε ευχαριστω παρα πολυ φυσικα και με βοηθησες το συζητας?!(y) Θα ξεκινησω και στην πορεια θα τα μαθω και εγω! Καλη συνεχεια και τα λεμε!;)

• Like

Pissa_TheDog

Member
3 Δεκεμβρίου 2016
22
39
37
Καλησπερα σε ολους! Θα ηθελα πολυ τη βοηθεια σας μιας και εχω αρκετες αποριες παρολο που εχω "βγαλει" τα ματια μου στο διαβασμα.Ξεκινησα πριν απο 3 εβδομαδες ετοιμη Barf ισα ισα για να δω πως θα παει. Πηρα την A & D Natural Foods και επειδη ειχε μεσα αρκετα κοκκαλακια και μεγαλουτσικα σε μεγεθος πηρα και αλλη μια την NATURE’S FOOD με την οποια ομως παρολο που ειναι πολυ αλεσμενη, στα κακακια του βρισκω συνεχως παρα πολλα μικρα κοκκαλακια! Αναρωτιεμαι κυριως μην εχουμε κανα θεμα με το πολυ ασβεστιο γιατι στις εξετασεις που ειχε κανει τον Νοεμβριο ειχε λιγο πιο πανω απο το κανονικο ασβεστιο! Ευτυχως σε 2 μερες μου τελειωνει και θα αρχισω τη σπιτικη, αλλα χρειαζομαι τα φωτα σας! Τι να δωσω??? Και οταν λεω τι εννοω ακριβως τι.. Δηλαδη ποσο ειναι για παραδειγμα το ποσοστο κοκκαλο/κρεας στο καθε κομματι πχ φτερουγα,πλαταρι,μπουτι κτλ Συγνωμη αν σας φαινονται χαζα αυτα που λεω αλλα προσπαθω να μαθω και να μην κανω καμια βλακεια! Ξεκινησα την ωμη λογω της επιληψιας που εχει ο σκυλακος μου γιατι μου ειπαν σε ενα γκρουπ επιληπτικων σκυλιων οτι θα βοηθηθει με τα ωμα και ειμαι πολυ πολυ αγχωμενη!:sick: Θα με βοηθουσε πολυ να μαθω τις αναλογιες για να ξερω πως να τον ταιζω σωστα. Η ποσοτητα που πρεπει να τρωει ειναι 225-250 γρ/μερα, οκ με αυτο αλλα πως θα βγαλω αυτο αναλογικα?πφφ ισως ειμαι χαζη τελικα αλλα πραγματικα δεν ξερω..Συγνωμη αν σας κουρασα και ευχαριστω!
Και εγω δεν εχω ιδεα απο BARF, αλλα ισως αυτο σε βοηθησει?

Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.711
τα ποσοστά είναι σε κάποια χρονική περίοδο , πχ εγώ έχω την μανία και δεν ανακατευω πρωτείνες οπότε στο κοτόπουλο δίνω συνήθως μπούτι και λαιμό, καποιες φορες φευγω απο τα ποσοστά αλλα δεν με νοιαζει γιατι 2-3 μερες την εβδομαδα θα δωσω γαλοπουλα η μοσχαρι ή αρνι και εκει θα βαλω λιγοτερο κόκαλο 'αλλες φορές αφαιρώ το κόκαλο απο το μπουτι και έτσι υπολογίζω να εχω χαμηλο κόκαλο.
Εγω λαχανικά δινω κάθε μέρα το ίδιο και γιαουρτι και αυγο και λαδι , αλλά συκώτι δίνω μόνο απο κοτόπουλο οπότε τσιμπάω πανω απο 5 % υπολογζοντας χοντρικα να ειναι στο 5 % σε εβδομαδιαία βάση.
Τα ποσοστά που περίπου κρατάω τώρα (παλιά είμουν με μια ζυγαριά ενσωματωμένη στο ένα μου χέρι :p) έιναι 80 % κρέας που μέσα σε αυτό είναι τα όργανα 5% τα κόκαλα 15 -20% καποια κομάτια όπως η καρδιά η ο πατσάς 5-10 % που δεν θεωρούνται εντοσθια και το υπολοιπο 20 % λαχανικά αυγό λάδι γιαουρτι κλπ αυτό στα 5 μου σκυλια στο έκτο που δεν του καθονται καλα τα λαχανικά και το γιαούρτι δίνω αυστηρά 80 κρέας 10 κόκαλο 5 συκώτι και 5 υπολοιπα όργανα και έξτρα αυγό και λίγη κολοκύθα κίτρινη η γλυκοπατάτα που της κάθετε καλα
ελπίζω να βοήθησα :)
Οταν δινεις μπουτι κοτοπουλο με το κοκκαλο αφαιρεις το κοκκαλο που ειναι σαν βελονα (Fibula) που βρισκεται εξωτερικα της κνημης (Tibia); Καπου διαβαζα οτι μπορει να γινει επικινδυνο για σκυλια που δεν μασουν καλα..Ταϊζεις αφου το κρεας εχει ξεπαγωσει πληρως ή μπορεις να το δωσεις και παγωμενο; Ο δικος μου μονο ετσι το τρωει το κοτοπουλο ωμο..369894.image0.jpg

