Aρχηγός της αγέλης - αλήθεια ή μύθος?

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Δηλαδή η θεωρία της τιμωρίας δεν ισχύει; Εγώ πχ όταν κάνει κάτι άσχημο ο δικός μου (πχ να αρχίσει να δαγκώνει και να πηδάει επάνω σου) τον βάζω για 1 λεπτό στην τουαλέτα και μετά που βγαίνει είναι αρνάκι. Αυτό κάνει κακό στο σκύλο μου; Το είχα δει σαν τακτική που το έκανε η Victoria Stilwell στο "it's me or the dog".
Φιλικη Συμβουλη: Σταματα να βλεπεις σαπουνόπερες!

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
Αυτο θα μπορουσε να συμβει ασχετως της προελευσης του σκυλου. Οπως το λες ειναι σαν να φταιει η "εκτροφη". Οχι βεβαια οτι δεν μπορει και να εχει μεριδιο ευθυνης.
δεν λέω αυτό που νομίζεις, ένας "εκτροφικός" σκύλος είναι ολόκληρο πακέτο που απο τα πιο σημαντικά κομμάτια είναι η επαφή και οι συμβουλές του εκτροφέα.

iGeorge

Well-Known Member
2 Μαϊου 2010
143
3
41
Αθήνα
Φιλικη Συμβουλη: Σταματα να βλεπεις σαπουνόπερες!
Σαπουνόπερα; Εκπαιδεύτρια σκύλων είναι η τύπισσα, όχι η Καρολάιν απο το "τόλμη και γοητεία"! Χα χα χα! :p
Πολλοί υποστηρίζουν αυτό το είδος τιμωρίας ακόμα κι εδώ στο φόρουμ. Αν η τακτική αυτή είναι λάθος, τότε πώς μπορεί να γίνει με τη "στιγμιαία διόρθωση"; Θα με ενδιέφερε! Ούτε σε εμένα αρέσει να απομονώνω το σκύλο μου, παρ'όλο που έχει αποτέλεσμα.

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Εγώ νομίζω οτι όλα έχουν διαβαθμίσεις....

Ας πούμε το κουτάβι σου σε δαγκώνει, αρχικά δοκιμάζεις κραυγή πόνου, βλέπεις ότι δεν έχει αποτέλεσμα, δοκιμάζεις να στρέψεις το δάγκωμά του σε ένα παιχνίδι, δεν έχει αποτέλεσμα, τελευταίο στάδιο είναι να του στερήσεις την παρουσία σου....

Προσωπικά βέβαια, χωρίς να είμαι εκπαιδευτής, προτιμώ να φεύγω εγώ παρά να βγάζω τον σκύλο.....

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Όπως το είπε η κρίνα ο αρχηγός είναι ο οδηγητής..και τα σκυλιά αισθάνονται ασφάλεια με αυτό..
Αισθάνονται ασφάλεια να τα καθοδηγήσεις αλλιώς στρεσαρονται.., το θέμα είναι ότι για να γίνεις αρχηγός πρέπει να το κερδίσεις.., δεν το επιβάλεις..ο εκφοβισμός δεν σε κάνει αρχηγό ..αλλα δυνάστη..
Για να πας "μπροστά" και να γίνεις οδηγητής ..θέλει εμπιστοσύνη και σχέση που κάθε μέρα λιθαράκι λιθαράκι καλλιεργείται ανάμεσα σε εσένα και τον σκύλο..
Έτσι θα σε αφήσει να του περιποιηθείς την πληγή..έτσι θα σε ακολουθήσει όπου και να πας και ας ρισκάρει..

iGeorge

Well-Known Member
2 Μαϊου 2010
143
3
41
Αθήνα
Έτσι θα σε αφήσει να του περιποιηθείς την πληγή..έτσι θα σε ακολουθήσει όπου και να πας και ας ρισκάρει..
Πολύ όμορφο αυτό που είπες. Μακάρι να αποκτήσω κάποια στιγμή κι εγώ τέτοια σχέση με το σκύλο μου...

FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.003
1.513
Athens
www.frenchieworld.de.vu
τελευταίο στάδιο είναι να του στερήσεις την παρουσία σου....
Ναι, αλλα οχι με το να τον κλεινεις καπου αλλου- αλλα με το να μην του δινεις περαιτερο σημασια- να το αγνοησεις δηλαδη.
Ετσι μαθαμε εμεις στην "παλια σχολη".

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Σαπουνόπερα; Εκπαιδεύτρια σκύλων είναι η τύπισσα, όχι η Καρολάιν απο το "τόλμη και γοητεία"! Χα χα χα! :p
Πολλοί υποστηρίζουν αυτό το είδος τιμωρίας ακόμα κι εδώ στο φόρουμ. Αν η τακτική αυτή είναι λάθος, τότε πώς μπορεί να γίνει με τη "στιγμιαία διόρθωση"; Θα με ενδιέφερε! Ούτε σε εμένα αρέσει να απομονώνω το σκύλο μου, παρ'όλο που έχει αποτέλεσμα.
Ένα παραδειγμα στο περιπου σου ειπε ο Φοιβος.

Εγω ειμαι αλλης σχολης, όταν βεβαια προκειται για σκυλο καποιας ηλικιας και όχι για τελειως κουταβι.

Θετικη μεθοδος. Πρωτα του στρεφεις την προσοχη σε κατι άλλο, πχ ένα μπαλακι, αν υποθεσουμε ότι είναι το αγαπημένο του παιχνιδι (που το εχεις ηδη στην τσεπη σου, εφοσον ξερεις ότι ο σκυλος εχει την ταση πχ να δαγκωνει – μπορει πχ να πηδαει πανω στο καναπε). Πιθανοτατα θα παρατησει το δαγκωμα και θα θελει να παιξει με το μπαλακι. Βλεπει ετσι ότι αν αφησει το δαγκωμα, μπορει να κανει κατι πολύ ευχαριστο.
Σε λιγα λεπτα σταματας ΕΣΥ το παιχνιδι και εξαφανιζεις το μπαλακι. Αυτό στα ματια του σε τοποθετει μια σκαλα ψηλα στην ιεραρχια επειδη εσυ καθοριζεις τους ορους του παιχνιδιου.

Άλλη μεθοδος, συντομοτατη και αποτελεσματικότατη. Ο σκυλος εχει την ταση να σε ψιλοδαγκωνει όπως στο βιντεο της κυριας Βικτωρια. Τον εχεις να περιφερεται με ένα μικρο λουρι περιπου μισο μετρο. Την ωρα που σε δαγκωνει πιανεις το λουρι, λες δυνατα ΜΗ και διορθωνεις με το λουρι με ένα ή δυο στιγμιαια αποτομα τραβηγματα. Μολις σε αφησει τον επιβραβευεις ηρεμα και χαλαρά για να καταλαβει οτι ηταν ανεπιθυμητη συμπεριφορα και ότι εκανε το σωστο που σε αφησε αλλά και για να φυγει η ενταση από την διορθωση.

Σε πιο εντονες καταστασεις η δουλεια παει μακρια και καλυτερα να πας σε εκπαιδευτη

Last edited:

iGeorge

Well-Known Member
2 Μαϊου 2010
143
3
41
Αθήνα
Ναι, αλλα οχι με το να τον κλεινεις καπου αλλου- αλλα με το να μην του δινεις περαιτερο σημασια- να το αγνοησεις δηλαδη.
Μερικές φορές το να τον αγνοείς απλά δεν έχει αποτέλεσμα. Θυμάμαι μια φορά που ο δικός μου μας δάγκωνε και καβαλούσε τα πόδια μας και ενώ τον αγνοούσαμε αυτός συνέχιζε ακάθεκτος. Μόνο όταν τον βγάλαμε απο το δωμάτιο και κλείσαμε την πόρτα ηρέμησε. Ίσως μια μέση λύση είναι να βγαίνουμε εμείς απο το δωμάτιο και να τον αφήνουμε για λίγο εκεί μόνο του. Να μην τον βγάλουμε δηλαδή απο το δωμάτιο, αλλά να βγούμε εμείς.

FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.003
1.513
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Μερικές φορές το να τον αγνοείς απλά δεν έχει αποτέλεσμα. Θυμάμαι μια φορά που ο δικός μου μας δάγκωνε και καβαλούσε τα πόδια μας και ενώ τον αγνοούσαμε αυτός συνέχιζε ακάθεκτος. Μόνο όταν τον βγάλαμε απο το δωμάτιο και κλείσαμε την πόρτα ηρέμησε. Ίσως μια μέση λύση είναι να βγαίνουμε εμείς απο το δωμάτιο και να τον αφήνουμε για λίγο εκεί μόνο του. Να μην τον βγάλουμε δηλαδή απο το δωμάτιο, αλλά να βγούμε εμείς.

Εγω τοτε ειμαι της αποψης, οτι θα δοσω στον σκυλο να καταλαβει, οτι με ενοχλει- ανταποδιδοντας του στο ισιο.
Δηλ, αν με δαγκονει- "δαγκωνω" και εγω ( τσιμπαω με τα χερια μου αρκετα δυνατα τα χειλια του και του λεεω και ενα αυστηρο ΜΗ).
Η πιανω την μουσουδα του και των ακινητοποιο. Για να δοσω πιο πολυ εμφαση- τοτε του κοιταω και αυστηρα ακριβος μες στα ματια!
Η τον ακινιτοποιω και τον πιεζω κατω.

Απο τα χερια μου εχουν περασει απειρα σκυλια- μεγαλα και μικρα.
Προβληματα συμβιοσης η γενικος συμπεριφορας δεν ειχα ΠΟΤΕ.
Στα τωρινα μου κοριτσια θελω να πιστευω, οτι ειμαι εγω ο "οδηγητης". Με ενα αυστηρο βλεμμα μου κοκκαλονουν γενικος.
Αμα βαλω και τις φωνες (ειμαι ολιγον φασαριοζα) - τους ψαχνω μετα!

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
για να εμβαθύνουμε λίγο και στην θεωρία του αρχηγού της αγέλης.

Η θεωρία αυτή βασίστηκε σε μελέτες που έγιναν σε λύκους σε αιχμαλωσία μετα τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο απο τον βιολόγο R Schenkel, και με βάση αυτήν την θεωρία αναπτύχθηκαν και οι μέθοδοι εκπαίδευσης.που στηρίχθηκαν σε αυτήν.

Αλλά σύμφωνα με νεότερες μελέτες σε άγριους λύκους τα αποτελέσματα έδειξαν οτι οι αγέλες απαρτίζονται απο τους γεννήτορες και απογόνους 2-3 ετών και μερικές φορές δύο η τρείς τέτοιες οικογένειες.

Alpha Status, Dominance, and Division of Labor in Wolf Packs

" In captive packs, the unacquainted wolves formed dominance hierarchies featuring alpha, beta, omega animals, etc. With such assemblages, these dominance labels were probably appropriate, for most species thrown together in captivity would usually so arrange themselves.

In nature, however, the wolf pack is not such an assemblage. Rather, it is usually a family (Murie 1944; Young and Goldman 1944; Mech 1970, 1988; Clark 1971; Haber 1977) including a breeding pair and their offspring of the previous 1-3 years, or sometimes two or three such families (Murie 1944; Haber 1977; Mech et al. 1990."

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει οτι τα σκυλιά δεν χρειάζονται έναν αρχηγό ή οδηγητή ή διαχειριστή απλώς χρειάζονται επίσης το ίδιο έναν σύντροφο και μια οικογένεια που τους φροντίζει-ψυχαγωγεί, και όχι μόνο έναν δυνάστη στο κεφάλι τους.
Στα περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς συνήθως δεν πρόκειται για προβληματικό σκυλί αλλά προβληματικές σχέσεις ιδιοκτήτη - σκύλου και προβληματικού περιβάλλοντος.
Και βέβαια όταν το σκυλί δεν θεωρεί κάποιον καλό ηγέτη αργά η γρήγορα θα πάρει την θέση του, είναι στη φύση του.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97