BARF και δόντια.....

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Λοιπόν, αποφάσισα να δοκιμάσω να δώσω μπαρφ στο Γκογκολάκι. Ο κύριος λόγος είναι ότι τα δόντια του είναι σε κακό χάλι (παρά που δου δίνω τακτικά κόκαλα, sticks, και λοιπά προϊόντα) και η αναπνοή του βρωμάει (υποθέτω και λόγω των δοντιων). Περαν τούτου, δεν μ'αρέσει η ιδέα της ξηράς πλέον (παρά την ευκολία της) και θέλω κάτι πιο φυσικό για το σκύλο, αν του πάει. Αν δεν του πάει θα το γυρίσω στο μαγειρευτό, και θα αφήσω μόνο τα κόκκαλα απο τη μπαρφ. Του'χω ξαναδώσει φτερούγες και ωμό κιμά και τα τρώει με την ίδια όρεξη που τρώει και την ξηρά. Οχι κάτι συγκλονιστικό, αλλά πάντως τρώει. Ηταν όμως δοκιμαστικό. Τώρα θα το κάνω συστηματικά για ένα τουλάχιστον μήνα.

Το ερώτημα προς τους φίλους "ωμάδες" είναι: είδατε μεγαλη αλλαγή στα δόντια με τη μπαρφ?? βλέπω μεγάλο πρόβλημα στο Γκογκόλ και αν δεν διορθωθεί το θέμα μετά απο ενα μήνα μάλλον θα αναγκαστώ να του κάνω καθαρισμό (δε θα το έκανα με τίποτα αν υπήρχε άλλος τρόπος, αλλά ειδικά οι κυνοδοντες του στην εξωτερική επιφάνεια κοντά στο ούλο είναι σε κακό χάλι!! Ακόμα και με κόκαλα δε βλέπω πως μπορεί να καθαρίσουν, αλλά θα δοκιμάσω) Ο σκύλος είναι μόνο 2,5 χρονών παρεμπιπτόντως..... δε δικαιολογείται να έχει τόσο χάλια δόντια, εκτός αν είναι κάτι γενετικό. Θα τσεκάρω και τον αδερφό του να δω πως είναι, αλλα σε κάθε περίπτωση κάτι πάει στραβά.

Αυτά! Ολες οι συμβουλές ως προς τα δόντια συγκεκριμένα αλλά και γενικότερα είναι πολύ ευπροσδεκτες.

:)

ΥΣ: Αυριο πάω Βαρβάκειο!! Ευχηθείτε μου καλή τύχη!!! :D:D
Υποτίθεται ότι πρεπει να τρώει κανα κιλό κρέας την ημέρα. Οπότε σκοπέυω να πάρω 5 κιλά κιμά, 5 κιλά φτερούγες, 3 κιλά σαρδέλες και 2 κιλά μοσχάρι με κόκαλα (δεν ξερω ακριβώς τι κομμάτι, αλλα θα δω εκεί φαντάζομαι). Αυτά θα μας φτάσουν για 2 βδομάδες. Το επόμενο δεκαπενθήμερο θα προσθέσω και συκωτάκια κτλ.
Πέραν αυτών σκοπεύω να του δίνω και γιαούρτι, cottage cheese, λαχανικά και φυσικά αυγά με τσόφλι (τις μέρες του κιμά).

Δεν έχω αποφασίσει τι να κάνω με άλλα προσθετα που προτίνονται, αλλά λεω να ξεκινήσουμε απλά καταρχήν και μετά βλέπουμε.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Καλη επιτυχια σας ευχομαι. Τα αποτελεσματα με ενδιαφερουν ιδιαιτερα γιατι τελευταια κανω κι εγω παρομοιες σκεψεις.
Δοντια εχουμε καλα αλλά σκεφτομαι το γενικοτερο θεμα της υγειας.
Αλλά λογω της ευκολιας της ξηρας ολο το αναβάλλω.