Char Angel

Well-Known Member
11 Νοεμβρίου 2015
293
1.017
54
Αθήνα
Κάτι για τους barfάδες, που θα σηκώσει θύελλα συζητήσεων.
Η εκτροφέας μου δίνει εδώ και χρόνια νωπό χοιρινό, είτε ήμερο, είτε κυνήγι. Ισχυρίζεται ότι για να νοσήσει ο σκύλος από τον ιό του χοιρινού, πρέπει να έχει πρόβλημα με το ανοσοποιητικό. Και συνεχίζει εδώ και χρόνια να δίνει ωμό χοιρινό και κόκκαλα. Δεν είχε ποτέ πρόβλημα.
Όπως επίσης μου είπε, ότι το κοτόπουλο είναι χαμηλής διατροφική αξίας, τόσο το κρέας, όσο και τα κόκκαλα. Προτιμάει αρνί και ψάρι.
Σας ακούω!!!!:whistle:

• Like
Reactions: Δημητρα_kme

vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
Οταν δινεις μπουτι κοτοπουλο με το κοκκαλο αφαιρεις το κοκκαλο που ειναι σαν βελονα (Fibula) που βρισκεται εξωτερικα της κνημης (Tibia); Καπου διαβαζα οτι μπορει να γινει επικινδυνο για σκυλια που δεν μασουν καλα..Ταϊζεις αφου το κρεας εχει ξεπαγωσει πληρως ή μπορεις να το δωσεις και παγωμενο; Ο δικος μου μονο ετσι το τρωει το κοτοπουλο ωμο..View attachment 65583
όχι δεν αφαιρώ τίποτα , πιστευω ότι το κοτόπουλο που υπάρχει σημερα των 40 ημερών δεν εχει κοκαλα που μπορούν να βλάψουν τα σκυλιά μας.Εγώ το δίνω παντα σε θερμοκρασία δωματίου (ενταξει το καλοκαιρι λιγο δροσερό )

