Tα γράφω γιατί μου χρειάστηκαν όταν η Κάρλα είχε (και έχει ακόμη λίγο) σηκωμένους δείκτες στο συκώτι. Να προλογίσω εδώ ότι είμαι μεν φανατική barfer, πλην όμως με τη νέα διατροφή αναγκάζομαι να βράζω αρκετά πράγματα, αφού μειώθηκε και η γκάμα μου:
Τι ΔΕΝ δίνω:
- Κόκκινα κρέατα εντόσθια και πατσάδες
- Τροφές με λιπαρά
Εδώ να σημειώσω ότι εν γένει στην Barf ή και στο μαγειρευτό η ζυγαριά πρέπει να γέρνει υπέρ των λευκών κρεάτων (κοτόπουλο, γαλοπούλα) έναντι των κόκκινων (π.χ. μοσχάρι).
Tι ΔΙΝΟΥΜΕ:
- Κοτόπουλο και γαλοπούλα, κυρίως στήθος, χωρίς πέτσα. Επειδή πρέπει όμως να φάει και κανα κόκκαλο δίνω και πλατάρι, χωρίς πέτσα πάντα. Τα δίνω ωμά.
- Ψάρι άπαχο. Δίνω μπακαλιάριο κυρίως (κατεψυγμένα φιλέτα), αλλά τον βράζω γιατί διάβασα πρόσφατα ότι το ωμό ψάρι περιέχει θειαμινάση που καταστρέφει τη θειαμίνη, βλ. Βιταμίνη β. Οπότε να μαι σίγουρη το βράζω.
- Aυγά: τα δίνω είτε βραστά ή σε μορφή ...ποσέ. Για ωμά... δεν μου κάθεται.
- Γαλακτοκομικά: Cottage Cheese χαμηλών λιπαρών (aldi ή Lidl). Eναλλακτικά γιαούρτι 2% αν και προτιμούμε το cottage.
- Λαχανικά: Tα έχω αυξήσει γιατί μείωσα την αναλογία κρέατος. Παλιά τα πολτοποιούσα ωμά αλλά τώρα που μείωσα το κρέας "δεν φτουράνε σαν φαί" οπότε τα βράζω (στον ατμομάγειρα) για να κάνουν μπούγιο: Καρότα, Σέλινο, Σελινόριζα, Κολοκυθάκια, Μπρόκολο, Γλυκοπατάτα, Ραδίκια κλπ.
- Δημητριακά: Δεν δίνω πολλά εν γένει διότι η Barf δεν τα θεωρεί απαραίτητα. Δίνω λίγο από κάποια από τα εξής: Μαύρο ρύζι, κουσκους ολικής αλέσεως, κεχρί, ή ποπλύ σπανιότερα ζυμαρικό ολικής αλέσεως.
- Λάδι: Κυρίως Σιτέλαιο που περιέχει Βιταμίνη Ε που βοηθά στο συκώτι. Εναλλάσω που και που με Λινέλαιο ή Καρυδέλεαιο (Ω3).
1-2 φορές τη βδομάδα ταίζω την Hills l/d (liver diet). Βασικά την έχω σαν "καβάντζα" (αν έχω π.χ. ξεχάσει να ξεπαγώσω άλλη μερίδα) και σαν "εναλλαγή".
Τι ΔΕΝ δίνω:
- Κόκκινα κρέατα εντόσθια και πατσάδες
- Τροφές με λιπαρά
Εδώ να σημειώσω ότι εν γένει στην Barf ή και στο μαγειρευτό η ζυγαριά πρέπει να γέρνει υπέρ των λευκών κρεάτων (κοτόπουλο, γαλοπούλα) έναντι των κόκκινων (π.χ. μοσχάρι).
Tι ΔΙΝΟΥΜΕ:
- Κοτόπουλο και γαλοπούλα, κυρίως στήθος, χωρίς πέτσα. Επειδή πρέπει όμως να φάει και κανα κόκκαλο δίνω και πλατάρι, χωρίς πέτσα πάντα. Τα δίνω ωμά.
- Ψάρι άπαχο. Δίνω μπακαλιάριο κυρίως (κατεψυγμένα φιλέτα), αλλά τον βράζω γιατί διάβασα πρόσφατα ότι το ωμό ψάρι περιέχει θειαμινάση που καταστρέφει τη θειαμίνη, βλ. Βιταμίνη β. Οπότε να μαι σίγουρη το βράζω.
- Aυγά: τα δίνω είτε βραστά ή σε μορφή ...ποσέ. Για ωμά... δεν μου κάθεται.
- Γαλακτοκομικά: Cottage Cheese χαμηλών λιπαρών (aldi ή Lidl). Eναλλακτικά γιαούρτι 2% αν και προτιμούμε το cottage.
- Λαχανικά: Tα έχω αυξήσει γιατί μείωσα την αναλογία κρέατος. Παλιά τα πολτοποιούσα ωμά αλλά τώρα που μείωσα το κρέας "δεν φτουράνε σαν φαί" οπότε τα βράζω (στον ατμομάγειρα) για να κάνουν μπούγιο: Καρότα, Σέλινο, Σελινόριζα, Κολοκυθάκια, Μπρόκολο, Γλυκοπατάτα, Ραδίκια κλπ.
- Δημητριακά: Δεν δίνω πολλά εν γένει διότι η Barf δεν τα θεωρεί απαραίτητα. Δίνω λίγο από κάποια από τα εξής: Μαύρο ρύζι, κουσκους ολικής αλέσεως, κεχρί, ή ποπλύ σπανιότερα ζυμαρικό ολικής αλέσεως.
- Λάδι: Κυρίως Σιτέλαιο που περιέχει Βιταμίνη Ε που βοηθά στο συκώτι. Εναλλάσω που και που με Λινέλαιο ή Καρυδέλεαιο (Ω3).
1-2 φορές τη βδομάδα ταίζω την Hills l/d (liver diet). Βασικά την έχω σαν "καβάντζα" (αν έχω π.χ. ξεχάσει να ξεπαγώσω άλλη μερίδα) και σαν "εναλλαγή".