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Aν το κάνεις μόνο για τα δόντια μπορείς να δώσεις και ένα μεγάλο μοσχαρίσιο κόκκαλο να μην μπλέκεις με cottage cheese :D
Θα δείς διαφορά σίγουρα.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Aν το κάνεις μόνο για τα δόντια μπορείς να δώσεις και ένα μεγάλο μοσχαρίσιο κόκκαλο να μην μπλέκεις με cottage cheese :D
Θα δείς διαφορά σίγουρα.
Κοίτα, ετρωγε πολύ συχνά αυτά τα καπνιστά μοσχαρίσια κόκαλα που πουλάνε. Επειδή με αγχώσατε εδώ με τα σπασίματα κτλ και επειδή βρωμούσανε απαίσια, το γύρισα στα απλά δερμάτινα πετσοπένια κόκαλλα (που δεν του άρεσαν εξίσου πρεπει να πω). Με κανένα απο τα δύο δεν είδα ιδιαίτερη βελτίωση ή τουλάχιστον σταθεροποίηση της κατάστασης. Θεωρείς ότι τα ωμά μοσχαρίσια κόκαλα θα κάνουν καλύτερη δουλειά?

Εχω εναποθέσει τις ελπίδες μου στη μπαρφ γιατι φαντάζομαι ότι τις μισες μέρες τις εβδομάδας τουλάχιστον θα τρώει και κόκαλα κι επίσης γιατι διάβασα (και το είδα και μόνη μου όταν δοκίμασα να του δώσω φτερούγες), ότι το δερμα, οι τενοντες κτλ δρουν σαν φλος αναμεσα στα δόντια.....

Πρεπει να πω παντως ότι κυρίως οι κυνοδοντες με απασχολούν και δε βλέπω πως αυτοί θα καθαρίσουν, εκτός αν χώσει τα δόντια του σε ολόκληρη αγελάδα.....:rolleyes::rolleyes:

Το cottage cheese γιατί σε χαλάει??:p

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Δεν διαφωνώ πουθενά.
Αν το κάνεις μόνο για τα δόντια δώσε μοσχαρίσιο κόκκαλο. Πρίν τελειώσει το πρώτο κόκκαλο θα με θυμηθείς. ;)
Δεν με χαλάει κανένα τυρί. :)

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
βλέπω μεγάλο πρόβλημα στο Γκογκόλ και αν δεν διορθωθεί το θέμα μετά απο ενα μήνα μάλλον θα αναγκαστώ να του κάνω καθαρισμό (δε θα το έκανα με τίποτα αν υπήρχε άλλος τρόπος, αλλά ειδικά οι κυνοδοντες του στην εξωτερική επιφάνεια κοντά στο ούλο είναι σε κακό χάλι!! Ακόμα και με κόκαλα δε βλέπω πως μπορεί να καθαρίσουν, αλλά θα δοκιμάσω) Ο σκύλος είναι μόνο 2,5 χρονών παρεμπιπτόντως..... δε δικαιολογείται να έχει τόσο χάλια δόντια, εκτός αν είναι κάτι γενετικό.
Κατά πάσα πιθανότητα αυτό ισχύει. Ο σκύλος είναι πολύ μικρός. Εάν είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα, δεν ευθύνεται μόνο η τροφή αλλά και άλλοι παράγοντες όπως η σύνθεση του σάλιου του.

Να ξέρεις πάντως πως μετά τον καθαρισμό, η πλάκα θα επανεμφανιστεί και μάλιστα πολύ σύντομα.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Κατά πάσα πιθανότητα αυτό ισχύει. Ο σκύλος είναι πολύ μικρός. Εάν είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα, δεν ευθύνεται μόνο η τροφή αλλά και άλλοι παράγοντες όπως η σύνθεση του σάλιου του.

Να ξέρεις πάντως πως μετά τον καθαρισμό, η πλάκα θα επανεμφανιστεί και μάλιστα πολύ σύντομα.
Ναι, το ξέρω!!! Γι'αυτό προσπαθώ να τον αποφύγω δια ροπάλου!! Και γιατι φοβάμαι την αναισθησία.....