• Like
Reactions: Hammer

vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
Κάτι για τους barfάδες, που θα σηκώσει θύελλα συζητήσεων.
Η εκτροφέας μου δίνει εδώ και χρόνια νωπό χοιρινό, είτε ήμερο, είτε κυνήγι. Ισχυρίζεται ότι για να νοσήσει ο σκύλος από τον ιό του χοιρινού, πρέπει να έχει πρόβλημα με το ανοσοποιητικό. Και συνεχίζει εδώ και χρόνια να δίνει ωμό χοιρινό και κόκκαλα. Δεν είχε ποτέ πρόβλημα.
Όπως επίσης μου είπε, ότι το κοτόπουλο είναι χαμηλής διατροφική αξίας, τόσο το κρέας, όσο και τα κόκκαλα. Προτιμάει αρνί και ψάρι.
Σας ακούω!!!!:whistle:
πολλοί δίνουν χοιρινό ειδικά Αμερική (βεβαια εκεί είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για την ψευδόλυσσα ). Είναι κάτι που με προβληματίζει , το γλυκοκοιτάω το χοιρινό δεν σου κρύβω αλλά ακόμα δεν το εχω παρει αποφαση. Το ιδιο και το κοτόπουλο αυτοί που ταίζουν raw που γενικά δείχνουν πιο ψαγμένοι δίνουν λίγο κοτόπουλο και συνήθως κομμάτια με κόκαλο ) .
Επίσης ένα μεγάλο μείον στο κοτόπουλο είναι οι συνθήκες εκτροφής τους (κλεισμένα σε χώρους χωρίς ήλιο με πολλά φάρμακα και αντιβιώσεις ) αλλά το ίδιο ισχύει και για το χοιρινό.
Αρνί κατσίκι ζυγουρι γίδα εξαιρετικο κόκκινο κρέας, αν δεν είχα τόσα σκυλιά θα το έδινα σίγουρα πιο συχνά απο μία φορα την εβδομάδα, αλλά το ψάρι δεν το έχω για συχνό τάισμα το δίνω 2-4 φορές τον μήνα και ανάλογα την εποχή οταν βρίσκω καλη και οικονομική σαρδέλα η γαυρο και στην γριά μου το δινω τις μισές φορές.

SofiaEve

Well-Known Member
17 Σεπτεμβρίου 2013
371
1.118
όχι δεν αφαιρώ τίποτα , πιστευω ότι το κοτόπουλο που υπάρχει σημερα των 40 ημερών δεν εχει κοκαλα που μπορούν να βλάψουν τα σκυλιά μας.
Αυτό βέβαια εξαρτάται από το σκύλο, πάντα. Πολλά σκυλιά απλά καταπίνουν τα μεγάλα κομμάτια χωρίς να ματσανάνε καθόλου - η δικιά μου τη πρώτη φορά που ήρθε αντιμέτωπη με ένα ολόκληρο μπούτι, το κατάπιε και της κόλλησε στο λαιμό. Οπότε τα μεγάλα κομμάτια, πάντα με προσοχή.

Εκείνο το κοκκαλάκι που λέτε, εγώ όποτε το χω πιάσει ωμό είναι πενταμάλακο, σε βρασμένο/ψημένο πουλί σκληραίνει πολύ και γίνεται σα βελόνι. Επίσης, εγώ πάντα αφαιρούσα το κόκκαλο του μπουτιού (μετά από κάτι αποτυχίες όπως η παραπάνω), όπως και να το κάνεις είναι weight bearing bone, και είναι το πιο σκληρό όλου του κοτόπουλου. Βέβαια, δεν είχα και κανα ροτ. Ανάλογα το σκύλο.
Οποτε αν καταλαβα καλα αν δωσω
πχ. Chicken Back 44% που εχει περισσοτερο κοκκαλο θα πρεπει να προσθεσω περισσοτερο καθαρο κρεας για να ισορροπησει ωστε να ειναι 15 -20 % η αναλογια, σωστα καταλαβα ή παλι τα μπερδευω?
Ένα καλό rule of thumb, είναι να προσπαθείς να ταίζεις ένα ολόκληρο ζώο, μέσα σε κάποιες ημέρες. Ολόκληρο το κοτόπουλο έχει ας πούμε 30%, μαζί όμως με το κεφάλι και τα πόδια, χωρίς αυτά είναι 25% (ας πούμε τώρα, ανάλογα με το κοτόπουλο). Εγώ από κρέατα, τάιζα 5 μέρες κομμάτια από ολόκληρο το κοτόπουλο, και λίγο πατσά, μια μέρα μόνο κρέας μοσχαριού, μια μέρα αφαγία, ή άντε καμιά σαρδέλα-αυγό, αναλόγως τα κέφια.