Αλλα δε μπορώ να τον αφήσω με χαλασμένα δόντια..... δεν είναι μόνο πλάκα που βλέπω.... είναι και τερηδόνα νομίζω (στους δυο κυνόδοντες). Θα προσπαθήσω να σας βγάλω φωτογραφία να δείτε τι εννοώ.... Δε φαίνεται να πονάει βέβαια (τρώει τα κόκαλα και απο τις δυο μεριές με μεγάλη χαρά), αλλά θέλω να λυθεί το θέμα σύντομα, πριν χειροτερέψει....

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
κοκκαλο.
αν αρχισεις απο τωρα τους καθαρισμους, ζητω που καηκες.
οσο θα κανεις καθαρισμο, τοσο χειροτερα θα γινονται. δοκιμασε με κοκκαλο.
δεν τα ειδες τα δοντια των δικων μου? και ειναι και 11 ετων.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Επιβεβαιώνουμε ότι έχεις πρόβλημα, ναι :) :)

Κώστας Κονταδάκης
2109642775 να δεί τα δόντια.
:(:(:(

Υποθέτω ότι αυτό σημαίνει ότι είναι πέραν του σταδίου που διορθώνεται με κόκαλα.....

Πάντως απάντησες στην αμέσως επόμενη ερώτηση μου: που θα βρώ καλό σκυλοοδοντίατρο.

Ευχαριστώ, Denis. Θα πάρω οσονούπω. Προφανώς έχω καθυστερήσει ήδη πολύ. :(:(

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
μα εχει και τερηδονα (εαν βλεπω καλα) , αυτο δεν διορθωνεται με τα κοκκαλα.
απλα , μετα την θεραπεια που θα κανει, να του δινεις συχνα ωστε να διατηρηθει οσο γινεται καλη η κατασταση.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
μα εχει και τερηδονα (εαν βλεπω καλα) , αυτο δεν διορθωνεται με τα κοκκαλα.
απλα , μετα την θεραπεια που θα κανει, να του δινεις συχνα ωστε να διατηρηθει οσο γινεται καλη η κατασταση.
Ναι, κι εγώ αυτό νομίζω. Δεν είναι μόνο πλάκα. Το πρόβλημα εστιάζεται στους κυνόδοντες, παραπίσω δεν έχει, αλλά έτσι οπως πάει θα αποκτήσει! Αυτό που βλέπετε έγινε πολύ γρήγορα. Οταν τον πήρα (πριν απο ένα χρόνο) ήταν μια χαρά τα δόντια του... μετά κιτρίνιζαν σιγά σιγά και τους τελευταίους ενα-δυο μήνες προέκυψε αυτό το χάλι!! Μ@λακία μου που δεν τον πήγα να τον δουν νωρίτερα..... ελπίζω ότι δεν καθυστέρησα υπερβολικά.

Πάντως πρεπει να είναι και γενετικό το θέμα. Δε μπορει να τα έκανα όλα τόσο λάθος που να του κατέστρεψα τα δόντια σ'ενα χρόνο!!:(

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Πάντως πρεπει να είναι και γενετικό το θέμα. Δε μπορει να τα έκανα όλα τόσο λάθος που να του κατέστρεψα τα δόντια σ'ενα χρόνο!!:(
Τι λαθος να εκανες Πηγη ?;)
Πανω-κατω ολοι τα ιδια κανουμε στα σκυλια μας (ξηρα τροφη κλπ)

Αυτα τα dentastix (one-a-day) μηπως κανουν τιποτε ? (μετα τον οποιο καθαρισμο)

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Sticks του δίνω πολύ συχνά κυρίως της Royal Canine. Ουδεμία διαφορά δεν ειδα. Αλλά του αρέσουν πάρα πολύ. Παθαίνει αμόκ μόλις βλέπει το σακουλάκι. Οπότε τα δίνω πλέον σα λιχουδιά! Δουλειά δεν κάνουν, αλλά χαίρεται το σκυλάκι.