• Like

lostresam

Well-Known Member
12 Σεπτεμβρίου 2016
428
422
30
ερωτηση για το χοιρινο.
Υπαρχει στην Ελλαδα διαθεσιμο εμβολιο για την ψευδολυσσα?

Char Angel

Well-Known Member
11 Νοεμβρίου 2015
293
1.017
54
Αθήνα
Παντως εχω βρει λαιμο γιδας 2,5-3 ευρω το κιλο κ εχει πολυ κρεας,περιπου 70-80%
Αυτό πήρα και του μικρού μου χθες. Μαζί με πατσά πράσινο. Είναι από τα καλύτερα κρέατα (θρεπτικά) και η τιμή του είναι καλή. Κεντρική αγορά έχει πολύ!

Uber

New Member
16 Ιανουαρίου 2018
4
0
39
Kalispera sas. Exo ena problimataki kai tha ithela na rotiso an bori na ftai I barf gia krystallous kustinis.
Signomi an bika se lathos thema alla den ixera pou akrivos na rotiso.

Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
Καλησπέρα, έχω την εντύπωση ότι η κυστινουρία είναι συγγενή γενετική ανωμαλία δλδ γεννιεται ο σκύλος έτσι κ σε κάποια στιγμή το εμφανίζει. Βέβαια από τη στιγμή του το έχει εμφανίσει θα θέλει ειδική διατροφη, τι σου είπε ο κτηνίατρός σου;
Χωρίς παρεξήγηση, καλό θα ήταν να γράφεις με Ελληνικούς χαρακτήρες γτ απαγορεύονται τα greeklish :)

Uber

New Member
16 Ιανουαρίου 2018
4
0
39
Δεν το ειχερα απλα δεν ειμαι ελλενιδα και δεν το εχο τοσο πολλυ. Ο γιατροσ δεν ειχερε να μου πει απο τι τα εχι. Λει μπορεί από τροφι βορι και οχι... τορα ειμαστε σε Ηills u/d για ενα μινα μετα εξετάσεις και αν βγούνε καθαρές παμε στιν παλια τροφι και για αθτο ροταο αν μπορεί να θτει barf λόγο προτεινον.

Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
Δεν το ειχερα απλα δεν ειμαι ελλενιδα και δεν το εχο τοσο πολλυ. Ο γιατροσ δεν ειχερε να μου πει απο τι τα εχι. Λει μπορεί από τροφι βορι και οχι... τορα ειμαστε σε Ηills u/d για ενα μινα μετα εξετάσεις και αν βγούνε καθαρές παμε στιν παλια τροφι και για αθτο ροταο αν μπορεί να θτει barf λόγο προτεινον.
Δεν νομιζω να φταιει η μπαρφ. Ετσι ειναι ο μεταβολισμος του. Θα χρειαστει να του κανεις ειδικο μενου ομως οταν ξανααρχισει ωμο, για να μην χειροτερεψει παλι.

Uber

New Member
16 Ιανουαρίου 2018
4
0
39
Ο κτηνίατρος μου δεν σιμφωνοι πολυ με μπαρφ και δεν βρίσκω τπτ τι αφορά τιν κυστινουρια και μπαρφ και δεν θέλω να κάνω καμια βλακεία μονο τι βρικα οτι θέλε χαμηλό ασβεστιο και φώσφορο και βιτ.D.
και δεν θέλω πολυ να τον γυρισο σε ξηρά και τορα που είμαστε στιν hills σχεδόν μια εβδομάδα ουτε το μισό τισ ειμερισιασ δοσισ δεν τροι..
Σε ευχαριστώ πάντος.

Uber

New Member
16 Ιανουαρίου 2018
4
0
39
Καλιμερα
Τα έχω διαβάσει αλλα εμεισ έχουμε κρυσταλλουσ κυστινις.δεν χερο ποσο διαφορετική είναι από τούς άλλους απλά επειδή ειμασταν στην μπαρθ πρίν και θα ήθελα να τιν συνεχίζει το έγραψα εδώ άν χέρι κάποιος κάτι παρά πανο.