Πάντως δεν κάνουμε όλοι τα ίδια. Εδώ φαίνεται ότι τα παιδιά δίνουν ωμά μοσχαρίσια κοκαλα που κάνουν τη διαφορά. Εγώ έδινα δερμάτινα και καπνιστά.

Last edited:

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
κοπριτη, οχι...δεν γινονται ετσι τα δοντια σε εναν χρονο, επειδη απλα δεν εφαγε μοσχαρισιο κοκκαλο ο σκυλος ;) προφανως το σκυλι εχει κακη ποιοτητα δοντιων.
το μονο λαθος που εκανες ειναι οτι το αφησες να προχωρησει πολυ.

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Πάντως δεν κάνουμε όλοι τα ίδια. Εδώ φαίνεται ότι τα παιδιά δίνουν ωμά μοσχαρίσια κοκαλα που κάνουν τη διαφορά. Εγώ έδινα δερμάτινα και καπνιστά.
Μωρε να δεις το σκυλι της Στεφανιας (ημιαιμο ποιντεροειδες) που ειναι 13 χρονων , δεν εχει φαει ΠΟΤΕ ωμο μοσχαρισιο κοκκαλο ,τρωει μονο ξηρα τροφη ,ουτε εχει παει στον οδοντιατρο και παρολα αυτα εχει τελεια δοντια.

Τα ιδια και το πομερανιαν των γονιων μου : οκτω ετων , μεγαλωμενο μονο με μαγειρευτο κοτοπουλο και τα δοντια του ειναι μια χαρα.

Φανταζομαι πως πολλοι θα εχουν παρομοια παραδειγματα...
Πιστευω παντως πως ο οδοντιατρος θα σου δωσει καποιες κατευθυνσεις ωστε να διορθωθει η κατασταση.

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
δε δικαιολογείται να έχει τόσο χάλια δόντια, εκτός αν είναι κάτι γενετικό.
Φαντάζομαι ότι παίζει σημαντικό ρόλο κι αυτό, δεν εξηγείται αλλιώς...

Κι εμένα τρώνε και τα 2 σκυλιά μου τα ίδια ακριβώς (ωμά). Η Nelly που ξεκίνησε αφού χρόνισε και είναι 3 χρονών σήμερα, έχει δόντια κουταβιού, κατάλευκα!
Ο Dexter που τρώει ωμά από την πρώτη μέρα που ήρθε σπίτι (3-3,5 μηνών) και είναι σήμερα 1,5 έτους μια ελαφριά σκιούλα στα πίσω δόντια την έχει :rolleyes: (και την είχε πριν καν χρονίσει).

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Φαντάζομαι ότι παίζει σημαντικό ρόλο κι αυτό, δεν εξηγείται αλλιώς...

Κι εμένα τρώνε και τα 2 σκυλιά μου τα ίδια ακριβώς (ωμά). Η Nelly που ξεκίνησε αφού χρόνισε και είναι 3 χρονών σήμερα, έχει δόντια κουταβιού, κατάλευκα!
Ο Dexter που τρώει ωμά από την πρώτη μέρα που ήρθε σπίτι (3-3,5 μηνών) και είναι σήμερα 1,5 έτους μια ελαφριά σκιούλα στα πίσω δόντια την έχει :rolleyes: (και την είχε πριν καν χρονίσει).
Δεν ξέρω τι λές, αλλά όταν τους είχαμε και τους δυο (Γκογκόλ και Dexter) στο πίσω κάθισμα και χώνανε τις μουσούδες τους ανάμεσα μας, του Dexter η αναπνοή μονο μεντα δε μύριζε, ενώ ο Γκογκόλ μύριζε σα νταλικέρης!!:D

(Συγχωρήστε με οι νταλικέρηδες του φόρουμ..... )